לשמר את התחושה: עיצוב בהשראת השימור של בנייני העיר ההיסטוריים

מי לא חולם לגור בבניין לשימור עם מרפסות יפות ותקרות גבוהות, כשמאחורי כל אבן יש סיפור, קסם התאהבות? כך תוכלו להוסיף לביתכם מאפיינים ייחודיים מתחום השימור

מוגש מטעם הילה מוטיל

|

03.11.20 | 14:18

הסלון בדירה בבניין תל אביבי טפוסי, בעל מאפיינים של שימור (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)
הסלון בדירה בבניין תל אביבי טפוסי, בעל מאפיינים של שימור (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)

בשנים האחרונות יש הערכה הולכת וגדלה בציבור הרחב לבנייני השימור. ההבנה שאלו פניני היסטוריה ייחודיים וספורים, שלא יבנו מהם עוד ורק לבודדים יש את הזכות לגור בהם, הפכה אותם למגורי יוקרה ולרמת החיים הגבוה ביותר אליה ניתן לשאוף בעיר. בנייני הבוטיק משופצים ברמת גמר גבוהה ביותר, נאמנים לפרטים המקוריים שבהם נבנו לפני מאה שנה, והם אלו שהופכים רחובות ליפים יותר ונותנים אופי לעיר כולה. בניינים אלו מהווים השראה לדירות באשר הן.

 

אז גם אם לא זכיתם לגור באחד העם פינת בלפור, בבניין לשימור במרכז תל אביב, אם אתם מתרגשים מסגנון הבנייה הזה, ניתן בהחלט לשאוב ממנו השראה בעת עיצוב הדירה שלכם. בין אם מדובר בשיפוץ, בניה או הלבשה מחודשת של הבית, כך תוכלו להוסיף לביתכם מאפיינים ייחודיים מתחום השימור.

  

תחושה של יציבות יחד עם התרגשות ורומנטיקה

זה היה שיפוץ של דירה סטנדרטית בבניין ישן, במרכז תל אביב. החלוקה החדשה של הדירה, בעלת 85 מ"ר, הפכה אותה משלושה חדרים לארבע וחצי חדרים עם מרפסת. החלוקה החדשה התאימה לצורכי משפחה קטנה, הולכת וגדלה. שמנו דגש על איחסון, הפרדה בין חלל ציבורי לפרטי, אפשרויות אירוח לקטנים וגם לגדולים ושילוב של עבודה מהבית.

 

מבחינת אופי הדירה, החלום היה ליצור בית ייחודי עם מאפינים אירופאים, שייתן לבעלי הבית תחושה של יציבות יחד עם התרגשות ורומנטיקה. שאבנו השראה רבה ממבנייני השימור האקלקטיים בעיר הרוויים בקסם ובהסטוריה. על מנת לעשות זאת השתמשנו במוטיבים הבאים:

 

 

התרגשות ורומנטיקה (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)
    התרגשות ורומנטיקה(עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)

     

    החלונות. חלונות עץ עם חלוקות. באירופה של היום תראו אותם בכל מקום, אך בארץ חלונות עץ הם אחד הסממנים הבולטים של בנייני השימור. בכל בית, סגירת הפתחים במסגרות עץ ריבועיות,מוסיפה אופי, אלגנטיות ורומנטיקה לדירה. לחלונות העץ יש ערך אסתטי והיסטורי, בין אם תבחרו בחלוקה קלסאית ריבועית שמקורה באירופה או בהשראה של קשתות וזכוכית צבעונית שמקורה במזרח התיכון. היום חלונות העץ נותנים פיתרון טכנולוגי אטום ועמיד לא פחות מהאלומיניום ולעיתים אף יותר, ובעצמאותם מוסיפים לאופי הייחודי של הדירה ולקסמה.

     

    מרפסת תל אביבית טיפוסית עם מאפיינים של בניין לשימור (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)
      מרפסת תל אביבית טיפוסית עם מאפיינים של בניין לשימור(עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)

       

      אריחים מעוטרים. עשויים בטון. עוד סממן היסטורי מובהק שמאפיין את בנייני השימור אלו הן מרצפות הבטון המצוירות/ מובלטות. המרצפות הללו נותנות רקע יחודי להלבשת הבית ואופי שאי אפשר להתעלם ממנו. היום ישנה אפשרות לשלב בדירה חדשה אריחים מקוריים מפירוק או לייצר אריחי בטון בהתאמה אישית. בבניינים לשימור משחזרים את מרצפות הבטון ברמת דיוק גבוהה, הכוללת את הגוונים והצורות. בדירה רגילה בבניין טיפוסי שאינו מוגדר לשימור, קיימת הפריבילגיה לבחור בגוונים נטרליים או צבעוניים במיוחד ובצורות גיאומטריות בהתאם לסגנון שמדבר אליכם.

       

      פרטי פרזול ונגרות. כל מי שהיה בסיור בנווה צדק מכיר את הסיפור על המנצ'לך, מחזיקי תריסים יצוקים בצורת איש ואישה, האגדה מספרת שבעזרתם היתה בעלת הבית מאותתת למאהב שלה. היום זהו פריט פרזול דקורטיבי, אסתטי והיסטורי, שמעורר בנו נוסטלגיה.

