קשור אותי, אהוב אותי: איך להיערך לעונת החורף בגינת המרפסת?

איך שומרים על העציצים שטיפחתם מפני רוחות וקור? כיצד נמנעים מהשקיית יתר ואילו פרחים כדאי לשתול עכשיו? מבוא חורפי קצר ולעניין למרפסת משגשגת גם בחורף

אייל מליון

|

22.10.20 | 10:31

גיזום קל כעת, לפני החורף ולפני שהצמחים נכנסים להאטה בצימוח, מכין אותם לקראת פריצה מחודשת, בריאה ונכונה, עם פרוץ האביב (צילום: Shutterstock)
גיזום קל כעת, לפני החורף ולפני שהצמחים נכנסים להאטה בצימוח, מכין אותם לקראת פריצה מחודשת, בריאה ונכונה, עם פרוץ האביב (צילום: Shutterstock)

נכון, צמחים גדלים ומשגשגים בעציצים ובמרפסות בתנאי חורף בכל רחבי העולם, ובנוסף, יש להודות, החורף הישראלי הוא גם לא בדיוק חורף. יחד עם כל זאת – יש כמה פעולות הכנה שכדאי לעשות גם במרפסת שלנו לקראת החורף.

 

רוחות חזקות

רוחות קרות וחזקות עלולות לפגוע לנו בצמחיה. ישנן מספר דרכים להתמודד עם הרוח החורפית:

 

גיזום: נצלו את עונת הסתיו (כלומר היומיים האלו בשנה) לגיזום קל של הצמחים במרפסת וצמצום נוף הצמח שחשוף לרוח. ככל שנוף הצמח גדול יותר, כך הוא "קולט" יותר רוח וקיים חשש לשבר או התהפכות הצמח עם העציץ שלו.

 

בנוסף, גיזום קל כעת, לפני החורף ולפני שהצמחים נכנסים להאטה בצימוח, מכין אותם לקראת פריצה מחודשת, בריאה ונכונה, עם פרוץ האביב.

 

שעון חורף:

 

 

קשירה: אפשרות אחת היא קשירה וקיבוע העץ או השיח למעקה, עמוד, קיר או כל אלמנט יציב, חזק וקבוע. קשירה נוספת היא קיבוע של אדניות או עציצים התלויים על המעקה.

 

הכלל כאן הוא: אם יש ספק, אז אין ספק. כלומר: אם יש לכם ספק ולו הקל שבקלים כי האדניות הרוכבות/תלויות על מעקה המרפסת אינן מקובעות מספיק טוב - אנא הורידו אותן לרצפה לנקודה מוגנת מרוחות ומרוחקת מסכנת נפילה.

 

הגנה מפני הקור

עץ הלימון שלכם שגשג במרפסת במהלך חודשי הקיץ, עת שתלתם אותו לראשונה במרפסת, אבל אתם גרים בנתניה, קו ראשון לים? אל תופתעו אם רוחות החורף הפכו אותן לעץ ללא לימון וגם ללא עלים בחודשי החורף.

 

לכן, תנאי השמש/ צל אינם הנתון היחיד שצריך לקחת בחשבון כשבוחרים צמחים למרפסת. כאשר אתם רוכשים צמחים במשתלה, הקפידו תמיד לציין מהיכן אתם בארץ במדויק, כדי להתאים בצורה מיטבית את הצמחים לאקלים המקומי.

 

עודף מים

גשמים יורדים ועוד יירדו על מיליוני צמחים השתולים באדניות בכל רחבי העולם. הצמח שלכם יסבול מהשקייה עודפת בחורף רק אם למי הגשמים או ההשקיה לא יהיו מוצא החוצה, דהיינו ניקוז. אחד הדברים הכי חשובים שצריך לעשות לקראת החורף, אף לפני קשירה וגיזום, הוא להשכיב את העציצים, הכדים והאדניות על צדם ולוודא שפתחי הניקוז אינם סתומים על ידי השורשים או גופים זרים.

 

אם וידאתם שפתחי הניקוז פתוחים, אין כל סיבה לחשוש מעודפי מים. גשם נכנס, גשם יוצא. בנוסף, לניקוז מיטבי מומלץ לשחרר את העציצים לתקופת החורף מהתחתיות שלהם, אם יש כאלו. תוכלו להחזיר אותן למקומן מחדש באביב הקרוב.

 

השקיה

כמה ואיך להשקות בחורף? אם אתם משקים באופן ידני, הקו המנחה שלכם נותר בדיוק כשהיה בקיץ: תשקו רק כאשר יש בכך צורך. אם בקיץ הצמחים שלכם זקוקים להשקיה כל יומיים, כי כך למדתם, אותה גישה תעבוד גם בחורף. תדירות ההשקיה יכולה לנוע בין פעם בשבוע עד אחת לחודש. רק אתם תדעו מה נכון לצמחים אצלכם במרפסת

 

השקיה ממוחשבת: גם כאן, מורידים את כמות המים ואת מחזורי ההשקיה בהתאם לצורך של הצמחים. זה תהליך שצריך ללמוד פעם אחת. אם זה לכם חורף ראשון במרפסת, בעתיד כבר תדעו מהי הנוסחה הנכונה לכם.

 

נזקי ברד

ברד עלול ליצור חורים או סימני פגיעה בעלי הצמחים. אין יותר מדי מה לעשות בעניין, מלבד לזכור שבאביב העלווה הפגועה תנשור ותתחלף בחדשה. אל תמהרו לוותר על הצמח שנפגע מברד או כל פגיעה חורפית אחרת. האביב תמיד מפתיע והצמחים ברובם חזקים הרבה יותר ממה שאנחנו נוטים לחשוב.

 

סוקולנט עם נזקי ברד שהתאושש במהלך האביב והקיץ (צילום: מעין פלג אבירם)
    סוקולנט עם נזקי ברד שהתאושש במהלך האביב והקיץ(צילום: מעין פלג אבירם)
     

     

    פתרונות נוספים להגנה על צמחים במרפסת בחורף

    אם עברתם על הכל ואתם עדיין חוששים, תמיד תוכלו לרוכש רשתות צל ולעטוף את הצמחים האהובים רגע לפני סערה. או ללכת צעד אחד קדימה ולפנות לגורם מקצועי שיתקין לכם סוכך שיגן על הצמחים בחורף, וגם מפני השמש בקיץ.

     

    מה שותלים?

    • צמחים ירוקי עד: ניתן לשתול הכל ולכל אורך חודשי החורף (למעט ינואר-פברואר).
    • מטפסים ועצים נשירים כמו גפן, אפרסק, משמש: ניתן לשתול גם בחודשים ינואר ופברואר.
    • היצע הפרחים לעונת החורף גדול במיוחד. לגינה חורפית צבעונית ומשמחת פורחת בחרו בפרחי עונה חורפיים כמו אמנון ותמר, לוע ארי, סלסלי כסף, לובליה, חרצית, כובע הנזיר, מימולוס, מנטור, נמסיה ועוד רבים אותם תמצאו כבר החודש במשתלות.

     (צילום: Shutterstock)

       (צילום: Shutterstock)

         (צילום: Shutterstock)

           (צילום: Shutterstock)

             (צילום: Shutterstock)

               (צילום: Shutterstock)

                 

                • פקעות – גם כאן ההיצע גדול, שימו לב לבדוק במשתלה האם הן דורשות קירור כהכנה לשתילה או שניתן לנעוץ אותן ישר בעציץ, ובאיזה חודש.

                 

                חורף חם, נעים ופרחוני לכולם!

                 

                אייל מליון הוא הנדסאי אדריכלות נוף ומומחה לגינון במרפסות, בעל הבלוג אדנית ומנהל קבוצת הפייסבוק מרפסות מעוררות השראה 

                 

                   פקעת בלי עצבים: מתכון למרפסת פורחת בכמעט אפס מאמץ

                   

                  הפקעות והבצלים שיפריחו את שממת המרפסת בחורף. לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)
                  הפקעות והבצלים שיפריחו את שממת המרפסת בחורף. לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)

                   

                   

                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד