
סוכרת היא סיבת המוות הרביעית בשכיחותה, ולרוב ממליצים המומחים להקפיד על אורח חיים בריא הכולל תזונה ים תיכונית ופעילות גופנית סדירה לצורך מניעתה, אולם מתברר שיש גם גורמים נוספים וידועים פחות שמגבירים את הסיכון להתפתחות המחלה. הנה חמישה מהם:
1. שפעת
מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Virology ב־2012, מצא כי נגיף השפעת עלול לגרום להתפתחות סוכרת. ההסבר נעוץ בתגובה הדלקתית הנוצרת בגוף בעת מחלה וגורמת להפרשת חומרים ביולוגיים בשם ציטוקינים שנועדו להילחם בזיהום. חומרים אלה עלולים לגרום גם לתגובה אוטואימונית בתאי הלבלב האנדוקריני, ומכאן להוביל להתפתחות סוכרת מסוג 1.
2. נגיף הקורונה
על פי מחקר שפורסם באוגוסט השנה בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine על ידי צוות של 17 מומחים לסוכרת מרחבי העולם, נגיף הקורונה עלול לחדור לאיברים כמו הלבלב, הכבד, המעי הגס והכליות וכן לרקמות השומן בגוף, להפר את איזון הגלוקוז, ולגרום להתפתחות היפרגליקמיה (עודף גלוקוז בדם). עדיין לא ברור אם מדובר בהיפרגליקמיה זמנית או בהתפתחות סוכרת, אך שמירה על הכללים ועל ההנחיות של משרד הבריאות תחסוך מכם סיכונים מיותרים.

3. שימוש ארוך טווח בתרופות מסוימות
תרופות מסוימות, הניתנות במינונים גבוהים ובטיפול ממושך, עלולות להעלות את רמות הסוכר בדם. ביניהן: סטרואידים ותרופות לדיכוי מערכת החיסון, תרופות משתנות מקבוצת התיאזידים ותרופות אנטי פסיכוטיות. חשוב להיות מודעים לכך ולשוחח על כך עם הרופא המטפל טרם השימוש בתרופות אלה.
4. מתח נפשי מתמשך
לחץ נפשי נמצא במחקרים רבים כאחד הגורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם. כך לדוגמה, מחקר ישראלי מ־2016, שכלל חוקרים מחיל הרפואה בצה"ל, בית החולים שיבא, אוניברסיטת תל אביב, משרד הבריאות, המרכז לבריאות הנפש בנס ציונה ואוניברסיטת הרווארד, הראה כי גברים שמצויים במתח נפשי חשופים לסיכון הגבוה ב־53% ללקות בסוכרת מסוג 1 ו־2 לעומת חבריהם הרגועים יותר.

לפי אחד ההסברים לתופעה, בזמן סטרס מופרשים ביתר שאת הורמוני הלחץ אדרנלין וקורטיזול, שגורמים לייצור סוכר מוגבר בדם ולדיכוי הפרשת האינסולין. אצל אנשים מסוימים (למשל בעודף משקל) התופעה הזאת מגבירה את הסיכון לסוכרת.
5. חוסר בשעות שינה
מחקרים רבים הצליחו להוכיח קשר בין חוסר בשעות שינה (פחות משש שעות רצופות) לעלייה ברמת הסיכון לסוכרת. הסברה היא שכשלא ישנים טוב מתפתחת נטייה לאכול יותר מזון עתיר בסוכר ובשומן, להתאמן פחות ולהעלות במשקל. כל אלה יוצרים תנאים המפחיתים את רגישות הגוף לאינסולין ומעלים את רמות הסוכר בדם.

ייעוץ מקצועי: ד"ר מיכאל ליאוניד, מומחה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, בית חולים אסותא אשדוד

בחנו את עצמכם: האם אתם מכורים לסוכר?