כאשר מתכננים חופשה באמסטרדם ורוצים לכלול ביקור בחנויות עיצוב מקומיות, צצים מיד שני שמות: DROOG-I MOOOI. שני מותגים הולנדיים בעלי מוניטין בינלאומי, שכל חובב עיצוב לא יפספס ביקור בחנויות הדגל המקומיות שלהם.

אך אמסטרדם מציעה לאוהבי העיצוב בכלל, ולחובבי העיצוב הצפון אירופי בפרט, קשת רחבה ומגוונת של חנויות שבהן אפשר לשטוף את העיניים ולהתעדכן בטרנדים, במותגים ובמוצרים החדשים והעדכניים ביותר. העיר התברכה במספר גדול יחסית של חנויות עצמאיות בעלות אוספים ייחודיים, כאלה שמתמקדים בסגנון מסוים לצד כאלה שמשלבות מותגים נורדיים והולנדיים, יצירות של מעצבים צעירים עם פריטים קלאסיים ועוד. כל חנות והקונספט הייחודי לה – לא תשתעממו גם אם תבקרו במשך יומיים רצופים בכל החנויות שעליהן נספר כאן.

הרשימה תתחיל בחנויות הדגל של העיצוב ההולנדי ותמשיך לחנויות הקטנות יותר, כשהדגש הוא על מקומות שמציגים עיצוב סקנדינבי. כידוע, הולנד לא ממש נמצאת בסקנדינביה, אבל אפשר למצוא הרבה מן המשותף ביניהן באורח החיים וגם בסגנון. בדומה לארצות הצפוניות, הולנד היא ארץ קרה. מזג האוויר מהווה גורם משמעותי בחיי היומיום, ובהתאם – השהייה וההתכנסות הממושכות בבית הופכות את עיצובו לחלק דומיננטי בהווי. הסגנון מתאפיין בערכים הקשורים בטבע, בשימושיות ובפשטות, ומשדר את הנינוחות והצניעות המאפיינת את ארצות הצפון. אך טבעי שנמצא מגוון רחב של חנויות שמציגות עיצוב סקנדינבי לצד עיצוב הולנדי מקומי.

מאחר שעיצוב נורדי הוא אהבתי האמיתית בשדה הזה, אני תמיד שמחה להתעדכן במקומות חדשים ורעננים. זו גם הסיבה שבחרתי בו כתמה המרכזית למדריך זה.

Droog

Droog: פמוטים בעיצוב Chris Kabel, ב-119 יורו (צילום: Flames by Chris Kabel,  Stefanie Grätz)
Droog: פמוטים בעיצוב Chris Kabel, ב-119 יורו (צילום: Flames by Chris Kabel, Stefanie Grätz)

חנות הדגל של קבוצת העיצוב שנקראת Droog (יבש) היא כבר מזמן הרבה מעבר לחנות. Hotel-Droog הוא מתחם של 700 מ"ר (שלוש קומות בבניין מהמאה ה-17 במרכז ההיסטורי של אמסטרדם), המציע חוויה מלאה הכוללת תערוכות, קניות, קפה, גן קסום ואפילו חדר יחיד לאירוח. בקומת הקרקע חנות העיצוב הוותיקה, בוטיק אופנה, גלריה ויציאה לגינה פנימית, קטנה ומקסימה, שאסור לפספס.

בקומה הראשונה עוברים דרך חלל אדריכלי מרשים המשמש לאירועים סגורים, שיעורי יוגה ופעילויות חברתיות שונות, ומגיעים לבית קפה בהיר ואלגנטי, המשקיף על הגינה. בקומה השנייה נמצא חדר האירוח היחיד של המלון.

בחנות אפשר למצוא מוצרים של Droog לצד מוצרים של מותגים אורחים ("Droog Friends"), התואמים את הקונספט והקו האסתטי של המותג. רוב המוצגים הם פריטי עיצוב משלים, שלצידם ניתן למצוא כמה רהיטים במהדורות מוגבלות.

מחירים: כלי מטבח – מ-20 יורו. רהיטים – מ-200 יורו.

כתובת: Staalstraat 7B

MOOOI

MOOOI. בבניין הולנדי מפואר (צילום: Moooi Amsterdam showroom and brand Store /  photography by Nicole Marnati)
MOOOI. בבניין הולנדי מפואר (צילום: Moooi Amsterdam showroom and brand Store / photography by Nicole Marnati)

MOOOIנוסדה ב-2001 בידי המעצב מרסל ואנדרס, ומאז הפכה לאחד השמות החמים בעולם העיצוב. חנות הדגל שלה נפתחה ב-2008 בשכונת יורדן (JORDAAN) החיננית, על חנויות הבוטיק ובתי הקפה הקטנים שלה. על רקע זה בולט אולם התצוגה המפואר ורחב הידיים של MOOOI, שבו מתרחש אחד ממופעי העיצוב הטובים בעיר. מהאווירה המיוחדת שנגלית עם פתיחת הדלתות אי אפשר להתעלם, גם אם אינך מעריץ נלהב של המותג. ההרגשה היא שנכנסים לעולם של מציאות יוצאת דופן מבחינת קנה המידה, מקורות ההשראה והקומפוזיציות.

הבניין ההולנדי האותנטי והמרשים הוא רקע מושלם לחזון עיצוב הבית הבלתי צפוי של המותג. האוסף האקלקטי כולל את הרהיטים, גופי התאורה והאובייקטים האיקוניים שלו, והשילובים יוצרים סביבת פנים ייחודית, נועזת ומגוונת מבחינה חומרית וצבעונית, המספקת חווית מותג מושלמת.

מחירים: הפריטים הכי זולים הם אגרטל מסדרת "delft blue", שעולה 500 יורו, ומנורות שעולות 300 יורו. משם הסכומים רק מאמירים.

כתובת: Westerstraat 187

Frozen Fountain

Frozen Fountain. כולל מיצג שמורכב מהפריטים שמוצעים למכירה  (צילום: Frozen Fountain)
Frozen Fountain. כולל מיצג שמורכב מהפריטים שמוצעים למכירה (צילום: Frozen Fountain)

ממוקמת על גדות אחת התעלות היפות בעיר, Frozen Fountain היא מחנויות העיצוב היותר ותיקות ברשימה, והראשונה שהתוודעתי אליה בזמן מגוריי בעיר. האוסף שלה מורכב מרהיטים ואביזרים לבית, ומתחלק לשתי קטגוריות עיקריות: קולקציה קבועה של מותגים בינלאומיים בכלל ונורדיים בפרט (vitra, hay, flos, moroso) לצד קולקציות עכשוויות משתנות, לרוב של מעצבים הולנדים צעירים.

בין המעצבים החשובים של החנות ניתן למצוא את Piet Hein Eek, שעבודותיו מוכרות בזכות בחירתו בחומרים כמו עץ ממוחזר, דלתות וחלונות ישנים (עוד לפני שמיחזור היה כל כך אופנתי) ובזכות "שפתו" הפשוטה.

התצוגה בחלקה הקדמי של החנות מאוד דינמית, ובכל פעם שאני מבקרת אני זוכה להכיר מעצבים ומוצרים חדשים, מתחומים שונים (כולל קרמיקה, טקסטיל וצורפות). ההגשה גם היא תמיד מיוחדת וכוללת בדרך כלל מיצג כלשהו, העשוי מהמוצרים עצמם.

מחירים: אביזרים מ-15 ועד 1,300 יורו. רהיטים שלPiet Hen Eek ב-100-8,000 יורו.

כתובת: Prinsengracht 645

Friday next

Friday next. גם חנות, גם סטודיו לעיצוב פנים, גם קפה (צילום: Simon De Geus)
Friday next. גם חנות, גם סטודיו לעיצוב פנים, גם קפה (צילום: Simon De Geus)

ממוקמת "שתי-דקות-אופניים" מהמרכז הסואן של העיר - Friday next היא אחת מהחנויות האהובות עלי ברשימה. חנות קונספט שמשלבת חלל תצוגה, סטודיו לעיצוב פנים ובית קפה. האוסף שלה, שכולל ריהוט, טקסטיל, אביזרים לבית ותכשיטים, מורכב מפריטים של מותגים נורדיים ידועים כמו Tradition, House Doctor, Ferm Living ו-Muuto, לצד קולקציות בלעדיות של מעצבים הולנדים.

פריטים גדולים כקטנים (צילום: Simon De Geus)
פריטים גדולים כקטנים (צילום: Simon De Geus)

באמצע החנות, כחלק מחלל התצוגה, ממוקם בית קפה נעים, עם שולחנות עץ רחבים ומגוון משתנה של כסאות ומנורות מתוך אוסף החנות. אפשר לשבת לארוחת בוקר או צהריים קלה, אפשר גם סתם לעבוד עם הלפטופ וליהנות מהחלל המקסים שסביב. בימים יפים נחמד לשבת בחוץ, בשולחנות הקטנים שבכניסה לחנות, ולהעריך את השקט היחסי של רחוב הולנדי ראשי.

מחירים: מנורת נייר של סטודיו Snowpuppe ההולנדי – 80 יורו. Egg Chair האיקוני שלFritz Hansen – כ-5,000 יורו.

כתובת: Overtom 31

Hay

Hay: חנות שכולה מוקדשת לאוהבי המותג הדני (צילום: NordicEye)
Hay: חנות שכולה מוקדשת לאוהבי המותג הדני (צילום: NordicEye)

את המוצרים של Hay הדנית ניתן למצוא בהרבה חנויות שמוזכרות כאן, ובעיקר את קולקציית האביזרים, שמחיריהם סבירים ובתמורה יכולים לשדרג כל שולחן, קיר או מדף. המיוחד לחנות זו הוא שכולה מוקדשת לאוהבי המותג הדני.

לאחר שהבעלים של Friday next ראו שהקולקציה של Hay תופסת נפח נרחב בתצוגה שלהם, הם החליטו לפתוח לו סניף נפרד וייחודי, בחלקו האחורי של אזור הקניות והבילויים. הבעלים שילבו בו סניף של רשת הקפה המקומית (והיותר טובה) coffee salon. עכשיו רק נשאר להיכנס, להתנתק מהרחובות ההומים תיירים שבחוץ, לסקור את הקולקציה המרשימה תמיד ובסוף לנצל את ההזדמנות ולשתות קפה בסלון שכולו Hay.

מחירים: מחברת סקיצות – 6 יורו, מתלה Gym hook – 19 יורו.

כתובת: Spuistraat 281a-c

Fest Amsterdam

Fest Amsterdam: כרית ב-24 יורו (צילום: copyright FEST Amsterdam)
Fest Amsterdam: כרית ב-24 יורו (צילום: copyright FEST Amsterdam)

חנות חדשה של מותג צעיר בבעלות שני אחים – היא מעצבת והוא אחראי על הצד הניהולי. החזון של Fest Amsterdamהיה לאפשר מוצרי עיצוב איכותיים במחירים נוחים, והאוסף מורכב מקולקציית הטקסטיל שלהם ומבחר עבודות של מעצבים הולנדים צעירים. הוא אכן מתאפיין במוצרים מקוריים, שונים מאלו שראיתי בשאר החנויות, ובמחירים נוחים יחסית.

האוסף צבעוני ורענן וכולל בעיקר אביזרים משלימים לבית, כמו אגרטלים, כריות, מנורות, פמוטים, וגם כמה פרטי ריהוט משלים כמו שולחנות צד חמודים וכסאות. החנות פתוחה לקהל הרחב בסופי שבוע, אבל תמיד אפשר לצלצל בדלת ואם הם נמצאים הם יארחו בשמחה.

מחירים: פמוטים – מ-8 יורו, כריות – 24 יורו, שולחן צד – 190 יורו.

כתובת: Roelof Hartstraat 74

Store Without a Home

Store Without a Home: התחילה כפופ-אפ, עד שמצאה בית (צילום: Store Without a Home)
Store Without a Home: התחילה כפופ-אפ, עד שמצאה בית (צילום: Store Without a Home)

החנות הזו – כשמה כן היא, Store Without a Home– התחילה כחנות פופ-אפ במקומות שונים באמסטרדם עד שלבסוף מצאה בית קבוע ב-Haarlemmerdijk, רחוב שמתאפיין במגוון של חנויות עיצוב, בוטיקי אוכל, אופנה ובתי קפה נחמדים, ליד היורדן. הקונספט הייחודי שלה הוא אוסף פריטים של מעצבים ומותגים עצמאיים, הולנדיים ובינלאומיים, שעדיין אינם מוכרים. חלל התצוגה תמיד יכיל גילויים חדשים ותצוגה מעט אקלקטית של סגנונות.

אפשר למצוא כאן אביזרים משלימים לבית ופריטים דקורטיביים גרידא, לצד מנורות ופריטי ריהוט קטנים כמו שרפרפים, שולחנות צד, כסאות וכל מיני יחידות אחסון קטנות ומיוחדות. מובטח שתגלו כאן אוסף צבעוני וייחודי שמתאפיין במוצרים עם הומור וקריצה, והחלק הכי נחמד – יש תמיד פריטים שווים במחירים נוחים במיוחד.

מחירים: פמוטים – 6 יורו. שולחן צד – 200 יורו.

כתובת: Haarlemmerdijk 26

Restored

Restored: במה מעודנת ומוקפדת (צילום: Restored)
Restored: במה מעודנת ומוקפדת (צילום: Restored)

אם אתם כבר ב-Haarlemmerdijk, כנסו לחנות הקטנה והמקסימה הזו. תזהו אותה לפי חלון ראווה בעל חזית מעוגלת, שדרכו משתקפת החנות לכל אורכה הבהיר והמינימליסטי. זוהי חנות עצמאית שמתמקדת בייצוג של מעצבים ומותגים קטנים, ונותנת להם במה מעודנת ומוקפדת.

באוסף המדויק של RESTORED תמצאו מוצרים שמתאפיינים בתשומת לב אמנותית, נעשים בעבודת יד ומיוצרים בכמויות קטנות. למשל: כלי קרמיקה ופורצלן עדינים, מנורות במהדורות מוגבלות, סדרות מצומצמות של תיקים, בגדים וטקסטיל לבית, תכשיטים בחומריות מגוונת, מוצרי נייר ועוד.

מחירים: מנורות – 36-575 יורו, תכשיטים - 20-200 יורו, תיקים – 80-320 יורו.

כתובת: haarlemmerdijk 39

Nordic New

Nordic New: רק מותגים סקנדינביים (צילום: Nordic New)
Nordic New: רק מותגים סקנדינביים (צילום: Nordic New)

להיכנס ל-Nordic New זה כמו לעשות קפיצה קטנה לסקנדינביה. מרחוב Rozengracht הסואן (במושגים הולנדיים) נכנסים לחלל תצוגה נקי ואלגנטי, שמתפרס על קומת כניסה וקומת גלריה ומציג את אוסף מגוון ביותר של מותגים סקנדינביים (בלבד).

החל מקלאסיקות כמו artek הפינית, דרך שמות מוכרים כמו Muuto ו-Norman Copenhagen הדניות ועד פירמות יותר קטנות, פחות מוכרות אבל לא פחות מעניינות, כמו asplund ,One Nordic,Nordic Tales ועוד.

קולקציית האביזרים המשלימים רחבה יחסית וכוללת גם כלי שולחן. הרהיטים בתצוגה אינם רבים, אבל דוגמים מעט מכל מותג. בנוסף מתגאה החנות באוסף מרשים של גופי תאורה מכל הסוגים – תלויים, עומדים ושולחניים. יוצאת מהכלל הסקנדינבי היא קומת המרתף של החנות, המוקדשת למותג האנגלי והמאוד טרנדי בימים אלו של טום דיקסון, שכמובן שווה הצצה.

מחירים: מנורת Bright sprout של Nordic tale – 54 יורו. שולחןbento שלOne Nordic : 850 יורו.

כתובת: Rozengracht 196

Niels

Niels: עמוסה אך מכובדת (צילום: NordicEye)
Niels: עמוסה אך מכובדת (צילום: NordicEye)

באחד הרחובות הציוריים של היורדן נמצאת Niels, חנות קטנה וצפופה עם תצוגה עמוסה אך מכובדת של כלים ואביזרים משלימים לבית ולגינה. האוסף מתמקד במותגים סקנדינביים, אבל לצידם אפשר למצוא כאן קשת רחבה של מותגים ומעצבים הולנדים, איטלקים ואפילו אמריקאים.

לאוהבי העיצוב הפיני שווה להגיע לכאן במיוחד בשביל חברת marimekko הוותיקה, שקולקציית כלי השולחן הקלאסית שלה זוכה כאן לתצוגה גדולה במיוחד. מותגים סקנדינביים נוספים שמקבלים פה ייצוג הולם הם VIPP הדנית עם קולקציית האביזרים המקסימה-אך-יקרה לחדר הרחצה, ו-ferm living, גם היא דנית, עם פריטים דקורטיביים ותמיד משמחים, ומחירים נוחים יחסית.

המותג ההולנדי שהחנות מתגאה בו הוא fat boy, שמציע מגוון פופים וכריות "אובר סייז", ואת מנורת השולחן המפורסמת שלו Edison the petit. זוהי אחת החנויות שתוכלו לצאת ממנה עם רכישות במחירים הגיוניים בהחלט.

מחירים: כלי שולחן של Marimekko, ב-17-46 יורו. כריות - 50-107 יורו.

כתובת: Herenstraat 15C

Mobilia

Mobilia: בכל קומה קומפוזיציות שונות לסידור חדרים (צילום: Mobilia)
Mobilia: בכל קומה קומפוזיציות שונות לסידור חדרים (צילום: Mobilia)

אנחנו מסיימים בחנות הרהיטים הוותיקה mobilia, ששוכנת במרכז העיר, בבניין מגורים הולנדי טיפוסי, ומתפרסת על פני שלוש קומות. החנות מציגה אוסף רהיטים רחב ומקיף במיוחד, הכולל רשימה ארוכה של מותגים איטלקיים, קלאסיקות מודרניסטיות, עיצוב נורדי, הולנדי ועוד.

התצוגה האוורירית מדמה בכל קומה קומפוזיציות שונות ומעוררות השראה לסידור חדרי הבית. ברקע, כבונוס, נשקפים גגות אמסטרדם מהחלונות הגבוהים, ותורמים לתחושה שאנחנו מתארחים בדירה אורבנית סופר מעוצבת. המחירים גבוהים בהתאם למותגים, אך שווה לבקר, ולו רק על מנת להתרשם מתערוכת עיצוב מודרניסטי-עכשווי מקיפה ומעודכנת.

מחירים: אביזרים ופרטי נוי - מ-20 יורו. רהיטים – 270-10,000 יורו.

כתובת: Utrechtsestraat 62/64

  • אביטל ברוידא היא אדריכלית שלמדה והתגוררה באמסטרדם, בעלת הבלוג NordicEye, העוסק בעיצוב סקנדינבי.