אחרי 3 חודשים: יו''ר התאחדות האדריכלים ואנשיה התפטרו בכעס

דנה וישקין טוענת שמיעוט קולני בוועד המנהל מנע ממנה לקדם רפורמות - ולא דרישתה למשכורת גבוהה, כפי שהם טוענים. האם הגוף החלוש עומד להתפלג כעת

מנור בראון

|

15.11.20 | 11:19

וישקין ואנשיה ניסו להוביל תיקונים בחוקי התכנון והבנייה, במטרה לחזק את מעמד האדריכלים. כעת נראה שהכיוון הוא פיצול של ההתאחדות (איור: Idan Sidi)
וישקין ואנשיה ניסו להוביל תיקונים בחוקי התכנון והבנייה, במטרה לחזק את מעמד האדריכלים. כעת נראה שהכיוון הוא פיצול של ההתאחדות (איור: Idan Sidi)

מי שתלו את תקוותיהם בהתרעננות של התאחדות האדריכלים, אחרי שנים ארוכות של נמנמת, גילו בסוף השבוע כי העידן החדש שהתחיל התנפץ בתוך רבעון אחד בלבד. האדריכלית דנה וישקין, שנבחרה בקיץ האחרון לעמוד בראש הארגון המקצועי של אנשי המקצוע, בישרה על התפטרותה ועל סיום חברותה בהתאחדות.

 

על מכתבי ההתפטרות חתומים מלבד וישקין עוד שישה אדריכלים, חברי הוועד הארצי, שמזוהים איתה ועם עמדותיה. הנימוק המרכזי של יו״ר ההתאחדות הוא, כי מאז שנבחרה יחד עם חברי הוועד החדש, התברר שחלק ניכר מזמנם מבוזבז על ויכוחים מול חברי ועד ״לעומתיים״ שמנסים להכשילם. "במקום להציב בתפקידי-מפתח אדריכלים שיעבדו במשרה מלאה ויהיו מחויבים לייצר הישגים״, היא טוענת במכתב ההתפטרות, ״לשיטתם של חלק מחברי הוועד יש לחזור על טעויות העבר ולהמשיך בשלב זה לבסס את פעילות ההתאחדות על מתנדבים מזדמנים בלבד, ללא כל מחויבות ליעדים ולתוצאות".

 

במכתב נוסף, שנשלח להתאחדות האדריכלים באמצעות עורך הדין שמייצג את שבעת הפורשים, מתוארת בהרחבה אותה תמונה עגומה שאליה נחשפו מאז בחירתם באוגוסט האחרון: ״תקופה ארוכה בה מקיימת העמותה מנגנון מנופח ויקר, הכולל בין היתר הוצאות מנופחות והעסקת שלל בעלי תפקידים ללא תמונה ברורה לגבי נחיצותם, ומבלי יכולת להראות תוצאות ממשיות (...) חוסר שיתוף פעולה מצד דרגי הניהול השונים ובראשם מנכ"לית העמותה, מניעת מידע וגישה למשאבי העמותה, גרירת רגליים מכוונת ופעולות בניגוד מוחלט להוראות תקנון העמותה והדין".

 

הפתיעה מבחוץ

 

בהתאחדות האדריכלים, שמתבססת בעיקרה על חברים ותיקים ואינה ידועה כגוף בעל השפעה, הייתה זו הפתעה כאשר וישקין - שלא הייתה חלק מהארגון ולא בחשה בפוליטיקה הפנימית בו - הצליחה לבוא מבחוץ ולגבור על היו״ר המכהן דוד קנפו, שביקש להמשיך לקדנציה שנייה.

 

אלא שלאדריכלים שבחרו בה, ובפרט אלה שהתייצבו איתה בראש ההתאחדות הנבחרת, וישקין לא הייתה דמות אנונימית. התמודדותה באה אחרי שנתיים וחצי, שבהן פעלה באופן עצמאי לתיקון עיוותים שפוגעים באדריכלים כחלק מחוקי התכנון והבנייה. היא פתחה ב-2018 את עמוד הפייסבוק "רישוי שפוי", שצבר תאוצה והפך לקבוצה של כ-3,000 אדריכלים ובעלי מקצוע בתחום התכנון והנדל״ן, שלכולם מטרה משותפת: לשנות את חוקי התכנון והבנייה. למעשה, מחר (יום ב׳) תתייצב וישקין בבג״ץ לקראת דיון נוסף בעתירה עצמאית שלה (בטרם נכנסה לתפקידה כיו״ר ההתאחדות) נגד תקנות הרישוי.

 

דנה וישקין. פעילותה העצמאית סחפה אוהדים שהצביעו בשבילה בבחירות (צילום: אלון ראובני)
    דנה וישקין. פעילותה העצמאית סחפה אוהדים שהצביעו בשבילה בבחירות(צילום: אלון ראובני)

     

    "אף אחד מאיתנו לא הכיר את דנה קודם״, סיפרה בסוף השבוע האדריכלית שלומית רובין, אחת מחברות הוועד שפרשו בסוף השבוע. ״הכרנו מהפעילות בפייסבוק. קולגה - אבל לא ברמה האישית. לאט לאט התוודענו אליה, חלקנו אפילו השתתפנו איתה בפגישות במינהל התכנון ובעיריית תל אביב. עשינו איתה בהתנדבות את הצעדים הראשונים בפעילות, בכל פעם שהיא הזעיקה אותנו. היא הוכיחה שהיא יודעת מה היא רוצה. היא מכירה טוב מאוד את השחקנים במגרש והיא יודעת בדיוק למי ללכת עם איזה נושא. הרגשתי שיש לנו על מי לסמוך".

     

    וישקין רואה בהתנהלות הקודמת של ההתאחדות רשלנות ברורה, שמוכרחים לשנות מן היסוד. "פשוט הרגו את הענף", היא אמרה בשיחה עם Xnet אדריכלות בסוף השבוע. "בפורומים שאישרו את תקנות הרישוי נכחו גם נציגים מההתאחדות - נציגים מזדמנים שפעלו בהתנדבות, אבל לא היו להם אפילו הכלים להבין מה העבירו להם מעל הראש, בטח לא להילחם בזה. זה מה שגרם לנו להבין שצריך לשנות את השיטה".

     

    ככל שמועד הבחירות להתאחדות התקרב, היא מספרת, הגיעו אליה עוד פניות מצד אדריכלים שביקשו ממנה להתמודד על התפקיד והבטיחו לתמוך בה. היא נעתרה, ותחת הנהגתה נבחרו לוועד הארצי שישה חברים נוספים - אורן און, אייל מלכא, יואב אנדרמן, רן ברוידס, שלומית רובין ושחר לולב - כולם אדריכלים המנהלים משרדים עצמאיים, וכולם מזוהים עם תיעדוף השינויים ההכרחיים בחוקי התכנון והבנייה כדי לשפר את המעמד הירוד של האדריכלים מול גופי התכנון ובעלי המקצוע האחרים. יחד הם תכננו ולהנהיג את השינויים הארגוניים בהתאחדות הבלתי מתפקדת, לשיטתם.

     

    יואב אנדרמן מדגים זאת, בהתייחסות לעתירתה הפרטית של וישקין לבג״ץ. "אני לא זוכר מעשה דומה ברמת ההשפעה שנעשה על ידי איזה גוף תומך בענף", הוא טוען. "תיקח את ההישגים של ההתאחדות בעשור האחרון ותקבל את הסיפור כולו. לא צריך תיאוריות ומניפסטים. זו עשייה וזו ברברת, ולנו אין לנו עניין בברברת".

     

    משכורת בסך 40 אלף שקל? הכחשה נמרצת

     

    בין הרפורמות שיו״ר ההתאחדות וחברי הוועד דרשו לקדם, היו שתיים שהובילו לפיצוץ. הראשונה היא שינוי תקנוני, שמנסח מחדש את יחסי הכוחות בין היו"ר מול 16 חברי הוועד המנהל הארצי. השנייה היא שינוי מעמדו של תפקיד היו"ר, מהתנדבות למשרה בשכר. האדריכל נדב הייפרט, גזבר ההתאחדות וחבר בוועד הארצי, אומר ש"אחרי שדנה נבחרה ואנחנו נכנסו לתפקידים, הייתה החלטה עקרונית לשלם לה שכר כי זה היה חלק מהמצע שלה. היא מאמינה באדיאולוגיה שיו"ר צריך לקבל שכר. זה היה ברור לכולם".

