בזמן האחרון יוצא לי יותר ויותר לעבוד עם זוגות שקנו דירה מקבלן ורוצים "לשדרג" אותה, בתהליך שמכונה "שינויי דיירים". אחוז קטן מאוד מהקונים לוקח את הדירה שנמכרה להם כמות שהיא. הערכה גסה שלי, המבוססת על לא מעט שיחות עם עוסקים בתחום, היא שיותר מ-90% מהקונים עושים בדירה שינויים, מי יותר ומי פחות. הניסיון לימד אותי שיש פער גדול בין מה שאנשים חושבים לגבי שדרוג דירות כאלו לבין המציאות, ומעטים יודעים במה זה כרוך, מבחינת התהליך, הזמן ובעיקר התקציב. אני שמחה לשתף אתכם בתובנות שלי, אבל יש סיכוי שתהיו קצת פחות שמחים אחרי שתקראו.

דירה בפרויקט הרב קוק בירושלים (באדיבות קבוצת אפריקה ישראל, צילום: איתי סיקולסקי)
דירה בפרויקט הרב קוק בירושלים (באדיבות קבוצת אפריקה ישראל, צילום: איתי סיקולסקי)

אתחיל בשורה התחתונה: מניסיוני, שינויים בדירת קבלן יעלו בקלות כמחצית מעלות שיפוץ דירת יד שנייה, ובמקרים מסוימים אותו דבר כמוה. חד-משמעית: אם אתם מתכוונים לשנות תכנון של דירה ולשדרג חומרים (מטבח, אסלות תלויות, מערכת מיזוג, תוספות גבס ותאורה, שינויי חשמל וקירות פנים), זה יעלה לכם מינימום של 1,000 שקלים למ''ר. קראתם נכון. שיפוץ של דירת יד שנייה עולה בסביבות ה-4,000 שקלים למ''ר (כולל הכל, ברמה סבירה). אם חשבתם שתסגרו עניין ב-30 אלף שקלים, עדיף שתכינו 150-200 אלף שקלים (לדירה של כמאה מטרים). ויש שיגידו שהמחיר הזה ממש נמוך. מבחינת זמן וכאב ראש סביר שזה ייקח לכם הרבה יותר. מה שכן, לפחות את הלוקסוס של להתלונן לא יקחו לכם: כשאתם משפצים לבד אתם נושאים באחריות לפאשלות. כאן יש לכם העונג להתלונן על עבודה והחלטות של מישהו אחר.

דירה בפרויקט פרשקובסקי ברחובות (צילום: אורן ואסי איתן-סטודיו לצילום )
דירה בפרויקט פרשקובסקי ברחובות (צילום: אורן ואסי איתן-סטודיו לצילום )

אז איך ולמה זה קורה (או איפה הכסף)?

רוב הקבלנים מאפשרים ללקוחות שלהם לשנות את התכנון הפנימי של הדירה. אנחנו חיים בעידן שבו כל אחד רוצה להיות בטרנד וכל אחד רוצה להיות מיוחד, ואנשים מבינים את חשיבות העבודה האישית מול מעצב שייצור להם בית שהוא לא רק יפה אלא מותאם לצרכים שלהם.

למעשה, רוב הפרויקטים הקבלניים מציגים דירות לדוגמה שעברו תהליך כזה או אחר של שינוי. ובל נהיה תמימים: גם מהשדרוג הם עושים את הכסף. חלק מסוים מהעלות עובר בסוף לחברת הבנייה, שעבורה (ועבור אדריכל השינויים שלה) זה כאב ראש לא קטן, אבל אם זה לא היה כדאי - זה לא היה קורה. וכמו שיש פער בין הדירה-לדוגמה לדירה סטנדרטית - יש לעתים גם פער בין ההדמיות והתוכניות המוצגות לרוכשים ובין המציאות: כמו שלמדה כל מי שמצלמת את עצמה לאינסטגרם - הכל עניין של זוויות ותאורה. גם בתוכנית דו-ממד פשוטה אפשר להקטין טיפה את הספה כדי לגרום לסלון להיראות גדול יותר. טיפ: אל תסתכלו על הציורים - בדקו מידות.

