יש הרבה סוגי שיער והרבה סוגי בעיות שיער, וכל אחד מהם דורש טיפול וחומרים שונים. כשמאבחנים את השערה קיימת נטייה להתעלם מהקרקפת. לפעמים בעיות קרקפת משפיעות על השיער, ואם נטפל בקרקפת, גם השיער ירוויח. אבל לפני שאתן רצות לרכוש מוצרים שכתובים עליהם כל מיני דברים, רצוי לאבחן את הבעיה בצורה מקצועית.

"המון דברים משפיעים על השיער", אומר יואב ארובס, מנהל ההדרכה במכון HI לעיצוב שיער אבי פדידה, "למעשה, כל מה שקורה בגוף - תזונה, מצבים נפשיים, מצבים הורמונליים... השיער הוא כמו מראה של המצב הגופני. ספר צריך לדעת לשאול את השאלות הנכונות ולהבין מה עובר על השיער שלך. לא אוטומטית להפנות לשמפו שכתוב עליו שהוא מחזק, כי אם הבעיה היא אחרת, כמו שינוי תזונתי דרסטי או מצב נפשי, זה לא יעזור לך.

"צריך גם לזכור שכל דיאגנוזה מעמיקה, במיוחד במצבים קיצוניים, דורשת בדיקות דם ובחינה מדוקדקת יותר. הריון יכול להשפיע, ניסיון להיכנס להריון יכול להשפיע, פרידה - הכל רלוונטי. כך למשל, מומלץ ישר אחרי לידה ללכת ולבדוק את הוויטמינים, להסתפר ולעשות סדרה של פעולות מניעה, כך שאפילו אם הנשירה מתכוונת להגיע, אנחנו נקדים אותה.

"גם הקרקפת מושפעת מאותם דברים, ומתייחסים אליה כמו שמתייחסים לעור ולבעיות עור. גם כאן תמיד כדאי לדעת כמה שיותר על החוסרים שיש לך בגוף, ורק אז לנסות לאבחן את השיער. לפעמים זה גם גנטי, אבל בדרך כלל יש מה לעשות, לפחות כדי לאזן ולהקל".

שיער או קרקפת?

כדי לדעת אם מדובר בבעיה של שיער או בעיה של קרקפת צריך כאמור לבדוק את כל האלמנטים הגופניים, כי הכל קשור להכל. שיער יכול לסבול מכל מיני תופעות - יובש, חולשה (נתלש מהר מאד), שיער שנקרע בעקבות תהליך כימי, שיער בוגר אצל נשים מבוגרות שדורש טיפולים מחזקים, או נשים אחרי לידה שהשיער שלהן בכלל עובר משהו שמשנה אותו. יש גם שיער צבוע, שיער פגום, שיער שנשרף משימוש יתר במחליקים ועוד.

אבל אם למשל יש לך קשקשים, נשירה, או סבוריאה (מצב בו העור של הקרקפת מתקלף), התקרחויות למיניהן, עור מגורה, מגרד ומעקצץ, או שורשים שהופכים שומניים מהר מאד אחרי החפיפה, הבעיה היא כפי הנראה בקרקפת.

אז איך מטפלים? "השוק מוצף במוצרים, וכדאי להבין ולהתייעץ לפני שמנסים כל מיני דברים על הראש", מסביר ארובס. "קודם כל, צריך להבחין בין מוצרי טיפול למוצרי טיפוח. מוצרי טיפוח הם מוצרים שנועדו לייפות את המראה של השיער, לעצב אותו - מוצרים כמו קרם לחות, ג'ל, וקס, מוס וכו'. מוצרים טיפוליים, לעומת זאת, הם מוצרים שנועדו לטפל בשיער ובבעיותיו השונות, וישנם גם מוצרים טובים שמטפלים בבעיות שמיוחסות לקרקפת. לפעמים יש גם פיצול אישיות בין הקרקפת לשיער - הקרקפת סובלת מבעיה אחת והשיער מבעיה שונה וצריך לשלב בין שני טיפולים שונים. למשל קרקפת שומנית אצל מישהי שעושה גוונים. הגוונים הם אגרסיביים, לכן היא צריכה להשתמש בשמפו נגד שומן לקרקפת ובמסיכה לשיער פגום רק לאורכים".

הנה כמה מהבעיות השכיחות, והדרכים לטיפול בהן:

קרקפת שומנית

אין דבר כזה שיער שומני - יש רק קרקפת שומנית. אם לא חפפת יום אחד והשיער הפך שומני, יש לך קרקפת שומנית.

מה עושים?

כדאי לחפוף במוצרים המותאמים לקרקפת שומנית, בעדינות, ולא לשפשף את הקרקפת. בדרך כלל הטיפול הוא יותר עם שמפו מאשר מסיכות ומרככים.

קרקפת יבשה

בדרך כלל מתבטאת בקילופים, ממש קליפות שנופלות מהשיער - קשקשים או סבוריאה, ששניהם יכולים להיות ביטויים לקרקפת יבשה.

מה עושים?

משתמשים בשמפו נגד קשקשים או שמפו נגד סבוריאה ואמפולות נגד קשקשים. יש שמפו שיש בו פילינג, וטיפולים מיוחדים שעושים במספרה שמנקה את הקרקפת לגמרי. בניגוד לקרקפת שומנית, שמומלץ לחפוף בעדינות, דווקא כאן יש לעסות את הקרקפת היטב, כדי לעזור בקילוף ולנקות את האיזור.

קרקפת לא מאוזנת

קרקפת לא מאוזנת מתבטאת בכל מיני תחושות כגון גירודים, עקצוצים - זה יכול לקרות גם בקרקפת יבשה וגם בשומנית.

מה עושים?

מטפלים בשמפו מאזן ומרגיע שמונע גירודים ומשקיט את פעילות היתר או את תת הפעילות של הקרקפת ומחזיר אותה לנורמה.

נשירה

יש כמה סיבות לנשירה: תורשתית (התקרחות), בעיה בזרימת הדם וכל דבר שמונע מהדם להגיע לראש בצורה תקינה. צוואר תפוס כרוני, למשל, יכול לגרום לנשירה. יודעים שהנשירה היא בעייתית כשהכמויות גדולות מהרגיל - כאשר לאדם נורמלי נושרות עד 100 שערות ביום. גם קווצות שיער שלמות שנושרות לאורך זמן זה אומר שיש בעיה שצריך לבדוק.

מה עושים?

בנשירה צריך לטפל גם בסימפטום וגם בשורש הבעיה. הסימפטום מטופל במספרה וזה שמפו ומסיכה וכל מיני תרסיסים שממריצים זרימת דם דרך המרצת הקרקפת ועירור הזקיקים, אמפולות מעוררות. בטיפולים האלה יש חומרים שכולם ממריצים את שורש השערה, ותומכים בצמיחת השיער.

שיער יבש

השיער לא מבריק, המגע שלו לא נעים, הטקסטורה הטבעית שלו נעלמה, הקצוות מפוצלים, התלתלים פתוחים יותר. נזקים טבעיים הם הגורם העיקרי לשיער יבש (שמש, מים, חסך בתספורות, הרבה פנים ומחליקים).

מה עושים?

משתמשים בחומרים לשיער יבש שיש בהם חומרי לחות שמזינים את השערה, כל מיני סוגים של שמנים כבדים יותר. לא מומלץ להשתמש בחומרים האלה בשיער דק (גם אם הוא יבש), שם עדיף להשתמש בחומרים לשיער מרדני, קלילים יותר.

שיער צבוע

נהוג לחשוב ששיער צבוע הוא רק שיער שנצבע באופן קבוע, אבל זה לא נכון. החל מהרגע שהשיער נצבע לראשונה הוא נחשב שיער צבוע, כי זה אומר שהקשקשת שלו פתוחה, והיא תישאר פתוחה עד שלא יעשו לה טיפול משקם, או שיגדל שיער חדש.

מה עושים?

משתמשים בחומרים מזינים ומלחלחים שעוטפים את השערה ומגינים עליה, ומחזירים חומרים חיוניים כמו לחות שיוצאים מהשערה בזמן הצביעה. כמו כן משתמשים בחומרים ששומרים על הצבע לאורך זמן ומונעים דהייה.

שיער פגום

שיער שעבר פעולה כימית או פעולות כימיות, והקשקשת שלו נשחקה ממש. יודעים שיש לנו שיער פגום כאשר עושים פעולות כימיות לשיער, כגון החלקה סלסול, צבעים לאורך זמן ומחיקת צבע.

מה עושים?

קודם כל משתדלים להמעיט כמה שאפשר בתהליכים כימיים נוספים כגון הבהרות, החלקות יפניות, צביעות עם אמוניה, וכמובן - סלסולים והחלקות ביתיות. אם בכל זאת חייבים, צריך להיות מאד עדינים עם פעולות כאלה להבא, כלומר אם יש לך גוונים, לחזור עליהם רק בשורש ולא שוב ושוב על השיער המובהר, אותו דבר לגבי החלקה - מחדשים רק על השיער החדש שצמח, ולא על כל האורך. בנוסף, יש המון מוצרים לשיער פגום. שימו לב, רצוי לא להשתמש במוצרים לשיער יבש אלא במוצרים לשיער פגום, כי מוצרים לשיער יבש רק מחדירים לו לחות, בעוד שיער פגום דורש חומרים פעילים אחרים בוני שערה. הטיפול הכי יסודי שקיים כרגע לשיער פגום הוא טיפול קרטין (הידוע בשמו החלקה ברזילאית). בניגוד למה שנהוג לחשוב, זו לא החלקה אלא טיפול לשיער פגום באופן ספציפי - שיער שאינו פגום לא יצליח לקבל את הקרטין. אם עשיתן טיפול קרטין ותרצו לצבוע שיער, עשו זאת עם צבע ללא אמוניה.

שיער בוגר/חלש

שיער בוגר הוא שיער שצריך חיזוק, באחד משני המצבים. הראשון הוא אצל אישה מבוגרת שהשיער שלה פשוט התבגר וחומרי הבנייה שלו כבר לא מה שהיו פעם. בדיוק כמו צפיפות עצם, גם חומרי הבניין של השיער הופכים חלשים ושבריריים יותר עם השנים. המצב השני הוא שלמישהי יש שיער חלש בין אם בגלל גנטיקה ובין אם בגלל בעיות אחרות.

מה עושים?

אם הבעיות הן פנימיות, יש לטפל בהן בהתאם ולהשלים חוסרים. במקביל ניתן לתת לשיער חיזוקים כמו חומרים שבונים ומגנים ומחזקים את השערה, וגם מגינים עליה מפני רדיקלים חופשיים וזיהומים סביבתיים שגורמים לשיער להישבר, להתייבש ולהיראות רע. החומרים האלה מנקים בעדינות את השיער, שיש בו גם חומרים חיוניים כגון נוגדי חמצון. שילוב זה מתאים בעיקר לשיער בוגר או חלש. הרבה פעמים עושים את הטיפול הזה לנשים אחרי לידה ששיערן נחלש.

שיער מצוין

ויש גם שיער שאין לו שום בעיה. אם השיער שלך מרגיש נעים, נראה מבריק, לא נושר וקל לך לטפל בו, התמזל מזלך ויש לך שיער בריא. אבל גם בו צריך לטפל כדי לשמר אותו ולהשאיר אותו במצב מעולה. בשנים האחרונות התחילו בתעשיית השיער להמציא חומרים שמקבילים לעולם הקוסמטיקה, כמו למשל מסיכת לילה, שעושים פעם בשבוע, והיא מלאה בחומרים פעילים שעובדים במשך כמה שעות. יש סדרות של שמנים שמטפלים ומטפחים כמו שמן ארגן, שמן ענבים וכו', שמחיים את השיער ומתאימים לכל סוגי השיער.

מה עושים?

בעיקר מה לא עושים. אל תחשבי שאם יש לך שיער טוב הוא יישאר ככה לעד, צריך לשמור ולטפח אותו. להסתפר בזמן (כל שלושה חודשים), להזין אותו בחומרים טובים, לא לחפוף בחומרים שאינם מתאימים לשיער - זה שהשיער בריא זה לא אומר שהוא יכול לסבול הכל. וחוץ מזה מנפנפים בו בכל הזדמנות ומנסים להתקבל לפרסומות לשמפו.

עוד Health & Beauty :