ביקור ב''מיינדספייס'' ברוטשילד: אווירה של בר, תאי טלפון וגזוז חופשי

סנוניות כבר צצו פה ושם, אבל השנה הם כאן בגדול: חללי עבודה מושקעים ומזמינים, שבהם אפשר לשבת בלי מחויבות לטווח ארוך. כתבה ראשונה בסדרה על המשרדים החדשים

ענת ציגלמן

|

06.10.14 10:34

מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (הכניסה ל''מיינדספייס'', שחזיתו השקופה נגלית לעיני כל מי שיוצא מהמעלית. בקומה זו יש 168 עמדות עבודה, שנחלקות בין ה''אופן ספייס'', שנראה בתמונה, ובין משרדים שקופים בגדלים שונים. בתחילת נובמבר תיפתח קומה נוספת, שבה יהיה מספר דומה של מקומות. כדי לשמור על השקט נבנו משני צדי החלל הפתוח תאי טלפון, שמיועדים לשיחות)
מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (ה''אופן ספייס'' פונה היישר אל הצמרות הירוקות של שדרות רוטשילד. הספרים (וגם החישוק) אמיתיים, אך מביקור במקום לא מתקבל הרושם שנעשה בהם שימוש רב: גם במלוא התפוסה הראשים שקועים במחשב, ואי אפשר להתכחש לאווירת העבודה מסביב, למרות הקריצה העיצובית למקומות בילוי)
מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (כאן אין אורות פלורסנטיים משרדיים, אלא מנורות פחם טרנדיות. הסגנון אורבני, חם ומספק בדיוק את מידת המגניבות הדרושה: את הקירות מעטרות, בין היתר, עבודות גרפיטי)
מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (כסאות בר במטבח. לרשות השוכרים קפה ותה חופשי, וגם מים, סודה וגזוז בטעם פטל. בצנצנות היו בתחילה ממתקים, אך כשהעובדים זללו אותם במקום ארוחת צהריים מהירה, הוחלט להחליפם בקישוטים צבעוניים)
מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (פינות ישיבה מציעות מגוון אפשרויות נט וורקינג, ובין המשרדים מפרידים קירות זכוכית שקופים למחצה, שעליהם אפשר לשרבט בטושים, מעשה לוח מחיק)
מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (מימין: חדר הישיבות הקטן, אחד משלושה, כולם בצבעים ססגוניים. משמאל: הכניסה לכלבים מותרת. מקומות מושכרים על בסיס חודשי: לא חייבים להתחייב ליותר, אך גם אי אפשר פחות)
מיינדספייס משרדים חללי עבודה
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (ארון החשמל במסדרון כוסה בלוח גיר, עוד אלמנט מעולם המסעדנות, שעליו שורטטו לוגואים של החברות שנמצאות במקום עכשיו)
 

זה הבאזז כבר כמה שנים, בארצות הברית, באירופה וגם כאן: הדבר הבא בעולם המשרדים הוא חללי עבודה משותפים, שבהם אפשר לשכור מקום לפרקי זמן גמישים. העיקרון שעומד מאחורי הרעיון הוא פשוט: בזמנים שבהם רבים עובדים כפרי-לאנסים או מפתחים יוזמה משלהם, לא חייבים להישאר לעבוד בבית, לבד בטרנינג, אם אין יכולת להתחייב על שכירות לטווח ארוך או לקמבן מקום בארגון עם משרדים "מסודרים".

 

חללי העבודה החדשים מציעים מודלים שונים. אפשר לשכור שולחן ב"אופן ספייס" או משרד סגור עם לוגו על הדלת. אפשר לשלם לפי יום או חודש. זה חוסך הרבה כאב ראש: לא צריך לדאוג לניקיון, לצנצנת קפה או למקרן בחדר ישיבות. לא צריך להתבאס מעיצוב מייבש-כל-השראה של משרדים זולים, גנריים, כי העיצוב הפך לחלק חשוב ב"חבילה" שהמקומות האלה מציעים, ליתרון יחסי שלהם, ממש כפי שאי אפשר לתאר את עולם המסעדנות רק במונחים של טעם ואוכל. בעולם שבו ה"חוויה" והנראות הפכו לחשובים לא פחות מהתוכן, לפגישה בחדר ישיבות מעוצב יש נקודת פתיחה אחרת.

 

צילום: שירן כרמל
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (צילום: שירן כרמל)

 

אפשרויות שונות החלו לצוץ בישראל (נתי אוחיון מיפה והגדיר אותם כאן), אבל השנה חל שינוי משמעותי בקנה המידה שלהם, שינוי שנתאר בסדרת כתבות בערוץ העיצוב של Xnet. המקומות החדשים גדולים יותר והושקעו בהם סכומים נכבדים של כסף, מה שמראה, בין היתר, עד כמה העסק רציני. נתחיל ב"מיינדספייס", שחולש על אלף מטרים רבועים בקומה הראשונה של מגדל משרדים ומשקיף היישר אל צמרות העצים של שדרות רוטשילד בתל אביב, מיקום שאי אפשר להתווכח עם המרכזיות והיוקרתיות שלו.