הדמיה של דירה בפרויקט דוניץ בנווה גן (הדמיה: באדיבות ויו פוינט)
הדמיה של דירה בפרויקט דוניץ בנווה גן (הדמיה: באדיבות ויו פוינט)

את המוכנות של החברות לשינויים אפשר, בדרך כלל, לנחש על פי התמחור. הקשוחים, למשל, ירהיבו עוז לבקש 150 אלף שקלים על שינוי של מדרגות, בעוד שתשלום לאדריכל ולמהנדס על תכנון מחודש של מדרגות, ולעתים אפילו הריסה ובנייה מחודשת של מדרגות, יעלו פחות. הם פשוט לא רוצים שתבלבלו להם את המוח. המחירונים מגיעים מהקבלנים או מהחברות המבצעות, ולא מהיזמים שמהם אתם קונים את הדירה. למשל, בפרויקט "שרונה" בתל אביב, גינדי הוא היזם ודניה סיבוס הקבלן המבצע. היזם הוא לרוב זה שיבחר את המפרט של הבניין (אילו חומרים ואילו גמרים תקבלו ומול אילו ספקים תעבדו), ואילו הקבלן יקבע את מחירון השינויים. אני פותחת ומסייגת שאין דין קבלן אחד כמשנהו, יש חברות בגדלים שונים, עם נהלים שונים, יש קבוצות רכישה ששכרו שירותיו של קבלן ואדריכל, יש יחסים שונים בין האדריכל לחברת הבנייה וליזמים - אבל מבחינת הקונים יש כמה כללים חשובים, וכל דוגמה שאני אביא כאן מבוססת על מקרה אמיתי שלי, ושל אחרים שאיתם שוחחתי.

הדמיה של דירה בפרויקט של חברת צרפתי ב''יבנה הירוקה'' (הדמיה: באדיבות רן צרפתי)
הדמיה של דירה בפרויקט של חברת צרפתי ב''יבנה הירוקה'' (הדמיה: באדיבות רן צרפתי)

איך מתחילים: קביעת לוחות זמנים הגיוניים

לצערי, רוב השיחות מתחילות כך: "שלום רונית. קנינו דירה מקבלן ואנחנו רוצים לעשות בה שינויים. היינו שמחים להיפגש איתך, אנחנו צריכים להגיש תוכניות בעוד שבועיים" (מאז שהתחלתי לכתוב את הפוסט הזה הגיעו אלי עוד שני מיילים כאלה). אז זהו, ששבועיים לא יספיקו לתכנון מחודש של דירה. תהליך עיצוב דירה לוקח זמן, וכמה שיותר - יותר טוב (עד גבול מסוים - פרטים בהמשך). מדובר בהיכרות, תחקור, תכנון, שרטוט, התלבטות (יש זוגות שלוקח להם שבוע למצוא שעה לשבת ולדבר), החלטה, תיאום פגישות ביניכם ובין המעצבת, ביקורים בחנויות, בחירה של חומרים, עוד המון החלטות, עוד בחירה של חומרים ועוד תכניות. קניתם דירה ואתם רוצים לשנות דברים? מצאו מיד מעצבת ותתחילו. קחו לכם חצי שנה, שנה, שלושה או ארבעה חודשים. אבל בשבועיים לא תספיקו דבר.

מהצד השני יש את איומי הקבלן, שלצערי כמעט לעולם אינם עומדים בלוחות הזמנים שלהם. יכול להיות שתקנו דירה והקבלן יאיים שהדד-ליין להגשת שינויים הוא תוך שבועיים, ולמעשה הבנייה עוד לא התחילה ואין לחץ. יצא לי למהר להגיש תוכניות חשמל כי "מחר מתחילים את החשמל" ואז חיכיתי שלושה חודשים עד שיכולתי לבוא לפיקוח. מרבית הפרויקטים נותנים תאריכי כניסה דחויים ביותר כדי לעמוד בזמנים (וגם כדי לפתות את הדיירים שלהם ב"כניסה מוקדמת" - פרטים בהמשך), אבל בכל מקרה תמיד עדיף שאתם תחכו להם ולא הם לכם. יש חשיבות עצומה להגשת תוכניות בזמן - אבל כבר ראיתי חברה שנתנה לדיירים שלה חודש להגיש תוכניות. זו דרישה לא הגיונית לחלוטין, שהמסר שלה ברור: "עזבו אותנו באמא'שכם".

