בחיק הטבע עם סלסילת פיקניק באתרי הנגב המערבי וחבל הבשור

המסעדות אמנם סגורות, אבל השפים במטבחי האזור ישמחו לתקתק לכם צידניות פיקניק גדושות בכל טוב, ואפילו תרוויחו פעמיים: אוכל מצוין ומפגש צמוד עם נוף וטבע

האוכל - ממסעדה טובה, הישיבה - בטבע  (צילום: Shutterstock)
האוכל - ממסעדה טובה, הישיבה - בטבע (צילום: Shutterstock)

כשסוגרים דלת, נפתח חלון". אין כמו הביטוי המוכר כדי לתאר את היצירתיות בימים אלה של ריחוק חברתי ומגבלות קורונה. אסור לקיים מופעים? – נשדר אותם בווידאו, באמצעות הרשת; בתי הקולנוע נעולים? סרטים מוקרנים בנטפליקס; ההתקהלות בחללים סגורים נמנעת? – נשב בריחוק זה מזה, תחת כיפת השמיים. ומה עושים במסעדות ובבתי קפה, כשאין אפשרות לארח? אורזים מנות בסלסילות ובצידניות, ומתאמים משלוחים ללקוחות. ברחובות הערים הגדולות עושים את זה השליחים של "וולט" ומתחרותיה, או שמציבים נקודות איסוף על המדרכה מול העסק. באתרים מרוחקים יותר – העניינים מורכבים מעט אבל גם המקומיים למדו להסתדר.

 

חבל הבשור שבמערב הנגב, ובשמו המוכר כיום – "עוטף עזה", מתאפיין במרחבים פתוחים, ביערות נטועים, בחניונים מוצלים ובאתרי נוף ומורשת. שעה ומשהו של נסיעה ממרכז הארץ או מירושלים – ואתם באזור פתוח לגמרי, משובץ בגידולים חקלאיים ובפינות מיוערות, שמתחיל היכנשהו בסביבת אשקלון ומשתרע דרומה, עד היישובים עין הבשור, אורים, צאלים והסביבה. בימי פסטיבל "דרום אדום" המוצלח במיוחד, בחודשים ינואר ופברואר, נדחקים לכאן אלפי מטיילים, אבל זו בדיוק הסיבה שכדאי להגיע דווקא עכשיו: תחילת החורף, מזג האוויר נעים ויבש, צמחייה ירוקה רק מתחילה לבצבץ והחניונים ריקים. הטבע פשוט מחכה לכם. והכי חשוב: הרבה תיירנים מקומיים, מסעדנים ויוצרים, שמחכים לאורחים.

רעיונות, מסלולים, אתרים ופרטים: habsor.co.il

 

5 תחנות טעימות במיוחד בדרך

======================

 

בוטיק הבירה

קרמזינה, היכרות עם עולם הבירה

הדס קרמזין, מורת דרך, יזמית ומפיקת אירועים, נחשפה במקרה לעולם הבירה והתאהבה במשקה ובסודות הכנתו. בחצר ביתה הגדול, במושב תלמי יפה הסמוך לאשקלון, היא מעבירה בימים רגילים סדנאות לבישול ולהכנת בירה, להיכרות עם עולם הבירה וגם משווקת ערכות הכנה וחומרי גלם. בימים אלה של ריחוק ומגבלות קורונה, אפשר לתאם ולסכם מראש מה ניתן לראות, לעשות ולטעום, בכפוף לתקנות. הבירות שהדס יוצרת (ומלמדת להכין) טעימות להפליא, החצר מרווחת, והכי חשוב – ברז הבירה עובד!

בקרבת מקום: מהיציאה האחורית של תלמי יפה מוליכים שבילי עפר המתאימים לכל סוגי הרכב לגבעות חוליקאת ולאנדרטה הניצבת על המרכזית שבהן, גבעה 138.5. עוד בסביבה: גבעת ידידיה, שממנה נשקף נוף נחמד של הסביבה, ויש ממנה יציאה נוחה לכביש מס' 232, ומשם לאנדרטאות גדודי גבעתי 52 ו־54, ולמתחם "חרגולי" הנפט של "לפידות" בשדה חלץ.

