מאת ענת ציגלמן

הסטודנטית: היבה קאסם (24)

מחלקה: צילום, בצלאל

מנחה: יגאל שם טוב, דור גז

היבה קאסם, בוגרת טרייה של המחלקה לצילום בבצלאל, היא כבר צלמת פעילה. יש לה סטודיו באחד הרחוב המרכזיים של טייבה, עיר הולדתה. פרויקט הגמר שלה הוא ארכיון שצילמה במשך שלוש שנים, של תושבי טייבה המבוגרים. מושאי הצילום שלה משקפים קשת רחבה של תושבי העיר - מנשים בלבוש מסורתי ועד זוג שנראה כמו השכנים האשכנזים מכוכב יאיר.

היבה קאסם, בפורטרט עצמי (צילום: היבה קאסם )
היבה קאסם, בפורטרט עצמי (צילום: היבה קאסם )

''התחלתי את הפרויקט שלי בצילומי סביבה ועם הזמן עברתי לצלם את אנשי העיירה", היא מספרת. "ככל שצילמתי יותר אנשים, חשבתי יותר על הדור המבוגר, הדור הראשון של העיירה, שהקים אותה לאחר הנכבה וקום המדינה - אנשים שעברו חוויות של אושר, חוסר ואובדן. התעורר בי הרצון לתעד ולשמר.

"בהתחלה, כאשר הייתי נכנסת לבתי אנשים ומבקשת לצלמם, לא הייתי מצליחה לענות לעצמי או להם על השאלה 'למה'. היה לי חשוב לתעד אותם בתוך הבית והמרחב הפרטי שלהם, לגלות מה מאפיין כל אחד ואחד מהם. בשלב כלשהו הפרויקט החל לקבל ערך לא צפוי, והוא הנצחתם של אנשים אשר נפטרו. סבי מצד אמי נפטר חודשים ספורים לאחר שצילמתי אותו, וכך מהלך הצילום קיבל משמעות עמוקה יותר. היום אני חושבת שזה מאוד חשוב לתעד אנשים בגיל הזה, שהמוות מתקרב אליהם. חשוב לי לתעד את הדור הזה, את הזכרונות שלהם, כדי שהדורות הבאים יכירו אותם ואת הסיפור שלהם.

"היה קשה לגרום לאנשים זרים לפתוח את דלת ביתם בפני ולהסכים להצטלם. התנאים אילצו אותי לפתח דרכים חכמות למשוך אנשים אלי ולגרום לכך שיסכימו שאצלם בבתיהם. כשנה לאחר תחילת הפרויקט הקמתי סטודיו ברחוב בכביש מרכזי בטייבה, במקום הומה אדם, ליד סניף בנק. הרעיון היה לאפשר לאנשים להכיר אותי ואת הפרויקט. כך הכרתי הרבה אנשים, גם כאלה שסירבו להצטלם".

היום יש בידיה יותר מ-80 צילומים, שאף אוגדו לספר. הפרויקט הפך למוכר בקהילה, ובשלב מסוים הוצג בתערוכה באולם הפיס המקומי (תערוכה נוספת תתקיים באוקטובר). "עבדתי על קמפיין שיווקי קטן - פלאיירים, פוסטרים והזמנות אישיות - והגעתי לקהל נכבד של אנשים". לתערוכה נתנה את השם "נענע בני סעב" – "טייבה בני סעב הוא הכינוי של החמולה שישבה בשטחי טייבה בתקופת השלטון העות'מאני", היא מסבירה, "והנענע מסמלת אותי".

מה את מקווה שישראלים יהודים שמסתכלים בתמונות ירגישו או יחשבו?

"כשצילמתי את הפרויקט לא חשבתי על השאלה הזו. בשבילי הנושא הוא טייבה והמקום שלי. אבל טייבה עכשיו הפכה לשם נרדף לפשע, וזה מאוד כואב לי. חשוב לי שיכירו גם את האנשים הטובים שלה. כולנו אנשים, כולנו בני אדם. לצערי, היו אנשים בכיתה שלי בבצלאל, שהיה להם מוזר לראות את התמונות. התגובות היו 'לא חשבנו שאנשים בטייבה נראים ככה'".

באסם וסמר אדריס מחוץ לביתם בטייבה (צילום: היבה קאסם)
באסם וסמר אדריס מחוץ לביתם בטייבה (צילום: היבה קאסם)