אמא'לה עכבר: "כבר קרה שהוצאתי 25 חולדות מווילה אחת בסביון"

איך תדעו אם יש לכם עכבר או חולדה בבית, כיצד מכינים מלכודות בקלות ומה צריך לבדוק אם רוצים למנוע כניסה של מכרסמים? דברים שכדאי לדעת לרגל עונת המזיקים

ליעונה מנקלי

|

19.11.20 | 15:37

"במקרה של עכבר, אפשר להיות קצת יותר רגועים, כי מדובר במכרסם פחות מתוחכם וחכם מהחולדה, וקל יחסית ללכוד אותו" (צילום: shutterstock)
"במקרה של עכבר, אפשר להיות קצת יותר רגועים, כי מדובר במכרסם פחות מתוחכם וחכם מהחולדה, וקל יחסית ללכוד אותו" (צילום: shutterstock)

זו הייתה אמורה להיות עוד ארוחת ליל שבת משפחתית רגועה באמצע הקורונה. המקום: דירה בקומה התשיעית של מגדל מגורים מתוקתק בן שמונה שנים בשכונת פרוורים מנומנמת בואכה קריית אונו. הנוכחים: זוג הורים שבע קורונה, שלושה ילדים ו... עכבר אחד.

 

"הרגע עבר פה עכבר", דיווח באיפוק ראוי לציון אב המשפחה ובזאת סתם את הגולל על ארוחת הערב, עונג שבת ותחושת הביטחון הכללית בבית לכל סוף השבוע.

 

איך זה נגמר? נחזור למשפחת רטטוי וקורותיה בהמשך, ובינתיים כמה מלים על המכרסמים המכונים "מזיקים" ולא בכדי. חשבתם שהסיוט הכי גדול הוא להיתקל בג'וק בתקופת הקיץ? נסו חיה קצת יותר גדולה ממנו, עכבר למשל, או לא עלינו, עכברוש (חולדה) בעונת הסתיו. מעבר לתחושת הגועל/אימה שאוחזת בנו עם המפגש איתם, הם עלולים לגרום למחלות קשות ולנזקים בסביבת המחייה הביתית, החל מכרסום חוטי חשמל וכלה בצנרת. נזק שעלותו מסתכמת בהרבה יותר מהמענק שקיבלתם באביב האחרון.

 

בועז קייזרמן, בעל "קייזרמן שירותי הדברה", דור שני בענף, מרצה ומייעץ בתחום וחוקר מזיקים ומכרסמים, מבחין בין שלושה סוגים עיקריים של מכרסמים: עכבר, חולדה מצויה וחולדת חוף. מבין השלושה, השלישית, המוכרת גם בשם חולדה נורווגית (למרות שמוצאה מאסיה) נחשבת לגרועה ביותר בהיקף הנזק שהיא עלולה לעשות. "למרות שהיא יכולה לטפס, חולדת החוף לרוב נשארת 'צמודת קרקע' ונוטה לעשות נזקים מתחת לריצוף, תוך כרסום ופירוק התשתיות, כשהיא גורמת פעמים רבות לקריסה של הרצפה", הוא אומר. "כמובן שכל סוגי המכרסמים עושים את הנזקים 'הרגילים' של פגיעה ברכוש, בתשתיות חשמל ותקשורת, זיהום חללי הבית והמשטחים השונים, פגיעה במזון וזיהומו דרך הכרסום או ההפרשות".

  

הבית חכם, אבל החולדה יותר

ואם חשבתם שבעיית המכרסמים נפוצה יותר במבנים ישנים, גם כאן מחכה לכם הפתעה: קייזרמן מסביר שדווקא הבנייה הקלה הנפוצה כיום מאפשרת למכרסמים לעשות בהם כבשלהם, לזרוע הרס ובמקביל להוריד את יעילות פעילות ההדברה במקרים מסוימים כמעט לאפס. "ענף ההדברה כיום מבוסס על שיטת 'משככי כאבים'. מניחים מלכודת, תופסים והולכים", הוא אומר. חשוב להבין שככל שעובר הזמן, בעיות החולדות ושאר מזיקים יהפכו קשות יותר ויחמירו ככל שיהיו יותר תשתיות מתוחכמות", הוא מסביר. "מבנה מתוכנן מבטון, למשל, לא ייתן לחולדה אפשרויות רבות או מרחב לתמרון, והיקף הפעילות שלה מוגבל במבנה כזה, לעומת בנייה קלה עם תשתיות כמו בית חכם".

 

אז מה עושים?

"מומלץ להביא מדביר מקצועי כדי שיעריך את פוטנציאל הנזק במבנה, ובמקביל יוכל להתריע על פתחים חשופים, קירות שמאפשרים טיפוס עליהם או צמחיה ותשתיות, כמו תקרה מונמכת, שיאפשרו גישה למקומות נוספים".

 

המומחים יעידו כי אף אחד לא חסין מפניהם, וכי לא רק מי שגר בבית פרטי יכול לסבול מבעיית מכרסמים. "כבר קרה שהוצאתי 25 חולדות מווילה בסביון", אומר אריה אמונה, בעל חברת "אמונה הדברות", שמעניקה פתרונות חכמים לבעיות מזיקים. "המכרסמים נמצאים בטבע, אבל גם אנחנו".

 

במי יש סיכוי גבוה יותר לפגוש?

"אי אפשר לומר שיש יותר עכברים מחולדות, או להיפך. אנחנו נתקלים בשני הסוגים במידה שווה. לרוב נמצא חולדות בקומות גבוהות של בניינים, כי הן יכולות לטפס לגובה, אבל קרה שגם עכברים הגיעו לקומות גבוהות, דרך פתחים שונים, דרך ארגזים במעבר דירה. לא חסרות דרכים".

 

מחפשת מקום חמים להסתתר בו בעונה הקרה. חולדת החוף (צילום: shutterstock)
    מחפשת מקום חמים להסתתר בו בעונה הקרה. חולדת החוף(צילום: shutterstock)

     

    אז איך תדעו אם יש לכם עכבר בבית, במיוחד אחרי שזיהיתם משהו, והוא נעלם משדה הראייה שלכם (וכבר בא לכם לעבור דירה)? "פונים אלי הרבה לקוחות ש'חושבים' שיש להם עכבר בבית", אומר אמונה. "אני מציע להם לשים פיתיונות בלילה. לפני שאתם הולכים לישון קחו עוגייה, קרואסון או משהו עם שוקולד, הניחו בשניים-שלושה מקומות בבית ולכו לישון. אם קמתם וזה עוד שם – אפשר לנשום לרווחה, אין כלום בבית. אם הפיתיונות נעלמו – יש לכם מכרסם בבית".

     

    סימן נוסף שיעיד על הימצאות מכרסמים בבית הוא גללים. עכברים נוהגים לאכול ולעשות את צרכיהם באותו המקום. לרוב יימצאו הגללים בקרבת המטבח ובמיוחד ליד ארונות המטבח. "גללים בצורת אורז תפוח שחור וגדול שייכים לחולדות, ואילו כאלה בדמות אורז קטן ודק, כמו של תיקנים, אלו תוצריו של עכבר קטן", מסביר אמונה.

     

    מכיוון שהפסולת של המכרסמים מסוכנת לבריאות, חשוב לזרוק מוצרי מזון פתוחים ולנקות היטב את האזורים שבו נמצאו, וכמובן לשמור על ניקיון הבית באופן כללי. "סכנה של מחלות וחיידקים תמיד 'מקפיצה' אנשים, ודווקא בתקופה הנוכחית שבה אנשים נמצאים יותר בבית, יש זמן להתעסק בעבודות ניקיון ותחזוקה", אומר אמונה, ומציין שתקופת הקיץ, למרבה ההפתעה, היא לא התקופה החמה של המזיקים הללו. "לרוב הם הופכים לבעיה אמיתית לקראת הסתיו והחורף, בעונות הקרות. שאז הם מחפשים מקום חמים להסתתר בו", הוא מסביר.

     

    עכבר או חולדה?

    אם כבר נתקלתם באויב הקטן פנים-אל פנים, איך תדעו אם לפניכם עכבר או חולדה? העכבר קטן יותר מהחולדה, ויכול להגיע עד לכ-9 ס"מ. בנוסף, אוזניו של העכבר גדולות בהשוואה לראשו וזנבו דק יותר, להבדיל מהחולדה. העכבר מאורך יותר, ואילו לחולדה מעין דבשת, כמו של גמל. החולדה נחשבת ל"אתלטית" יותר ויכולה לטפס למעלה, דרך גגות רעפים, ענפי עץ ואפילו לטפס על קיר בבית. "זה אמנם מקרה נדיר, אבל כבר נתקלנו בחולדה שהגיעה דרך הצנרת, צללה ויצאה דרך האסלה", אומר דקל גור, בעל אתר "הלוכדים" ולוכד מכרסמים מקצועי. כך או כך, בשני המקרים הנזק הוא אותו הנזק. מכרסום כל דבר כמעט, כולל דלתות, פחי זבל, קירות, צינורות מדיח, חוטי חשמל – ועד העברת מחלות וזיהומים.

     

    "עדיף לשמור על רוגע ועל קור רוח עד כמה שניתן", מציע אמונה. "יחד עם זאת, במקרה של עכבר, אפשר להיות קצת יותר רגועים, כי מדובר במכרסם פחות מתוחכם וחכם מהחולדה, וקל יחסית ללכוד אותו".

     

    חשוב לזכור כי עיקר הפעילות של המכרסמים מתרחשת בלילה ולא ביום. עם רדת החשיכה הם יוצאים ממקומות המסתור שלהם ותרים אחר מזון. "אם יש לכם מכרסם בבית אז אלה השעות שבהן תשמעו רעשי כרסום, תזוזות של חפצים בבית", אומר גור. "תתפלאו, אבל מספיק חור של 2-3 ס"מ בלבד שהמכרסם יוכל להיכנס אל תוך הבית. ברגע שהראש עובר, הגוף נדחק בקלות והוא בפנים".

     

    זיהיתם מכרסם בבית. מה תעשו?

    • אם זיהיתם אותו בחדר מסוים, סגרו את הדלת והשאירו אותו שם. זוהי דרך מצוינת לבודד אותו ולשמור על רוגע יחסי. דאגו לסגור כל דרכי מילוט בחדר, כמו חלון, דבר שיקל עליכם ללכוד אותו ולהיפטר ממנו.

     

    • רכשו מלכודת מתאימה בחנות מקצועית, כזו שתהיה בגודל המתאים של המכרסם שהזמין את עצמו אליכם הביתה. מומלץ לרכוש מלכודת שמתאימה ללכידה ולא להרג של המכרסם. ישנם מלכודות רשת הומניות וגם אפשרויות יצירה עצמית של מלכודות, שאפשר למצוא בערוצי היוטיוב. אמצעים מתקדמים יותר כוללים הרחקה אלקטרונית בעזרת מכשירים אולטרא-סוניים המשדרים תדרים שהם מחוץ לטווח השמיעה שלנו ומפריעים למכרסמים.

     

    מלכודת פשוטה לעכברים מבקבוק פלסטיק:

     

      

    רק שתי קערות וקצת מזל:

     

     

    מלכודת חולדות למתקדמים:

     

     

    • מלכודות דבק הן שיטה אכזרית ולא יעילה ללכידת מכרסמים. ראשית, הן יכולות ללכוד גם חיות בית אחרות. שנית, בהרבה מקרים הדבק אינו חזק מספיק או שפג תוקפו, וכך המכרסם יכול להימלט ממנה, להשאיר קווצת שיער או אפילו זנב, ולהיות תוקפני וקשה ללכידה עוד יותר. גם רעל לא מומלץ כפתרון לבעיה - הוא נחשב לפחות יעיל וגם עלול להזיק לבני המשפחה ולחיות המחמד.

     

    • היעזרו בלוכד או מדביר מקצועי, שיבדוק את השטח ויוודא שאין יותר ממכרסם אחד. היתרון המשמעותי של איש מקצוע הוא הניסיון והיכולת לגלות מהיכן חדרו אל תוך הבית ולאטום את הפתח. לפעמים מדובר בפתח קטן שהגישה אליו אינו נוחה, כמו גג רעפים. בנוסף, מדביר מקצועי לרוב יעניק לכם אחריות של כמה חודשים.

     

    • במקרה של מציאת מכרסמים בסביבת המחייה, אמונה ממליץ גם לפנות לרשות העירונית. "מכיוון שהם מתרבים במהירות וממליטים בין 5 ל-8 גורים בפעם אחת, צריך לטפל בהקדם ולעשות טיפול מקיף".

     

    איך למנוע כניסת מזיקים לבית

    • איטום כל פתח מועד לפורענות. החל מסדקים, חורים, מחילות, צינורות חשופים – כל מה שגלוי, ועל אחת כמה וכמה מה שנסתר מן העיניים, לרוב בסביבת ארונות המטבח וארונות חדרי הרחצה. נסו לאתר חורים אפשריים לחדירה אל תוך הבית. זכרו כי גם חורים קטנים של 2-3 ס"מ מספיקים לכניסתם של המכרסמים.

     

    • שמרו על מוצרי המזון שלכם סגורים במטבח, ושמרו על סביבה נקייה משאריות מזון ופסולת.

     

    • אם אתם גרים בבית פרטי או בקומת קרקע, חשוב לשמור על רמת תחזוקה גבוהה: לטפל בבעיות דליפה מהצנרת בחוץ, לדאוג שלא תישאר פסולת ושאריות מזון בקרבת הבית, ושהפח יישמר אטום. מומלץ גם לרשת את המפתחים, לגזום בקביעות ענפי עצים שמגיעים עד לבית ולשמור שדלתות החוץ יהיו סגורות (לוודא שהרווח בינן לבין הרצפה מצומצם מאוד).

     

    • חשוב שצינורות המזגנים יותקנו בצורה מקצועית ולא פיראטית.

     

    ומה נגמר עם מיקי מאוס? אחרי שנעלם ככל הנראה דרך חור ממש קטן שהתגלה בפינה מתחת לארונות המטבח, הוא צץ אצל השכנים בקומה מתחת, והחיים שבו למסלולם. כלומר עד השבוע, כשבארון המזווה זוהו גללי עכבר לצד קליפות גרעינים שחורים (מהשכנים?) ושתי שקיות מכורסמות של פסטה ובוטנים. מסתבר שפתח קטן שנקדח בגב הארון לצורך העברת כבל חשמלי הספיק לו לצורך ביקורים ליליים במזווה. הפתח נאטם בגבס והסיפור תם. עד הודעה חדשה.

     

      איך ציפור אחת מצליחה לשגע מדינה שלמה?

       

      פולשת אגרסיבית ומסוכנת או ציפור שיר וחקיינית מחוננת? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)
      פולשת אגרסיבית ומסוכנת או ציפור שיר וחקיינית מחוננת? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד