חג החנוכה, שייחגג השבוע, התקבע בתודעה הישראלית כפלטפורמה מטורללת של פסטיגלים ומחזות זמר גרנדיוזיים לילדים, אבל גם ליוצרים מתחום העיצוב יש חגיגות משלהם. שני האלמנטים המרכזיים הקשורים לחג - החנוכייה והאור - הם חומר הגלם שאיתו המעצבים עובדים, וערוץ העיצוב של Xnet מציג שלוש חגיגות חנוכה עיצוביות שייערכו השנה:

מתוך "מעצבים חנוכייה": העבודה של שרגא לנדסמן (צילום: שרגא לנדסמן)
מתוך "מעצבים חנוכייה": העבודה של שרגא לנדסמן (צילום: שרגא לנדסמן)

1. חנוכיות שעוד לא ראיתם

במוזיאון יפו (טיילת מפרץ שלמה 10, יפו העתיקה) תוצג התערוכה"מעצבים חנוכייה", ובה משתתפים אמנים ומעצבים מקומיים. בתערוכה, הראשונה שנערכת באגף המחודש של המוזיאון, יוצגו חנוכיות מחומרים שונים ובטכניות המשקפות את פרשנותם האישית של היוצרים לסמל החג.

החנוכייה שעיצב אבי פדידה (מימין למעלה)– בוגר בצלאל ובעל סטודיו לעיצוב - שמה דגש על החיבורים והפרטים הקטנים. היא משנה את צורתה באמצעות מנגנון מרובה צירים, כשבמצב "פתוח" נוצר הדימוי המוכר שלה, ובמצב "סגור" היא הופכת לפריט דקורטיבי. משתתף נוסף הוא המעצב הוותיק עזרי טרזי, לשעבר ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל. החנוכיות שהוא עיצב (אחת מהן בתמונה למעלה) לקוחות מתוך אוסף, וכל חנוכייה מאירה באופן מילולי ומטפורי את טקס הדלקת הנרות. בתערוכה יוצגו גם עבודותיו של שרגא לנדסמן, שעוסק בעיצוב פריטי יודאיקה ושואב השראה מכמה מקורות, בהם התנ"ך והארכיאולוגיה של ארץ ישראל.

תערוכת החנוכיות מוצגת במקביל לתערוכה "מיני ארט", שמציגה את אומנות המיניאטורה והמזעור. בחנוכה תיערך גם סדנת צלליות לילדים, ובה תתאפשר התנסות ביצירת צלליות מיניאטוריות מחומרים שונים.

>> פרטים נוספים באתר המוזיאון

החנוכייה של צוקרמן. "עכשווי ועם זאת קלאסי" (צילום: יואב גורין)
החנוכייה של צוקרמן. "עכשווי ועם זאת קלאסי" (צילום: יואב גורין)

2. מאיר את ניו יורק

מעצב נוסף שמשתתף בתערוכה ביפו הוא אריאל צוקרמן, אבל את החנוכייה שלו ניתן יהיה לראות גם במוזיאון היהודי בניו יורק. "אנשי המוזיאון התעניינו בגופי התאורה שלי", מספר צוקרמן. "ועלה רעיון שאעצב להם חנוכייה. התחלתי במחקר רעיוני וצורני והבנתי שאני רוצה להתעסק לא רק עם החומר אלא גם עם החללים שנוצרים בין הקנים. בסופו של התהליך נוצר מראה עכשווי ועם זאת קלאסי. ה'יש' המיוצג על ידי הקנים וה'אין' שנוצר ביניהם מדמים את האור והחושך - האלמנטים המרכזיים בחג החנוכה".

עבודה של סטודיו אושקי מתוך התערוכה "מעט מן החומר"  (צילום: ג'ני בראסט)
עבודה של סטודיו אושקי מתוך התערוכה "מעט מן החומר" (צילום: ג'ני בראסט)

3. המבדיל בין חומר לאור

תערוכה נוספת שנפתחת לכבוד החג היא "מעט מן החומר", העוסקת במערכת היחסים שנוצרת בין החומר לבין האור בגופי תאורה שונים, בהם מנורות, פמוטים וכמובן חנוכיות. בתערוכה, שנערכת בשיתוף עמותת "לצאת מהקופסה", ישתתפו מעצבים צעירים העוסקים בתאורה - חלקם בעלי סטודיו פעיל לעיצוב ואחרים בוגרים טריים של מחלקות העיצוב במוסדות השונים. בין המשתתפים: סטודיו אושקי (טליה ינובר ולנה קרסנובסקי), תום לאב, סטודיו knob (עדי עזר ויותם שפרוני), כרם קמינסקי, סטודיו ויהי ומיטל קוממי.

התערוכה תוצג במשך שלושה שבועות במרכז התרבות נוה שכטר (שלוש 42, נווה צדק, תל אביב). ובערב הפתיחה (יום חמישי, 18.12) ייערכו מופע של הזמרת אתי אנקרי וטקס הדלקת נרות בהנחיית הרב רוברטו ארביב והשייח' איהאב בלחה.

>> לפרטים נוספים באתר של נוה שכטר

"התרוממות רוח" של הטייס, מתוך "מקור.אור". מחווה לפסל של קדישמן
"התרוממות רוח" של הטייס, מתוך "מקור.אור". מחווה לפסל של קדישמן

"__ בטיפוס" של עמית סטרולזי, מתוך "מקור.אור". שילוב של תאורה עם עולם הצומח
"__ בטיפוס" של עמית סטרולזי, מתוך "מקור.אור". שילוב של תאורה עם עולם הצומח

4. מאירים את תל אביב

האור עומד גם במרכזו של חגיגת "מקור.אור" – תערוכה ומסיבה של ערב אחד, שתתקיים ביום שלישי (16.12) בבית הקפה Loveat בגן יעקב, מאחורי כיכר הבימה בתל אביב, החל משמונה בערב. זו יוזמה משותפת של קבוצת "אאא" (מעצבת פונטים עצמאיים ויוזמת פעילויות תרבות), וחנות העיצוב היפואית "אסופה".

באירוע החינמי יוצגו כ-30 יצירות אור, בהן גופים מאירים, פסלי תאורה, איורים בהדפס זרחני וגם, איך לא, חנוכיות. כל אחד מהמציגים קיבל חופש לעצב אובייקט דו-ממדי או תלת-ממדי שיאיר בעזרת חשמל, אש, תאורה סולרית, סוללה או כל אמצעי אחר. התערוכה תשתלב בבית הקפה ובגן סביב, ואחרי טקס הדלקת נרות תתקיים במתחם מסיבה.

בין המשתתפים: אסף וינברום, טל מור, גפן רפאלי, הטייס, דורי אורין, עידן נויברג וגל בולקא (ראו תצלום גדולה למעלה), רחלי חבה-שרפשטיין, הילה שמיע, מיקי אוחנה וענבל צייזלר. מפיקת האירוע ואוצרת התערוכה היא האדריכלית לימור יוסיפון־גולדמן. אורחת הכבוד תהיה אדריכלית הנוף ליטל סמוק-פביאן, האחראית על השיקום והשחזור של גן יעקב.

>> לפרטים נוספים