גיוס המונים מאפשר לכל אחד מאיתנו להציג לקהל רחב רעיון מקורי, ולאסוף את הכסף הנדרש כדי לממש אותו. לגיוס המונים מוצלח אין מתכון מדויק, אבל אני אנסה להדגיש את מה שלדעתי הופך קמפיין להצלחה. כבר כתבתי כאן בבלוג על לא מעט פרויקטים שמומנו או לא עמדו ביעד (כמו העט שמצייר בתלת מימד, שגייס 2.3 מיליון דולר, או הרובוט המשפחתי ג'יבו, שגייס 2.2 מיליון דולר). שני האתרים הגדולים ביותר בעולם לגיוס המונים הם Kickstarter - שהיה הראשון מסוגו וגייס הכי הרבה עד כה - ו-Indiegogo. לאנשים יש רעיונות משוגעים (לטובה) ופעמים רבות הם נתקלים במחסום הכסף, אך בימינו התירוץ "אין לנו איך לעשות את זה", או "התחלנו ואנחנו לא יכולים לסיים" - הוא פאסה.

Pebble השעון החכם שמומן דרך קיקסטארטר גייס את אחד הסכומים הגבוהים

Pebble, השעון החכם שמומן דרך קיקסטארטר, גייס את אחד הסכומים הגבוהים עד היום

אם נסתכל על הקמפיינים המצליחים ביותר בשנים האחרונות נראה שהתחומים שבהם אנשים הסכימו להשקיע הם שונים ומגוונים, אבל אלמנט אחד משותף לכל הפרויקטים - קהל יעד מצומצם ומדויק. אני יודע שאנשים נוטים להאמין שהפרויקט שלהם הוא "לכולם", אבל בסופו של דבר גם פייסבוק התחילה מקבוצה מאוד ספציפית - סטודנטים באוניברסיטה אמריקאית.

הפרויקטים שגייסו הכי הרבה בשנת 2014 מתוך הדו״ח השנתי של קיקסטארטר

מתוך הדו''ח השנתי של קיקסטארטר: הפרויקטים שגייסו הכי הרבה בשנת 2014

פרויקט גיוס המונים הוא קמפיין פירסומי לכל דבר, וככזה הוא צריך לכלול כמה אלמנטים שפועלים יחד: סרטון הסבר, תמונות של המוצר, תמונות מתהליך העבודה, תמונות של האנשים שמאחורי הרעיון, הצהרת משימה, שאלות ותשובות. אבל לפני שאני אתחיל לפרוט אותם כדאי להתחיל בדבר הכי חשוב: הקונספט. בדיוק כמו בסטארט אפ, היוצר צריך לדעת להסביר את הרעיון במשפט אחד, ברור ומובן. אנשים בדרך כלל לא קוראים אלא מסתכלים על תמונות, ומבלים מקסימום 10 שניות מול הסרטון אם הוא משעמם. יש תורה שלמה מאחורי ההחלטה על פרויקט וכיצד להפוך אותו לעסק, אבל במקרה של קמפיין גיוס המונים אפשר ללכת עם תחושת הבטן: מקסימום הרעיון יישאר במחסן. ועוד דבר לפני שאנחנו צוללים פנימה: אנחנו עוסקים כאן בעיצוב, ולכן לא נדון בפרטים טכניים או עסקיים, אלא בחוויה שצריך לשדר כדי להשיג את המטרה.

כותרת הפרויקטמאד חשובה. במקרים שבהם השם שניתן למוצר אינו ברור (מה שקורה הרבה) - עדיף להוסיף כותרת משנה שמסבירה באמת מה מציעים כאן. יש להימנע מהצהרות מפוצצות או כאלה שלא אומרות דבר, כמו "אוזניות חכמות שיסדרו לך את החיים".

סרטון מעניין אפשר לעשות בשיטות שונות. הנה כמה טיפים:

Lumio מנורה שנפתחת כמו מניפה

Lumio היא מנורה שנפתחת כמו ספר (את הסרטון אפשר לראות בראש הפוסט)

1. קצר וממוקד


שמרו על סרטון קצר ולעניין. הזמן הממוצע של סרטון קיקסטארטר הוא שתי דקות וחצי. למדו מהמקצוענים. בפרויקט של Lumio, לדוגמה, החליטו לחתוך את כל הדיבורים ופשוט להראות את המוצר ואת השימושים האפשריים שלו. זה הצליח: המעצב ביקש לגייס 20 אלף דולר, וסיים את הקמפיין עם 578,387 דולר.

2. תוכן יותר חשוב מאיכות


גם אם תצלמו סרטון של כמה שוטים עם הסמארטפון, כל עוד תצליחו להעביר את המסר זה מבורך. מה שחשוב זה מה מראים, איך אתם מדברים ומה הפתרון שאתם מציעים לבעיה שהחלטתם לפתור.

סוף סוף עושים אלבום יחד אחרי 15 שנות נישואים

סוף סוף עושים אלבום יחד (אחרי 15 שנות נישואים)

ברוס רובינסון וקלי ויליס פשוט לקחו את המצלמה שלהם כשהוזמנו להתארח בתוכנית רדיו, צילמו את הראיון והפכו אותו לסרטון הקיקסטארטר שלהם. הקמפיין הצליח מאוד, ולדעתי הרבה הודות לשדרן המצחיק שראיין אותם.

3. מבנה מסודר


כמו בכל סיפור, צריך שיהיה מבנה: למה זה אמור לעניין את הצופים, מה הבעיה, מה הפתרון, איך אתם מציעים לפתור את זה, באיזה הפרויקט שלכם נמצא, מי אתם בכלל, למה זה עניין אתכם, ומה אתם רוצים? הרבה שאלות לענות עליהם במשך דקה וחצי-שתיים? מעולה, זה ישאיר אתכם ממוקדים.

שי, מעצב תעשייתי וחובב טיסנים, יצר את הסרטון המקסים הזה באמצעים מינימליים ובעזרת חברים. הקמפיין שלו, שנקרא Powerup 3, היה מהמוצלחים ב-2014 וגייס יותר ממיליון דולר (הוא ביקש 50 אלף). בסרטון הזה אפשר לראות מבנה מדויק ומהודק: בהתחלה שי מוצג כאיש מן השורה (בשביל ליצור הזדהות), ואז מראים איך לאורך זמן (מסר של התמדה) הוא חשב על הרעיון עד שלבסוף הגיע לפתרון שכולנו נוכל ליהנות ממנו. אגב, לסרטון יש כמעט 4 מיליון צפיות ביוטיוב.

4. אמינות וקבלות


זה בסדר לדקלם מדף, אבל עדיף שזה יבוא מהלב. שכחו את כל הקטע של להגיד "ממנו אותנו" ביחד, עדיף שזה יהיה אמיתי ונכון. אמינות באה לידי ביטוי גם במוצר עצמו: מבט על התהליך שעברתם ומה השגתם עד כה מראה עד כמה אתם רציניים. אם לא עשיתם כלום בשביל להגיע לאן שהגעתם אין סיבה שאנשים יתנו לכם כסף. הראו נכונות, הוכיחו שאתם מאמינים בזה, אוהבים את זה, ושכבר השקעתם בזה זמן. אני עצמי השקעתי כמה פעמים בקמפיינים שצלחו ובכמה שלא צלחו.

רדיוטופיה הם מקבץ תוכניות הרדיו האהובות עלי בעולם. אם מישהו אוהב רדיו, זה מה שהוא צריך להקשיב לו. הם אלופים בלספר סיפור, הם משקיעים בכל תוכנית כאילו הם עושים פסקול לסרט הוליוודי, והם כולם חבורה של פרילאנסרים עצמאיים. רומן מארס הוא המייסד של הארגון הזה ובשנת 2011 - השנה הראשונה של קיקסטארטר - יצר קמפיין לתוכנית שלו, שנקראת״99% Invisible״. הוא גייס את הסכום הגבוה ביותר שפרויקט מדיה גייס עד אז. מאז בכל שנה הם חוזרים ללוח השרטוט, בודקים מה הערך המוסף שהם יכולים לתת למאזינים ומוציאים עוד תוכנית. זאת אמינות והתמדה, שלמזלנו מביאה המון תוכניות איכותיות אל העולם. נסו את זה.

רדיוטופיה - האוטופיה של הרדיו.

רדיוטופיה - האוטופיה של הרדיו

5. יצירת קהילה


ליצור מוצר זה ליצור קהילה - הקהילה שתומכת בכם, שלאחר מכן תרצה לקבל עדכונים ולהיות חלק מההצלחות (והכשלונות) שלכם. אחד הדברים שתומכים פוטנציאלים מסתכלים עליהם הוא בכמה פרויקטים אתם בעצמכם תמכתם, וכמובן גם כמה פרויקטים כבר עשיתם, והאם עמדתם במלה שלכם (הצלחתם/נכשלתם).

במידה שמדובר בפרויקט חד פעמי הקהילה משחקת תפקיד חשוב, אבל אם זה פרויקט שאמור לגדול לעסק אז על אחת כמה וכמה: הקהילה היא זו שתעזור להפיץ את המוצר ולפרסם אותו. אין יותר טוב מפה לאוזן.

Kano מתחבר בקלות בצבעוניות והופך אלקטרוניקה למחשב בשנייה - הפשטות שבסיפור שהביא את הקמפיין להצלחה

Kano הופך ברגע אלקטרוניקה למחשב - פשטות שהביאה לקמפיין מוצלח

אלכס ויונתן ישראלי יצרו את Kano, מחשב אישי לכל ילד. ולא סתם מחשב אישי, אלא כזה שמגיע בצורה של חלק ממחשב (Raspberry Pi). אם הילד שלכם בעניין, או שאתם רוצים שהוא ייכנס לעולם המחשבים והתכנות, זאת המתנה. Kano יצרו מערכת שהופכת את הלמידה למשחק מהנה. ובניגוד לתיכנות, שתמיד היה משהו שקשה ללמוד, הקמפיין של Kano מדגים באיזו קלות אפשר לחבר את זה, ללמוד עם זה, מראה דוגמה של לפני ואחרי, ויוצר קהילה של לומדים שעוזרים איש לרעהו.

Kano מודגם הייטב בתמונות בדף הקמפיין

Kano מודגם היטב בתמונות בדף הקמפיין

שאלות ותשובות זה חשוב - הנה מה שאתם מקבלים מ Kano

שאלות ותשובות זה חשוב - הנה התשובה לשאלה מה מקבלים מ-Kano

6. פנייה אישית


גם אם לא הראיתם את הפרצוף שלכם עד לסוף הסרטון חשוב להראות את עצמכם: שאתם אמיתיים ונראים מספיק נורמלים בשביל שהתומכים יתנו לכם את הכסף שלהם.

Reading Rainbow הוא פרויקט גיוס ההמונים המצליח ביותר בשנת 2014. הוא גייס 5.4 מיליון דולר בשביל להביא לבתי הספר ברחבי ארצות הברית גישה חדשנית ללימוד קריאה. כוכב הסרטון הפך להיות סלבריטאי מומחה בתחום החינוך, מה שמסביר למה הלסת נופלת לכל מי שרואה אותו בקמפיין.

7. הומור ומזל


"אל תנסו את זה בבית" - אחד הפרויקטים המביכים של השנה - היה פרויקט שנקרא "סלט תפוחי אדמה" (Potato Salad). זק בראון ניסה לגייס עשרה דולרים להכנת סלט תפוחי האדמה הראשון שלו. משום מה הקמפיין (תכל'ס אין בו כלום) תפס תאוצה ואסף 55 אלף דולר.

לסיכום כמה נתונים טכניים אך מעניינים מהדו"ח השנתי של קיקסטארטר. החודש הכי מוצלח לפרויקטים היה אוגוסט, עם 2,311 פרויקטים שמומנו. התחומים שבהם הכי הרבה פרויקטים מצליחים היו מוזיקה וקולנוע. התחום שגייס הכי הרבה כסף היה טכנולוגיה, עם 125 מיליון דולר. במקום השני עיצוב עם 97 מיליון ובשלישי משחקים, עם 89 מיליון דולר. מישראל תמכו עשרת אלפים בפרויקטים, בסכום כולל של 1.6 מיליון דולר. אפשר לראות עוד נתונים מרתקים בדוח המאוד ויזואלי של האתר, מ-2013 וגם זה מ-2014.

אגב, גם קיקסטארטר מנסים לעזור לכם לעשות סרטונים בתקציב נמוך:

בהצלחה - ותעשו מוצרים נהדרים!