מיקום: רח' האורן 26, מושב תלמי יפה. פתוח: בימים ראשון-שישי, בתיאום ובהזמנה מראש. טל' 052-2656118; אתר: karmazina.co.il

 

בירה נהדרת. הדס קרמזין  (צילום: צביקה בורג)
    בירה נהדרת. הדס קרמזין (צילום: צביקה בורג)

     

    המטבח האיטלקי

    קארוואג'יו, מסעדה בכוכב מיכאל

    מסעדה ומאפיית בוטיק שמנהלים בני הזוג עדי הרץ בר נחום ויובל בר נחום. מתמחה בעיקר בקולינריה איטלקית, וכמעט הכל מתוצרת הבית: פיצות נפלאות, פוקאצ'ות, ריזוטו או ארנצ'יני, וגם לחמי מחמצת, המבורגרים ואפילו שניצלונים לילדים. בימי שישי אפשר להזמין מראש חלות לשבת ועוגות שמרים. בימים רגילים אפשר לשבת בחלל הצבעוני, שקירותיו מכוסים בציורים מקוריים. כעת, בימי הריחוק, פשוט מזמינים מראש ומקבלים סלסילת פיקניק גדושה בכל טוב, פיצה משפחתית או המבורגרים בלחמניות מתוצרת המקום, שאפשר לאכול בסמוך או באחד החניונים בסביבה.

    בקרבת מקום: אתרי המורשת קיבוץ נגבה ו"מצודת יואב", חניונים ביער כרמון וביער פלוגות. טיפ: חניון איבים מרוחק כ־15 דקות נסיעה מקארוואג'יו, ותמצאו בו חניה מסודרת ואינספור שולחנות פיקניק שחלקם בצל עצים.

    מיקום: מושב כוכב מיכאל; פתוח: כל יום, כולל שבת, לרוב מ־12:00 עד 21:00 ובשישי מ־9:00 עד 14:00 (אבל מומלץ לברר ולתאם מראש); טל' 077–5603065 / 077–2317916; אתר: caravaggio.co.il

     

    מזמינים מראש. קאראווג'יו  (צילום: צביקה בורג)
      מזמינים מראש. קאראווג'יו (צילום: צביקה בורג)

       

      מאפים ומתוקים

      גילו־לי, עוגות, מאפים, סלסילות פיקניק ואהבה

      בית הקפה של גלית בשארים חמים, מזמין ומעוצב להפליא, אבל בימים אלה – פוטנציאל האירוח הקסום לא מתממש. ובכל זאת, מומלץ מאוד להגיע (בתיאום ובהזמנה מראש), ולצאת מ"גילו־לי" עם סלסילת פיקניק גדושה בכל טוב: שקשוקה טעימה, קישים, סלטים, מטבלים, עוגות ועוגיות, הכל תוצרת בית. סל זוגי עולה 150-120 שקל, בהתאם לתכולה, משפחתי עולה 230-175 שקל, והתמורה מעולה ומשתלמת.

      בקרבת מקום: החניון השקט והרומנטי בנחל אסף מרוחק כ־20 דקות נסיעה; מאגר הבשור והגשרים הסמוכים (הגשר התלוי וגשר הצינורות) מרוחקים כ־15 דקות נסיעה.

      מיקום: סמוך ליישוב צוחר, לצד כביש מס' 2310 (ווייז: "גילו־לי"); פתוח: ימים שני-רביעי, מ־9:00 עד 15:00, בחמישי עד 19:00, בשישי עד 14:00. טל' 08-9950155; אי־מייל: gilu.li2007@gmail.com; פייסבוק: "גילו־לי העוגיות שלי" 

       

      קישים, סלטים, מטבלים ומאפים. "גילו־לי"  (צילום: צביקה בורג)
        קישים, סלטים, מטבלים ומאפים. "גילו־לי" (צילום: צביקה בורג)

         

        גבינות ועוד

        מחלבת צאלה, משק צאן

        חוות בודדים בלב המרחב הפתוח של חבל אשכול, בקרבת מושב עין הבשור. עדר כבשים מספק חלב לייצור גבינות קשות, חצי קשות, יוגורט ולבנה, שחלקם נושאים שמות דוגמת נגב, שלף, רתם, תמר ורות (כשר). בחנות המחלבה תמצאו מגוון מוצרי בוטיק מתוצרת האזור, למשל דבש, שמן זית, סבונים ומאפים.בימים רגילים הציעה החווה, שאותה מנהלת צאלה גורודנצ'יק, סיורים מודרכים בדיר הכבשים ובמחלבה, ובית הקפה אירח מטיילים ומבקרים רבים, שנהנו מקפה טוב מול השקיעה המדברית. בימים אלה של ריחוק חברתי, אפשר להזמין מראש סלי פיקניק (או צידניות) גדושים ומלאים בכל טוב: גבינות, לחמים, מטבלים, מיצים, סלטים ומאפים (מ־175 שקל לסל זוגי, מ־300 שקל לסל משפחתי, כולל כלים מתכלים ומפה), וליהנות בקרבת מקום או רחוק יותר, בחיק הטבע.

        בקרבת מקום: פארק אשכול, אתר המורשת "מצפה גבולות". פתוח: ראשון-שישי, 16:00-9:00; מומלץ לתאם מראש. טל' 052-8478935 / 052-8981199; אתר: tzeela.co.il

         

        גבינות מצוינות. משק צאן  (צילום: צביקה בורג)
          גבינות מצוינות. משק צאן (צילום: צביקה בורג)

           

          מעדנים מברזיל

          מידס, קיבוץ ברור חיל

          אסאדו, צ'וריסו, פג'ואדה, מוקקה – המנות שהן חלק בלתי נפרד מחגיגת הבשר הברזילאית כיכבו עד הופעת הקורונה בתפריט של מסעדת "מידס", בקיבוץ יוצאי ברזיל, ברור חיל. במסעדה שררה אווירת קרנבל, מלווה במוזיקה ובמשקאות תואמים. כעת, בימי הקורונה, החגיגה אמנם ב"הקפאה", אבל המטבח של בעלי המקום, נתן ופרלה גלקוביץ', ממשיך לעבוד ולנפק מנות נהדרות של בשרים, דגים ואפילו מנה צמחונית. טעים להפליא! מזמינים מראש ומתאמים מתי להגיע לקחת. טיפ: הביאו צידנית, כדי שתוכלו לשמור על חום התבשילים עד שתגיעו לאתר הפיקניק.

          בקרבת מקום: שמורת הטבע בתרונות רוחמה מרוחקת כחצי שעה נסיעה; העיר אשקלון נמצאת במרחק כ־25 דקות נסיעה.

          פתוח: בדרך כלל בימים חמישי ושישי בשעות הערב ובשבת מהצהריים, אבל כעת, בימי הקורונה, מתמקדים בהכנת משלוחים ומנות

          ב־Take Away, שבעיקרון ניתן להזמין עד שעות הצהריים ולתאם מועד איסוף. טל' ,054-6744198 054-6744197, 08-6803441; אתר: mides.co.il

           

          חגיגה ברזילאית. מידס  (צילום: משה פילברג)
            חגיגה ברזילאית. מידס (צילום: משה פילברג)

             

            "ההלך, ברדתך לנגב, זכור אותנו"

            אנדרטאות דוממות פזורות במרחב שבין אשדוד, קריית־גת, באר־שבע וגבול רצועת עזה, והן מרמזות על עוצמת הקרבות שנערכו בצפון הנגב ובמערבו במהלך מלחמת העצמאות, מול הצבא המצרי. מאות רבות מחיילי צה"ל נפלו באזור, במאבקים עקובים מדם על כיבוש משלטים וגבעות שולטות, מצודות צבא וכפרים מבוצרים. כיום, מעטים זוכרים, מעטים יודעים, אבל לוותיקי מלחמת העצמאות וימי ראשית המדינה שנותרו בינינו, השמות אומרים הרבה: חוליקאת, גבעה 69, כיס פלוג'ה, מבצע יואב, משטרת עיראק סווידאן, גשר עד הלום, חטיבת גבעתי, גדוד 52, גדוד 54, נגבה, יד מרדכי, ניצנים, מבצע חיסול, הפלוגה הדתית. "ההלך, ברדתך לנגב זכור אותנו", חקוק על אנדרטת גדוד 54, הניצבת מעט זנוחה ומאובקת לצד כביש מס' 232, שמחבר בין צומת ניצנים לשדרות. "שדות פלשת", כינה את שדה הקרב אורי אבנרי, ברב מכר שכתב על חודשי הלחימה הקשה שם.

