המילה "שלולית" במושג "שלולית חורף" יכולה להיות מבלבלת: זו לא השלולית שאתם מכירים מהמדרכה או מהכביש. "בריכת חורף" היא טייטל יותר הולם ומדויק. בכל אופן, מדובר על סביבה אקולוגית ייחודית ועונתית, שנוצרת בחורף לאחר שירדה כמות משקעים סבירה ונקוו בה מי גשמים.

תוואי הקרקע יוצר אגן של מי גשמים שעומדים בו מספר שבועות, כשיחד עם המחזוריות העונתית לאורך השנים מאפשרים יצירת בית גידול ייחודי ליצורים חיים ולצמחים.

רוב השלוליות ייעלמו בראשית הקיץ בגלל חלחול המים והתאיידותם, ולכן בטווח הקצר הזה של מספר השבועות השלוליות מקיימות מערכת אקולוגית מיוחדת ונדירה של בעלי חיים, בחלקם אנדמיים, ובהם חסרי חוליות, חרקים, דו-חיים, עופות וגם צמחיית מים ויבשה. גם במעגל השני, זה שמחוץ לקו המים של השלולית, מגיעים נציגי הטבע ונהנים מהמים הזמניים: מדובר בצמחייה מגוונת, יונקים, פרפרים ועופות מסוגים שונים (מיני ברווזים, פרפור עקוד, אנפות, סנוניות, נחליאלי ואחרים).

בעבר היו בישראל כמה מאות שלוליות חורף, חלקן הגדול במישור החוף, אבל מאז קום המדינה נכחד רובן המכריע בגלל ניקוז הביצות ההיסטורי, תהליך העיור, ריסוס זחלי יתושים וכו'. כתוצאה מכך, מספר שלוליות החורף היום בארץ הוא קטן ביותר, עד כדי סכנת היעלמות.

בשנים האחרונות חל מהפך בהכרת החשיבות והייחודיות של המערכות האלו, גם מתוך הבנת המגוון האקולוגי הנדיר המתקיים בהן וגם בהיבט החינוכי, וזה בעיקר בשלוליות העירוניות שבהן יש הזדמנות לתושבי העיר להגיע לטבע הכי קרוב שאפשר.

המהפך הזה הביא לניסיונות להצלת שלוליות, והיום מספר הולך וגדל מהן עוברות שיקום וטיפול שגם ישמר אותן וגם יחבר אותן לציבור שמאוד מודע היום לערכיות הטבע, במיוחד בעיר. השלוליות הן מערכות מורכבות ומרתקות, שיש עוד הרבה מה ללמוד עליהן ועל האופי הייחודי שלהן, כמו למשל על טכניקת ההישרדות של בעלי החיים בתקופות היובש הארוכות.

מאחר שהפוסט הזה הוא רק נגיעה קטנה בתחום המרתק הזה, מומלץ לגגל את הנושא ולהיכנס לרבדים יותר עמוקים. ויש הרבה.

שלוליות בתל אביב

בתל אביב יש מספר שלוליות. העיקריות שבהן נמצאות בגבול תל אביב-חולון (בין האקליפטוסים שמעבר לקצה הצפון-מזרחי של משרד הרישוי), במתחם החווה בפארק הירקון, וזאת שתכף תכירו, במתחם קריית חינוך בצפון העיר, ברחוב שושנה פרסיץ, מצפון לתיכונט. השלולית הזאת עברה ממש לאחרונה שיקום על ידי האגף לשיפור פני העיר בעירייה (שבמסגרת גילוי נאות אספר שאני חלק ממנו) בשיתוף גורמים נוספים בעירייה ומחוצה לה, בהם שניים מהמומחים הגדולים בארץ בנושא - ליאב שלם, אדריכל נוף המתמחה באקולוגיה, ופרופ' אביטל גזית מאוניברסיטת תל אביב.

לפני כמה ימים ביקרתי בשלולית והופתעתי מכמות המים שיש בה ביחס לחורף היבש שהיה לנו, ומהשפע המרשים של הצמחייה הפורחת. השלב הבא היה לחזור לשם בהקדם עם הילדה ועם המצלמה, לתעד ולהעלות פוסט בזריזות, כי זה בדיוק הזמן לבקר בה, מהר לפני שייגמר.

המבט מכיוון החניה - השלולית נמוכה ומסתתרת בין הצמחייה

שדה מדהים של פריחת אביב יקבל את פניכם

זוג ברווזים ממין בְּרֵכִיָּה נוחתים

הכי פסטורלי בתל אביב

נחליאלי מתרחץ, כולל חפיפה

פן דחוף

עוד נציגות של משפחת הברווזים - יאורית מצרית

כחליל מתענג על חרצית

מוֹשִׁית הַשֶּׁבַע - כן, זה שמה המדויק

דרדר קורא לדבורה

ציפורנית ארץ-ישראלית - חד שנתית יפה וייחודית לארצנו

בן חצב יקינתוני - בולט בגובה וביופי

שתי התמונות הבאות הן של שני בעלי חיים נפוצים בשלוליות.

אמנם צילמתי אותם בשלולית אחרת, אבל הם אופיינים לרוב השלוליות:

סרטן "תריסן הקשקש" - הנקבה מטילה ביצים ששורדות את עונת היובש עד לחורף הבא

מי סקרן?

חד-סטרי או דו-סטרי?

מההפתעות שתמצאו על פני השטח, זה לא מהכרית

חוויית טבע עירוני מרשימה וחינוכית, לילדים ובכלל

חג אביב פורח!