שער הכניסה הוא החזית של הבית, הוא הדבר הראשון שהמבקרים פוגשים לפני שהם נכנסים פנימה לממלכה הפרטית שלנו. לשערי הכניסה יש תפקיד כפול: הם מספקים לנו הגנה ובטחון, וגם משמשים בתור תעודת הזהות העיצובית של הבית, נותנים למבקרים טעימה מהסגנון של פנים הבית.
תחום השערים הוא רחב, ויש כמה שיקולים שצריך לקחת בחשבון כשמתכננים את שער הכניסה לבית – החל מהסגנון, החומרים, מגבלות השטח, ועד רמת הפרטיות הנדרשת והתקציב. הנה כמה טיפים והמלצות לבחירת השער המתאים.
שער אלומיניום: גם לכפרי וגם למודרני
"השער הוא הספתח של הבית, והוא מלמד איך הפנים נראה", מסביר אלון גוטליב מחברת גוטליב, המתמחה בעיצוב, תכנון וייצור שערים, גדרות ומעקות. "כל המעטפת צריכה לדבר בשפה העיצובית של פנים הבית. שערים שחורים ואטומים מתאימים, בדרך כלל, לסגנון בית מודרני, ושערים מעוגלים לסגנון כפרי".
בעשור וחצי האחרונים תחום שערי הכניסה נשלט על ידי האלומיניום, גם בבתים מודרניים וגם בכפריים, מציין גוטליב. "אלומיניום, בשונה מעץ או ברזל, עמיד לאורך שנים רבות, והוא לא דורש טיפול ותחזוקה. ברזל הוא חומר כבד ויקר שמחליד עם השנים, והעץ הוא חומר חי, שמתעוות, זז, ודורש צביעה ושימון קבועים. אלומיניום, לעומת זאת, הוא חומר אל חלד קל, ואפשר לעשות איתו עיצובים מהירים ומיוחדים. דבר חשוב שצריך לוודא כשמדובר בשער אלומיניום הוא השימוש בצביעה אלקטרו סטטית בתנור".
בעבר, היה נהוג לייצר את שערי האלומיניום בחתיכות נפרדות, ולחבר אותן עם ניטים או ברגים ליחידה אחת. "היום אנשים רוצים מסגרות של פעם, מסגרת אלומיניום מרותכת ליחידה אחת. זה תחליף לברזל, שמשדר חוזק ועוצמה. זה אמנם מייקר את השער, אבל זה מחזיק מעמד לשנים". גם חובבי סגנון כפרי יכולים למצוא את מבוקשם עם האלומיניום, מדגיש גוטליב. "אפשר לצבוע אלומיניום בצבע דמוי עץ או לחילופין - לשלב קצת עץ, למשל בידית של השער".
מבחר הדוגמאות ודגמי השערים הוא אינסופי, ואפשר להפליג בדמיון עם כל דוגמה ופיתוח אפשרי, כולל עיבודי לייזר וידיות שקועות. "השיקול המרכזי בבחירת השער היא עד כמה פרטיות אנחנו רוצים. יש דוגמאות פתוחות שמאפשרות לנכנסים מבחוץ לראות את הפנים, ויש דוגמאות סגורות ואטומות, שאי אפשר לראות מה קורה בחצר. הטרנד החזק היום הוא שילוב - המעטפת בדגם מסוים והשער בדוגמה אחרת, זה מבליט את הבית ונותן עניין".
ומה לגבי גובה שער הכניסה? זה תלוי בצרכים ובהעדפות של בעלי הבית. "יש אנשים שרוצים פרטיות מרבית ומזמינים שער גבוה של 3 מטר וחצי. הממוצע הוא בסביבות 1.90 מטר שהוא גובה פרופורציונלי - הוא גם אסתטי וגם מספק הסתרה והגנה".
מה חדש בתחום השערים החשמליים?
80% משערי הכניסה היום הם חשמליים והתחום נחלק לשניים – שער חנייה ממונע ושער כניסה - שנקרא גם פשפש - שבנוי ממנעול חשמלי.
המגמה הבולטת היום בתכנון שערי כניסה עם מנעול חשמלי, הם שערים עם אינטרקום ומצלמה בילט אין בתוך השער, אומר גוטליב. "לרוב השערים היום יש אינטרקום או קודן. שערים מכניים עם ידית לא נותנים פרטיות והגנה, כמעט לא עושים כאלו".
תחום שערי החנייה החשמליים, לעומת זאת, נחלקים לשלוש קטגוריות: שער מתרומם כלפי למעלה, שער נגרר לצדדים ושער כנפיים הנפתח כלפי חוץ. "שערי הכנפיים הם פחות נפוצים, כי יש רשויות שלא מאפשרות שימוש בשערים שנפתחים לרחוב אל המדרכה. אם כי, יש היום פתרונות מיוחדים שנותנים מענה לאילוצים ולדרישות כמו אלו", לדברי גוטליב.
"שערים חשמליים הם סטנדרט בטיחותי היום, זו לא פריבילגיה או מותרות. עלות המנוע היא זניחה ביחס למחיר השער", מוסיף חביב בן דוד, מנהל תחום שערים וסוככים בחברת סומפי, מותג צרפתי שמתמחה בפתרונות אוטומציה ובהפעלות חשמליות לבית.
המנוע של השערים הוא נדבך חשוב בתכנון השער, מציין בן דוד. "חשוב לבקש מהחברה שמייצרת את השער, שהמנוע יהיה מחברה ידועה. אנחנו מדברים על מוצר שחשוף לגשם, שמש, אבק ומזיקים.לכן גם חשוב לוודא את תקופת האחריות, בשוק מקובל לתת שנת אחריות אחת בלבד, חשוב להתעקש על חברה המספקת 3 ואפילו 5 שנות אחריות (תלוי בדגם)."
אפשר היום לשדרג גם את השערים החשמליים בכל מיני דרכים - לשלוט בהם עם שלט אחד, שיכול להתחבר באמצעות טכנולוגיית רדיו לשאר פתחי הבית החשמליים, כמו התריסים והווילונות או לחבר אותם לאפליקציית הבית החכם המספקת שלל פתרונות ותרחישים מתקדמים, כמו, למשל, פתיחת שער החניה כאשר המכונית נמצאת 100 מטר מהבית.
"מדובר בפתרון נוח ויעיל לעומת שערים חשמליים עם פאנל סלולרי המחייב חיוג כדי לפתוח אותם", מציין בן דוד.
גוטליב מדגיש לסיכום כי תחום שערי הכניסה לבית הוא רחב, כיוון שהשערים הם מותאמים אישית. "אין שום דבר אוניברסלי בשערים. בגלל שמדובר ביחידה אחת מרותכת, כל שער מתאים לשטח שלו ברמת המילימטר. זה לא כמו דלתות פנים שיש מידות אוניברסליות, ויש כמה דגמים שאפשר לבחור. מגוון האפשרויות בשערים הוא ענק".
זו הסיבה, הוא מוסיף, שחשוב לבחור בחברה לייצור שערים שלנציגים שלה יש גם ידע טכני וגם ידע עיצובי. "הסוכן אמור לדעת מבחינה טכנית מה אפשר ומה נכון לעשות לכל בית. לקוח שרוצה, למשל, שער חנייה מתרומם אבל השטח לא מאפשר, כי יש פרגולה או כי אין הכנות חשמל – הנציג אמור לתת לו פתרונות והדמיות. מאוד חשוב שהנציג לא יהיה רק סוכן מכירות, זה לא מוצר מדף. הוא צריך להיות טכני מאוד וגם להבין בעיצוב. הוא צריך לתפור שער שמתאים בדיוק לשטח הבית ולצרכים הספציפיים שלו".
בשיתוף סומפי