היום אפשר להאמין לכל חידוש טכנולוגי, בדיוני ככל שיישמע. נדמה שהטכנולוגיה היא ישות-על שמנצלת את בני האדם למטרותיה, וכשהיא תחסל אותנו, היא פשוט תעבור ליצורים אחרים. הנה, מדענים ברחבי העולם מתחרים מי יהיה הראשון שידפיס אברים מלאכותיים להשתלה, בזמן שבנאס"א מפתחים רכב שידפיס את עצמו על מאדים, וב-MIT משתעשעים עם גופים מודפסים שמסוגלים להרכיב את עצמם. במעבדות דיסני מפתחים בובות אינטראקטיביות מודפסות, עוד מעט נוכל להדפיס בניינים, וכל אחד (לאחר שרכש מדפסת תלת-ממד תמורת אלף דולר) כבר יכול להדפיס לעצמו תכשיטים, צעצועים, נעליים ואפילו נשק (אמיתי שהורג, לא צעצוע). בעולם קוראים לזה המהפכה התעשייתית השלישית ("אקונומיסט", אוקטובר 2012), ובקיצור - ההדפסה התלת-ממדית היא הדבר הגדול שקורה עכשיו. בואו נראה מה קורה מסביב:

1. היה לי (נעם) מורה לעיצוב ב"בצלאל", שתמיד הזכיר שיש שתי גישות לפתרון בעיה צורנית: האחת - לנסות ולהסתיר אותה; והשנייה - לראות בה הזדמנות ולהעצים אותה. הדוגמה שהוא השתמש בה הייתה ההבדל בין פרוטזה שמנסה לחקות את היד האבודה, לבין אנקול של יורד-ים.

פרוטזה מדליקה courtesy of 3d systems ©

ספק אם הוא דמיין את משפחת חיפויי הפרוטזות האלה. חזונה של חברת bespoke הוא להביא יותר אנושיות לחייהם של חסרי גפיים. הטכנולוגיה של הדפסה תלת-ממדית מאפשרת לה ליצור גופים קלים, חזקים ומותאמים אישית, שהם על גבול אקססורי אופנתי. מדהים.

2. ב-NASA בוחנים מודל עובד של מדפסת תלת-ממד, שתדפיס אוכל לאסטרונאוטים במשימות חלל ממושכות.

ארוחה בחלל tno ©

חומרי הגלם במחסנית הם אבקות של תוספים אורגניים כמו אצות, עשב ואפילו חרקים שנאפים תוך כדי תהליך ההדפסה. המפתחים מבטיחים טעמים חדשים, צורות חדשות ובעיקר הרכב מזון אישי שמבוסס על הערכים התזונתיים הדרושים. הפרויקט הראשון, אגב, יהיה פיצה.

3. המותג המתקדם ביותר ביישום הטכנולוגיה למוצרים ביתיים הוא MGX, חטיבת העיצוב של Materialise N.V. מנורת שולחן מודפסת, בעיצובו החדשני של Patrick Jouin, זכתה בפרס העיצוב היוקרתי red dot.

להיפתח לאור הפנימי Bloom designed by Patrick Jouin for .MGX by Materialise. Photo ©Thomas Duval

ההשתחררות ממגבלות הטכנולוגיה המסורתית של יצור הפלסטיק בתבניות, הביאה לידי ביטוי אסתטיקה חדשה השואבת השראה מהטבע. היא גם נפטרת מהצורך בהרכבה (כי המנגנונים מורכבים כחלק מתהליך ההדפסה התלת-ממדי) ומפחיתה משמעותית את זיהום האוויר באמצעות שימוש בחומרים ירוקים וצמצום בשינוע המוצר.

4. הגיטרות המודפסות האלה מקצועיות לחלוטין. מדובר בסדרה הראשונה שיוצרה בטכנולוגיה זו, ומעבר לאסתטיקה הן מותאמות אישית לנגן:


אחרי הכל, מדובר ביצור יחידני ללא תבניות. את ההשראה קיבל המעצב Olaf Diegel מצורות אורגניות בטבע ומסמלי התרבות האמריקאית. המוצרים ניתנים להזמנה באתר CUBIFY תמורת 3000-4000 דולר.

5. נעל הכדורגל, או ליתר דיוק סוליית הנעל המודפסת הראשונה בעולם, מבית היוצר של NIKE.

בייבי, נולדנו לרוץ nike ©

הנעל תוכננה לעזור להאיץ למרחק קצר, ובמסגרת הפרויקט פותח במעבדות החברה חומר ייחודי להדפסה המאפשר הפחתת משקל משמעותית תוך שמירה על חוזק ואלסטיות. היכולת של מדפסות התלת-ממד ליצור גריד חזק אך חסכוני בחומר מפארת במקרה הזה את הסוליה בטקסטורה מרהיבה, ומעניקה מאפיין עיצובי לרבים מן המוצרים שיוצרו כך.

6. במסגרת אירועי "מלחמת הכוכבים" שאירגנו אולפני דיסני, המבקרים יכלו לסרוק את פניהם ולקבל בובה קטנה ומודפסת של עצמם בתור חייל סער (Stormtrooper).

לאהוב את עצמך Hot pro factory ©

דיסני טוענים בכלל שטכנולוגיית ההדפסה התלת-ממדית נולדה מסרט הפולחן "האימפריה מכה שנית". סריקה והדפסת פורטרט תלת-ממדי בצבע מלא הן יישום נפוץ למדי היום, אבל הדבר הבא (בתמונה) מדליק במיוחד: הדפס את פניך על אריזת הסוכריות האגדית של Pez. תודו שזה היה חלום הילדות שלכם!

7. במסגרת המותג pq (שילוב האותיות מזכיר משקפיים) השיק המעצב הישראלי-בריטי רון ארד סדרת משקפיים מודפסים בתלת-ממד, בשם Spring.

האביב בפתח pq eyewear ©

מנגנון פתיחת הזרועות דמוי הגריל מאפשר תנועה חופשית ללא חשש שייפתחו מעבר למידת הראש. אני לא סגור שאלו זוג המשקפיים הראשונים שיוצרו כחלק אחד כפי שטוען המעצב, אבל אין ספק שיש פה עיצוב ייחודי ומלא סטייל. הסדרה, אגב, נחשפה לראשונה כאן ב-Xnet.

8. המעצב Michael Schmidt והאדריכל Francis Bitonti הציגו בניו יורק את דגם השמלה הראשון שהודפס כולו במדפסת תלת-ממד.

ויוה לה דיטה Photo by Albert Sanchez

המבנה האלסטי והאוורירי עשוי כולו ניילון ותוכנן כמודל תלת-ממדי ממוחשב על בסיס קימורי גופה המדויקים של הרקדנית Dita VonTeese. השמלה עוטרה בלא פחות מ-12 אלף קריסטלי סווארובסקי. המוצר מותח לשיא חדש את הטכנולוגיה ומפיק באמצעותה אריגים גמישים, אווריריים, בעלי לוק חדש לגמרי. הוא: "מאמי, איפה שמת לי את החולצה של מכבי?". היא: "תדפיס, פרזיט".

9. מנורת שולחן/רצפה/תקרה של המעצב הנודע קארים ראשיד.

סופר אגו courtesy of Karim Rashid ©

המוצר מורכב מאוסף מגלומני של אייקונים המזוהים עם עבודתו של ראשיד, כמו הכוכבים, הצלבים והכתמים. השילוב בין אזורים בעלי עובי שונה יוצר משחק מעניין של אורות וצללים, ושוב, כל זה לא היה יכול להיות מיוצר אלא בטכנולוגיה של הדפסה.

10. חובה להסתכל בהקשר הזה על עבודותיו של אחד האדריכלים המעניינים ביותר כיום לטעמנו, Hansmeyer Michael,

עמודי מיכאל Michael Hansmeyer ©

בצניעות השמורה לנביאי האמת, הוא מסביר שאת העיצובים יצר המחשב והוא בסך הכל כתב את האלגוריתם שהנחה אותו. מה שמאפשר ליישם את האסתטיקה המקורית הזו הוא שילוב של התקדמות טכנולוגית בתחום תוכנות התלת-ממד, יחד עם תחום ההדפסה התלת-ממדית. למען הדיוק, מפאת מגבלות טכניות, המודל שבתמונה יוצר באמצעות חיתוך לייזר של אינספור שכבות קרטון. בעולם העיצוב מתנהל ויכוח ארוך-שנים בעד ונגד קישוטיות, ואני בדרך כלל מזדהה עם הצד המינימליסטי יותר הטוען כי הצורה צריכה לנבוע מהשימוש, אבל כשאתה עומד מול פריט עיצובי מדהים שכזה שכמו נלקח מסרט טבע על חיי החרקים, קשה להתווכח. העין מסרבת לנתק מגע, ותרה אחר עוד ועוד משטחים שמספרם הכולל עולה על שישה מיליון!

11. זו כבר לא קלישאה של רוחניים: מרבה הזרועות שלפניכם הוא קורא גלי מוח, שמסוגל להדפיס מחשבות.

מחשבה בוראת מציאות emotiv ©

מדובר בממשק של חברת emotiv, שמסוגל לקלוט ולעבד אותות אלקטרוניים המגיעים מהמוח. אחד היישומים העדכניים הוא הקסדה שבצילום, שבאמצעות תוכנה ייעודית מתרגמת את האותות למודל תלת-ממדי (שאותו ניתן לייצר בהדפסה תלת-ממדית).

הרצאה ב"טד" על הקסדה:

12. אוקיי, אז להדפיס מוצרים זה אלמנטרי, אבל מה הדבר הבא? במעבדות המחקר של דיסני (Disney Research, Pittsburgh © ) כבר מצליחים להדפיס מנגנונים פעילים כמו בובת משחק שמתקשרת עם הילד באמצעות הדלקת העיניים, או לוח שחמט שמאיר בזמן אמת את מיקומו של כל כלי על הלוח.

הטכנולוגיה נקראת "אופטיקה מודפסת" ומאפשרת לייצר מנגנוני חישה, תצוגה והארה בצורה שלא התאפשרה עד כה. הפריצה הטכנולוגית לתחום האלקטרוניקה היא סופר-משמעותית כשחושבים על מגוון המוצרים שנוכל לייצר בעצמנו. איבדת את השלט של הטלוויזיה? היכנס לאתר היצרן, הורד את הקובץ הרלוונטי, הדפס.

13. תחום נוסף שצומח בקצב גבוה הוא צעצועי המין למיניהם:

cunicode MAKE LOVE ©

באינטרנט כבר אפשר להזמין מוצרים מודפסים רבים כמו זה של Velv'Or שבצילום, אבל בקרוב מאוד תוכלו גם אתם להדפיס בבית מוצר איכותי ומותאם אישית...

14. בצער רב ובפחד גדול, אין מנוס מלהזכיר את הפרויקט המשמעותי ביותר בתחום ההדפסות התלת-ממדיות:

Andy Greenberg, Forbes NOT WAR ©

קודי וילסון, סטודנט מטקסס, הצהיר כבר לפני כשנה על הכוונה לתכנן נשק במדפסת תלת-ממד ביתית. הפיתוח עורר ויכוח ציבורי ופוליטי חריף בארצות הברית, וחברת המדפסות הגדולה Stratasys ניסתה לנשל אותו מהמדפסת שהוא רכש ממנה, אבל למרות הסנקציות הצליח וילסון לאחרונה לבצע ניסוי מוצלח באקדח Liberator (בצילום). זה אולי אינו כלי הנשק הראשון שמיוצר באמצעים ביתיים, אבל העובדה ש-15 מתוך 16 החלקים שלו הודפסו במדפסת זמינה לכל דורש, יוצרת בעיה חמורה שלא עלתה בדעתו של אף אחד מעולם. עד שהרשויות הצליחו חלקית למנוע גישה לקבצים, הספיקו 100 אלף מפגעים-בפוטנציה להוריד אותם מהרשת. ואם זה לא הספיק - אז רק לאחרונה התברר שאקדח פלסטיק עבר את שרשרת האבטחה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולא התגלה. כמו בכל טכנולוגיה בעבר, הטוב לא מגיע בלי הרע.

נסיים בנעליים מודפסות בתלת-ממד שהוצגו בשבוע האופנה האחרון בפריז. הן תוכננו ויוצרו בתוך 10 ימים בלבד, כשיתוף פעולה בין Stratasys לרם-די קולהאס ולמעצבת איריס ואן הרפן.

    מתוך התערוכה של מאיה בן דוד במילאנו 2012 (צילום: David Bizer)
    מתוך התערוכה של מאיה בן דוד במילאנו 2012 (צילום: David Bizer)

ועוד מנורות שנעשו בהדפסת תלת-ממד ונמכרות עכשיו בישראל:

אחת המנורות, שנמכרות בחנות Ultra בת''א (באדיבות אולטרה תאורה)
אחת המנורות, שנמכרות בחנות Ultra בת''א (באדיבות אולטרה תאורה)