דרך מצוינת להכניס ירקות טריים אליכם הביתה ולשתף בה את הילדים היא לגדל ערוגת ירק. את האדנית שתכננתי יחד עם סטודיו קדר
תוכלו לבנות בעצמכם בקלות, והיא מושלמת לשתילת ירקות ותבלינים - ממש מחוץ לדלת המטבח או במרפסת.
הגינון באדנית מסייע ליצור סביבה אופטימלית לגידול צמחים, העומק הוא מושלם, הוספת קומפוסט
טוב מאפשרת צמיחה מהירה, אין עשבים שוטים, תוכלו לטפל בקלות במזיקים, והילדים ייהנו לעזור ולקטוף.
עוד על גינה ומרפסת בעשו בעצמכם
>> תכנון גינת ירק במרפסת
>> בניית חממה קטנההחומרים
לבניית אדנית בגובה 90 ס"מ ובמידות כלליות של 45/95 ס"מ:
- לוחות עץ אורן מחוטא ומוקצע במידות 2/15 ס"מ ובאורך כולל של כ-9 מ'
- לוחות עץ אורן מחוטא ומוקצע במידות 2/7 ס"מ ובאורך כולל של כ- 5 מ'
- לוחות עץ אורן מחוטא ומוקצע במידות 2/5 ס"מ ובאורך כולל של כ- 10 מ'
- לוחות עץ אורן מחוטא ומוקצע במידות 1/1 ס"מ ובאורך כולל של כ- 2 מ'
- ברגי סיבית 4.0/35
- צבע עץ איכותי דוגמת Flood (בדוגמה, גוון Pear)
- גלגלת לצביעה / מברשת
- יריעת בריכה (PVC) בגודל של כ- 120/150 ס"מ
- מהדק סיכות גדול
- צינור השקייה עיוור לעציצים
- טפטפות עציצים 2 ליטר/שעה, בעלות אפשרות חיבור לצינורית משני הצדדים בצורה המשכית
- מחברי T ומחברים ישרים לצינורית עציצים
- יתדות
צמחי ירקות ותבלינים מומלצים לסוף הקיץ
- שתילי ירקות: עגבניה, חצילים, מלפפון, קישוא, תירס, אפונה, במיה, אדממה
- שתילי תבלינים: בזיליקום, פטרוזיליה, עירית, טימין
- שתילי טגטס
ההכנה
1. חיתוך לוחות העץ. בין אם החלטתם לחתוך את לוחות העץ בעצמכם או לקנות עץ חתוך לפי מידה, רצוי שתעבדו עם טבלת החיתוכים הבאה, ותכינו את הלוחות לעבודה על פיה:




3. חיבור גוף האדנית לרגליים. קחו 2 יחידות רגליים, וחברו 2 לוחות 2/15 ס"מ באורך 90 ס"מ בעזרת ברגי סיבית 4.0/35 מ"מ. חזרו על הפעולה עם 2 יחידות רגליים נוספות. לכל אחת מהיחידות שהתקבלו, הוסיפו סרגל 1/1 ס"מ באורך 90 ס"מ בקצה הלוח התחתון, בחלק הפנימי. קדחו חורים מקדימים, על מנת לא ל'פוצץ' את הרגל בזמן הההברגה, וחברו את הלוחות בעזרת ברגי סיבית 4.0/35 מ"מ. העמידו בצורה אנכית את 2 היחידות שקיבלתם, וחברו 2 לוחות 2/15 ס"מ באורך 40 ס"מ. הפכו את היחידה שהתקבלה וחזרו על הפעולה לקבלת אדנית עם ארבע קירות.

4. הרכבת תחתית האדנית. העמידו את האדנית שהתקבלה, הניחו את שש לוחות העץ 2/15 ס"מ באורך 40 ס"מ ע"ג הסרגל שבתחתית. אין צורך לחבר בברגים את הלוחות האלו. עומס האדמה והשתילים ישאירו אותם במצבם.

5. קדיחת חורי ניקוז בתחתית האדנית. קדחו שני חורים בקוטר 18 מ"מ בשני לוחות בתחתית האדנית לניקוז המים. קדחו חור נוסף באחת מפינות האדנית, על מנת להשחיל את צינור ההשקייה בתוך האדנית ובצמוד לרגל האדנית.

6. מדף תחתון. מדדו וסמנו 25 ס"מ מתחתית רגל האדנית, בחלק הצר של האדנית. חברו יחידה של לוח 2/5 ס"מ באורך 44 ס"מ, בחלק הפנימי של הרגל בצורה אנכית. חזרו על הפעולה בצד השני של האדנית. 2 היחידות האלו משמשות כבסיס למדף. הניחו במרחקים שווים של כ-25 מ"מ וחברו בעזרת ברגי סיבית 4.0/35 מ"מ.

7. הנחת יריעת בריכה בתוך האדנית. חתכו את יריעת הבריכה לפי פריסה של האדנית והדקו את היריעה בעזרת מהדק סיכות גדול. חתכו בעזרת סכין יפני X בדיוק מעל שלושת החורים שקדחתם בתחתית.

8. צביעה. צבעו את אדנית העץ בצבע עץ איכותי מכל הכיוונים (בדוגמה הלוחות נצבעו בצבע עץ של חברת Flood בגוון Pear). כדי לקבל מרקם אחיד של צבע, מומלץ לצבוע בעזרת גלגלת. צביעה במברשת נותנת מראה מוברש עם פסים עדינים.
9. מילוי אדמה. בכדי לקבל יבול שופע נדרשת אדמה טובה ומאווררת, שתוכל לספק לשורשים שלה חמצן וחומרים מזינים. באדמה דחוסה וכבדה, המים יתנקזו מהר מבלי להיקלט בצמחים בצורה טובה, הצמחים ייתפרסו באופן רדוד ולא ייפתחו שורשים לעומק .קומפוסט טוב עוזר להשיג רמות pH אופטימליות לייצור חומרי מזון.לפני מילוי האדמה באדנית, השחילו צינורית שחורה עיוורת (הכוונה לצינורית שאין בה טפטפות מובנות), דרך החור שקדחתם בתחתית האדנית, והוציאו את קצה הצינורית החוצה מהאדנית, כך שלא תכוסה בהמשך ע"י האדמה שתמלאו. מלאו אדמה גננית (כ-100 ליטר), הוסיפו שק קומפוסט איכותי וערבבו היטב.

10. השקייה. על מנת לקבל תוצאות טובות, יש להקפיד על השקייה מסודרת ועדיף בטפטוף, על מנת לא להרטיב את העלים. רטיבות בעלים היא מקור טוב להתפתחות מחלות. מומלץ להשקות בשעות הבוקר המוקדמות בטפטוף ישירות לקרקע. בצורה כזו ייתפתחו שורשים עמוקים שייאפשרו לצמחים להתפתח היטב ולהתמודד עם הטמפרטורות הגבוהות.
את הצינורית שהשחלתם, מתחו וקבעו עם יתדות בקצה האדנית, הרעיון הכללי של הסדרת ההשקייה, הוא לחבר טפטפות לפי מרווחי השתילה הנדרשים, בהתאם לצמחים אותם החלטתם לשתול. ככלל אצבע שיחי ירקות כעגבניות, פלפלים, חצילים שותלים במרווח של 50 ס"מ. צמחי עלים אכילים דוגמת פטרוזיליה, בזליקום שותלים במרווח של 30 ס"מ. ישנם מקרים כמו צמחי אדממה ששותלים כל 15 ס"מ.
בדוגמא שלפניכם, שתלנו שיחי עגבניה, בזליקום, בצל ירוק, וטגטס (להברחת מזיקים). את העגבניות שתלנו בפינות הערוגה והשארנו 50 ס"מ מרווח בין שתילי העגבניות לבזיליקום והבצל הירוק שדורשים מרווח שתילה של 30 ס"מ.

11. שתילה. כמעט כל הירקות, עשבי תיבול ופירות דורשים אור שמש משמעותי כדי לפרוח. ככלל אצבע, עשבי תיבול וצמחים שמייצרים פירות אכילים (מלפפונים, עגבניות, פלפלים) זקוקים לאור מירבי, ואילו ירקות עם עלים אכילים (חסה, תרד, עלי סלק, וירקות בעלי עלים ירוקים אחרים) יגדלו טוב יותר עם פחות אור שמש, וחלקם אף מעדיף צל חלקי, במיוחד עכשיו בשיא הקיץ.

- שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס
- למוצרים ייחודים לגינה