שינייד בורק שוברת את התבנית: "הרגשתי מודרת משיח האופנה"

עם מקום של כבוד בשורה הראשונה בתצוגות אופנה, פירגון ממייגן מרקל והופעות על שערי מגזינים – היא מעדיפה שיקראו לה "אדם קטן", אבל הישגיה ללא ספק גדולים

איתי יעקב

|

15.11.20 | 10:29

לא מוכנה שישלחו אותה לקנות במחלקות בגדי ילדים. שינייד בורק בתצוגה של פראדה (צילום: Sean Zanni/GettyimagesIL)
לא מוכנה שישלחו אותה לקנות במחלקות בגדי ילדים. שינייד בורק בתצוגה של פראדה (צילום: Sean Zanni/GettyimagesIL)
"יש לשנות את סוגי האנשים שעובדים בתעשיית האופנה". בורק עם קים קרדשיאן, ללה אנתוני ואימרן אמד (צילום: Dimitrios Kambouris/GettyimagesIL)
"יש לשנות את סוגי האנשים שעובדים בתעשיית האופנה". בורק עם קים קרדשיאן, ללה אנתוני ואימרן אמד (צילום: Dimitrios Kambouris/GettyimagesIL)
מקום של כבוד בשורה הראשונה של בית האופנה סלבטורה פרגאמו, לצד כוכבים צעירים (צילום: Jacopo M. Raule/GettyimagesIL)
מקום של כבוד בשורה הראשונה של בית האופנה סלבטורה פרגאמו, לצד כוכבים צעירים (צילום: Jacopo M. Raule/GettyimagesIL)

שינייד בורק היתה באמצע חופשה משפחתית במלטה בקיץ 2019, כשקיבלה מייל ממשרדו של עורך ווג בריטניה אדוארד אנינפול בשאלה האם היא פנויה לקבל שיחת טלפון דחופה. היא אכלה צ'יזבורגר במקדונלד'ס כשאנינפול העלה לשיחת ועידה את מייגן מרקל. לבורק כמעט נתקע הצ'יפס בגרון. בכל זאת, לא בכל יום את מקבלת טלפון מהאישה הכי אהובה ושנואה בו זמנית בעולם, עם הזמנה להופיע על שער גיליון ספטמבר 2019 בעריכתה, תחת הכותרת Forces for Change.

 

 

"כשאמרתי 'שלום, הדוכסית', אני חושבת שמשפחתי הבינה שזאת כנראה היתה בחירה טובה לקבל את השיחה", סיפרה לאחרונה בראיון לגרדיאן הבריטי. בורק, 30, היא אחת הדוברות המרכזיות בשנים האחרונות לשינוי בעולם העיצוב, והאופנה בפרט. היא נולדה באירלנד כנמוכת קומה כתוצאה ממחלת אכונדרופלזיה – מחלה תורשתית הגורמת לנמיכות קומה עקב מוטציה גנטית – לאב נמוך קומה ולאם בעלת גובה ממוצע. יש לה שלוש אחיות ואח, ארבעתם בגובה רגיל. היא עצמה מעדיפה שיקראו לה "אדם קטן", למרות שעם הישגיה הרבים היא בהחלט אדם גדול משכמה ומעלה.  

 

שינייד בורק באירוע הגאלה של מוזיאון המטרופוליטן ב-2019, לבושה שמלה של גוצ'י (צילום: AP)
    שינייד בורק באירוע הגאלה של מוזיאון המטרופוליטן ב-2019, לבושה שמלה של גוצ'י(צילום: AP)

     

    עד כה הספיקה בורק להופיע על שערי מגזינים כמו ווג ו-Business of Fashion, להתארח באירוע הגאלה של מוזיאון המטרופוליטן ב-2019 לבושה שמלה של גוצ'י, לראיין את ויקטוריה בקהאם בבלוג האופנה שלה, ולשבת בשורה הראשונה בתצוגות של גוצ'י, סלבטורה פרגאמו ובתי אופנה נוספים. את המושב שלה תזהו לפי המדרגה המסייעת לה להתיישב במקומה בצורה נוחה.