הדמיה של דירה ב''חלומות צוקי השמורה'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )
הדמיה של דירה ב''חלומות צוקי השמורה'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )

תכנון ושינויים: מול מי עובדים ומתי מגישים

ברוב הסעיפים, ההבדלים בין פרויקטים לא נובעים מה"יוקרה" שלהם, אלא יותר מהגודל של החברות שאיתן אתם עובדים: בדרך כלל, ככל שהפרויקט קטן יותר - התנאים יהיו גמישים יותר. קבלן שבונה 12 דירות בבניין אחד יהיה נגיש יותר מקבלן שבונה 120 דירות בשני מגדלים.

אם אתם רוצים לעשות שינויים במבנה הפנימי של הדירה שקניתם, יש דברים שתוכלו ולא תוכלו לעשות. בגדול, מי שיחליט הוא חברת הבנייה מול האדריכל, ומי שישלם הם אתם. יש דברים שקשה עד בלתי אפשרי לשנות, כמו אלמנטים קונסטרוקטיביים (עמודים, ממ"ד, מדרגות) או חיצוניים (מידות של חלונות ופתחים, בטח בבנייני מגורים), וגם אלמנטים של אינסטלציה (מיקום של אסלה נקבע לפי מרחק מצינור הביוב ושינויי אינסטלציה יחייבו תכנון מחדש של יועץ האינסטלציה). אפשרויות השינוי תלויות בגורמים רבים וגם העלויות משתנות: צריך לברר עם מי צריך לדבר על איזה שינוי, מה אפשרי ועד מתי ניתן לבצע שינויים.

חשוב שתקראו היטב את המפרט שהקבלן נותן לכם, וגם את מחירון השדרוגים והשינויים - בכל קנייה יש מן הסתם מסמך כזה, שמספר לכם כמה תעלה לכם תוספת של מ"ר גבס, כמה יעלה עוד שקע או כמה תשלמו על שינוי גודל הריצוף. רבים נוטים לפסוח על זה, מתוך מחשבה שמדובר בסכומים זניחים של מאות או עשרות שקלים. אז קודם כל - הם אינם כוללים מע"מ, ושימו לב מה קורה כשמחברים מאה ועוד מאתיים ועוד מאה ומכפילים ב-20 וב-30 (מ"ר).

לא תמיד מה שנתפס אצלכם כשינוי דרמטי (הזזה של קיר) יעלה הרבה. דווקא עניין הספרינקלרים משמעותי - שינוי בחלוקת החדרים יגרור שינוי במיקום של המטפים האלו, שדורש מהחברה לשלוח שוב תוכניות ליועצים, מעכב את כולם ועולה עוד כסף. עצם הזזת הקיר אינה העניין היקר - מה שיעלה הוא הזזת הספרינקלר. ככל שהפרויקט גדול, כך הקבלן חשב על הפרטים הקטנים: אם תרצו לשקע גופי תאורה בקרניז גבס, למשל, יש מי שיחייב אתכם על שינוי המיקום, על ההתקנה, ואפילו על פתיחת הפתח בגבס.

הדמיה של דירה בפרויקט ''Time Tower'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )
הדמיה של דירה בפרויקט ''Time Tower'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )

יש הבדל בין מחירים של שינויים במה שאתם מקבלים, לבין מחירים של דברים שאתם מוסיפים לדירה: למשל, אם תקבלו 40 מ"ר של ריצוף ותשנו את גודל המרצפות, השינוי יעלה לכם X לאותם 40 מ"ר שאתם מקבלים, אבל למטרים נוספים - אם תוסיפו - יעלה X כפול ארבע. בפרויקטים רבים אפשר לשנות מיקום של נקודות חשמל ללא עלות נוספת עד לנקודת זמן מסוימת בלבד, באחרים הזזה של קיר לא תעלה כסף עד לנקודת זמן אחרת וכו'. אם תגישו תוכניות בזמן, תחסכו הרבה כסף: להזיז נקודת תאורה בתקרה יצוקה מבטון אחרי שכבר יצקו אותה זה סיפור אחר לגמרי מלקבוע אותה שם לפני היציקה. שינויים כאלו גם מעכבים את הבנייה, ודייר אחד שמאחר ומעכב קומה שלמה, וכתוצאה מכך בניין שלם - זה כבר עולה הרבה כסף לכולם.

העלות המשמעותית בשינויים: ''השדרוג''

בעוד ששינוי בתוכנית יכול לעבור יחסית בזול, שדרוג הוא החלפה של חומר או גמר מסוים שהקבלן נותן לכם. מניסיוני, ביקור בחנויות לצורך שדרוג "זהיר" של כלים סניטריים וריצוף יעלה לכם כ-20 אלף שקלים בלי למצמץ, ובסך הכל רציתם להחליף רצפה, לשנות את הברזים הבסיסיים ואת האסלות לתלויות. נתקלתי בפרויקט שבו התקנה של אסלה תלויה - לעומת אסלת המונובלוק שכלולה במחיר - עלתה 3,500 שקלים, לא כולל האסלה (עוד כ-1,300 שקלים, עם מנגנון). קבלן שתביאו מחר הביתה ייקח בערך חצי מהסכום הזה על התקנה של אסלה תלויה. הסוד הוא שאתם לקוחות שבויים - אם לא תקחו את מה שהקבלן בחר עבורכם תקבלו החזר מגוחך (פירוט בסעיף הבא) ותהיו חייבים לבחור משהו באותה חנות.

לעתים עצם השינוי יגרור "קנס" נוסף, כמו במקרה ששיניתם את הריצוף מגודל של 60X60 ס"מ לגדול יותר: בנוסף לתוספת שתשלמו בחנות על החומר, יש קבלנים שידרשו תוספת עבור העבודה עצמה, למשל עוד 150 שקלים למ"ר. צריך להבין גם את הקבלן: רצף שיכול לרצף עשרות דירות זהות ולסיים עבודה בשבוע נאלץ לעצור, לקרוא תוכניות, להבין איזה ריצוף הולך לאיזה חדר ובאיזה אופן הנחה, לשנות את התכנון שלו, והעבודה תיקח לו פי חמישה יותר זמן, שלא לדבר על הסיכוי לבלבול. יש פרויקטים שגם יגבו "דמי אחריות" על השדרוגים שלכם, כלומר אם שדרגתם לאריח גדול יותר, ויקרה לו משהו, יישבר או ייסדק - הם צריכים להיות אחראים עליו ולכן יגבו מכם כ-10% "דמי אחריות" שכאלו. גם כאן אפשר להבין את ההגיון שמאחורי התשלום - לא תמיד את גובהו.

הדמיה של דירה ב''חלומות ברנע הירוקה'' באשקלון (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )
הדמיה של דירה ב''חלומות ברנע הירוקה'' באשקלון (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )

הפער בין זיכויים למחירים ריאליים

כשזה מגיע לשדרוגים של חומרים חשוב לשים לב: אם תחליטו לא לקחת את המטבח שהקבלן נותן לכם, או להזמין מטבח במקום אחר - תקבלו זיכוי, אבל כזה שאף עשוי להיות רק עשירית מהסכום שאתם תשלמו. זיכוי בגין מטבח יכול להסתכם בסכום בלתי אפשרי של 3,000 שקלים, בעוד שהמטבח החדש שתזמינו יעלה לכם לא פחות מ-30 אלף. לחברות המטבחים, גם ליקרות ביותר, יש לעיתים פס ייצור של מטבחי סטנדרט, שמיוצר בלעדית עבור פרויקטים מסוימים, ברמת גימור נחותה (פרזולים פשוטים יותר, מספר מגירות קטן יחסית). סביר להניח שאם תרצו לשדרג את המסילות, או לעשות שינוי בתוכנית המקורית של המטבח (למשל, שהמדיח יהיה מימין לכיור ולא משמאלו), זה ייחשב שינוי של המטבח. לכן תקבלו החזר ותקנו מטבח חדש אצל אותו הספק, וזה יעלה לכם פי חמש או פי עשר.

כן, אפילו מושב אסלה יעלה לקבלן 30 שקלים ולכם 300. קבלנים, מטבע הדברים, קונים בכמויות קבלניות וגם מביאים אל הספקים את הלקוחות המשדרגים (והשבויים) שלהם - אתם - ולכן מקבלים מחירים שאתם לא תקבלו, גם אחרי ההנחות המקובלות ברוב המקומות האלו. צרכן שמזמין 100 מ"ר ריצוף לא יקבל את המחיר שמקבל קבלן שמזמין 200 אלף מ"ר ריצוף. זה טבעי וברור. חוץ ממטבח, ריצוף וכלים סניטריים, שימו לב גם לדלתות - עוד לא ראיתי פרויקט שנותן דלתות באיכות טובה ללקוחות שלו, וגם כאן השדרוג עשוי להגיע ל-1,500 שקלים תוספת לדלת.

ספקים ולקוחות שבויים

מגבלה נוספת שתחול עליכם בדירת קבלן היא צמצום המבחר - היכן לקנות או לשדרג את החומרים של הבית. במרבית הפרויקטים, בוודאי שבגדולים, אתם מחוייבים לעבוד מול הספקים שהקבלן בחר. בקבוצות רכישה אתם יכולים להשפיע על הספקים, לבחור אותם לבד לפי מבחר ומחירים, אבל לרוב אלו נתונים קבועים מראש. אם תחליטו לוותר על המטבח שמוצע לכם, למשל, ולהתקין אצל יצרן אחר, תצטרכו לחכות עד אחרי קבלת הדירה ואז לעשות זאת עם חברת המטבחים או הנגר שבחרתם. הבעיה היא, כמובן, שאם לא מתקינים מטבח צריך גם לחכות עם השיש, עם הברז ועם עוד המון "פינישים", ולמעשה להיכנס לכאב הראש של שיפוץ ביוזמתכם. מעבר לכך אתם תוותרו על הבדק של הקבלן (אחריות שהקבלן נותן על העבודה שלו). תמורת כאב הראש הזה רבים יוותרו על מטבח מספק חיצוני. אותו כלל תופס לגבי שאר הספקים: גם אם לא תקחו את הרצפה שהחברה בחרה לכם, תצטרכו לקנות את הריצוף והחיפוי במקום הספציפי שאליו נשלחתם. עצוב, אבל גם בתחום הבנייה העסקות האלו סותמות את הגולל על עסקים קטנים (נגריות, חנויות וספקים עצמאיים), ומשאירות במשחק בעיקר את הרשתות הגדולות, שמתחרות על מי תיתן טובות הנאה מפתות יותר ליזמים.

דירה בפרויקט ''עיר ימים'' בנתניה (באדיבות קבוצת אפריקה ישראל, צילום: איתי סיקולסקי)
דירה בפרויקט ''עיר ימים'' בנתניה (באדיבות קבוצת אפריקה ישראל, צילום: איתי סיקולסקי)

להתבשל במיץ של הדשא של השכן

עוד יתרון/חיסרון של פרויקטים בבנייה היא שיש לכם המוןןןן זמן להתבשל. מכיוו שתהליכי בנייה הם ארוכים, ולעתים הקבלן מלחיץ את הלקוחות לעשות את הבחירות שלהם ישר על ההתחלה, יכול להיות שתתבשלו יותר מדי זמן במיץ של ההחלטות שלכם, שלא תמיד היו קלות מלכתחילה. חודשים אחרי שבחרתם רצפה ראיתם דגם חדש אצל הספק, או שמעתם על רעיון מעולה של השכנים, והנה הספקות שוב אוכלים אתכם. שוב המלצה: נסו להיות שלמים עם הבחירה שלכם, ולא להתחרט. אם התפשרתם בגלל תקציב, ונשארתם, למשל, עם ריצוף שהקבלן נתן למרות שלא השתגעתם עליו - כל הכבוד לכם על החוסן לעמוד בהחלטות התקציביות שלכם. אל תסטו מהן. גם לנוח על זרי הדפנה בשעה שהשכנים שלכם עדיין מתלבטים ומתרוצצים זה סוג של נחת.

כי האפשרות להציץ (ולהיפגע?) אצל השכנים היא חרב פיפיות. בין אם זו הרחבה בקיבוץ, בה כולם מכירים את כולם, או סתם קבוצת רכישה - מהר מאד תדעו מה השכנים שלכם לקחו, איזו חלוקה מקורית ושונה הם עשו לחדרים, או שפשוט תציצו ותקבלו רעיונות. משפט שיוצא לי לשמוע הרבה הוא "האדריכל/ית של השכנים שלנו עשת/ה להם...". שוב: הישארו מרוכזים במה שאתם רוצים ומה שטוב לכם, קחו מעצבת שאתם סומכים עליה והקשיבו לה. זה לא רע לקבל חוות דעת שנייה, אבל יש אנשים שזה יכול להוריד אותם לגמרי מהמסלול ולערער להם את הביטחון. כל דירה היא שונה מפני שלכל אחד טעם שונה וצרכים שונים, ובהנחה שכל המעצבות טובות - הן מתאימות את הדירה *להם*, לא לכם.

פיקוח - מתי וכמה?

בפרויקטים שונים התוכניות של המעצבת עוברות מסלולים שונים. בפרויקטים קטנים ייקשרו מיידית ביני לבין מנהל הבנייה או הקבלן. אז אפגוש אותו, אציג לו את השינויים והתוכניות ואהיה בקשר רציף איתו על שינויים בשטח. אבל ברוב הפרויקטים הגדולים "יתרגמו" את התוכניות שלי לתוכניות שלהם, כלומר, השינויים שלכם ישורטטו מחדש על ידי אחראי השינויים של הפרויקט ויגיעו למנהל העבודה אחרי תיעוד ותמחור. במקרים האלה חשוב לפקח ולפקוח עין, כי דברים מסוימים, גם בתוכניות אדריכליות, אובדים בתרגום (קרה לי שנקודת חשמל שהיתה קרובה לפינה שורטטה על ידי הקבלן ממש על הפינה, ובוצעה בשטח כאילו היא בכלל מעבר לפינה השנייה).

עוד משתנה חשוב בתכנון מחודש של דירות קבלן הוא אפשרויות הפיקוח. שוב - ככל שהפרויקט קטן יותר הפיקוח יהיה צמוד ויעיל יותר, וההיפך. לא תמיד מנהל העבודה, שאינו עובד אצל המעצבת ולמעשה גם לא אצלכם, אלא אצל חברת הבנייה, יקשיב לה. ובניגוד לפרויקטים קטנים - המעצבת לא מכירה את הטייח, את הרצף ולעתים גם לא את מנהל העבודה. בפרויקט גדול אין שליטה על איכות הבנייה: חברות בנייה מחויבות לבנות על פי תקנים. התקן מאפשר סטיות שלעיתים הן חמורות יותר ממה שאתם או אני מוכנים לקבל (למשל, קרמיקות עקומות על קירות, מפגשים לא יפים של פינות או פינישים של צבע). אני יכולה לבוא לאתר ולהתריע בפני לקוחותי על בעיות מכאן ועד הודעה חדשה - לא תמיד מובטח שהפגמים יתוקנו.

נקודה חשובה וכאובה בדירות ובתים בתהליך בנייה היא ביקורי-יתר של הלקוחות: אני ממליצה להרגיע. אם המעצבת שלכם כללה פיקוח בהצעת המחיר שלה - שלחו אותה לשם ומעטו לבקר באתר. כל חלל בבנייה ייראה תמיד קטן יותר, לפחות בחצי, מגודלו במציאות בסוף התהליך. קודם כל בגלל קירות הבטון הכהים והיעדר רצפה, אבל בעיקר משום שאין נקודת התייחסות: חדר ריק לעולם ייראה קטן יותר מחדר מלא ברהיטים. אם התוכניות שלכם עובדות על הנייר הן יעבדו במציאות, נקודה. אל תתנו לעצמכם להילחץ בגלל ביקור באתר, שנתן לכם הרגשת מחנק או צפיפות. קבלנים ומנהלי עבודה גם ככה לא מתים על לקוחות נודניקים, מספיק יש להם עשרות מעצבות על הראש. עדיף להשאיר את ההתנהלות לאנשי המקצוע, ולפקח על המעצבת או לוודא שיש קשר בינה לבין אנשי השטח.

הדמיה של דירה בפרויקט ''חלומות תלמי מנשה'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )
הדמיה של דירה בפרויקט ''חלומות תלמי מנשה'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )

"החיפזון מן הקבלן" - בדיקה לפני מסירה

ההזדמנות האחרונה להתעקש על תיקון ליקויים, אם היו, מתרחשת לפני מסירת הדירה לידיכם. אתם מתכננים ובונים דירה שנה וחצי. מדמיינים כל פינה, מחכים כבר לרגע שבו תעברו מהדירה הקטנה והישנה שלכם לדירה חדשה ומהממת. הקבלן מסיים את העבודה ארבעה חודשים לפני הזמן, אבל יש בה כמה ליקויים. יש לכם ברירה - לתקן את הליקויים ייקח לכם עכשיו שלושה חודשים (כך הוא אומר) - למה לכם? תיכנסו כבר עכשיו. אבל אם תיכננתם בלאו הכי להיכנס לדירה בעוד ארבעה חודשים, אני ממליצה לכם לחכות ולהתעקש לקבל את מה שמגיע לכם ולא לוותר על פינישים טובים.

מעשה בחברת בנייה שהעבירה לקונים מסר (לא בכתב, כמובן, אבל בדרכים ברורות) שמי שיעביר את התשלום האחרון לפני המסירה של הדירה - התיקונים בדירה שלו יקבלו קדימות והוא יקבל את דירתו ראשון. ויתור כזה נשמע לי כל כך מסוכן, שאין מצב שאמליץ לכם ללכת על זה.

מסקנות סופיות לסיכום:

בדקו היטב את התוכניות האמיתיות של הדירה. עדיף מול איש מקצוע. אל תתנו לעטיפה מרשימה וציורים יפים להשכיח את הצרכים שלכם. הדפיסו את התוכניות, מדדו מול מה שאתם מכירים בבית, סובבו אותן והביטו בהן מכל מיני זויות כדי לנסות להבין את התלת-ממד. בררו מה המרחק בין הדירה לדוגמה שראיתם לבין דירה סטנדרטית, וודאו שהדירה מתאימה לצרכים ולאורח החיים שלכם.

החליטו על תקציב! לפני שאתם קונים דירת קבלן בדקו היטב עם עצמכם כמה כסף אתם רוצים להשקיע בה. אם אין לכם תקציב נאה לשינויים, עדיף שתמצאו דירה שאתם אוהבים את החלוקה הפנימית שלה ובאמת מוכנים לעשות מינימום של שינויים. למדו את החומר היטב, הגיעו לבחירת החומרים כשאתם יודעים שזה מה שיש, והכניסו מגע אישי בעזרת "הלבשת" הבית בפריטים משלימים. גם אם יש תקציב לשינויים, רשמו לכם סדרי עדיפויות - דברים שאינכם מוכנים לוותר עליהם - והיצמדו אליהם. עדיף לא להתפשר על תשתיות "דלא ניידי" ודחו לאחר כך השלמות של ריהוט, טקסטיל או אפילו גופי תאורה. אמנם אני מפצירה בלקוחותי לא לדחות כלום לאחר כך משום שבתום התהליך הזה סביר שתישארו עם הלשון בחוץ, אבל בהחלט מותר לקחת נשימה פיננסית ולהמשיך לאבזר כשיש שוב כסף בחשבון.

אם יש לכם תקציב ואתם רוצים לשנות - שכרו את שירותיה של מעצבת (אני כותבת בלשון נקבה כי אני כזאת וכי רוב המעצבות כאלו, אבל זה מתייחס גם למעצבים זכרים), ויפה שעה אחת קודם. כזו שיש לה ניסיון בשדרוג דירות קבלן. ושמעו בעצותיה.

אם אתם קונים דירה להשקעה - כלומר להשכרה - ויש שיחלקו עלי כאן, ייתכן שבהחלט כדאי לכם לשכור מעצבת כדי להפוך אותה ליפה יותר, אבל לדעתי לא משתלם לכם להשקיע בתשתיות יקרות יותר. בדרך כלל הפער בין מה שתשקיעו למה שתקבלו לא מצדיק את זה.

אל תשכחו את מה שלא כלול במחיר של הקבלן ( שגם לו השפעה מכרעת על עיצוב הדירה): ריהוט, מכשירי חשמל, טקסטיל, גופי תאורה, לפעמים מיזוג אוויר, פרקטים, פריטי נגרות מיוחדים (שעולים הרבה).

והכי חשוב (וקלישאתי?) - היו נאמנים לעצמכם, לצרכים שלכם, ליכולות שלכם ולטעם שלכם, אל תפזלו יותר מדי לשכנים: אף אחד לא מחלק בסוף פרסים על מקוריות.

הדמיה של פרויקט ''חלומות פארק חדרה'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )
הדמיה של פרויקט ''חלומות פארק חדרה'' (באדיבות שיכון ובינוי נדלן )