 

אפשר למצוא אירוניה בעובדה שקודם היו בקומה הזו משרדים של בנק הפועלים. המוצר החדש, ששופץ ועוצב במיליונים של שקלים, נראה כמו הכלאה בין מקום בילוי טרנדי ומשרדים, במראה אורבני, חורפי ועוטף, סטייל "קפה נואר" הסמוך, שנמצא ממש מעבר לפינה. זה לא מקרה: על "מיינדספייס" חתום משרד האדריכלים "סטודיו MU", שמפורסם בעיצוב מקומות בילוי מובילים כמו נואר, הקומה הרביעית, קפה איטליה, רפאל ועוד רבים וטובים. "אחרי שראיתי כל מיני מקומות בחו"ל", מספר דן זכאי, היזם, "הלכתי למשרדי אדריכלים שמתמחים במשרדים. היה קשה להסביר את הקונספט של עמדות עבודה ללא קירות גבס ובלי היררכיה. לכן חיפשתי בנישה של אדריכלים שמעצבים מסעדות וברים".

 

וכך, בחלל בולטים אלמנטים שלקוחים מעולם המסעדנות כמו לוחות גיר גדולים (על אחד מהם צוירו כל הלוגואים של החברות שפועלות כרגע ב"מיינדספייס"), קירות עם גרפיטי, כורסאות עור רכות, מדפים דקורטיביים ומנורות פחם טרנדיות, ההיפך המוחלט מאור פלורסנטי משרדי. הרצפה כוסתה בפרקט, התקרה נותרה חשופה במראה סמי תעשייתי, ובין המשרדים מפרידים קירות זכוכית שקופים, ששומרים על מראה פתוח. בגובה הראשים יש פס זכוכית אטומה, שמעניקה תחושה מסוימת של פרטיות, ושעליה אפשר לשרבט בטושים, מעשה לוח מחיק. 

 

צילום: שירן כרמל
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (צילום: שירן כרמל)

 

את המעטפת תיכננו ועיצבו אנשי "סטודיו MU", ועל האבזור שקדה בהנאה גדולה דרי שכטר, "מנהלת הקהילה", כך זה נקרא כאן. שכטר אחראית על הניהול השוטף, על ההשכרה ועל הקשרים החברתיים והעסקיים בין השוכרים: היא מחברת בין סטארט-אפ שזקוק ללוגו ובין מעצב גרפי שיושב לא הרחק, למשל, והיא אחראית גם על הרצאות בנושאים שונים (ביום שבו ביקרנו במקום התקיימה הרצאה על האתר "פינטרסט"). במלים אחרות, חלק מהשירות הוא נט-וורקינג, עוד מושג שאי אפשר בלעדיו היום.

 

צילום: שירן כרמל
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (צילום: שירן כרמל)

 

והמחירים? 1,650 שקל בחודש לעמדה קבועה ב"אופן ספייס" (כל אחד מתקין את המחשב שלו, ואף אחד אחר לא יושב במקום הזה כל עוד הוא מושכר). משרד לשניים יעלה 4,000 שקל לחודש, כולל כל החשבונות, כמובן. יש משרדים בגדלים שונים, והמרווחים שבהם יתאימו לעשרה. במטבח שתייה חמה וקרה (כולל גזוז פטל) חופשית, מכונות כמו מדפסת ופקס עומדות לרשות כולם, ויש שלושה חדרי ישיבות מצוידים וססגוניים, בשלושה גדלים שונים, שצריך להזמין בהם מקום מראש, ללא תוספת מחיר. ההשכרה היא מדי חודש בחודשו. לא צריך להתחייב על יותר, אך גם אין פחות: אין כרטיסייה, למשל.

 

צילום: שירן כרמל
מיינדספייס משרדים חללי עבודה (צילום: שירן כרמל)

 

"מיינדספייס" עובד בתפוסה מלאה. לדברי שכטר, כמחצית מהשוכרים סטארט-אפים שונים, ומחצית נותני שירותים: מעצבים גרפיים, רואי חשבון, פרסומאים ומומחי SEO, למשל. היא מספרת שכל העמדות נתפסו עוד בטרם נפתח, וכרגע הם משפצים במרץ קומה נוספת בבניין, הקומה השישית, שצפויה להיפתח בתחילת נובמבר. עוד אלף מ"ר בסגנון עיצובי דומה, רק שכאן לא יהיה אופן ספייס אלא רק משרדים, ולכן החזית לא תהיה שקופה: את פני הבאים תקבל ספרייה ענקית, שבתוכה תשובץ דלת הכניסה. זכאי אומר שזו רק ההתחלה: הוא מתכוון לפתוח עוד מקומות, באזורים אחרים של העיר וגם מחוץ לה.

 

להט ואמונה לא חסרים לו, אך קודם כל, אין ספק, מדובר בעסק. כמי שבא מעולם העסקים – בן למשפחת נדל"ן, שלמד מינהל עסקים והקים את " ג'י סיסטמס", חברה למערכות סולאריות שנמכרה לקבוצת פישמן לפני שלוש שנים – יש לו גם את היכולת. ואם לפני כמה שנים היה נדמה שחללי עבודה משותפים יהיו מקומות עם אג'נדה חברתית, שמציעים אלטרנטיבה מסוימת, עכשיו כבר ברור: המקומות החדשים שנפתחים נותנים תשובה, מלוטשת ומושקעת, לצרכי השוק.

  

עוד עיצוב משרדים מעניין:

>> משרדי רד בול במספנות הישנות של נמל אמסטרדם

>> והמשרדים המובילים בעמק הסיליקון

 

>> לאתר של שירן כרמל

 

הרשמה לניוזלטר אדריכלות

 

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד