רוב חברות הטכנולוגיה הגדולות הציבו השנה את הבריאות על סדר היום שלהן. אפל עובדת על IOS8 - מערכת הפעלה שתגיע עם iPhone6, ומתמקדת בבריאות; מייקרוסופט ייצרה אפליקציות; בגוגל מייצרים עדשה שמורכבת על העין האנושית ומזהה סימפטומים של סוכרת; סמסונג הכניסו ל-S5 חיישנים שמודדים לחץ דם ודופק; סטארט-אפים חדשים מבוססים על "עיצוב לביש" (אבזרים המוצמדים לגוף כמו טבעות, משקפיים וצמידים), שאמור לעזור לנו לשפר את הבריאות ואת הכושר.

תמונה מודלפת מאפליקצית הבריאות שתגיע עם IOS8 באוקטובר הקרוב

תמונה מודלפת מאפליקציית הבריאות שתגיע עם IOS8 באוקטובר הקרוב

צמיד הבריאות החדש של סמסונג

צמיד הבריאות החדש של סמסונג

הסרטון של CUE, שמופיע כאן, מדגים אינטראקציה עם מוצר צריכה בריאותי. זה הכיוון שאליו העולם הולך. אני מציע לכם לצפות בו ולאחר מכן לשאול את עצמכם כמה שאלות (את התרגיל הזה אפשר לבצע על כל מוצר ובעקבות כל הבטחה שמתפרסמת בתקשורת: מה מובטח ומה מקבלים באמת?) אני לא מנסה לרמוז שעובדים עלינו; אני מבקש להפנות את תשומת הלב לדרכים שבהן יוצרים מראית עין של עולם חדש, שיוכל להביא תועלת לכל אדם.

צפו בסרטון כדי להבין למה אני מתכוון:

״ידע זה כוח״ הסלוגן של אינספור מוצרים היום - והפעם גם מוצר העוסק בבריאות

״ידע זה כוח״ - הסיסמה של אינספור מוצרים. הפעם, מוצר שקשור לבריאות

ההבטחה של סמסונג S5

ההבטחה של סמסונג S5

CUE מנסה להבטיח לנו שהבריאות שלנו בידינו – בעזרתו כמובן – והסרטון מתמקד באפליקציה שמזהה את מינון הוויטמינים בגופנו. יש שלב אחד שמטריד אותי: כשצופים בסרטון, בדיוק בדקה 1:00, רואים את דוגמן הבית מצמיד מקלון לגופו וכנראה דוקר את עצמו כדי לקחת דגימה מהעור. הדגימה מנותחת על ידי האפליקציה ויכולה להישלח לרופא. המוצר הזה מספק הבטחות, שנראות לי בעייתיות:

  1. יש הבטחה לזהות מחלות ולטפל בהן, אבל התוצאות נשלחות לרופא ואפשר להתייעץ איתו (בלחיצת כפתור). אילו מחלות המוצר מזהה? כי שפעת, כל אדם יכול לזהות בעצמו בקלות.
  2. המוצר מבטיח שהמשתמש יהיה אדם בריא יותר בעזרת תזונה נכונה שהאפליקציה תמליץ עליה, אבל לא נאמר כמה פעמים ביום אדם צריך לדגום את עצמו כדי ליצור מעקב יעיל.
  3. מובטחת החלמה מהירה מפציעות, אבל אין לכך כל הסבר בסרטון וגם לא באתר החברה.
  4. המוצר מאפשר לראות כיצד הפעילות היומיומית והרגלי התזונה משפיעים על הבריאות. בשביל זה צריך לזכור כל הזמן מה עשינו ומה אכלנו, ולתעד ביומן.
  5. הסרטון מבטיח: "תדגום את עצמך ותקבל תוצאות תוך כמה דקות". כמה דקות? אמנם זה יותר מהיר מקופת חולים, אבל בכל זאת, זה באייפון - אי אפשר מיד?

הסרטון הזה מגוחך כמו הסרטון הבא מיוטיוב, שמראה כיצד אפשר לשלוט מרחוק על הליכתו של אדם. כן, זה אפשרי, לפי הסרטון. הוא מ-2007, וזו לא דחקה.

למה זה נראה לנו לא אמיתי? כי בריאות היא סוגייה שרוב בני האדם בקיאים בה במידה סבירה, בניגוד לתחומים כמו טכנולוגיה או עיצוב. אינספור אנשים באו אליי וביקשו אפליקציה לעסק שלהם, אבל אחרי ששמעו את המחיר, אמרו: "למה זה כל כך יקר? אני בסך הכול רוצה משהו פשוט, כמו פייסבוק". זה המצב. אבל בכל מה שקשור בבריאות, כולם מבינים. לכן, ברגע שמבטיחים לנו משהו כל כך פרוע, אנחנו ספקנים. בצדק.

צמיד הבריאות של נייק - מתמקד בעיקר בספורט ופחות בתזונה

צמיד הבריאות של נייקי. מתמקד בעיקר בספורט ופחות בתזונה

בואו נבדוק שוב את ההבטחות של CUE ונתייחס אליהן על סמך מידע קודם שברשותנו:

  1. זיהוי מחלות: כולנו יודעים שיש בדיקות ומכונות שיקוף. זה עולה המון כסף, ואנשים מחכים בתור. ועדיין, כשהרופא נותן לנו אבחנה מסוימת בעקבות בדיקה, לא תמיד היא מתבררת כנכונה. גם רופאים טועים, אז זה יקרה בוודאי גם לאפליקציות.
  2. תזונה נכונה: בנושא הזה כולם מבינים. צמחונים וטבעונים, לדוגמה, משוכנעים שאורח חייהם מבטיח בריאות וחיים ארוכים. כל דכפין יכול להביע את דעתו המנומקת ולהגיד שהוא מבסס אותה על מקור אמין ביותר, גם אם זה מדור צרכנות בצהובון מטופש. על איזה מקור תתבסס האפליקציה?
  3. החלמה מהירה מפציעות: חוץ מאשר לנוח ולעשות פיזיותרפיה, אין קיצורי דרך.
  4. מעקב צמוד: מטרד מעצבן, וכשמדובר בדקירה, גם כואב.
  5. המתנה של כמה דקות לתוצאות: נו, אף אחד לא אוהב לחכות יותר מדי בעולם המיידי של ימינו.

עם כל כך הרבה חסרונות, איפה היתרונות?

הצמיד של Jawbone - כרגע המצליח ביותר בשוק

הצמיד של Jawbone - כרגע, המצליח ביותר בשוק

כשמעצבים אינטראקציה, השאיפה היא ליצור "ממשק שקוף" שלא נרגיש בו. לדוגמה, בלמי ABS: כשאנחנו לוחצים על הבלם, אנחנו לא באמת בולמים, אלא מעבירים הוראה לרובוט שנמצא במחשב של הרכב. הרובוט מחשב את העוצמה הדרושה ומשפר את הבלימה.

הסרטון הבא מדגים את הפעולה:

לפי העיקרון הזה מנסה גוגל ליצור עדשה שתמדוד את רמת הסוכר בדם. הדרך האחרת למדידה היא מאוד לא נעימה: נדקרים ומדממים. העדשה החדשה עונה להגדרה של "ממשק שקוף": לא נרגיש בה בכלל, והיא בוודאי לא תגרום אי-נעימות.

העדשה החכמה של גוגל עוזרת לבדוק את רמת הסוכר בגוף
העדשה של גוגל - פיתוח רפואי טכנולוגי

העדשה של גוגל - פיתוח רפואי טכנולוגי

אולי בעתיד כולנו נוכל לדבר כמו קפטן פיקארד - בלי פלאפון

אולי בעתיד כולנו נוכל לדבר כמו קפטן פיקארד. בלי סלולרי

ה"עיצוב הלביש", שמשתמש באבזרים המוצמדים לגוף, הוא השלב הבא. בעתיד ירצו להכניס לגוף האדם שבבים, שבאמצעותם אפשר יהיה לעקוב אחר בני אדם, או להבדיל, לרפא אותם. כבר כיום יש ילדים בריטים הנושאים על גופם שבב, שמאפשר להוריהם לדעת היכן הם נמצאים. בבריטניה, שבה נחטפים בממוצע ארבעה ילדים מדי שנה, זהו מכשיר חיוני. זו מדינה בלי גבולות בטון וגדרות ביטחון, והילד החטוף עלול להגיע לצרפת תוך שעתיים, ומשם לארגון פשע במזרח אירופה תוך חמש שעות.

אני מחכה לרגע שבו נוכל לדבר בטלפון, כמו קפטן פיקארד ב״מסע בין כוכבים״, על ידי מגע בסיכה שעל דש הבגד. הדרך עוד ארוכה, אבל כדי להגיע ליעד, אנחנו צריכים להיות יותר חיוביים ביחס למכשירים החדשים. לא כולם מנסים לעקוב אחרינו או להזיק לנו: יש מוצרים שמעודדים אותנו לאכול בריא, אחרים מראים לנו עד כמה השינה שלנו איכותית, ויש שמצליחים לייצר תמונה כללית של מצבנו הגופני. מוצרים אלה בהחלט יכולים לשפר את איכות החיים. עם האחרים, שמפזרים הבטחות שווא במקרה הטוב ועלולים לפגוע בנו במקרה הרע, אפשר וצריך להתמודד.