העיניים הן ראי הנפש, כך טוענים. דרמטי משהו, ואנחנו לא יודעים אם זה באמת נכון, אבל בכל מקרה עיניים הן מרכז הפנים, ונוטות להיות מושפעות ראשונות מכל מצב רוח או שינוי בתזונה, בהרגלים ובהשפעות סביבתיות. כדי לעזור לעיניים שלכן להיראות במיטבן דיברנו עם המומחית לרפואת עור, ד"ר אינס ורנר, עם בעלת המרכז הקוסמטי מימי לוזון ועם בעלת הסטודיו "בית של איפור" - ורד ספיבק.

1. כהויות מתחת לעיניים

דבר הרופאה:

1. אם מדובר בשקעים שיוצרים אשליה של כהות, צריך למלא אותם בחומצה הילארונית

2. אם זו היפרפיגמנטציה גנטית, אפשר להשתמש בקרם הבהרה אבל גם זה לא ממש פותר את הבעיה מאחר ורוב הפעמים הכהות היא בעומק שהקרם לא מגיע אליו. למעשה, אין ממש טיפול לכהויות חוץ מאיפור.

דבר הקוסמטיקאית: יש כמה סיבות לכהויות מתחת לעיניים:

1. גנטית, ואין לה למעשה שום פיתרון.

2. העור דק באופן קיצוני ורואים דרכו את כלי הדם מה שיוצר כהויות כחולות. גם למצב הזה אין פתרון, אלא אם כן ימציאו שיטה לעבות את העור.

3. שקעים שנראים כמו כהות, מעין אשליה אופטית שלילית. הפתרון במקרה הזה הוא למלא את האיזור בחומצה הילארונית.

4. במצבים של חוסר שינה האיזור ייראה יותר כהה ויותר עייף אצל כל אחד, כתוצאה מזרימה לא תקינה של הדם. מה שאפשר לעשות במצב כזה חוץ מטשטוש, הוא להקפיד להשתמש במוצרים שמכילים ויטמין K, שעוזרים להמריץ את מחזור הדם, ועדיף בג'ל ולא בקרם כבד ועשיר, כי הוא מכביד על העור ולא חודר. וללכת לישון.

5. במצבים אקוטיים יותר בהם אין ניקוז רעלים טוב מהגוף או שקיים מחסור בוויטמינים מסוימים, הכהויות באיזור העיניים גוברות. הפתרון כאן הוא ניקוי רעלים ושינוי תזונתי, שתיית יותר מים ותה ירוק, אכילת פחות מלח וג'אנק פוד.

6. אנמיה היא עוד מצב שגורם לכהויות מתחת לעיניים, ויש לקחת תוספות של ברזל בהתייעצות עם רופא.

דבר המאפרת: יש כל מיני סוגי כהויות:

1. כהות אפורה סגלגלה שאופיינית לבהירות עור, שאותה מכסים בקונסילר שקרוב לגוון העור, או בקונסילר עם תת גוון ורדרד או אפרסקי.

2. כהויות בצבע שחור-אפור, שאופייניות לכהות עור, חייבים לשבור עם קונסילר/קורקטור שיש בו משהו כתום אפרסקי שמתאים לגוון העור (זית או אדמדם).

טיפ: הקורקטור הוא לא במקום קונסילר אלא בנוסף, כדי לתקן את הגוון, ועליו מניחים קונסילר שכהה בחצי גוון מגוון העור. הטעות הנפוצה ביותר עם קונסילר היא המחשבה שצריך מוצר בהיר יותר, כביכול לתת אור. למעשה זה יוצר אפרוריות וסתם נראה כמו כתם - אי אפשר לכסות כתם כהה עם צבע בהיר. ההמלצה שלי היא לקנות בחברות מקצועיות שיש להן מגוון רחב מאד של חצאי טונים, המגוון והייעוץ שלהן מתאים יותר לבעיה של כהויות רציניות.

נפיחויות וכתמים מתחת לעיניים (צילום: shutterstock)
נפיחויות וכתמים מתחת לעיניים (צילום: shutterstock)

2. שקיות, נפיחות מתחת לעיניים

דבר הרופאה:

עם השנים יש רפיון של השריר המעגלי שעוטף את העין ורקמת השומן שנמצאת מתחתיה יוצאת החוצה דרך השברים בשריר. אם יש שקע מתחת לשקית ויש שם איזור של חסר בשומן, שימוש בחומר מילוי מתחת לעין יכול לדחוף את השומן שיצא החוצה כלפי מעלה וכך לתקן את הנפיחות. טיפ: אם אין שקע מתח לנפיחות, אפשר רק ללכת לניתוח.

דבר הקוסמטיקאית:

עייפות, עודף מאמץ מול המחשב, אלרגיות, במיוחד באביב, תזונה גרועה (מלח בכלל ובמיוחד בלילה או שתיית אלכוהול לפני השינה שגורמת לניקוז שקית הדמעות להיות לא תקין), גם יותר מדי קרם עיניים סותם את שקית הדמעות, ואז קמים בבוקר עם נפיחות, בעיות כבד או כליות - אולי הרעלים לא מתנקזים היטב, שווה לבדוק, או לשנות תזונה ולראות אם זה עוזר.

אני ממליצה לשים רק ג'ל בלילה, וקרם במשך היום. ויש גם כמה פתרונות ביתיים נחמדים - אם אכלת בלילה סושי ואלכוהול ובכל זאת את רוצה להיראות נורמלית בבוקר, שימי שתי כפיות בפריזר לכמה דקות, שימי אותן על העיניים, וזה מוריד את הנפיחות. אפשר גם לקחת צמר גפן עגול, לטבול בתה קמומיל, להקפיא ולדאוג שיהיו בפריזר רטיות הרגעה מוכנות מראש.

דבר המאפרת:

הנפיחות היא שקית כזו שמתחתיה שקע קטן שיוצר צל. טיפ: אם שמים קונסילר כדאי לא לשים אותו על הנפיחות עצמה כי זה מדגיש אותה, אלא מתחתיה, על הצל הקטן שיוצר השקע. מומלץ להשתמש בצבע שמתאים לגוון העור או חצי טון בהיר יותר, שייתן אשליה אופטית של אור, או בטוש הארה עם רפלקטורים ומחזירים אור. במקרים מסוימים עדיף לא לעשות כלום, ופשוט למשוך את תשומת הלב למקום אחר בפנים - אודם חזק, עיניים מודגשות, או ריסים מושקעים.

3. עיניים עייפות, אדומות

דבר הרופאה:

1. עיניים עייפות לפעמים נגרמות בגלל מוצרים שמשתמשים בהם. תכשירים קוסמטיים שלא נבדקו דרמטולוגית, או אפילו האדים של הלק.

2. כדאי לבדוק אם בלוטת התריס אינה במצב של חסר, ושהכליות תקינות.

3. צניחה של העפעף וגם צניחה של הגבות עם הגיל גם משוות מראה עייף ובמקרה הזה אפשר להזריק בוטוקס בין הגבות ובצידי העין. טעות רווחת היא שאם מזריקים למצח הגבות מתרוממות. זה הפוך - דווקא במצח נמצא השריר שמרים את הגבות, ורצוי מאד לא לשתק אותו.

4. עוד דבר זה שקיעת נפח באיזור הרקות או קו הגבה שנובעת מספיגת עצם או מאיבוד שומן טבעי של ההתבגרות. אפשר לשחזר את המבנה של העצם והשומן ולהרים את הגבה ואת הרקות על ידי חומר מילוי. טיפ: שיטת הסבתא של קומפרסים, אפילו רק ממים פושרים, עובדות מעולה. רצוי לעשות אותם מתה ירוק שיש בו המון אנטיאוקסידנטים. גם אפקט של קור מזרז תהליכי ריפוי ומכווץ קצת את הנימים.

דבר המאפרת:

1. יש מראה עייף שנובע ממבנה העין - בעיקר עיניים שזוויותיהן החיצוניות נוטות מטה (כמו האש-פאפי). כאן לא משנה מה עושים מבחינת צבעוניות, אבל חובה לתחום את העין בתוך העין ולא מבחוץ, גם למטה וגם למעלה, לצאת קצת החוצה בקצה העין ולטשטש קצת עם האצבע, או להניח בזווית החיצונית משהו קצת כהה שירים את העין.

2. כשהעיניים עייפות ואדומות מחוסר שינה אסור לאפר אותן בחומים, אדומים וורודים. כל מה שיש בו אדום רק ידגיש יותר את האדמומיות. השתמשו באפורים, ירוק זית או אפילו חומים עם תתי גוון נייטרליים ולא אדומים - כל צבע שייתן מסגרת וקונטרסט וינטרל את האדום. אם משתמשים בסגול, רצוי להשתמש בסגול קר. אפשר גם לשים בתוך העין פס בצבע עור - או עיפרון בצבע לבן פנינה, גם זה שובר את האדמומיות. גם מסקרה תמיד פותחת את העין ונותנת לה מראה נקי, וצללית שמנת בהירה עם קצת ברק גם מחייה את המראה.

4. קמטוטים בצידי העיניים

דבר הרופאה:

1. העור באיזור העיניים הוא מאד דק ולכן מאד רגיש לנזקי שמש, וזה המקום הראשון שרואים בו קמטים גם אצל נשים צעירות יחסית. טיפ: אם זו בחורה צעירה הטיפול הטוב ביותר להתחיל הוא על ידי בוטוקס, זה הכיווץ של השריר המעגלי שעוטף את העין שמתקבע. אצל מבוגרות יותר בוטוקס עשוי שלא להספיק, ואז אפשר ללכת לטיפולים אחרים כמו לייזר, גלי רדיו או מילוי.

דבר הקוסמטיקאית:

מאוד חשוב לשים קרם עיניים, במיוחד נגד שמש, מגיל צעיר, כי זה בוודאות מונע קמטים, ואפשר להגיע לגיל ארבעים עם עור ממש טוב. אסור להיזכר בדקה ה-99. כבר מגיל 16, מבחינתי, צריך לשים לב לאיזור העיניים כי זה איזור עדין מאד והוא הראשון שנפגע. השמש כאן מטורפת, ובחורות צעירות הולכות לשמש, ולא תמיד שמות מסנני קרינה. זו בעיה כל כך נפוצה, קמטים סביב העיניים בגיל צעיר, שעוד שנייה נתחיל לעשות בוטוקס בגנון. רפואה מונעת מצוינת היא להתחיל לשים קרם עיניים טוב מגיל צעיר. זה בייסיק- לנקות פנים, לשים מי פנים, קרם לחות וקרם עיניים. כמובן אפשר לעשות גם בוטוקס, אבל בואו ננסה להימנע עד כמה שאפשר.

דבר המאפרת: 1. בכל מה שקשור לקמטים אני ממליצה להשתמש במרקמים דקים מאד, שלא מדגישים את הקמטוטים ולא מתקבעים בתוכם. טיפ: כסו את מה שדורש כיסוי, אבל המעיטו במרקמים עבים באיזורים מקומטים. גם שימר מדגיש קמטים - גם אם בחצי שעה הראשונה זה נחמד, אחרי זמן מה יראו רק את זה.

5. קרמים לעיניים

דבר הרופאה:

בעיקרון קרמים שומנים גורמים לנפיחות כי עור העיניים דק מאד. עדיף להשתמש בקרם לא מאד כבד ולא שומני מדי. כדאי לשים לב כששמים קרם פנים לא להתקרב לעיניים. מבחינת פעילות מומלץ להשתמש בלילה במשהו שיש בו אלמנט של אנטי אייג'ינג ובבוקר הכי חשוב לשים קרם נגד שמש.

דבר הקוסמטיקאית:

1. אם יש קמטים, אז שמים קרם עם סרום בבוקר, ובלילה רק סרום.

2. אם יש כהויות, שמים ג'ל שממריץ, או משהו שכתוב עליו שהוא נגד עיגולים כהים.

3. חשוב לבדוק טוב מה כתוב על המוצר, ושהוא אכן מטפל בבעיה שלך, ולקנות מוצרים שמתאימים לעור רגיש ועברו בדיקות דרמטולוגיות.

טיפ: דאגי שיהיה לך מוצר קליל ללילה, שמתאים ספציפית לעיניים. העיניים הן איזור אקסקלוסיבי ויש להתייחס אליו בהתאם. עוד טיפ: צורת המריחה הנכונה לקרם עיניים היא לעשות C הפוכה מאמצע הגבה עד מרכז האישון, מבחוץ, בטפיחות. הכמות היא נגיעה של האצבע בקרם והצמדה של שתי האצבעות - לא יותר! אין צורך וזה נכנס לשקית הדמעות בלילה ומנפח את העיניים.