אחת הבעיות השכיחות ביותר בדירות מגורים היא רעש הנובע מבידוד אקוסטי לקוי. הרעש, המהווה מטרד אישי וסביבתי גם יחד, משפיע על נוחות ואיכות החיים בדירה, על היכולת לנהל שיחה, לצפות בטלוויזיה או לישון שנת ישרים.

בניגוד לדירה חדשה, שנרכשה ישירות מהקבלן - המחויב לספק פתרונות בידוד אקוסטי לדלתות, חלונות או קירות - במקרה של שיפוץ דירה ישנה, אנחנו האחראים. בדרך כלל, בידוד אקוסטי אינו נכלל בסל השירותים המוענק על ידי קבלני שיפוצים, וגרוע מכך: חוסר ידע עלול לעתים לגרום לכך שניסיון לשפר את הבידוד הקיים יגרום נזק בלתי הפיך הן לדירתנו והן לסביבה בה אנו חיים, כמו גם לדירות הסמוכות. אז מה עושים? יש כמה דרכים להפחית את רמת הרעש בדירה בצורה משמעותית. זאת, בעזרת תכנון מתאים, התקנת חלונות וזגוגיות מבודדים, בידוד מתקני תברואה (מערכות אינסטלציה למשל) ורצפות, ועוד. הנה כמה טיפים שכדאי לזכור.

טיפים

שינוי מבני - ניתן להפנות חדרים רגישים לרעש, כמו חדרי שינה או חדרי ילדים, לחזיתות שקטות.

בידוד הקירות - אחת התופעות השכיחות בדירות היא הדהוד: גלי קול המוחזרים מקירות או תקרות מעלים את מפלס הרעש. ככל שמעטפת החדר קשיחה יותר, כך היא תהיה רפלקטיבית יותר וגלי הקול החוזרים יגרמו לרעש מוגבר בחלל. כדי למנוע זאת, ניתן לבודד את הקירות באמצעות צמר סלעים. ככל שהמסה והדחיסות גבוהים יותר - כך הבידוד יהיה יעיל יותר. לדוגמה: שימוש בצמר סלעים במשקל של כ-80 קילוגרם למ"ק. שימו לב, שבמקומות שבהם עוצמת הרעש גבוהה מהרגיל יהיה צורך גם ביריעות חוסמות רעש כתוספת.

קירות כפולים - בקיר שבו מורגשת בעיה של רעש, מומלץ לא להתקין קיר גבס במילוי צמר סלעים, אלא להתקין קיר מנותק מגע: לקבע לוח גבס אל הקיר הקיים, ועליו להתקין את ניצבי המתכת וצמר הסלעים.

זיגוג כפול - למניעת רעש סביבתי יש להתקין בדירה חלונות עם זכוכית מבודדת כפולה או אקוסטית.

צנרת - מתקני תברואה או צנרת גלויה בחדרי שירות הם גורם נפוץ במיוחד לרעש. בעת ביצוע עבודות השיפוצים ולפני הרכבת אריחי קרמיקה או מערכות גמר, יש לעטוף את הצנרת בשרוולים אקוסטיים בעלי מקדם בליעה גבוה, ולחפות באמצעות לוחות גבס וצמר סלעים.

מזגנים - רעש ממנועי מזגנים הוא אחד המטרדים השכיחים ביותר במבני מגורים, ובעת ההתקנה יש להקפיד שיחידת העיבוי של המזגן תוצב רחוק מחלונות, חדרי שינה וחדרי מגורים - גם בדירות הסמוכות. בנוסף, מומלץ להתקין רפידות בין המתקן של המזגן לבין קירות המבנה וכן בין המזגן ליחידת התלייה. אלו ימנעו חיכוך המעצים את הרעש בעת הפעלת המזגן וימנעו רעידות.

ועוד משהו

התקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש), התשנ"ג-1992 קובעות איסורים - מוחלטים או תלויי זמן - על ביצוע עבודות שעלולות לגרום רעש סביבתי. הנושאים אליהם מתייחסות התקנות מגוונים, וכוללים שימוש בצופרים או מכשירי קול, תיקונים ושיפוצים, הפעלת מכונות, טלטול מיכלים, הודעות ופרסום, מערכת אזעקה בבית או ברכב, חבטת שטיחים, מזגנים ומדחסים, בעלי חיים. האחריות היא עלינו.

באדיבות איטום נט