     

     

    זה לא עניין של מה בכך כשמדובר בנגישות, ויותר מזה: ההבנה והתמיכה בנגישות לאנשים בעלי מוגבלויות. למעלה מ-1.5 מיליון איש צפו בהרצאת הטד הפופולארית של בורק, בה היא מתארת את שגרת יומה כאדם קטן, כמו גם את הטיסה שעשתה מדבלין לניו יורק וההגעה לחדר המלון, כולם אינם נגישים לאנשים נמוכי קומה. "לפחות במחלקת תיירים יש מספיק מקום לרגליים, כמו במחלקת עסקים", אמרה בסרקזם לקהל המשועשע.

     

    "לא הייתי במקום שבו אוכל לקנות את הדברים שרציתי, מכיוון שאיש לא התחשב בי מבחינה עיצובית" (צילום: rex/asap creative)
      "לא הייתי במקום שבו אוכל לקנות את הדברים שרציתי, מכיוון שאיש לא התחשב בי מבחינה עיצובית"(צילום: rex/asap creative)

       

      האתגרים היומיומיים שאיתם היא מתמודדת מלווים אותה גם כשהיא רוצה, כמו כל אישה צעירה, לרכוש בגדים. מגיל ארבע, סיפרה בהרצאה מעניינת אחרת בכנס VOICES של המגזין ביזנס אוף פאשן, היא מלווה בתופרת צמודה שמתאימה את הבגדים למידות הגוף שלה. ולא, אל תשלחו אותה למחלקות בגדי ילדים, כי על אף שגובהה הוא 104 סנטימטרים, כאישה עם ישבן ("כמו של ניקי מינאז'", השוויצה) וחזה של אישה בוגרת – ה"הצעה" הזו מעליבה ורחוקה מהמציאות.

       

       

      יתרה מזאת, היא מספרת כי בכל פעם שהיא נכנסת לחנות בגדים של מבוגרים בתקווה למצוא בגד שתוכל לתקן למידותיה, היא נתקלת בקולבים שאינם מותאמים לגובה של אנשים כמותה. גם אם היא מבקשת מזרים לסייע לה להוריד דגם במידה מתאימה, היא נדרשת להיכנס לתאי הלבשה שאינם נגישים לה. כשבורק צולחת לבסוף את המשוכות האלה – קופות התשלום הגבוהות מסתירות אותה. שם, היא אומרת, מי שרוצה את הכסף שלי – שיהיה נגיש.

       

      מייעצת לחברות אופנה. בורק עם המעצבת סטלה מקרטני (צילום: John Phillips/GettyimagesIL)
        מייעצת לחברות אופנה. בורק עם המעצבת סטלה מקרטני(צילום: John Phillips/GettyimagesIL)

         

        "כאישה בעלת מוגבלות, הרגשתי מודרת משיח האופנה", סיפרה בראיון לאתר פאשניסטה בתחילת 2020. "לא הייתי במקום שבו אוכל לקנות את הדברים שרציתי, מכיוון שאיש לא התחשב בי מבחינה עיצובית". כשהיא מדברת על עיצוב, היא לא מתייחסת רק לבגדים, אלא גם לעיצוב החלל והשירות, שרובם לא היו נגישים לה.

         

        בימים אלה היא מייעצת לחברות אופנה מתוך מטרה והבנה שבכוחה לשנות את התרבות הארגונית בתעשיית האופנה. "יש לשנות את סוגי האנשים שעובדים בתעשיית האופנה", הוסיפה באותו ריאיון. "אני חושבת שכאשר יהיה מגוון אנושי אחר, הדבר ישפיע גם על הבגדים שייוצרו".

         

        בתצוגת אביב-קיץ 2020 של גוצ'י (צילום: Vittorio Zunino Celotto/GettyimagesIL)
          בתצוגת אביב-קיץ 2020 של גוצ'י(צילום: Vittorio Zunino Celotto/GettyimagesIL)

           

          לפני שהפכה לדארלינג הנוכחית של עולם האופנה, זו שקייט מידלטון וקים קרדשיאן מצטלמות איתה באירועים חברתיים על השטיח האדום, היתה בורק מורה בבית ספר יסודי. בעברה כמורה, סיפרה, אחד הרגעים המביכים היה כשתלמידה בכיתה הצביעה ואמרה שיש לה זוג נעליים זהה לאלה של מורתה. זה היה אחד מאותם רגעים שחידדו אצלה את הצורך בבידול אופנתי עבור נשים וגברים בעלי נמיכות קומה.

           

           

           

          את האדרנלין והאנרגיה שלה היא גייסה לשינוי גלובלי, החלה לפרסם טורי דעה ופודקאסטים. התשוקה לאופנה הובילה אותה גם לעיסוק בנושא הקרוב ללבה. לדוגמה, בפרסי האופנה הירוקה במילאנו לפני כשנתיים, היא ישבה לצד המעצב פול אנדרו, המנהל האמנותי של בית האופנה פרגאמו, והניעה אותו לפעולה.

           

          "דיברנו על נעליים בהתאמה אישית וכיצד זה היה הבסיס של פרגאמו כשהוקם המותג", סיפרה. "אמרתי לפול: 'אתה צריך לעשות נעליים בהתאמה אישית לאנשים קטנים'. זה הוביל לכך שנסעתי לפירנצה ומדדתי את כף הרגל שלי, ועכשיו פרגאמו נמצאים בתהליך התאמה מיוחד של יצירת היתכנות של נעליים גם לאנשים קטנים".

           

          מלווה מילדות בתופרת צמודה שמתאימה את הבגדים למידות הגוף שלה (צילום: Tim P. Whitby/GettyimagesIL)
            מלווה מילדות בתופרת צמודה שמתאימה את הבגדים למידות הגוף שלה(צילום: Tim P. Whitby/GettyimagesIL)

             

            בחודש שעבר השיקה את ספר הילדים Break the Mould (באנגלית: לשבור את התבנית), שכתבה במהלך סגר הקורונה ומלמד ילדים איך לקבל את האחר ולהרגיש טוב יותר בעורם. בראיון לגרדיאן הסבירה כי המטרה שלה כדוברת מרכזית בנושא של מוגבלויות, אינה אישית. "המטרה שלי לא היתה ליצור קו בגדים שאוכל ללבוש בעצמי", אמרה מי שזוכה ללא מעט בגדי מעצבים שנתפרים למידותיה מבתי אופנה כמו ברברי וגוצ'י, "אלא לשנות את כל המערכת".

             

            כוונתה בכך היא למדיניות שמתחילה במשאבי אנוש, כמו קבלה לעבודה של אנשים עם מוגבלויות, גישה פיזית נגישה למשרדים, עובדים שיודעים לקרוא שפתיים ועוד. "יצירת קו בגדים לאנשים קטנים זה דבר אחד, אבל צריך לשנות את דפוסי החשיבה. המטרה שלי היא לתת מלגות וחסויות לסטודנטים לאופנה כדי שיעסקו בתחום. אם נוכל לשנות משהו אצל המעצבים העתידיים, זה יעזור לשנות את המערכת כולה".

             

               

              ומה עומד מאחורי מותה של הדוגמנית מקסימה קורטינה בגיל 25?

              בגיל 25, הדוגמנית הטרנסג'נדרית מקסימה קורטינה הלכה לעולמה. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Mike Coppola/GettyimagesIL)
              בגיל 25, הדוגמנית הטרנסג'נדרית מקסימה קורטינה הלכה לעולמה. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Mike Coppola/GettyimagesIL)

               

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד