צילום: שי יחזקאל

אל תחמיצו: איך מצמצמים את חרדת ההחמצה ומתחילים ליהנות מהרגע?

מרפרשים את הסמארטפון כל כמה שניות? חוששים להיעלם מהרדאר החברתי? לא תאמינו איך זה פוגע לכם ביצירתיות ובריכוז וגם בכיס. שש דרכים להתגבר על FOMO

החרדה שלא להיות "שם" בכל רגע נתון, בין אם כצרכנים ובין אם כספקי מידע, עלולה להסב נזק לא מועט. בין השאר חוסר שביעות רצון כללית, פגיעה ביצירתיות ובריכוז, נטייה לדחיינות, תסכול ודיכאון, בזבוז זמן, כסף ועוד (צילום: Shutterstock)
החרדה שלא להיות "שם" בכל רגע נתון, בין אם כצרכנים ובין אם כספקי מידע, עלולה להסב נזק לא מועט. בין השאר חוסר שביעות רצון כללית, פגיעה ביצירתיות ובריכוז, נטייה לדחיינות, תסכול ודיכאון, בזבוז זמן, כסף ועוד (צילום: Shutterstock)

הסיטואציה הזאת ודאי מוכרת לכם: אתם יושבים לבד או עם אנשים נוספים, ובכל כמה שניות מרפרשים את הסמארטפון. אולי התקבלו הודעה חשובה במייל או הזמנה מעניינת בווטסאפ? אולי אתם מחמיצים בדיחה קורעת בפייסבוק או ציוץ בטוויטר שכולם מדברים עליו עכשיו?

 

לתופעה הזאת יש שם: FOMO - Fear Of Missing Out, בעברית: "חרדת החמצה", והיא מתארת את החשש הלא רציונלי להיעלם מהרדאר החברתי. הסובלים מ־FOMO לא תמיד מודעים להשלכות, אך החרדה שלא להיות "שם" בכל רגע נתון, בין אם כצרכנים ובין אם כספקי מידע, עלולה להסב נזק לא מועט. בין השאר חוסר שביעות רצון כללית, פגיעה ביצירתיות ובריכוז, נטייה לדחיינות, תסכול ודיכאון, בזבוז זמן, כסף ועוד.

 

איך מצמצמים את חרדת ההחמצה ומתחילים ליהנות מהרגע? טרי וינברג (MA), פסיכולוגית אישית, זוגית ומשפחתית המתמחה בטיפול בחרדות, בדיכאון ובטראומות במגוון גישות, ממליצה:

  

1. לקבלת פרופורציות: בדקו אם אתם באמת מחמיצים משהו חשוב

עשו לעצמכם מבחן קטן: בדקו במשך שבוע של גלישה ברשתות החברתיות איזה ערך מוסף קיבלתם, איזה דבר חשוב למדתם או לימדתם, מה הייתה תרומת הגלישה לקשרים החברתיים האמיתיים שלכם, וכמה זמן העברתם בקריאת פוסטים או העלאתם. כמו כן שימו לב לתחושת ההתמכרות לסיפוק הרגעי ממספר הלייקים שקיבלתם (תחושה זו עובדת על מרכז העונג במוח בדיוק כמו כל התמכרות אחרת). לאחר מכן עצרו ובדקו אם הזמן היקר שהוקדש לגלישה ברשת היה מוצדק לעומת דברים אחרים שהייתם יכולים לעשות באותה עת.

 

בדקו במשך שבוע של גלישה ברשתות החברתיות איזה ערך מוסף קיבלתם (צילום: Shutterstock)
    בדקו במשך שבוע של גלישה ברשתות החברתיות איזה ערך מוסף קיבלתם(צילום: Shutterstock)

     

    2. להנאה מהרגע: קבעו זמנים קצובים להתנתקות מהסמארטפון

    קבעו זמנים קבועים שבהם אתם מתנתקים מהנייד. התחילו לכבות את הנייד למשך 15 דקות פעם ביום, ובהמשך העלו את משך זמן ההתנקות ממנו או שתבצעו הפסקות כמה פעמים ביום. מהר מאוד תגלו שלא זו בלבד שהשמים לא נפלו בזמן שהתנתקתם, אלא אף הצלחתם ליהנות מרוגע ומזמן איכות עם עצמכם או עם הסביבה שלכם. 

     

    התחילו לכבות את הנייד למשך 15 דקות פעם ביום, ובהמשך העלו את משך זמן ההתנקות ממנו או שתבצעו הפסקות כמה פעמים ביום (צילום: Shutterstock)
      התחילו לכבות את הנייד למשך 15 דקות פעם ביום, ובהמשך העלו את משך זמן ההתנקות ממנו או שתבצעו הפסקות כמה פעמים ביום(צילום: Shutterstock)

       

      3. לצמצום הסחות דעת: עשו פעולת ניקוי דיגיטלי מעת לעת

      רוב ההתראות והעדכונים שאתם מקבלים בדיגיטל מסיחים את דעתכם במהלך היום ואינם נחוצים לכם כלל. אחת לחודש ערכו מסדר ניקוי דיגיטלי: הוציאו את עצמכם מקבוצות ווטסאפ ופייסבוק שאינן נחוצות לכם, מדיוורי שיווק במייל וב-SMS, הסירו אפליקציות שאינן משרתות אתכם בשוטף, ומנעו התראות לא נחוצות מאפליקציות שהחלטתם להשאיר.

       

      4. להשגת המטרות שלכם: הפסיקו להשוות עצמכם לאחרים

      הרשתות החברתיות מספקות תמונה חלקית באשר לחייהם של אחרים ומותירות אותנו עם הרושם שחברינו הווירטואליים מטיילים בעולם כל היום, אוכלים במסעדות הכי טובות, ויש להם ילדים מושלמים. אם תעשו בדיקה קצרה, תגלו פעמים רבות שהמציאות רחוקה מכך. אבל גם אם לא, הגיע הזמן שתתרכזו בחייכם ותכירו תודה על מה שיש לכם. ככל שתדעו מהן המטרות שלכם (מציאת זוגיות, רכישת רכב, בית, הבאת ילדים לעולם), כך יהיה לכם קל יותר להתמקד בהן ולהתקדם להשגתן.

       

      הגיע הזמן שתתרכזו בחייכם ותכירו תודה על מה שיש לכם (צילום: Shutterstock)
        הגיע הזמן שתתרכזו בחייכם ותכירו תודה על מה שיש לכם(צילום: Shutterstock)

         

        5. למניעת הפסד כספי: התעלמו מ"הדיל החלומי"

        המשווקים יודעים לנצל היטב את חרדת ההחמצה. הם יפרסמו מבצעי חיסול בדיגיטל וישתמשו בכלים להעצמת חרדת הפספוס, כמו למשל שימוש בשעון ספירה לאחור, יציינו את מספר האנשים שהתעניינו בעסקה ויספקו עדויות של אנשים מאושרים שביצעו רכישות. שאלו את עצמכם האם זה הזמן הנכון עבורכם לבצע את הרכישה? זכרו שאחרי מבצע "ענק" יגיע מבצע חדש, אטרקטיבי לא פחות.

         

        שאלו את עצמכם האם זה הזמן הנכון עבורכם לבצע את הרכישה? (צילום: Shutterstock)
          שאלו את עצמכם האם זה הזמן הנכון עבורכם לבצע את הרכישה?(צילום: Shutterstock)

           

          6. ליצירת משמעות: צאו לחיים האמיתיים

          החליפו את הקשרים הווירטואליים בפגישות פנים אל פנים. מבחינת הרווחה הנפשית, מערכות יחסים איכותיות מנצחות כל קשר וירטואלי. השקעת זמן ואנרגיה וטיפוח מיומנויות הנדרשות לתקשורת בינאישית עשויים להיות אחד הדברים הטובים והמחזקים ביותר שאתם יכולים לעשות למען עצמכם. 

           

           

          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד