עברו הימים בהם שיבצנו מאה נקודות תאורה בחדר. כמו בכל תחום של עיצוב, גם בכל הנוגע לעיצוב תאורה ישנן מגמות ואופנות,כאשר בשנים האחרונות, לצד השתלטות הסגנון המודרני על עולם העיצוב, שגורס מינימום איבזור ומקסימום אור - הולך ופוחת השימוש בגופי תאורה בולטים, שמהווים אלמנט עיצובי, לטובת השימוש בגופים שקועים וסמויים.

מאז ומתמיד היווה תכנון התאורה חלק בלתי נפרד מתכנון בית. הגדילו לעשות אדריכלים מובילים, כשהתייחסו לאור הטבעי כאילו היה עוד חומר בארגז הכלים שלהם, שאיתו ניגשו לתכנון ועיצוב הבית. אותם אדריכלים הטמיעו את השימוש הנפוץ היום בבתים ב-Sky Light, חריץ בתקרה, שמכניס אור טבעי לחללים שונים של הבית. פתרון זה נפוץ במיוחד בחדרי אמבטיה, מעל גרמי מדרגות בבתים פרטיים ולאחרונה, רואים אותו גם בחללים ציבוריים בעלי גובה כפול.

תאורה טבעית היא חלק מארגז הכלים של אדריכל
תאורה טבעית היא חלק מארגז הכלים של אדריכל

בבתים של היום נפוץ שימוש בשיטות הארה שאינן הסטנדרט, המותאמות במיוחד לפינה הייעודית שאותה מבקשים להאיר. פינת אוכל, למשל, לא חייבת לקבל את מקור האור שלה מגוף תאורה מרכזי תלוי, שמחמם לאיטו את הסועדים.

פינת אוכל. לא חייבים להשתמש בגוף תאורה מרכזי
פינת אוכל. לא חייבים להשתמש בגוף תאורה מרכזי

לצד שימוש בתאורת קיר, עדיף להאיר חלק מהרהיטים שבחדר ולא את הרצפה או את משטח השולחן. אפשר, למשל, להאיר את המזנון ואת החפצים שעליו בשיטה שאנו רגילים לראות בגלריות לאמנות.

הנה כמה מהמגמות העכשוויות בתחום:

  • תאורה מסוג לד - בעיקר הודות להיבט האקולוגי שלה, תאורת הלד הינה התאורה החסכונית ביותר שזמינה כיום בשוק. היא פרקטית ובעלת אורך חיים מרשים, שדורש החלפה רק לעיתים רחוקות. לשם השוואה, תאורת לד מספקת של 30,000 שעות אור, לעומת 200 שעות בנורה רגילה, עובדה שהופכת אותה חסכונית ביותר לטווח ארוך. ההתקדמות הטכנולוגית של השנים האחרונות הובילה לפיתוח גוונים חדשים בתאורת הלד, דומים לגוונים חמים של אור, שמזכירים את האפקט של נורת הליבון הישנה. באירופה וגם בישראל נאסר השימוש בנורת ליבון סטנדרטית, מה שהוביל לשכלול של נורות ההלוגן המיוצרות היום.

  • תאורה שקועה - פרופילים מיוחדים מאלומיניום מושקעים בתקרה ובקירות ויוצרים פסי אור בעובי משתנה, שמהווים לא רק מקור אור, אלא גם אלמנט עיצובי. מעצבי פנים רבים משחקים בפרופילים האלה ומייצרים בעזרתם ניתוקים וחיתוכים במפגש בין הקיר לתקרה או הקיר לרצפה, שגורמים לאשליה של קיר מנותק מהרצפה. התוצאה מרעננת.

תאורה שקועה. מקור אור ואלמנט עיצובי
תאורה שקועה. מקור אור ואלמנט עיצובי

  • גופי תאורה דקורטיביים - בתחום עיצוב גופי תאורה מדברים על שובע. את התחליף מספקים גופים טכניים, מינימליסטיים ונטולי שפה עיצובית, אשר יחד עם תכנון נכון של תאורה, בעיקר כזו שממוקמת על קירות הבית - מחליפה את השנדליר הקלאסי, שממוקם מעל שולחן האוכל ומשאיר מקום של כבוד לפריטי הריהוט. התוצאה המתקבלת היא תקרות נקיות ללא גומחות ומסגרות. מי שדבק בסגנון הכפרי יכול למצוא שנדלירים קלאסיים, שלא חל בעיצובם כל שינוי. בשווקי פשפשים ניתן למצוא את המקור, וחברות מתמחות מייצרות חיקויים קרובים מאוד למקור. התפתחותה של האדריכלות העכשווית מוביל לסגנון אקלקטי, שמשלב בין המודרני לבין הקלאסי והופך נפוץ יותר ויותר. הטכנולוגיה העכשווית מוצאת את ביטויה בתכנון פסי תאורה שקועים וגופי תאורה סמויים, ולצידם שנדליר קלאסי בולט, שנתלה לרוב מעל פינת האוכל ובסלון.