             

            הנצחה ללוחמים. אנדרטת גדוד 52  (צילום: צביקה בורג)
              הנצחה ללוחמים. אנדרטת גדוד 52 (צילום: צביקה בורג)

               

              קצת היסטוריה: הצבא המצרי פלש לישראל ביום שלאחר הכרזת המדינה, ב־15 במאי 1948, והצליח להגיע עד הגשר המכונה כיום "עד הלום", סמוך לכניסה הדרומית לאשדוד. בנטל קרבות הבלימה נשאו קיבוצי הדרום ובהם יד מרדכי, נגבה, ניצנים, כפר דרום ונירים, וחטיבות צה"ל, בעיקר חטיבת גבעתי, שהאזור המכונה כיום "עוטף עזה" היה שדה הקרב העיקרי שלה במלחמת העצמאות. הקרבות, שנמשכו לסירוגין עד הפסקת האש בינואר 1949, כללו הישגים וניצחונות לצד כישלונות ותבוסות קשות. משלטים, מאחזים ועמדות עברו מיד ליד כמה פעמים. על משלטי חוליקאת, למשל, נלחמו כוחות צה"ל ארבע פעמים, ובקרבות נפלו 63 חיילים; בסדרת הקרבות על גבעה 69 נפלו 20 חיילים; את בניין משטרת עיראק סווידאן ("מצודת יואב") ניסה צה"ל לכבוש לא פחות משמונה פעמים, עד שהצליח; את החטיבה המצרית שכותרה ב"כיס פלוג'ה" – אזור קריית־גת של היום, ושאחד מקציניה הבכירים היה גמאל עבדול נאצר, לימים נשיא מצרים - לא הצליח צה"ל להכניע, והיא התפנתה מהאזור רק בהסכם הפסקת האש.

               

              קרבות 48' הם נושא מעניין לטיול במערב הנגב. המקומות המוכרים, בקיבוצים יד מרדכי ונגבה, ראויים וחשובים, אבל כדאי לפקוד גם אנדרטאות ואתרים דוגמת משלטי חוליקאת, גבעה 69 ומצודת יואב.

               

              זיכרון מצמרר. משלט חוליקאת  (צילום: צביקה בורג)
                זיכרון מצמרר. משלט חוליקאת (צילום: צביקה בורג)

                 

                נפט זורם בחוליקאת

                השנה היא 1955, וישראל הצעירה צוהלת: ב־23 בספטמבר פרץ מן האדמה באזור משלטי חוליקאת (אדמות מושב חלץ) סילון של נפט גולמי שחור. כותרות העיתונים ויומני הקולנוע של אותם ימים בישרו שהנה־הנה, גם ישראל הקטנה והענייה עומדת להיות מעצמת נפט עשירה כמו סעודיה, כוויית או עיראק. אפילו שיר פופולרי נכתב לרגל האירוע, "נפט זורם בחוליקאת" (מילים ולחן: שלמה וייספיש וחיים שלמוני. גרסה לשיר ביוטיוב: bit.ly/3nwdpPI).

                ב־65 השנים שחלפו מאז הופק מאדמות חלץ־חוליקאת נפט בשווי מאות מיליוני דולרים, אבל זה לא הספיק כדי להפוך את ישראל לעשירה. ובכל זאת, נחמד לראות את אתר הקידוח, שפעיל גם כיום.

                איך מגיעים? נוסעים בכביש מס' 232 מניצנים דרומה לכיוון שדרות, וסמוך לפנייה לגבעה 138.5 (חוליקאת) ניצב שלט שעליו כתוב "לפידות", כשם חברת הנפט הפעילה במקום. נוסעים בשביל עד שמגיעים לאזור שבו פזורים "חרגולים" להפקת נפט, שכמה מהם עדיין שואבים.

                 

                אשליות על עושר. קודחי הנפט בחלץ  (צילום: דוד רובינגר)
                  אשליות על עושר. קודחי הנפט בחלץ (צילום: דוד רובינגר)

                   

                  לפני שיוצאים:

                  שיעורי בית. אל תסתפקו בפיקניק בחניון, ואל תוותרו על העשרה. חפשו אתרי מורשת, סיפורי קרבות, היסטוריה ציונית ועוד, כדי להפיק גם ידע מיום הטיול.

                  ציוד מתאים. זכרו, אתם אוספים ארוחה ויוצאים לאכול ולשתות בטבע. לא יזיק להביא מהבית צידניות, ערכת קפה, מחצלת, כיסאות מתקפלים. בסיום, הקפידו על ניקיון.

                  אופציות ללינה. בקיבוצים, במושבים וביישובי האזור תמצאו לא מעט חדרי אירוח וצימרים. המחירים נוחים, האירוח חמים, אז למה לא להישאר ללילה?

                   

                   (צילום: צביקה בורג)
                    (צילום: צביקה בורג)

                     

                     

                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד