הכול התחיל מארגז קרטון חזק ויציב שמצאתי זרוק מתחת לבית וממשטח הקרטון שאיתו, והמחשבה הראשונה שעלתה בראשי היתה בניית בית קרטון לבני הקטן. לפניכם החומרים הדרושים לבניית בית כזה משלכם, וכן תהליך העבודה.
עוד בעשו בעצמכם
>> איך הופכים רהיטים ישנים למטבחים קטנטנים
>> איך מחדשים רהיטים בעזרת מפיות ניירהחומרים הדרושים
- ארגז מקרטון עבה (אני השתמשתי בעובי 1 ס"מ)
- ארגז מקרטון/משטח מקרטון (העובי לא משנה, חשוב להקפיד שהוא יהיה גדול, כדי שאפשר יהיה לחתוך ממנו את משטח הגג ופריטים נוספים)
- דבק פלסטי
- מסקינטייפ רחב
- סכין יפני
- משטח חיתוך
- עיתונים
- סרגל מתכת
- עיפרון
- צבע קיר לבן
- צבעי גואש או צבעי קיר על בסיס מים בצבעים נבחרים
- רצועת בד ארוכה
- מכחול רחב
- מכחול דק (לצביעת הקונטור ולעיטור)
- גזרי נייר או טושים לעיטור
תהליך העבודה
1. הצעד הראשון לקראת הפיכת הקרטון לבית היא חיתוך הפתחים: דלת קדמית גדולה ושני חלונות שווים בגודלם בצדדים. אפשר כמובן לשחק עם הגדלים בהתאם לגודל של הארגז שברשותכם. מסמנים בעיפרון על הקרטון את המידות של הפתחים. כדי לשמור על קווים ישרים, יש להיעזר בסרגל ארוך, ובעזרתו לסמן נקודות במרחק שווה.לדוגמה, אם אתם רוצים את הקו העליון של הדלת במרחק 50 ס"מ מהרצפה, יש לסמן מספר נקודות לרוחב הדופן שכולן במרחק זה, ואז לחבר בין הנקודות בעזרת סרגל. אם הקווים לא ייצאו ישרים זה גם בסדר – זה הבית שלכם והוא יכול להיות בזויות מעניינות.2. בעזרת סרגל מתכת וסכין יפני חותכים את הדלת והחלונות מתוך הארגז. את החלקים שחותכים שומרים בשלמותם. משאריות החלונות אפשר ליצור אדני חלונות (חותכים את הקרטון לשלושה חלקים, מחברים בדבק, משלימים את החורים שבצדדים ומדביקים לקיר הבית מתחת לחלון), ואת הדלת שומרים בצד – בהמשך ניתן להדביק אותה חזרה למקומה, על-ידי יצירת ציר צדדי וחיבור בנייר דבק.
3. חותכים את המשטח שבארגז לשני משולשים שווים בגודלם. מעמידים כל משולש על גג הארגז, ומדביקים עם דבק פלסטי בנדיבות ומחזקים עם מסקינטייפ עם (רצועות לאורך או לרוחב לקיבוע החיבור עד לייבוש). משולשים אלה יהוו בסיס ל"גג הרעפים" המשופע.
4. בעזרת "קרטון ההשלמות" (אני מצאתי אותו זרוק לצד הארגז, אתם יכולים להשתמש בחלקי קרטון או במשטח משלכם) יוצרים את החלקים החסרים בגג הרעפים וסוגרים את הגג. ארגז קטן (גודל של קופסת נעליים) שנחתך באלכסון והודבק לגג שימש ליצירת ארובה. מצד השני, חותכים פתח נוסף לחלון בעליית הגג שישמש גם לאכסון צעצועים בחלל שנוצר שם. החתיכה שאני חתכתי הפכה לגג החלון, ושני משולשים מהקרטון הנוסף שימשו לדפנות לחלון ועליהם הודבק הגגון.
5. כעת חוזרים אל הדלת שעשינו בתחילה. את הדלת ששמרתי הקטנתי בשני ס"מ בגובה וברוחב, כדי לאפשר פתיחה וסגירה נוחה. פתחתי חלון קטן שישמש כחלון הצצה קטן כשהדלת סגורה. חיברתי צד אחד שלה לדופן הארגז עם רצועות רבות של מסקינטייפ. ניתן להשתמש גם ברצועת בד שתשמש כציר הדלת (רצועת בד ארוכה שמדביקים לאורך ציר הדלת – והמחברת בין הדלת לקיר - עם דבק פלסטי).
6. הכנת ידית הדלת: כדי ליצור עובי מדביקים שלוש שכבות של קרטון מלבני ויוצרים במהירות שתי ידיות קטנות (אחת לכל צד). מוסיפים מלבן קרטון קטן שישמש כידית מבפנים ומבחוץ.
7. לאחר שכל החלקים מודבקים, מחזקים במקומות הרצויים עם רצועות נוספות של מסקינטייפ וסתימת "פצעים" קטנים שהיו במשטח הקרטון. עוברים עם מכחול טבול בדבק פלסטי במקומות הרגישים ועל פסי ההדבקה כדי לחזק את ההדבקות. עכשיו צריך לתת לדבק להתייבש – יש לחכות לפחות שש שעות. לאחר הייבוש ניתן להרגיש איך כל החיבורים חזקים ויציבים.
8. עכשיו הגיע הזמן לתת קצת צבע לבית. באיזה צבעים כדאי להשתמש ואיך משיגים צבעים בזול? זה הרבה יותר פשוט ממה שזה נשמע. אני השתמשתי בצבע רגיל על בסיס מים, כזה שמשמש לצביעת קירות. ברשתות הגדולות למכירת צבעים מוכרים דוגמיות של צבעים לקירות, באריזות של רבע ליטר – זו כמות מצוינת ומספיקה בהחלט. הולכים לחנות חומרי הצבע, בוחרים צבעים מתוך מניפת הצבעים וקונים דוגמיות בפשטות ובזול. ובינינו - גם צבעי גואש רגילים כמו שיש בגן עושים את העבודה. קודם כל יש להסתיר את צבע הקרטון, ולכן השכבה הראשונה היא שכבה של צבע לבן. זהו שלב שאפשר לדלג עליו, אך יש לקחת בחשבון שבמצב כזה אולי תזדקקו לשתי שכבות של הצבע שתבחרו כדי להסתיר את צבע הקרטון.
9. יש לתת לצבע שעה להתייבש. אם מלאכת היד שלכם מתבצעת בקיץ, הצבע מתייבש מהר יותר, וכך עד שגומרים לצבוע את כל המקומות – המקומות שנצבעו ראשונים כבר יבשים.
10. לאחר שכבת הבסיס הלבנה, אפשר להתחיל להתפרע – הכי כיף להשתולל עם הצבעים, ואפשר גם לשתף את הילד בבחירה או אפילו בביצוע – לקשט את הקירות הלבנים בציורים בטושים ובצבעים, או הדבקה של גזירי נייר. אני בחרתי בצבעים חלקים, שמחים וילדותיים עבור כל דופן של הבית (השתמשתי בחמישה צבעים). ושוב – נתתי לבית להתייבש במשך שעה. לטאץ' אחרון, בעזרת מכחול דק ניתן לצבוע בשחור את קווי המתאר של הבית, כדי להדגיש את הצורה ולהבליט את הצבעוניות של המשטחים.
אחרי שעה של ייבוש, הבית היה מוכן והשכנים הוזמנו לחנוכת בית, וברגע שארגז הקרטון קיבל את דייריו החדשים, הילד והכלב - הוא הפך באמת לבית.
>> עוד המון רעיונות יצירתיים בערוץ עשו בעצמכם