     

    הירושה שקיבלו הנבחרים החדשים הייתה עמותה עם הכנסות בסך כ-1.4 מיליון שקלים, וגירעון בסך כ-53 אלף שקלים. "חשבנו איך אפשר לתת שכר, כי יו"ר לא יכול לקבל שכר ותקציב ההתאחדות נמוך״, אומר הייפרט. ״כמו כן, אם יו"ר רוצה לקבל כסף הוא צריך לצאת מהוועד המנהל. זה דורש לשנות את התקנון, ויש לזה כל מיני משמעויות משפטיות והשלכות על מבנה העמותה".

     

    לדבריו, ״ציפיות השכר של דנה עמדו על 40 אלף שקלים בחודש. היא אומרת שהשכר שעלה לה לסגור את המשרד זה 40 אלף שקל. אני מבין אותה, אבל במגזר השלישי אין כאלו דברים וזה לא באמת עובד ככה. אי אפשר לתת 40 אלף שקל. אנחנו, חוקית, יכולים לתת לה על פי הנחיות החשב הכללי סכום נמוך בהרבה, וגם זה בהתניה לאישור רשם העמותות". בנוסף, הוא טוען כי שינוי התקנון בנוגע ליחסי הכוחות בין הוועד המנהל ליושבת הראש היה הופך אותה לרשות המחוקקת והמבצעת גם יחד. 

    וישקין מכחישה מכל וכל, כאילו ביקשה שכר בסך 40 אלף שקלים בחודש: ''זו כבר לא סתם דמגוגיה, זה שקר בוטה''

     

    וישקין מכחישה מכל וכל, כאילו ביקשה שכר בסך 40 אלף שקלים בחודש. "זו כבר לא סתם דמגוגיה, זה שקר בוטה״, היא אומרת. ״מעולם לא הוזכר סכום. הדבר הכי קרוב שהוזכר הוא שכתבתי שהשכר יוצמד לשכר במשרות דומות במגזר הציבורי, שלא בהכרח מפצה על המחיר האישי, העסקי והכלכלי שאני משלמת לטובת השליחות הזו. לא הגדרתי מה הן משרות דומות במגזר הציבורי, הנושא הזה לא דובר מעולם. אם הייתי פורשת בגלל התנגדותם לנושא השכר, לא הייתי טורחת לפני כחודש להתארגן עם 210 חברי עמותה ולהגיש בקשה לכינוס האסיפה". גם אנדרמן טוען שגובה השכר לא עלה מעולם, ״ואני מוכן להעיד על כך בבית המשפט״.

     

    עמותה בתוך עמותה

     

    הייפרט הוא אחד מחבר הוועד המנהל, שנבחרי ההתאחדות המתפטרים רואים בהם אופוזיציה מסכסכת בתוך הגוף שאמור לדאוג למעמד האדריכלים בראש ובראשונה, ולא לפוליטיקות פנימיות. הייפרט הוא חבר ב״פורום אדריכלים צעירים״, שהיא עמותה שהקימו אדריכלים צעירים ב-2011, תוך טענות על אדריכלים מבוגרים שמנסים לחסום את הדור הבא במקצוע.

     

    בעמותה הזו, שבראשה עומד האדריכל ויקטור אבקסיס, הצליחו בשנים האחרונות לרשום הישגים בנוגע לנושאים שמעסיקים אדריכלים שסיימו לא מכבר את לימודיהם, כגון משך ההכשרה הנדרשת ורפורמה במבחני הרישוי. לפני כשנתיים וחצי החליטו חברי הפורום וחברי ההתאחדות הוותיקים יותר לשוב ולהתאחד כעמותה אחת. היו בארגון מי שהתאכזבו מהמספר הנמוך של הצעירים שהצטרפו בסופו של דבר, אחרי ציפיות להצערה משמעותית של ההתאחדות. כך או אחרת, בבחירות האחרונות בקיץ, נבחרו גם כמה מחברי ״פורום האדריכלים הצעירים״ ושובצו בתפקידי-מפתח בהתאחדות.

     

    כשהבחירות הסתיימו החל שלב הדיונים על תוכנית העבודה והשינוי המבני המבוקש, התברר מיד כי היחסים בין קבוצות הנבחרים בוועד הארצי עוליפ על שרטון. לפני כמה שבועות כשלה וישקין בהעברת התיקונים והרפורמות בהצבעת הוועד, וכמוצא אחרון היא ביקשה לכנס אסיפה כללית, שבה יצביעו כל חברי ההתאחדות על השינויים הארגוניים.

     

    "זה בסדר שיש לאנשים אג'נדות ודעות אחרות, הכל מקובל עלינו״, אומרת וישקין, ״אבל הקש ששבר את גב הגמל היה הבריונות שנתקלנו בה וחוסר הרצון לקבל החלטות בצורה דמוקרטית. לפי תקנון העמותה, ניתן לכנס אסיפה לצורך הצבעה של כל חברי ההתאחדות בכפוף לחתימות של 10% מהחברים. הגשנו את הבקשה והחתימות לפני למעלה משלושה שבועות והייתה הנחיה מפורשת של היועץ המשפטי לכנס את האסיפה. מאז, נעשה שימוש בכל מניפולציה אפשרית כדי למסמס את זה״.

     

    וישקין סבורה, כי ״הסיבה האמיתית היא הכוונה שלנו להציע באסיפה הוספת ארבעה חברי ועד, וזה היה פוגע ברוב שיש להם היום בוועד, ומאפשר לנו לעשות רפורמה בסדרי העדיפויות של הארגון. בימים האחרונים נחצו כל הגבולות, כשהסתבר שוועדת ביקורת, שפועלת 'מטעם', שלחה מכתב לרשם העמותות כדי לטרפד את המהלך בשאלות משפטיות, כשהם עוקפים גם את סמכותו של היועץ המשפטי שהנחה לכנס את האסיפה באופן מיידי, וחורגים מסמכותם תוך חוסר הבנה מביך של תפקידי ועדת הביקורת ורשם העמותות".

     

    סיכול המהלך הביא להתפטרות המיידית של היו״ר וששת חברי הוועד שמזוהים איתה. אדריכלים רבים התוודעו לעוצמת הסכסוך רק בדיעבד, כשנחשפו למכתב ההתפטרות שנשלח אליהם ולדיונים ברשתות החברתיות בסוף השבוע. חלקם הביעו אכזבה מהיו"ר, על ששברה את הכלים בשלב מוקדם כל כך, ועל חוסר היכולת להכיל מאבקי השקפת עולם פנים-ארגוניים.

     

    אנו חברי הוועד הארצי והנהלת התאחדות האדריכלים ובוני הערים בישראל, מצרים על התפטרותה הפתאומית של היו"רית הנבחרת ביחד עם...

    Posted by ‎התאחדות האדריכלים‎ on Friday, November 13, 2020

     

    אבקסיס: שום מקפצה לתפקיד פוליטי

     

    ראש קבוצת הצעירים, ויקטור אבקסיס, הודף את הטענות מצד וישקין: "אני שומע את הטענה ש׳מונעים מהיו"ר לפעול׳ ואני פשוט המום. זה שקר גס. ממליץ לכולם לפתוח פרוטוקולים, ולראות שכל מה שביקשה היו"ר - היא קיבלה תמיכה מלאה. הנושא היחידי שבו אמרו לה לא, וגם לא בדיוק ׳לא׳ אלא ביקשו ממנה תוכנית מסודרת ורחבה כולל איתור מקורות תקציביים, זה המשכורת שהיא ביקשה. אני לא נגד משכורת ליו״ר כאידיאולוגיה. הבאתי הצעה שאומרת שוועדת תקנון תכין תוכנית מסודרת של מבנה התאחדות שכולל משכורת, עם כל ההשלכות - הצעה שהתקבלה פה אחד, כולל דנה עצמה שהצביעה בעד, יחד עם כל הפורשים. נראה שאצה להם הדרך, ולא הייתה להם סבלנות".

     

    סביב פורום האדריכלים הצעירים רוחשות שמועות, כי הם משתמשים בהתאחדות האדריכלים כמקפצה לתפקיד ציבורי פוליטי. אבקסיס מכיר את השמועות הללו, אך לדבריו "הטענה על ׳מקפצה׳ היא הזויה, וכנראה מי שטוען אותה לא מבין איפה הוא חי. מניסיון של עשור, התנדבות בארגוני אדריכלים מביאה עליך רק ביקורת, הכפשות והשמצות. אין פריבילגיות״.

     

     

     

    להתפטרות הדרמטית יש שתי השלכות: האחת מיידית - את מקומם של הפורשים יתפסו הבאים בתור שהתמודדו ולא נבחרו בבחירות האחרונות, כשבחירות חדשות ייערכו לתפקיד היו״ר. ההשלכה השנייה משמעותית הרבה יותר: מעריכים כי קבוצת האדריכלים הפורשת תקים גוף מייצג חדש שיתחרה בהתאחדות, וכך יוחלש עוד יותר המעמד המקצועי המדורדר של האדריכלים הישראלים. הנושא החיצוני שסביבו התלכדו אדריכלים שונים כדי לעשות שינוי - הורס אותם מבפנים.

     

    "יש לנו אחריות ציבורית ואחריות אתית כלפי האדריכלים שבחרו בנו", מסביר האדריכל רן ברוידס, שנמנה על חברי הוועד הפורשים. "אנחנו לא מוכנים לקחת אחריות על הערמת מחדלים, המתנהלת על ידי ידי אנשים שרק מנסים לתעתע ולעכב. אנחנו גם לא מעוניינים יותר לבזבז את הזמן לנסות ולהבין את הסיבות לאג'נדה שלהם. באנו לפעול, ואם לא נעשה את זה כאן נעשה את זה בפלטפורמה אחרת".

     

    אבקסיס, שיציאת הפורשים לגוף מתחרה מאפשרת לו להגדיל את כוחו בהתאחדות האדריכלים, טוען ש״כבר חשבנו שהצלחנו למנוע מההיסטוריה העגומה של מלחמות האדריכלים מלחזור על עצמה. אני קורא לכל האדריכלים להגיד די, לעצור את הפיצול המיותר הזה שסובב כולו סביב נושא אישי של משכורת, ודווקא עכשיו להצטרף להתאחדות".

     

    אנדרמן טוען ש"באנו להתאחדות כדי לעשות ולשנות מתוך תחושת דחיפות, כי בחיים המלאים שלנו השוק די קורס. במשך שלושה חודשים נתקלנו במנגנונים ובאנשים, שעושים את המקסימום כדי לשמר את המצב הקיים. הסיטואציה הבהירה לנו, שבמקום הזה לא נצליח לשנות - אז הלכנו הביתה״.

     

    וישקין בטוחה שרוב האדריכלים מצדדים בעמדתה וילכו איתה: ״אני לא חושבת שיש פיצול בקהילת האדריכלים. נהפוך הוא, אני רואה קבוצה מאוחדת ומלוכדת של מאות אדריכלים שעומדים מאחוריי. כן, יש קבוצה קטנה בתוך ההתאחדות - רובם שכירים, מהנדסי ערים ועובדי רשויות - שלא שותפים לתחושת החירום הזו. הם הגיעו כדי לקדם אג'נדות אחרות, וגם זה בסדר. עשיתי הכל כדי לאפשר להם את זה. אם לא היו מונעים את קיום האסיפה הכללית, הם היו נוכחים לדעת שהם במיעוט ולא מייצגים את רצון ציבור האדריכלים״.

     

    והיא מסמנת את המשך המירוץ שלה, אולי בגוף מתחרה ואולי בדרכים אחרות: ״אנחנו ממשיכים לפעול מחוץ להתאחדות עבור המטרות ועבור הערכים שאנחנו מאמינים בהם".

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד