בזמן שאמריקה ממשיכה לחיות תחת האשליה שהיא המעצמה הגדולה ביותר בעולם המערבי, העשור האחרון הולך ודוחק בה להכיר בעובדה שרוחות חדשות מגיעות ממזרח - סין וכמובן יפן, שהופכות לכוח כלכלי, ולא פחות מזה, אופנתי בלתי ניתן לביטול.

כמעצמה שצמחה בצילה של האמריקניזציה העולמית, מאז תחילת שנות ה-2000 קשה היה להתעלם מהמגמה המרכזית ברחובותיה של טוקיו: שילוב סגנוני בין מוטיבים מערביים מובהקים למוטיבים מזרחיים מסורתיים שיצרו את המראה החדש - מראה אופנת הרחוב היפנית.

פאשניסטות אמיתיות יודעות שישנם שני מחוזות בטוקיו שאסור לפספס: רובע הרג'וקו ורובע שיבויה. הסגנון במחוזות אלו מובהק - אקלקטי, צבעוני, מלא רפרנסים לתרבות המערבית והמזרחית ושופע אוונגארדיות עם נגיעות הוט קוטור. לא פלא שאנה דה לה רוסו היא כוכבת שם ואוחזת במשרה מרכזית במגזין ווג היפני (ווג ניפון).

לעין הבלתי מזוינת נדמה שהסגנון של הרחוב היפני הוא בליל חסר כל פשר של סגנונות אימפולסיביים. אבל האמת היא שלמרבית הלוקים יש שמות מדופלמים וספציפיים.

שילוב ססגנוני בין מוטיבים מערביים מובהקים למוטיבים מזרחיים מסורתי (באדיבות tokyofashion.com)
שילוב ססגנוני בין מוטיבים מערביים מובהקים למוטיבים מזרחיים מסורתי (באדיבות tokyofashion.com)

מראה ידוע מרכזי הוא לוק הלוליטה שזכה לשלל תרגומים - ביניהם הלוליטה המתוקה, הלוליטה הפנקיסטית, הלוליטה הגותית שמשלבת את ה"קוואי" (כל מה שחמוד) שאהוב על בנות טוקיו עם מראה מעט אפל יותר בהשראה ויקטוריאנית-גותית. המראה כולל שלל שמלות מנופחות, מחוכים ואיפור כהה ודרמטי.

מראה נוסף הוא הגאנגורו מלא השיזוף, הכולל ריסים מזויפים וחצאיות מיני, ושיער מחומצן בצורה לא טבעית המייצג את הפרחיות (במראה לא באג'נדה) וכולל פלטפורמות שכבר גרמו למקרי מוות ברחובות טוקיו.

מראות נוספים כוללים איפור לבן דרמטי, מראה נערת בית הספר, מראה נערת הקומיקס-מנגה, ומראה נערת היער ה"מורי". את כל הלוקים האלו החל לתעד אי שם בשנת 1997 הצלם סוצ'י אוקי למגזין "Fruits", שהפך בהמשך לסדרת ספרים ידועה.

אלמנט מרכזי נוסף של אופנת הרחוב היפנית היא עשייה ותפירה עצמית. רבים מהלובשים נוטים לשבש, לפרום ולתפור מחדש את הפריטים שלהם.

הצעירים של טוקיו לחלוטין מפרגנים לאופנה מקומית לצד אופנה מערבית וחובבים מראות ופריטים של יוז'י ימאמוטו, איסי מיאקי, ריי קוואקבו וקום דה גרסון. עם זאת יפן ידועה בתשוקה שלה ושל בניה השיקיים לרכישת פריטים מהמערב האופנתי דוגמת שאנל, ברברי, מולברי ולואי ויטון (מכירים את זה שאתם נכנסים לחנות יוקרה באירופה רק כדי להציץ והיא מוצפת באסייתים שאשכרה קונים בה?).

יפן ידועה בתשוקה שלה ושל בניה השיקיים לרכישת פריטים מהמערב האופנתי דוגמת שאנל, ברברי, מולברי ולואי ויטון (באדיבות tokyofashion.com)
יפן ידועה בתשוקה שלה ושל בניה השיקיים לרכישת פריטים מהמערב האופנתי דוגמת שאנל, ברברי, מולברי ולואי ויטון (באדיבות tokyofashion.com)

סגנון הקנייה והלבוש היפני כבר נותח תרבותית בעבר, כאשר שתי מגמות מרכזיות מאפיינות אותו: הרצון להתיילד על מנת להילחם באורח החיים הקפיטליסטי והקדחתני הקשוח של יפן, והשפע הכלכלי הרב שמאפשר לצעירים להתהדר בפריטי אופנה גבוהה ויקרה. השפע הכלכלי הפך את האומה היפנית למשועממת למדי בכל הנוגע לאופנה ואתרי הטרנדים שלהם שופעים מגמות תמוהות (דוגמת מסיכות הפה בסגנון מנתחים).

ברשת אפשר למצוא אלפי בלוגיםו אתרים שמוקדשים לאופנת הרחוב היפנית, סוג של אומנות אופנה מודרנית שלא ניתן להתעלם ממנה.

לאתר Tokyofashion.com יש גם עמוד אינסטגראם פעיל במיוחד (123 אלף עוקבים) שמספק תמונות יומיות של סגנונות ואאוטפיטים מרובע הרג'וקו ושיבויה, וערוץ יוטיוב פעיל למי שרוצה לחזות בכל העושר הזה בתנועה.

  • במהלך שלושת ימי אירוע "ביוטי סיטי 2014" יתקיימו תצוגות אופנה בהשראת רובע הרג'וקו, שיציגו את מיטב אופנת הרחוב של טוקיו