       

      בין אם אתם אוהבי הסגנון האקלקטי השופע פיתוחים ובין אם מדבר אליכם הקו הנקי של הבאוהאוס, בשני המקרים ניתנה תשומת לב רבה לפרזול ולנגרות בבית. במעקות, בקרניז הספריות, בידיות הרהיטים והדלתות, ברגלי השולחנות. בכל מקום ניתן לתת ביטוי לאופי שמדבר אליכם.

       

      מנצ'לך ופרטי פרזול ונגרות שנותנים אופי לבית (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)
        מנצ'לך ופרטי פרזול ונגרות שנותנים אופי לבית(עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)

         

         קשתות, כיפות ומוטיביים מהמסורת היהודית. הסגנון האקלקטי של השימור מאפיין ליקוט סגנונות מעולם האדריכלות הקלאסית, יחד עם מוטיביים מזרחיים מקומיים וגם סממנים מהמסורת היהודית, כגון עיטורי מגן דוד וסמל המנורה. השילוב בא למזג בין מזרח למערב ובכך ליצור סגנון לאומי מקומי, סגנון תל אביב. (לקריאה נוספת: בתים מן החול, ניצה מצגר-סמוק).

         

        בעיצוב דירתכם, אם ישנו מאפיין של מסורת שיקר לליבכם, בהחלט מומלץ לשלב אותו בתכנית העיצוב. נכון ליצור חיבור בין בעלי הבית לבית בו הם גרים. בית שמתוכנן ומעוצב נכון ירגש את הגרים בו ויתן להם מקום אליו הם מרגישים שייכים. דרך נפלאה לעשות זאת, בין אם מדובר במאפיין תרבותי קולקטיבי, על ידי הוספת סמלים של מורשת ותרבות, או במאפיין אישי כמו מזכרת מטיול, פריטים מהמשפחה או תמונות מחוויות משמעותיות מעברכם.

         

        לשלב מזכרות, תמונות מהעבר בתכנית העיצוב (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)
          לשלב מזכרות, תמונות מהעבר בתכנית העיצוב(עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)

           

          התחשבות בתנאי הסביבה. המעבר מהסגנון האקלקטי לבנייה בינלאומית, בסגנון הבאוהאוס, התאפיין בניקוי אלמנטים קישוטיים והתרכזות בבנייה מעשית שמתחשבת בצרכים ובתנאי המחייה הקיימים סביבנו כקו מנחה לבנייה. לפי עיקרון זה, הבית צריך לשרת את מי שגר בו. גם היום, בעת שיפוץ של דירת מגורים יש לתת משקל לכיווני האוויר בדירה, לכמות האור הנכנסת לחדרים, לזרימת האוויר הטבעי שזורם בה. לפיכך, כשמחלקים מחדש חלל ולוקחים בחשבון את רשימת הצרכים של בני הבית, יש לתת משקל למאפיינים הקיימים שאינם ניתנים לשינוי ולהיעזר בהם כדי ליצור סביבת מגורים מיטבית.

           

           

           

          התחשבות בכיווני אוויר ובאור הטבעי הנכנס לדירה. בשילוב תאורת התמצאות לילה שקועה בקיר (עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)
            התחשבות בכיווני אוויר ובאור הטבעי הנכנס לדירה. בשילוב תאורת התמצאות לילה שקועה בקיר(עיצוב פנים: הילה מוטיל. צילום: אורית ארנון)

             

            בספרו " זמן שימור" כתב אמנון בר אור: "שימור אינו פעולה נוסטלגית שנועדה להנציח אסתטיקה נכחדת; הוא פעולה פרשנית הנוגעת לעיצוב פנים התרבותיים של העיר העכשווית". אני מאמינה שלא רחוק היום שבנייה חדשה תוסיף אלמנטים כאלו. אני לא רואה בכך חיקוי של העבר, אלא ביטוי להיסטוריה שלנו, לסיפור של כולנו, חלק חשוב של מי שאנחנו, כעדות לרובד התרבותי, וכן למרקם האנושי, הסביבתי והחברתי שלנו היום.

             

            רשימת הספקים בשיפוץ הדירה שבתמונות:

            • קבלן: בראשית עבודות בנייה
            • חלונות: עמנואל
            • ריצוף: גלוסקא
            • פרקט: אוסטרו דיזיין
            • מטבח: רגבה
            • פרזול: דומיסיל
            • וילונות: רנבי

             

            כותבת הכתבה, הילה מוטיל, היא מעצבת פנים בעלת משרד עיצוב פנים, שעוסק בתכנון ועיצוב בתים, דירות יוקרה ובנייני בוטיק בתל אביב. בשנים האחרונות עקב נטיית ליבה החלה להתמחות בעיצוב פנים של דירות בבניינים לשימור. "ניתן להניח שבנייה או שיפוץ הם פריווילגיה, הזדמנות לבחון את חיינו ולהחליט מה הסביבה האופטימלית עבורינו לגדול ולצמוח בתוכה, מקום שיטעין אותנו באנרגיות, יתן תחושה של שייכות, ביטחון והתרגשות, זה בית".

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד