מקררים את הבית: בידוד הגג לקראת הקיץ
בקומה העליונה אפשר לדעת מה היה מזג האוויר היום. איך? הגג מספר לנו הכל. אם הבידוד לא נעשה כמו שצריך, נרגיש את החום הלוהט שהגג אגר בתוכו במהלך היום, ושיחרר בערב. בעזרת הלבנה ובידוד הגג, נוכל להנות מטמפרטורה נעימה יותר וחיסכון בחשמל בקיץ הלוהט שלנו
אם אתם מתגוררים בקומה העליונה, אתם בוודאי מכירים היטב את תחושת גלי החום המעיקים הנפלטים בקיץ מתקרת הדירה. בזמן שביליתם בעבודה, גג דירתכם התחמם תחת השמש, והכין עצמו לקראת שובכם הביתה. את קרני החום שצבר במהלך היום, הוא יפלוט כעת אל תוך דירתכם, וימשיך לעשות זאת גם במשך שעות הלילה. גגות בטון החשופים לשמש היוקדת מחריפים את בעיות הבידוד התרמי בקיץ, מכיוון שיציקת הבטון אוגרת לתוכה את קרני החום ופולטת אותם בהדרגה לאחר מכן, אל פנים הדירה. הבעיה מתחילה למעשה כאשר גג הבית אינו מוגן או מולבן היטב מפני קרינת שמש ישירה, אם באמצעות שכבת בידוד ואם באמצעות סיוד או שכבת צבע חדשה. תחושת החום המעיק בפנים הדירה היא לעיתים פשוט בלתי נסבלת. קחו בחשבון כי:
טמפרטורת המשטח החיצוני של גג אשר מכוסה בשכבת הלבנה ישנה ודהויה, תהיה גבוהה בכ-30 מעלות יותר מזו של גג בעל שכבת הלבנה חדשה ובוהקת.
גג דהוי שכזה עשוי להגיע בצידו החיצוני לטמפרטורה של כ-40 מעלות מעבר לטמפרטורת הסביבה. הווה אומר, שביום קיץ ממוצע בעל טמפרטורה של 30 מעלות בצל, טמפרטורת המשטח העליון של הגג תגיע בקלות לכ-70 מעלות צלסיוס. לעומת זאת, טמפרטורת המשטח העליון של גג בעל שכבת הלבנה חדשה ובוהקת, תגיע רק לכ-40 מעלות צלסיוס.
חם גם מבפנים
ההשפעה על הטמפרטורה בחלל הפנימי של הדירה כמובן עצומה. את הבדלי הטמפרטורות בפנים הדירות לא ניתן למדוד במדויק, מכיוון שהנסיבות משתנות מבית לבית. בהערכה זהירה ניתן להגיד כי הטמפרטורה בפנים הדירה תעלה ב-5 עד 10 מעלות. יש לקחת בחשבון כי נתונים אלו נכונים לגגות בעלי שכבות הלבנה ישנות ודהויות, וכי במקרה של גגות שחורים לגמרי, כגון גגות המצופים עם זפת שחורה וחשופה, התחממות פנים הדירה תחריף עוד יותר. תהיה זו טעות לצאת מתוך הנחה כי רק גגות מזופתים סובלים מהתופעה. גם גגות שנאטמו עם יריעות איטום ביטומניות אינם פטורים ממנה. אם תנסו בשיאו של הקיץ להתהלך יחפים על גג בית שאין בו שכבת הלבנה, תחושו היטב את צריבת החום בכפות רגליכם כמעט באותה מידה בה הייתם חשים בה אם הייתם מהלכים יחפים על החול הלוהט של שפת הים.
מלבד מגלי החום המעיקים הנפלטים מתקרת הדירה, להתחממות הגג ישנן גם השלכות נוספות: שכבות האיטום מתבלות במהירות רבה יותר כאשר הן חשופות לשמש ולשינויי טמפרטורה קיצוניים (בין יום ללילה) והמאמצים התרמיים שנוצרים בבטון כתוצאה מכך, אף עלולים לגרום לתופעות סדיקה בהיקף יציקות הגגות, במיוחד באזורים צחיחים בהם קיימים שינויי טמפטורות קיצוניים בין יום ולילה.
מכל כיוון בו נסתכל על הבעיה - הזנחת הגנתו של גג הבית מפני קרינת שמש ישירה, תגרום לנזק כספי ניכר בעלויות המיזוג של הדירה, ולנזק כספי מצטבר כתוצאה מתכיפות חידושה של מערכת האיטום בגג. למניעת התחממותו של משטח הגג העליון חובה עלינו, אם כן, להגן עליו מפני קרני השמש. קיימות לשם כך מספר שיטות בידוד מקובלות, אשר נפרט להלן. את חלקן אף תוכלו לבצע בעצמכם, וללא עזרתם של בעלי מקצוע.
שיטות בידוד והלבנת גגות בטון
סיוד הגג
סיוד גג מתבצע מעל גבי שכבות זפת בלבד. הסיודים התקופתיים מתבצעים בד"כ על ידי קבלני זיפות, כאשר אי ביצועו של סיוד שנתי עלול לגרור בעקבותיו את ביטולה של תעודת האחריות. מחירו של סיוד גג עומד כיום על כ-4 שקלים למ"ר, בהתאם לשטח הגג. על גג קטן (100 מ"ר) תידרשו לשלם יותר מכך.
יש להודות כי ישנה בעיה עם סוג זה של סיודים. חלקם של קבלני הזיפות מבצעים את הסיוד במהירות הבזק, תוך שימוש בסיד דליל ומיימי מדי, אשר אינו מועשר דיו בדבק. סיוד שכזה נשטף מהגג לאחר הגשם הראשון, ועלול להותיר את הזפת חשופה לנזקי השמש במשך חודשים רבים (ספטמבר עד יוני). אם על גג ביתכם קיימות "קרחות" של זפת חשופה ושחורה, יש לסכם עם הקבלן על ביצועה של שכבת סיד עבה מהרגיל ומועשרת בדבק.
תוכלו תמיד לבצע את סיוד הגג בעצמכם:
- יש לבצע נקיון יסודי של הגג באמצעות מטאטא כביש ו/או שטיפה בצינור. חלקי סיד ישנים ורופפים יש להסיר ממקומם. יש להקפיד במיוחד על ניקיון תחת קולטי השמש, ובמקומות שבהם הצטבר אבק דקיק (אזורי השלוליות).
- להכנת התערובת, יש לערבב אבקת סיד סינטטי (הנמכרת בשקים) עם מים ודבק. מומלץ לרכוש דבק על בסיס "לטקס SBR", ולא דבק אקרילי. יש לערבב 40 ליטר מים עם 2.5 ליטר דבק לפחות, ולאחר מכן לשפוך אל הנוזל 10 ק"ג אבקת סיד, ולערבב היטב.
- מריחת הסיד על גבי הגג מתבצעת באמצעות מטאטא-כביש. יש לדאוג להשארת שכבה עבה מספיק על פני כל השטח.
הערות:
- על גג ובו זפת חשופה, מומלץ לפחות להכפיל את כמות הדבק ולהוסיף סיד לתערובת, כך ששכבת הסיד תהיה עבה וחזקה מספיק. לעומת זאת, על גבי גג שכולו כבר מכוסה היטב בשכבת סיד ישנה, ניתן לדלל את התערובת על ידי הפחתת כמות הסיד, כך שתתקבל תערובת יותר מיימית וקלה למריחה. מיותר לציין כי הוספת יותר דבק לתערובת תמיד מומלצת.
- חובה להגן על הידיים ועל חלקי גוף חשופים מפני כוויות סיד. יש לעבוד רק באמצעות כפפות.
הלבנת הגג בצבע אקרילי לגגות
ניתן לבצע הלבנה בצבע אקרילי הן מעל גבי זיפות (או סיוד) ישן, והן מעל גבי יריעות איטום ביטומניות. המלאכה מתבצעת באופן ידני, ברולר או מברשת. קבלני איטום מבצעים אותה לעיתים גם באמצעות התזה במכונה. הצבעים הנפוצים הם "לובנקריל" (ביטום), "מלבין אקרילי" (פזקר), או צבעים אקריליים לשימוש חיצוני כגון "סופרקריל 2000" (טמבור), "נירוקריל סופר" (נירלט) וכדומה. מומלץ לבצע תחילה שכבת יסוד דלילה מאוד (כ-50 אחוז מים), ולאחריה שתי שכבות נוספות במינון לפי הוראות היצרן. במקרה הצורך יש לבצע שכבה נוספת, עד לקבלת גוון לבן בוהק.
לוחות פוליסטירן המוגנים בשכבת חצץ
שיטת בידוד זו היא ללא ספק הטובה והיעילה ביותר, מותאמת לאקלים הישראלי, והבידוד יעיל גם לקיץ וגם לחורף. השיטה מיושמת רק מעל גבי גגות האטומים עם יריעות איטום ביטומניות, ואין להשתמש בה מעל גבי זיפות או חומרי אטימה משחתיים אחרים. לוחות בידוד עשויים פוליסטירן מוקצף (קלקר) מונחים תחילה על כל שטח הגג. מעליהם נפרוש בד סינון ייעודי (המכונה בד גאוטכני), שעליו מפוזרת שכבת חצץ, עוביה 5-7 ס"מ. שכבת החצץ מתפקדת כשכבת מגן מפני קרינת השמש, ומשקלה שומר את לוחות הבידוד במקומם. לוחות הפוליסטירן המוקצף הצמודים אל הגג מבודדים אותו באופן אופטימלי מפני טמפרטורת הסביבה.
שיטה זו מכונה בעגה המקצועית "בידוד בשיטת גג הפוך", משום ששכבת הבידוד ממוקמת מעל שכבת האיטום, במקום מתחת לה. עבודות התקנת הבידוד מבוצעות בדרך כלל על ידי קבלני איטום גגות. ביצוע בידוד מסוג זה מעל גבי יריעות איטום ביטומניות חדשות, יכול לעיתים אף להכפיל את אורך חייה של מערכת האיטום, אשר נותרת מוצלת ומוגנת כל ימות השנה. מתקבל שיפור ניכר בבידוד גג המבנה המביא לחיסכון בהוצאות המיזוג של הדירה, הן בקיץ והן בחורף.
הערות:
- במקום לוחות הבידוד המקובלים העשויים פוליסטירן מוקצף, מקובל כיום להשתמש בלוחות מסוג פוליפאן (או רנדופאן), העשויים מפוליסטירן משוחל, וניחנים בכושר בידוד טוב יותר (פי 1.3). יש להשתמש תמיד בלוחות בידוד יעודיים, המחורצים בתחתיתם לצורך ניקוז מי הגשמים לכיוון המרזב.
- חובה לבדוק את שכבת האיטום של הגג לפני ביצוע הבידוד. הבדיקה מתבצעת באמצעות בדיקת הצפה של הגג למשך 72 שעות.
הלבנת גגות עם חומרי איטום משחתיים
יש לזכור כי חומרי איטום משחתיים לבנים מיועדים במקור למטרת איטום גגות. ניתן להשתמש בהם גם לצורך הלבנת הגג בלבד, אך יש לתת את הדעת למגבלות השימוש בחומרים אלו אשר יוסברו בהמשך.ניתן ליישם את החומרים המשחתיים מעל גבי שכבות זיפות (או סיוד) ישנות, ומעל גבי יריעות איטום ביטומניות. החומרים נוחים לשימוש עצמי ומיושמים במברשת או ברולר. למטרת הלבנה יש לבצע תחילה שכבת יסוד, אשר מרכבת בדרך כלל מהחומר עצמו, המדולל ב-50 אחוז מים. לאחר הייבוש של שכבת היסוד, מבצעים מריחה של שכבה עליונה אחת בלבד (ללא דילול).
מגבלות והערות:
- חומרי אטימה משחתיים, אקרילים ופולימרים למיניהם, מיועדים לאיטום גגות חשופים בעלי שיפועים תקינים בלבד. המכנה המשותף של חומרים אלו, הוא בכך שעמידותם בפני מים עומדים מוגבלת יותר. במילים אחרות – עמידותם "מותנית בעומק השלולית". אין להשתמש בהם על גבי גג שיש בו שלוליות עמוקות (מעבר ל 2 ס"מ) ו/או שיפועים או ניקוזים לקויים. נזכיר כי ניקוז לקוי משמעותו בדרך כלל "שלולית גדולה" ליד פתח המרזב.
- החומרים מציבים מגבלה נוספת בכך שלא ניתן לבצע מעליהם בהמשך את הלחמתן של יריעות ביטומניות. אם נרצה בעתיד לבצע איטום ביריעות, יהיה עלינו להסיר תחילה מהגג את כל החומרים האקרילים והפולימריים הישנים.
טוב לכיס, טוב לגג
השיטה הזולה ביותר מכולן, היא כמובן שיטת הסיוד, שניתן לבצעה רק מעל גבי זיפות. לאחריה מגיעה שיטת ההלבנה בצבעים האקרילים, אשר ניתן לבצע אותה מעל גבי זיפות או מעל גבי יריעות ביטומניות, והיא עמידה למשך שנים רבות יותר.
השימוש בחומרי איטום משחתיים הוא אפשרי, אך מכיוון שממילא משמשים החומרים לצורך איטום, מומלץ לשקול את ביצועו של איטום מחודש על כל שטח הגג. במקרה שכזה, חובה לבצע בדיקה יסודית של מצבו הנוכחי של הגג, באמצעות איש מקצוע.
הטובה ביותר, אך היקרה מכולן, היא בידוד בשיטת "גג הפוך". מומלץ מאוד לשקול את ביצועה בגגות בהם קיימות יריעות ביטומניות, או בגגות בהם קיים איטום עם זיפות ישן, כאשר במקרה זה יהיה צורך תחילה לבצע איטום ביריעות.
בכל אפשרות שבה תבחרו, תשיגו תמיד חיסכון כספי הנובע משימוש מועט יותר במיזוג, ועוד יותר חשוב מכך- תקרת בית צוננת.
________________________________________
איטום - מדריך חומרי איטום וחומרי אטימה