בתוך 4 שנים מעיין עברה 4 ניתוחים וסבל נוראי בגלל "תסביב שחלתי"

מעיין נחום־סופר (30) סובלת מתופעה נדירה יחסית, ובהתקף האחרון שעברה התגלה נמק בחצוצרה, ונאלצו לכרות אותה. עכשיו יש לה מסר חשוב לנשים אחרות

מעיין נחום־סופר. "חשוב לי שתהיה מודעות לנושא, כי עיכוב באבחנה עלול לעלות ביוקר" (צילום: ערן סופר)
מעיין נחום־סופר. "חשוב לי שתהיה מודעות לנושא, כי עיכוב באבחנה עלול לעלות ביוקר" (צילום: ערן סופר)

כשהתעוררה בבוקרו של יום, עם כאבים חזקים בבטן התחתונה מלווים בבחילות קשות, חשבה מעיין נחום־סופר שמדובר בקלקול קיבה בגלל מזון שאכלה ערב קודם. "ניסיתי לשחזר, אבל לא נזכרתי בשום מאכל שיכול היה לגרום לי לכאב הנורא הזה. הרגשתי כאילו חותכים לי את הבטן בסכינים. הערתי את בעלי, אמרתי לו שהבטן כואבת לי נורא, והוא לקח אותי לרופא המשפחה", מספרת נחום־סופר (30), תושבת הרצליה, את מה שאירע לפני ארבע שנים והפך לסיוט של חייה.

 

"הרופא בדק, הפנה אותי למיון, והמשכנו לבית החולים 'מאיר' בכפר־סבא. בבדיקות שנעשו שללו כל מיני דברים כמו קלקול קיבה ואפנדציט, וכשהבינו שהכיוון גינקולוגי, הועברתי למיון נשים. אחרי בדיקת אולטרסאונד התוודעתי לראשונה לצמד המילים 'תסביב שחלתי'".

"ניסיתי לשחזר, אבל לא נזכרתי בשום מאכל שיכול היה לגרום לי לכאב הנורא הזה. הרגשתי כאילו חותכים לי את הבטן בסכינים"

 

מה זה אומר?

"הוסבר לי שהשחלה השמאלית הסתובבה שלוש פעמים סביב עצמה ועליי לעבור ניתוח כדי לסובב אותה בחזרה. מהר מאוד מצאתי את עצמי מורדמת הרדמה מלאה ועוברת ניתוח בלפרוסקופיה".

 

מאז חלפו ארבע שנים שבמהלכן חזרה התופעה שלוש פעמים, ובכל פעם נזקקה להתערבות כירורגית. כעת היא חשה שעליה לחלוק את סיפורה עם נשים אחרות ולכן פנתה לפני כשבועיים למערכת "לאשה" במטרה לפרסם אותו. "חשוב לי לדבר על זה", היא אומרת. "לאחרונה ראיתי ידיעות על ילדות קטנות שעברו 'תסביב שחלתי'. למשל, ילדה שקפצה על טרמפולינה והסתובבה לה השחלה. זה דבר שאמהות לא מודעות לו, ולצערי גם לא כל הרופאים חושבים על התופעה כשמגיעים אליהם עם תלונה על כאבים עזים. חשוב לי שתהיה מודעות לנושא, כי עיכוב באבחנה עלול לעלות ביוקר".

 

ניתוח, מנוחה, התקף

מגיל צעיר אובחנה נחום־סופר עם שחלות פוליציסטיות - תסמונת שכוללת שחלות מוגדלות, ביוץ לא סדיר, שיעור־יתר, השמנה ולעתים כרוכה גם בקושי להרות. "לפי הרופאים, אני סובלת מכל התסמינים בדרגה הכי קשה", היא אומרת.

 

נחום־סופר, שנמצאת כיום בחל"ת ממושך מעבודתה כפקידת שירות לקוחות באולם "היכל בעיר" שמציג אירועי תרבות ("אנחנו הראשונים שנכנסנו לחל"ת והאחרונים שנחזור לעבוד"), נישאה בגיל 22 לערן נחום, שעובד כיום בחנות פארם. סמוך לנישואיהם רצו להרחיב את המשפחה, אך ההיריון המיוחל התעכב. היא התחילה בטיפולי פוריות שונים שלא צלחו, ולפני כארבע שנים עברה מחזור אחד של הפריה חוץ־גופית. "אחרי התהליך התקשו להעיר אותי. התברר שהגוף שלי הגיב לא טוב להפריה, ונשארה לי טראומה", היא אומרת.

"אחרי שמונה חודשים של רגיעה יחסית, שבמהלכם הייתי כמה פעמים במרפאת נשים, במיון נשים ובאשפוזים, קמתי בבוקר עם כאב חזק נורא בצד שמאל ובחילות - תחושות שכבר הכרתי"

 

כמה חודשים לאחר טיפול ההפריה הראשון, התעוררה נחום־סופר עם כאבי הבטן החריפים שבעקבותיהם ערכה היכרות עם המונח החדש, "תסביב שחלתי". אחרי הניתוח שעברה, היא שוחררה לביתה בתום אשפוז של לילה, וקיבלה הנחיות לנוח במשך שבועיים. כעבור חודש התעוררה עם כאבים חריפים בבטן השמאלית התחתונה ובחילות. "נבהלתי מאוד. לא דמיינתי שזה עלול לקרות שוב, בטח לא בהפרש זמנים כל כך קצר. רציתי לקוות שמדובר בסתם כאב חולף, אבל מאחר שזה היה דומה לכאבים ולתחושות שכבר חוויתי, נסענו ישר למיון נשים בבית החולים 'מאיר'. בדיקת האולטרסאונד אישרה - השחלה הסתובבה פעם נוספת. שוב עברתי ניתוח, שוב שבועיים החלמה וחזרה איטית לעבודה".

 

בהמשך החליטה להעמיק בנושא ולבדוק מה הסיבות לתופעה. "הרופאים הסבירו לי שזה בגלל השחלות הפוליציסטיות ובעקבות טיפולי הפריון וההורמונים שקיבלתי. מאחר שהשחלות גדולות וכבדות, יש להן נטייה להסתובב סביב עצמן. אין דרך למנוע את התופעה, אמרו לי, ואין אפשרות להבטיח לי שזה לא יקרה שוב".

 

איך הרגשת כשהבנת שזה המצב?

"זה עורר אצלי המון חרדות. כל כאב בטן קטן הקפיץ אותי למרפאת נשים או למיון נשים. הרבה פעמים מיהרתי לשם סתם, מהחרדה. לפעמים השאירו אותי באשפוז, למקרה שזה אכן יקרה. גם בעלי נכנס לחרדה. זה בהחלט שיבש את החיים שלנו".

 

חזרת לטיפולי הפריון?

"ממש לא. מאז ההתקף הראשון עשיתי הפסקה של ארבע שנים. אני חוששת שההורמונים שאצטרך להזריק יכבידו על השחלה ויגרמו לה להסתובב".

"אני פוחדת להרים שקית בסופר, כי הזהירו אותי שכל משקל קטן עלול לגרום לשחלה להסתובב.

אסור לי לעשות ספורט, לבד מהליכה, כי כל תנועה ספורטיבית יכולה לגרום לסיבוב"

 

אך למרות שנמנעה מטיפולי פוריות, השחלה המשיכה לעשות צרות. "אחרי שמונה חודשים של רגיעה יחסית, שבמהלכם הייתי כמה פעמים במרפאת נשים, במיון נשים ובאשפוזים, קמתי בבוקר עם כאב חזק נורא בצד שמאל ובחילות - תחושות שכבר הכרתי. במיון נשים במאיר כבר מכירים אותי וישר הבינו מה הבעיה. שוב חדר ניתוח, הרדמה, אשפוז של יומיים והביתה, למנוחה מוחלטת, שהייתה מלווה בחרדות קשות ובחשש למקום העבודה שלי ולחיי בכלל".

 

איך התופעה מגבילה אותך בחיי היומיום?

אני פוחדת להרים שקית בסופר, כי הזהירו אותי שכל משקל קטן עלול לגרום לשחלה להסתובב. אסור לי לעשות ספורט, לבד מהליכה, כי כל תנועה ספורטיבית יכולה לגרום לסיבוב. אם בעבר הייתי אישה עצמאית, הלכתי לבדי לקניות, התנהלתי בבית, התכופפתי, הרמתי דברים, עשיתי ניקיונות, היום אני יודעת שהדברים האלה מסכנים את השחלה, ואני תלויה במישהו שיעזור לי".

 

חרדה מכל כאב

התסביב הרביעי היה הקשה והמסוכן מכולם. "כמה חודשים אחרי ההתקף השלישי התעוררתי עם כאב מוכר", היא מתארת, "אבל מאחר שהוא לא היה עוצמתי כבעבר, התארגנתי והלכתי לעבודה. כשהגעתי, כבר היו לי בחילות חזקות, והכאב התעצם בצורה שלא הכרתי בפעמים הקודמות. הבוס שלי הסיע אותי למרפאת הנשים הקרובה של שירותי בריאות כללית, ושם כבר התחלתי להקיא והרגשתי שאני מתעלפת מהכאב. הזעיקו אמבולנס, והגעתי היישר למיון בבית החולים מאיר. הפעם זה כל כך כאב שהתחננתי שירדימו אותי, כי לא יכולתי לשאת את זה. במהלך הניתוח התברר שיש לי נמק בחצוצרה השמאלית וכרתו אותה".

"בפעם הרביעית זה כל כך כאב שהתחננתי שירדימו אותי, כי לא יכולתי לשאת את זה. במהלך הניתוח התברר שיש לי נמק בחצוצרה השמאלית וכרתו אותה"

הניתוח הרביעי בוצע בפברואר 2019. גם אחריו ניסתה מעיין לחזור לשגרה. "אבל עד היום, כל כאב שיש לי גורם לי ולבעלי חרדה גדולה ומריץ אותנו למיון", היא אומרת. "מאחר שאני לא יודעת מתי זה יתפוס אותי, אני חיה עם סימני שאלה שמפריעים לנו לנהל חיים רגילים".

 

נשארו גם סימני שאלה לגבי הכוונה להרות?

"כרגע אני לא יודעת לענות על זה. אנחנו כל הזמן מדברים על זה. ייאמר לזכותו של בעלי המדהים, שהוא לא לוחץ, לא מעיק ולא דוחף אותי לזה. לפעמים דווקא אני אומרת לו שאולי נחזור לטיפולים, והוא עונה: 'קחי את הזמן, כשתרגישי שאת מוכנה', אבל אני מאוד חוששת".

 

אירוע ספונטני שאין דרך למנוע

======================

 

ד"ר אתי פיורה, גינקולוגית בכירה במחלקת נשים ויולדות, בית החולים מאיר, כפר־סבא, מסבירה מהן הסיבות לתופעת "תסביב שחלתי"

"תסביב שחלתי" הוא מצב שבו השחלה או החצוצרה או שתיהן מסתובבות סביב הרצועה שמחברת אותן לאגן. מצב זה יכול לחסום כלי דם שמספקים דם לשחלה ובכך לגרום נזק לרקמת השחלה ולפגוע בתפקודה. "לרוב מדובר בשחלות שיש בהן ציסטה הגורמת לכובד או לשינוי מיקומה של השחלה ולסיבוב של השחלה על ציר הרצועה שהיא מחוברת עליה. יש גם אירועים ספונטניים שהסיבות להם אינן ברורות וגם מקרים של נשים שיש להן רצועות ארוכות מהרגיל, שנוטות להסתובב סביב עצמן".

 

מהו שיעור הנשים באוכלוסייה שלוקות ב"תסביב שחלתי"?

"אין נתונים על אוכלוסיית הנשים הכללית, אלא רק על נשים שפונות למיון נשים בגלל כאבים קשים. מתוך אלה 4%-2%, בעיקר בגיל הפריון, יאובחנו עם הבעיה, אך זה יכול להופיע גם בילדות מוקדמת (אפילו ינקות) וגם בגיל זיקנה".

 

מהם הסימנים האופייניים שצריכים להאיץ נשים למיון?

"כשמופיע כאב פתאומי וחד בצד אחד של הבטן התחתונה, שיכול להיות מלווה בבחילות ובהקאות, רצוי להגיע למיון נשים לבדיקה ולהערכה, ובמידה שמדובר ב'תסביב שחלתי', יש צורך בניתוח שבו יש כמה אפשרויות: לסובב חזרה את השחלה למקומה התקין; אם יש בשחלה ציסטה גדולה, ניתן לשקול את כריתת הציסטה; ויש מצבים - אחרי אירועים חוזרים של 'תסביב' או כשמתרשמים שהרצועות ארוכות במיוחד - ניתן לשקול את קיצור הרצועות וקיבוע השחלה לדופן האגן. רק במקרים שהנזק לרקמת השחלה בלתי הפיך וכשהרקמה כבר עברה נמק, שוקלים כריתת שחלה".

 

כמה זמן אחרי ניתוח להחזרת השחלה למקומה היא חוזרת לתפקוד רגיל?

"זה תלוי במשך הזמן שהיא לא קיבלה אספקת דם. זה נע בין חזרה מיידית לתפקוד ובין כמה שבועות של התאוששות. אם אין כאבים חוזרים, אין צורך במעקב מיוחד אחרי ניתוח שההתאוששות ממנו הייתה תקינה".

 

האם יש סיכוי סביר לכך שתסביב שחלתי יישנה, והאם יש דרך למנוע את התופעה?

"לאישה שעברה פעם אחת אירוע כזה, יש פי שניים סיכוי לחזרתו. חשוב לדעת שמדובר באירוע ספונטני שאין דרך למנוע מראש על ידי פעולות מסוימות, אבל חשוב מאוד לפנות מהר ככל האפשר למיון נשים, אם מופיע כאב חד, פתאומי ובלתי מוסבר בבטן התחתונה".

 

האם טיפולי פריון מגבירים את הסיכון לתופעה?

"בטיפולי פריון יש גירוי מוגבר של השחלה, ובעקבות זאת יש גם סיכון מוגבר ל'תסביב שחלתי'".

 

האם תסביב שחלתי פוגע בסיכוי להרות?

"רק אם יש נזק לרקמת השחלה. ברוב המקרים אין פגיעה בסיכויי הכניסה להיריון".

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד