האישה המבטיחה שלנו לשנה החדשה: עו"ד חוה קליין

היא עורכת דין ויזמית מבריקה שמלווה לקוחות רבים, אבל היא גאה דווקא ב"אוניברסיטה לצעירים" שהקימה, שמעניקה לילדים חוויית לימוד מעצימה, מרתקת ופותחת עולמות

חוה קליין, עורכת דין ויזמית. "תפקידנו מגיל אפס ובטח בבתי הספר היסודיים לגלות בכל הילדות את החוזקות שלהן ואת היכולות האמיתיות שלהן לפרוץ את כל תקרות הזכוכית שעוד קיימות בדורנו"  (צילום: דניאל אוחנה )
חוה קליין, עורכת דין ויזמית. "תפקידנו מגיל אפס ובטח בבתי הספר היסודיים לגלות בכל הילדות את החוזקות שלהן ואת היכולות האמיתיות שלהן לפרוץ את כל תקרות הזכוכית שעוד קיימות בדורנו" (צילום: דניאל אוחנה )
 

האישה שלנו לשנה החדשה היא עורכת דין ויזמית מבריקה, מייעצת ומלווה אסטרטגית ומשפטית לקוחות רבים ולמשרד עורכי הדין שהקימה, הצטרפו לאחרונה שני שופטים שהגיעו לגיל פרישה מבית המשפט ובחרו דווקא בה כפרטנרית, מה שמעיד כשלעצמו על יכולותיה המוערכות בפי כל. בין שלל יזמויותיה נרשמו השקעות מוצלחות בחברות ובנדל"ן, אבל היא גאה דווקא ב"אוניברסיטה לצעירים" שהקימה לפני למעלה מחמש שנים ומאז גם בתי הספר הציבוריים מעניקים חוויית לימוד מעצימה, מרתקת ופותחת עולמות גדולים כבר לילדים קטנים בגיל היסודי. ברזומה שלה עוד כמה יזמויות מוצלחות, כי אצלה "מן הכוח אל הפועל" זה משפט יום יומי.

 

חוה קליין, אמא לשני ילדים (9, 3.5), עורכת דין ויזמית עם קבלות ביצוע מדהימות, האישה המבטיחה שלנו לשנה החדשה.

 

את משרד עורכי הדין שהקימה בלב תל אביב במגדלי הארבעה ובו מתנהל הריאיון, היא מנהלת ביד רמה, צוות עורכות הדין לבושות אלגנטי, ממוקדות בשאלותיהן אליה, כולן רציניות ומחייכות אלינו בנימוס ולשאלתנו מה מהפרויקטים שהקימה היא הכי אוהבת כולן עונות "האוניברסיטה לצעירים".

 

תוכנית הלימוד של האוניברסיטה לצעירים בה לומדים ילדות וילדים בבתי ספר יסודיים, חטיבות הביניים והתיכון קורסי ידע בתחומים אקדמיים כמו רפואה, משא ומתן וחוק- משפטים, קידולוגיה, כספים וכלכלה, אדריכלות ותיכנות על ידי אנשי מקצוע מומחים בתחומם ובעלי שיעור קומה שיהוו דמות לחיקוי עבור הילדים. התוכנית קוצרת שבחים על החדשנות שבה, הידע והערכים השזורים בתכני לימוד אקדמיים של ממש. בתוך תעודת הלימודים נכנס מקצוע "רפואה", וגם "משא ומתן וחוק- משפטים" וגם "קידולוגיה" (שזה בעצם פסיכולוגיה), מערך ידע, מושגים ודרך שמערכת החינוך לא הכירה עד כה.

 

האישה המבטיחה של השנה. עו"ד חוה קליין  (צילום: דניאל אוחנה )
    האישה המבטיחה של השנה. עו"ד חוה קליין (צילום: דניאל אוחנה )

     

    את הריאיון איתי היא דחתה פעמיים בשל דיוני חירום בתיקי המשרד וגם הפעם ישבנו כחצי שעה בשקט ואז נכנסו עובדות משרדה עם דברים דחופים בכל כמה דקות.

     

    בכזה לחץ את מתפקדת כל יום כל היום?

    "כן" היא צוחקת "אין מספיק שעות ביממה לכל מה שאני צריכה, אז אני משתדלת להתחיל עם מדיטציה קצרה אבל שקטה ועמוקה מאוד בבוקר ובמהלך היום כמו שאת רואה, לתקתק במיקוד רב הכל, אל תשכחי שיש לי שני ילדים קסומים שאני צריכה להספיק להגיע אליהם אחר הצהריים, אימון פילאטיס מכשירים לגוף ולנפש וגם זמן לזוגיות שכזכור לכולנו, זו משרה מלאה כשלעצמה"

     

    אז את הכי מתרגשת מהאוניברסיטה לצעירים, ועוד בתקופת הקורונה, איך זה עובד?

    "החידוש המרגש כל כך פגש אותנו דווקא בתקופת הקורונה. כי בעוד שמנהלי בתי הספר והמורים נוכחו לדעת שאין סיכוי ללימודי ליבה ממושכים בזום, התלמידים מרותקים גם בזום לשיעורי הרפואה, המשפטים, קידולוגיה וכלכלה שלנו, הם מצפים לשיעור ומרותקים אליהם וזה מרגש ומספק מאוד"

    "החידוש המרגש כל כך פגש אותנו דווקא בתקופת הקורונה. כי בעוד שמנהלי בתי הספר והמורים נוכחו לדעת שאין סיכוי ללימודי ליבה ממושכים בזום, התלמידים מרותקים גם בזום לשיעורי הרפואה, המשפטים, קידולוגיה וכלכלה שלנו, הם מצפים לשיעור ומרותקים אליהם וזה מרגש ומספק מאוד", היא מספרת בהתלהבות ושמחה שניכרות עליה, "שרופאות ורופאים ילמדו ילדות וילדים רפואה, עורכות ועורכי דין - שופטות ושופטים- משפטים, פסיכולוגיות-ים קידולוגיה (פסיכולוגיה) וכלכלניות-ים - כספים וכלכלה, כאשר מלבד בסיסי הידע, המושגים הנלמדים על ידי הילדות והילדים מתוך עולמות תוכן מקצועיים לחלוטין, הם נחשפים לנשים מובילות, מקסימות ועוצמתיות, וגם מרצים שכאלו, הם נחשפים כולם לדמויות לחיקוי, בעלות שיעור קומה וידע מקצועי וזה אדיר"

     

    אני שומעת ממך דגש על "מרצות" ו"ילדות", זה מרגש כשלעצמו ואיך זה בא לידי ביטוי בתוכנית?

    "סיימנו להסתתר מאחורי טענת השוויון, אנחנו עוד לא שם, ותפקידנו מגיל אפס ובטח בבתי הספר היסודיים לגלות בכל הילדות את החוזקות שלהן ואת היכולות האמיתיות שלהן לפרוץ את כל תקרות הזכוכית שעוד קיימות בדורנו, ולהפוך לחוקרות, לרופאות, לכלכלניות, לעורכות הדין, לשופטות הכי טובות שיש, בגאווה, באומץ, ושיקבלו את ההכרה שהן ראויות לה. יש המון נשים מוכשרות סביבי לפחות כמו הגברים אבל לצערי, אנחנו חיות איכשהו עדיין בעולם גברי לא מספיק מפרגן ולא מספיק מאפשר, אבל מחזיק את רוב הכסף וזה חייב להשתנות רק דרך שינוי מערך האמונות של הילדות והילדים. משהו הרי חייב להשתנות"

     

    ואיך התוכנית הלימודית של האוניברסיטה לצעירים תשנה את זה?

    "האוניברסיטה לצעירים הוקמה עם השקעה אדירה בתכנים, בערכים, בידע ותוך הבנת תהליכי עומק השזורים בה, בשיעורי הניסיון שביצענו כשעוד היינו רק "חוגים" נוכחנו שאפילו לשיעור ניסיון ברפואה ובכלכלה ובכל מקצוע, היה מגיע רוב מוחלט של בנים ומספר בודד של בנות, זה מוכר לך? כי אנחנו עדיין במקום הזה שרק קומץ נשים אמיצות פורצות. וכשהתחלתי ללחוץ על ההורים של הבנות לשלוח אותן לניסיון – זה הצליח בענק איתן. זה היה אדיר. אז כן, ילדות וילדים שלומדים בגיל כ"כ צעיר וצוברים ידע רב ולומדים על תפיסת השפע ועל הבעיות הבסיסיות בכלכלה, בניהול כספים אחראי ונבון, או במחקר ורפואה, עם תכני מודעות, העמקה אישית, הכרה ברצונות מול השפעה חיצונית, כזו שמועילה, מרימה ומעצימה לעומת השפעה הרסנית, חיצונית או פנימית, כל הכלים הללו שילוו כל ילדה וילד שלמדו את הקורסים של האוניברסיטה לצעירים דרך מעמיקה ומדוייקת שלא יישאר בה מקום לפקפוק ביכולותיהם, כל אחד וכישוריו, אך ודאי שתקרות זכוכית לא יוכלו להם עוד"

     

    ואיך קיבלו את זה במשרד החינוך?

    "מנהלות בתי ספר אמיצות (ואחת במיוחד) חברה אליי ואל התוכנית ופתחו לנו את הדלתות במשרד החינוך, שהוא משרד שמרן. היה קשה בהתחלה להסביר להם שזה לא חוג ולא העשרה, זה העתיד של תוכנית הלימודים, ילדים צריכים כבר בגיל צעיר להיחשף למושגי ידע מעולם הגדולים ועל ידי דמויות בעלות שיעור קומה וידע מקצועי, זה מרתק אותם, זה שואב אותם ונותן להם מוטיבציה גם ללמוד את לימודי הליבה, את שיעורי השפה והמתמטיקה והאנגלית כדי להצליח להבין מה קורה ברפואה ובכלכלה, גם ההורים מדווחים על ירידה בהתנגדות הילדים במהלך התוכנית אצלנו ושיתוף הפעולה המרגש שלהם עם מערכת לימודי הליבה כולם, לא ברור לי איך לא ראו הצורך הזה קודם".

     

    ואיך ערכים נכנסים למערכי הידע במקצועות אקדמיים?

    אני מאמינה שילדות וילדים שמתחברים לעצמם בתהליכי נפש ומודעות אמיתיים ועמוקים, מתרגלים "משא ומתן" לגיטימי בקורסים של האוניברסיטה לצעירים, לומדים תוך תירגול חיובי ולא בתוך הבלבול בעולם המושגים שלהן בין "אסרטיביות" ל"חוצפה" אלא תוך משחק ושיח על איך משיגים יעדים בשיח לגיטימי, מועיל ומחבר, מתחברים לרופאה או רופא שמלמדים אותם, פסיכולוגיות ופסיכולוגים, זה משנה חיים, זה מאפשר להם באמת לחלום את העתיד שלהם ולייצר את המסלול שלהם כבר מגיל צעיר. גם ברפואה לומדים על גוף ונפש וההשפעות הרבות שבהתנהגויות והחלטות שונות, גם בכספים וכלכלה ובטח בקידולוגיה – פסיכולוגיה ומשא ומתן וחוק. אלו קורסים שחייבים ללמד היום בכל בית ספר. מתנה גדולה לכל ילדה וילד . וגם לצוות החינוכי.

     

    אורית גאיה מור, שותפה של קליין, מנהלת ביקורת ופיתוח תוכן באוניברסיטה לצעירים, פסיכותראפיסטית, מטפלת למעלה מ-30 שנים בתחומה. ממקימי המגמה לפסיכותרפיה במכללת רידמן ומרצה שם. בעלת רזומה נרחב בלימודים והכשרות מקצועיות טיפוליות בישראל, הודו, שווייץ ובלגיה בשיטות טיפול מגוונות.

     

    היא מספרת על התפיסה בבסיס התוכנית:

    לכל אדם וילד בעולם יש את טביעת האצבע הייחודית שלו בעולם, המטרה שלנו לחבר את הילדים לייחודיות שלהם, ולחזק את הקול הפנימי שינחה אותם לעשיה הנכונה להם, להיות אנשים משפיעים ותורמים, אנחנו חותרים מצד אחד לפתוח בפני הילד ידע נרחב ומצד שני לפתח בני אדם חופשיים המחוברים לסקרנות טיבעית ויכולת לימוד מתוך צורך פנימי לחקור ולהתחבר, הדרך לעשות זאת היא חשיפה לידע מעשי נרחב, תוך הקשבה והנחיה של המנחים שלנו להנחות באמצעות חיזוק התלמידים, לצורך זה כל מרצה מונחה להחזיק בתודעתו את הידיעה והאמונה הפנימית ביכולת של כל ילד להגשים עצמו וכמובן שאין ענין כפיה נוהג בהתפתחות, דרך הלימוד היא לתת לתלמידים משימות אפשריות כדי להשאיר אותם בתוך מסגרת הלימוד יחד עם חופש אישי של יצירה חקירה ותמיד דיבור חיובי של חיזוק אישי .

     

    "המטרה שלנו לחבר את הילדים לייחודיות שלהם". אורית גאיה מור, שותפתה של קליין  (צילום: "משק 8")
      "המטרה שלנו לחבר את הילדים לייחודיות שלהם". אורית גאיה מור, שותפתה של קליין (צילום: "משק 8")

       

      אז מה החלום הבא שלך?

      קודם כל שתוכנית הלימודים של האוניברסיטה לצעירים תגיע לכל ילדה וילד בישראל, לכל בתי הספר, גם בפריפריה, לכולם ללא יוצא מן הכלל. אני מוכנה להשקיע משאבים רבים בשביל זה ומקווה שמשרד החינוך יפתח את הדלתות ויאפשר לכל תלמידות ותלמידינו לפגוש את אנשי המקצוע וחוויית הלמידה של האוניברסיטה לצעירים.

       

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד