גאלט דה רואה: עוגת המלכים בגרסה מרשימה וקלה להכנה

מאפה מלכותי, שזוכה לפופלריות בחודשים ינואר ופברואר, בעל שתי שכבות של בצק עלים, מלית קרם שקדים ושדרוג של טעמי הדרים

גאלט דה רואה (צילום וסגנון: מילי אליהו)
גאלט דה רואה (צילום וסגנון: מילי אליהו)
מקורות הגאלט דה רואה (La Galette des Rois) הולכים אחורה עד לפסטיבל השנתי של האל הרומי סטורן, שבמהלכו נהגו הרומאים להטמין פול אחד בעוגה ענקית, לחלק אותה לעבדים ולהכתיר כ"מלך" את העבד שזכה בו. המנהג אומץ אל חיק הנצרות, והעוגה הפכה לעוגה הרשמית של חג ההתגלות. מי שזוכה בפול (שהוחלף בהמשך לפסלונים שנאפים בעוגה) נחשב לבר מזל לקראת השנה החדשה, ולכן נאלץ לקנות משקאות לכל הנוכחים, או לכבדם בעוגה משלו. העוגה פופולרית לא רק בחג עצמו אלא זמן רב לפניו: מהמחצית השנייה של דצמבר ועד סוף פברואר.

 

המרכיבים

(עוגה בקוטר 25-20 ס"מ)

 

  • 1/2 חבילה (500 גרם) בצק עלים, מופשר
  • 3 כפות גדושות (80-70 גרם) ריבת תפוזים או הדרים, מכל סוג

 

למלית

  • 1/3 2 כוסות (200 גרם) שקדים טחונים
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
  • קליפה מגוררת מ־1 לימון
  • קליפה מגוררת מ־1 תפוז
  • 1 ביצה
  • 4-3 כפות קמח
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ תפוזים או אשכוליות

 

להברשה

  • 1 ביצה, טרופה
  • 1 כף חלב או שמנת להקצפה
  • אפשרות לקישוט: אבקת סוכר

 

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

2. המלית: שמים בקערה את כל מרכיביה וטורפים לעיסה סמיכה (מתחילים מ־3 כפות קמח ואם היא נוזלית, מוסיפים עוד כף אחת). אם רוצים, מעבירים את העיסה לשקית זילוף ללא צנתר.

3. מקמחים קלות את משטח העבודה. פורסים עליו את הבצק, וקורצים ממנו שני עיגולים זהים בקוטר 25-20 ס"מ. שמים עיגול אחד בתבנית, מורחים עליו את הריבה ומשאירים שוליים נקיים ברוחב כ־2 ס"מ.

4. מזלפים מעל הריבה את המלית (או מורחים עם כף), תוך השארת השוליים נקיים. מברישים את השוליים במעט מים. מניחים על הקרם את עיגול הבצק השני, ומצמידים את שולי העיגולים זה לזה (מרכז העוגה ייראה גבוה יותר - העוגה תתיישר לאחר האפייה).

5. קורצים במרכז העוגה חור בקוטר 3-2 ס"מ (לשחרור האדים). אם רוצים, מעטרים אותה: חורטים עם סכין על עלה הבצק העליון, בעדינות (כדי לא לחתוך את הבצק ולהגיע לשכבת המלית) דוגמאות של פסים, עיגולים או ספירלה.

6. שמים בקערית את הביצה והחלב או השמנת וטורפים לבלילה אחידה. מברישים את עלה הבצק העליון.

7. אופים 40-35 דקות, עד שפני הגאלט מזהיבים. מוציאים. אם רוצים, בוזקים אבקת סוכר. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.

 

  • זמן הכנה: 20 דקות, לא כולל אפייה
  • דרגת קושי: קל
  • איך שומרים: עד יומיים בקופסה אטומה, במקום מוצל מחוץ למקרר, או עד שבועיים במקפיא. שעה לפני ההגשה מפשירים לטמפרטורת החדר, ואז מחממים בתנור 10 דקות ב־180 מעלות

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד