זוג צעיר עם ילד בעיר טמנו שביפן (Tamano, במחוז Okayama) החליטו לעזוב את דירתם במעונות עובדים בבניין רב קומות, ולבנות את בית חלומותיהם. הם פנו לאדריכל קיסוקה מיידה (Keisuke Maeda) עם בקשה לבית שמחובר לאדמה. יחד עם תנאי המגרש המשופע הניבה הבקשה קונספט עיצובי ייחודי: ההשראה נמצאה דווקא בבתים הפרימיטיביים של שבטים קדמוניים, שחפרו באדמה בור ונעצו בו עמודים שעליהם הושענו הקירות והגג. לבית כזה קוראים "בית הבור" (Pit House), וזהו גם שמו של הבית הזה, רק שהוא לא נראה קדמוני כלל.

לקח לי לא מעט זמן כדי לחקור ולהבין את המבנה יוצא הדופן, אך נהניתי מכל רגע: הבית כולו, בן שתי קומות, הוא חלל פתוח אחד, כשהקומה השנייה בנויה כמעין מרפסת גדולה, המשקיפה על הקומה התחתונה. במרכז הבית גליל בטון שמכיל את פונקציות השירות. הקומה התחתונה נחפרה אל תוך האדמה וסביבה קירות זכוכית שקופה. 40 עמודי פלדה דקים מקיפים את קירות הזכוכית מבחוץ ונושאים את הקומה העליונה. למרות שמבפנים הבית מתעגל כשבלול, מבחוץ הוא נראה מלבני.

Photographer: Koji Fujii

כך נראה פנים הבית במבט מהקומה השנייה: עיצוב יפני עכשווי במיטבו, שמתאפיין בתחכום תכנוני וגישה מסורתית המוגדרת בפי היפנים כ"וואבי סאבי" (Wabi Sabi), שרואה יופי בפשטות, בחוסר השלמות ובארעיות (סרטונים שמתעמקים במושג תמצאו בסוף הפוסט). הבית פונקציונלי ועשוי מחומרים בסיסיים, שקיבלו טיפול מינימלי: בטון חשוף, זכוכית, חלוקי נחל, חיפוי של דיקט על הקירות והתקרה, רצפת דובדבן ומנורות חשופות. הכל יחד יוצר מראה נעים ורגוע.

בתמונה למטה אפשר לראות את קירות הזכוכית המקיפים את הקומה התחתונה, ואת החזית המלבנית, מחופה בעץ ארז, שנבנתה סביב הקומה השנייה. מבחוץ הבית נראה פשוט ואינו מסגיר את המורכבות בפנים.

שטח הבית הוא 116 מ"ר, על מגרש של 232 מ"ר. המפלס התחתון נחפר אל תוך הטרסה, ומורכב משישה מעגלים - שלושה מחוץ לבית ושלושה בפנים - שלכל אחד מהם יעוד שונה: מעגל אחד מכיל את המטבח ופינת האוכל, שני את הסלון, שלישי את גליל הבטון במרכז הבית (תוכנית בהמשך). בחוץ מעגל אחד מגדיר את חניית האופניים, ושניים נוספים משמשים כאזור משחק מוגן ואינטימי לילד. רצפת הקומה השנייה פתוחה במרכזה וחתוכה לפי מתאר שני העיגולים שמתחתיה. כך נוצרה מעין מרפסת, שמשקיפה על החללים המשותפים שבקומה התחתונה. איזורי השינה של ההורים והילד ממוקמים בצמוד לקירות, ואין ביניהם חציצה. ליבת הבית הוא גליל הבטון שמתנשא לכל גובהו, ובתוכו חדר רחצה וחללי אחסון. הגליל מוקף מדרגות שמתעגלות מלמטה עד לגג. מעל הכל גג שטוח עם פתח בצורת ר', שמאיר מלמעלה את המרפסת בקומה השנייה ואת מבואת הכניסה לבית. נשמע מסובך? אכן כך לעין מערבית, אבל הדברים מתבררים כשמתחילים להבין את צורת החשיבה השונה.

כך נראה התרשים הכללי של הבית: קומה חפורה שמורכבת ממעגלים, קומה שנייה מוקפת קירות מלבניים ופתוחה במרכזה, גג עם פתח בצורת ר' ובמרכז גליל הבטון.

משמאל למדרגות העולות לכניסה לבית מעגל המשמש לחניית אופניים. מימין למדרגות גינת משחקים עמוקה. בתמונה למטה אפשר לראות את הקירות השקופים ואת עמודי הפלדה הדקים, האלכסוניים, שנושאים את הקומה השנייה.

תוכנית הקומה התחתונה: 1 - חניה במפלס הרחוב. 2 - פינת משחקים חפורה בחצר (שני מעגלים מתחברים). 3 - כניסה. 4 ו-5 - מטבח ופינת אוכל (מעגל חפור). 6 - סלון (מעגל חפור). 7 - שירותים בתוך גליל הבטון.

חמש מדרגות מובילות לכניסה לבית, כמטר מעל גובה פני הרחוב. מצידה השני של הישורת מדרגות היורדות לפינת המשחקים שבחצר. שימו לב לפתח בגג, שמאיר היטב את אזור הכניסה.

למטה: פינת המשחקים בגינה חפורה בצורת שני מעגלים מחוברים, מייצרת אינטימיות ותחושת ביטחון.

דלת הכניסה מובילה לגרם המדרגות המקיפות את ליבת הבית. אפשר לראות כאן את ארבע המדרגות היורדות לסלון.

אזור השינה של ההורים משקיף על הסלון, שעוצב, לפי המסורת היפנית, בסגנון מינימליסטי ופונקציונאלי: שני ספסלי בטון בנויים, שטיח עגול, פוף וכריות נוי צבעוניות.

פני הקרקע מכוסים חלוקי נחל, שבתוכם ניטעו עצים שמתנשאים לגובה שתי הקומות. קיר הזכוכית מטשטש את ההפרדה בין החוץ לפנים.

חלון שלבים שקוף, שאותו אפשר לפתוח, מתחיל למטה ומסתיים בגג.

מחיצה בין הסלון לגרם המדרגות מסתירה את דלת חדר הרחצה, הממוקם בתוך גליל הבטון. שתי המדרגות יורדות לחלל העגול שבו המטבח ופינת האוכל.

ועוד מבט מלמעלה על הסלון: מימין הכניסה לבית ומעל המרפסת, שאליה יוצאים מאזור השינה של ההורים. למטה: מעגל המטבח ופינת האוכל.

מול המטבח מכיל גליל הבטון ארונות אחסון ושני מזווים, שאחד מהם מוסתר בווילון לבן.

מעל המטבח אפשר לראות את אזור השינה של ההורים. ועוד צילום שממחיש כיצד צופה הקומה השנייה על החללים המשותפים בקומה התחתונה:

תוכנית הקומה השנייה: מעין ר' הפוכה וצמודה לקירות, הצופה אל הקומה הראשונה. 8 - אזור הילד. 9 - חלל השינה של ההורים (מעל המטבח). 2 - מרפסת היוצאת מאזור ההורים (מעל הסלון). 10 - אזורי אחסון.

מחסן בתוך גליל הבטון. מימין: שטיח שמגדיר את אזור השינה של הילד.

בהמשך, כמעט ללא מחיצות למעט הספרייה, אזור השינה של ההורים. שימו למזגן שמוקם בתוך גליל הבטון, ומקרר את שתי הקומות.

בין מיטת ההורים ליציאה למרפסת - פינת ישיבה/עבודה/איפור קטנה.

המרפסת פונה לנוף הפתוח ומעליה הפתח בגג.

מראה הבית בערב מעצים את אשליית הריחוף.

ולסיום: סדרת סרטונים שחוקרת את משמעות המושג "וואבי סאבי" (Wabi Sabi) :

אל"ף בי"ת: אז מה למדנו מהבית הזה?

- היפנים האלה מוכשרים בפשטות מתוחכמת.

- גם מחסן יכול להיראות כמו תא שיגור עתידני.

- לא תמיד צריך לקשט את הבית עם פריטים דקורטיביים.

ציון : 4.5 מתוך 5 במדד מצל"ח (מדד צביה ל-wow וחלושע'ס)

עיצוב : Keisuke Maeda -UID Architects

צילום : Koji Fujii / Nacása & Partners Inc