תחרות העיצוב הוותיקה "Red Dot” הפכה כבר מזמן לחותמת איכות בינלאומית בכל הקשור לחדשנות וחשיבה יצירתית. לא מדובר כאן רק בתחרות על "יופי", אלא גם על מה שנחשב ללחם והחמאה של תעשיית העיצוב: מציאת פתרונות מעשיים, שמשדרגים את המוצר או שמביאים לביטוי מקסימלי את החדשנות הטכנולוגית שבו.

הספרים השנתיים של התחרות, שנוסדה ב-1955, נחטפים מהמדפים כמו חלות מתוקות בצהרי יום שישי, וגם זה בהנחה שהזמנתם מספיק זמן מראש. אלפי מוצרים משתתפים בתחרות: השנה נרשמו 4,662 מוצרים של מעצבים וחברות שונות. הם מובאים לבחינתו של צוות שופטים עצמאי, שמורכב ממומחים בעלי שם – ביניהם פרופ' רון נבארו, שייסד ועמד בראש מחלקת העיצוב התעשייתי בטכניון, היה דיקן בית הספר לעיצוב ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון וכיום מלמד ב-DeTao Masters Academy שבסין.

בין הזוכים השנה שישה ישראלים, שקיבלו כולם את חותמת האיכות של רד דוט. ביום שני יתקיים טקס ההכרזה הרשמי. הנה הם:

ערוגה שכמעט אינו תופסת מקום (צילום: red dot design award)
ערוגה שכמעט אינו תופסת מקום (צילום: red dot design award)

חברת "כתר פלסטיק", שזכתה בתחרות כבר כמה פעמים, קטפה הפעם את הפרס בזכות עציץ ה-“Rainbow” שלה – סט של חמישה עציצי פלסטיק נערמים (כן כן, כמו הכסאות הכל כך מוכרים שלה), שיוצרים מעין גן תלוי, שכמעט אינו גוזל מקום ומספק סביבה בריאה לצמחים, עם חורי ניקוז פנימיים למניעת אגירת מים וריקבון. ניתן להעמיס על הסט עד 7.5 ק"ג ואפילו לתלות אותו על קורה חיצונית. הפטנט מכוון לדיירי דירות לא גדולות, שרוצים להכניס פנימה הרבה ירוק, בשטח שקוטרו 23 ס"מ בלבד. זוהי אינה זכייתה הראשונה של "כתר פלסטיק" בתחרות. ב-2010 קיבלה את הפרס על קומפוסטר דינאמי – מתקן להכנת קומפוסט בערבול ללא מגע יד אדם, וב-2011 על ה-“RealBarrow” - מריצה רב שימושית, פתרון נוח לחובבי הגינון.

מערכת תקשורת שמופעלת בידי הקול (צילום: red dot design award)
מערכת תקשורת שמופעלת בידי הקול (צילום: red dot design award)

סטודיו "Tiko" של יואב טיקוצ'ינסקי ורן ליטבק זכה בפרס על מערכת ה-BK-1, עבור חברת Cardo Systems האמריקאית. זהו גאדג'ט ייחודי לרוכבי אופניים, שמאפשר תקשורת אלחוטית בין חמישה רוכבים או פחות בטכנולוגיית בלוטות', ומתחבר לסלולארי, ל-GPS ולנגן MP3 באיכות סטריאו. המערכת מתלבשת על הקסדה של הרוכב, ובאמצעות שליטה קולית – ללא צורך במגע – מתממשקת לכל אחד מהמכשירים שגם בשטח אי אפשר בלעדיהם (והיא גם עמידה במים). סטודיו Tiko אחראי לעיצוב מוצרים של יצרניות גדולות דוגמת Siemens, Modu, Olympus, Qualcomm, תדיראן ו- ECI.

ה-Eco Clip Sketchbook Maker של "איגלו דיזיין" (בתמונה הגדולה למעלה), הוא פיתוח חם בתחום המיחזור. כולנו חושבים שכאשר אנו זורקים את הניירות הלא נחוצים לפח המיחזור הם יגיעו למקום טוב יותר, כשיעברו את הדרך הארוכה מנייר מדפסת משומש למחברת חדשה, למשל. אבל מה אם הייתם יכולים להשתמש באותם הדפים שוב? למצוץ עוד קצת מהנייר לפני שהוא מסיים את גלגולו הנוכחי? ה-Eco Clip הוא פטנט פשוט אבל חכם: הוא מאגד את הדפים המשומשים למעין דפדפת, כך שאפשר להשתמש בצדם השני בלי לפזר ניירות לכל עבר. אחרי שמיציתם את הדפדפת מגיע זמן המיחזור. "איגלו דיזיין" אחראית ללא מעט פטנטים רשומים בישראל, באירופה ובארצות הברית, במגוון תחומים כמו תקשורת, צעצועים, ביטחון ואפילו ציוד רפואי.

מכשיר לייזר דנטלי. לא נוגע ישירות ברקמה (צילום: red dot design award)
מכשיר לייזר דנטלי. לא נוגע ישירות ברקמה (צילום: red dot design award)

טיפולי שיניים מעוררים ברבים חלחלה ונקשרים באסוציאציות של כאב, שפתיים נפוחות, ומי אמר לא לאכול שעתיים? טיפולי שיניים בלייזר החלו לפני כ-30 שנה ונועדו לרקמות רכות, אבל רק בשנת 1997 החל הלייזר לשמש גם לחיתוך השיניים עצמן. הסיבים האופטיים הגבילו את התנועה, כך שמאז שוק טיפולי השיניים בלייזר לא התקדם הרבה ולא מימש את ההבטחות שתלו בו. דווקא חברת Syneron Dental Lasers הישראלית מבקשת להחזיר את הלייזר למרכז הבמה, עם מכשיר הלייזר הדנטלי LiteTouch, הראשון בעולם לפעול ללא סיבים אופטיים, ולטפל הן ברקמות רכות והן ברקמות קשות. המכשיר מאפשר להגיע לכל מקום בפה ובשונה מהמקדח המוכר לכולנו, לא נוגע ישירות ברקמה, מה שחוסך הרבה כאב.

תיקים שמיועדים לציוד צילום (צילום: red dot design award)
תיקים שמיועדים לציוד צילום (צילום: red dot design award)

חברת Manfrotto Bags זכתה בשלושה פרסים על שלושה תיקים בשלושה גדלים שונים, המיועדים לנשיאה ואחסון של ציוד צילום. הם קלים, נוחים לנשיאה על הגב או על הכתף ויש בהם הרבה תאים ומקום לכל מה שצלם צריך. מלבד בישראל יש לחברה גם מרכזים באיטליה ובבריטניה.

מקלדת Keyview, עם פריוויו (צילום: red dot design award)
מקלדת Keyview, עם פריוויו (צילום: red dot design award)

למרות הקדמה הטכנולוגית, המקלדת של היום עדיין מזכירה את מכונות הכתיבה של פעם. "סטודיו Prime" הוקם בשנת 2011 על ידי שלושה בוגרים של המחלקות לעיצוב תעשייתי בבצלאל ובשנקר. לא הרבה אחרי, הם עיצבו מוצר שכבר זכה ללא מעט פרסום: ה-Keyview – מקלדת עם מסך צר בראשה, שמציג את מה שאנחנו כותבים. תוספת פשוטה ויעילה לכל מי שאינו יודע להקליד בשיטה עיוורת: במקום להרים את הראש מהמקלדת למסך כדי לראות את הטקסט, הוא ממוקם הישר לפנינו. כאשר לא מקלידים, המסך הקטן יכול להציג אפליקציות כמו אלבומי תמונות, טמפרטורה, שעון, משימות ולוח שנה. מישהו אמר מקלדת 2.0?

אז המוח הישראלי ממציא לנו פטנטים? אם לשפוט לפי Red Dot – אנחנו על המפה, ואנחנו נשארים על המפה.