>> הצטרפו ל-Xnet בפייסבוק

הטלפון מערגה ואיל אלימלך הגיע בסוף הקיץ. הם גרים בקרית מוצקין, בני 27 פלוס שתי בנות קטנות, היא מזכירה ברכבת ישראל והוא שוטר. בשיחה נשמעה ערגה אובדת עצות. היא סיפרה לי שהדירה שזה עתה רכשו (בבניין בן יותר מעשור), ושאליה הם אמורים בקרוב, ריקה. כעת הם שוכרים דירה מרוהטת בקרבת מקום.

אלה היו האילוצים: זמן קצר יחסית (כשלושה שבועות) להכשרת הדירה למגורים. תקציב נמוך שצריך להספיק לכל הדירה (שלושה חדרי שינה וסלון) - כולל שיפוץ, מוצרי חשמל, ריהוט ותאורה. כמה נמוך? 45 אלף שקלים, עם מרווח סטייה של עשרה אחוזים כלפי מעלה. וכמובן, ההתלבטויות ה"רגילות" של מה לרכוש ואיך למקם את הדברים נכון.

הרגעתי את ערגה והצעתי לה מסלול מהיר לפתרון הבעיות. קודם כל, לתכנן נכון את הרכישות: כל הריהוט, השטיחים וחלק מהתאורה בחנות גדולה וזולה יחסית, כמו איקאה. אם צריך לרהט דירה ''קומפלט'', קשה להתחרות במבחר שהיא מציעה, במגוון הסגנונות, בנוחות (הובלה אחת לכל הרכישות) וכמובן, במחירים.

את גופי התאורה החשובים והמרכזיים, לסלון ולמטבח, הצעתי לרכוש בחנות מקצועית כמו "קמחי תאורה'', ואת הווילונות להזמין בהתאמה אישית, בבית עיצוב שמתמחה בווילונות (במקרה הזה בחרנו ב''רנבי''). לסיום, המלצתי להשקיע ב"תיבול" העיצוב, עם אקססוריז יקרים אבל מועטים (כאן בחרנו בחנות הבוטיק ''אלמנטו'').

את בעיית המרחק - שכן אני גר בגבעתיים והם בקרית מוצקין – פתרנו בקלות: סיכמנו על ארבע פגישות ממוקדות בלבד לכל התהליך: פגישה ראשונה אצלם בדירה החדשה (לגיבוש קונספט, בחירת צבעים ומתן משימות לקבלן ולחשמלאי), שתי פגישות נוספות באזור המרכז, שבהן נצא למסע הרכישות, ופגישה רביעית - שוב בדירה בקרית מוצקין (לאחר צבע והזזת נקודות חשמל), כדי לסדר נכון את החלל.

כך החלטנו על חלוקת משאבים הגיונית, שאפשרה לנו להלביש את הבית בלי לחרוג ממסגרת התקציב.

ערגה ואמה עירית במסע הקניות (צילום: גילי אונגר)
ערגה ואמה עירית במסע הקניות (צילום: גילי אונגר)

עשו זאת בעצמכם

נכון שעיצוב והלבשת הבית זה סוג של מותרות. נכון גם שאצל מרבית לקוחותיי הפרוטה מצויה בכיס, ובשפע. יחד עם זאת, אני מאמין שלא חובה להיות עשיר כדי ליהנות מסביבה נעימה ומעוצבת. כמה טיפים, שיעזרו לכם לשדרג את מראה הבית במחיר נוח:

1. חלוקת תקציב: את חלק הארי של הבית חפשו במקום כמו איקאה, שמציעה מבחר זול, שימושי ונוח (ולמען הסר ספק – איני מקבל מהם שקל).

2. חיבורים נכונים: דפדפו במגזינים, גלשו באתרים – קבלו השראה ורעיונות לחיבורים בין חפצים באופן כזה שגם מה ש''זול" יקבל מראה יוקרתי. למשל, כריות נוי בהתאמה אישית מחנות בוטיק זו או אחרת, יהפכו באחת את הספה הזולה שקניתם ל''נכונה''.

3. חו"ל: היום העולם הוא שטוח, והכפר הגלובלי קטן. אפשר להזמין מרשתות עיצוב? מובילות באמצעות האינטרנט, במחירים נוחים במיוחד (ובייחוד לנוכח החלטת הממשלה החדשה, לא להטיל מכס על קניות שנעשו באינטרנט ומסתכמות בעד 1,200 שקלים). כמה שמות לתחילת הדרך: קרייט אנד בארל, פוטרי-בארן, ווסט אלם. יש עוד רבים וטובים אחרים.

4. השוו מחירים! ולא רק בין בתי עיצוב. אם ראיתם בעיתון או באתר עיצוב פריט משגע שמחירו הזוי, ברוב המקרים אפשר ללכת לבעלי מקצוע פרטיים (נגר, רפד), שיעשו לכם משהו דומה במחיר זול יותר. לוחות האם-די-אף הם אותם הלוחות והצביעה בתנור היא אותה צביעה, אבל המחיר יוזל ביותר משליש.

5. בחרו בעלי מקצוע טובים, שיודעים את עבודתם והשתן עדיין לא עלה להם לראש. איך מוצאים אותם? למשל, בקשו מחנות הבדים שבה אתם רוכשים את הריפוד להמליץ לכם על רפד מקצועי וזול. הם ישמחו לעזור.

6. טקסטיל לבית: השתדלו לבחור את מה שנראה ''מיליון דולר'' מהמלאי שקיים בחנות. כל הזמנה מיוחדת מתוך קטלוג (כזו המצריכה משלוח מיוחד מחו"ל) מעלה את המחיר ב-30% לפחות.

7. התמקחו! אל תתביישו: אם הייתם מגיעים עם מעצב הוא היה עושה זאת בשבילכם.

8. צבע לקירות: אין צורך להשקיע ולמתג את הקירות. ממילא מחליפים צבע פעם ב-5-7 שנים. אם התקציב מוגבל, עדיף להסתפק בצבע בסיסי אחיד.

9. אביזרי סניטציה לחדר האמבטיה: עזבו מותגים, חפשו את החנויות הזולות. חיפויים, ברזים, מרצפות - בתחנה המרכזית הישנה בתל אביב, למשל, יש ארבע חנויות זולות. האמינו לי, זה אותו גרניט פורצלן בדיוק, רק ב-40% פחות.

10. אמנות: גם כאן יש פתרונות שונים. במקום לרכוש יצירת אמנות ישראלית מקורית בגלריה ולשלם עליה עמלה עצומה – רכשו מהאמן עצמו. לכו לתערוכות בוגרים של בתי הספר לאמנות והציעו לסטודנט/ית שעבודתם מצאה חן בעיניכם לקנות אותה. רכשו צילום ממאגר תמונות כמו ''גטי אימג'ס'' (כ-70$ לצילום) והדפיסו אותו במעבדה בגודל שמתאים לכם. אפשר אפילו לקנות ספר אמנות טוב, ללכת לחנות מסגרות טובה ולבקש למסגר ממנו כמה יצירות.

>> 5 טיפים למטבחים קטנטנים ועוד רעיונות יצירתיים לדירות קטנות - בבלוג של רות פלמון

>> לאתר של גילי אונגר - לחצו כאן

  (צילום: אמית הרמן)