אסף חנוכה ינהל תקשורת חזותית בשנקר: ''להכיר מסורת כדי לשנות''

האני מאמין של המאייר ואמן הקומיקס עטור הפרסים: ''באקדמיה אפשר להעמיק ארבע שנים אחורה וקדימה, ולא מתוך איזו שוטטות אינסטגרם על מה יהיה הטרנד הבא''

עודד בן יהודהפורסם: 15.09.20 09:46
אסף חנוכה: ''התפקיד שלנו הוא לא לדחוף מחשבות או מעשים, אלא לגרות לחשיבה'' (צילום: Selbymay, cc)
אסף חנוכה: ''התפקיד שלנו הוא לא לדחוף מחשבות או מעשים, אלא לגרות לחשיבה'' (צילום: Selbymay, cc)
מתוך טורו בעיתון ''כלכליסט''. ''אנחנו בתקופה של הצפה של מידע'', הוא אומר. לכן, בעיניו תפקידו של המעצב הגרפי הוא גם לנקוט עמדה (איור: אסף חנוכה, הריאליסט)
מתוך טורו בעיתון ''כלכליסט''. ''אנחנו בתקופה של הצפה של מידע'', הוא אומר. לכן, בעיניו תפקידו של המעצב הגרפי הוא גם לנקוט עמדה (איור: אסף חנוכה, הריאליסט)

אסף חנוכה יעמוד בראש המחלקה לתקשורת חזותית במכללת "שנקר" ברמת גן – כך אישרה אתמול (ב') המועצה האקדמית העליונה של המכללה. זהו אחד ממוסדות ההכשרה החשובים בארץ למעצבים גרפיים, וחנוכה יחליף את דקל בוברוב, שמסיים שתי קדנציות בתפקיד.

 

חנוכה, יליד רמת גן (1974), הוא מאייר ואמן קומיקס מהבכירים והמוערכים בישראל, ומלמד בשנקר זה שני עשורים. הוא חתום בין היתר על הספרים ״סמטאות הזעם״ ו״פיצרייה קמיקזה״ יחד עם הסופר אתגר קרת, ועל סדרת הקומיקס ״ביפולר״ שאותה יצר עם אחיו התאום, המאייר תומר חנוכה, בתקופת לימודיו בצרפת.

 

לפני 10 שנים החל לפרסם את טור הקומיקס "הריאליסט" בעיתון "כלכליסט", וכיום הוא תופס את אותה משבצת, עם טור אוטוביוגרפי שנקרא "היהודי הערבי". חנוכה זכה בכמה פרסים בינלאומיים, בהם פרס אייזנר, פרס מנגה בין-לאומי ופרס איגוד המאיירים האמריקאי. הוא מתגורר בתל אביב עם המאיירת והאוצרת הילית שפר ושני ילדיהם. 

 

מתוך הטור ''הריאליסט'' (איור: אסף חנוכה, הריאליסט)
    מתוך הטור ''הריאליסט''(איור: אסף חנוכה, הריאליסט)

     

     

    בשיחה עם Xnet אמש, אחרי אישור המינוי, אמר חנוכה כי המינוי "מרגש ומחמיא. במקצועי אני מאייר וקומיקסאי, אבל יצא שגיליתי את השליחות שיש בלהיות מורה, איש אקדמיה, ובטח ראש מחלקה. התחום של תקשורת חזותית נמצא על קו התפר בין תעשייה ליצירה, זהו תחום מרתק שאני מתמודד איתו ברמה היומיומית בעבודה שלי, ואני נהנה להעביר את האתגרים מהרמה התיאורטית ועד המעשית יחד עם סטודנטים. יש בזה המון כבוד אבל גם אחריות. הפקידו בידיים שלי משהו מאוד יקר, אתגר אמיתי, תפקיד מורכב, ואני מוכן להפשיל את שרווליי ולהיכנס לעשייה". 

     

    מה הם האתגרים הנוכחיים של האקדמיה?

     

    "אנחנו בתקופה של הצפה של מידע ודאטה. כל פעם שמישהו נוגע במסך שלו, יש נהר של נתונים, של פייק ניוז, של המון ערוצי תקשורת. תפקידו של המעצב הגרפי הופך להיות יותר ויותר... כבר לא זה שבעבר היה, אולי, אורז את התוכן בצורה וצבע לפני שזה מגיע לצרכן, אלא גם דמות שנוקטת עמדה לגבי התוכן. ולכן, מעצבים חייבים להבין את ההקשרים התרבותיים וההיסטוריים והלוגיים, את ההקשר של המידע והיכן הוא מתקיים.

     

    "במקום כמו האקדמיה יש אפשרות, בפרק זמן של ארבע שנים, להעמיק מספיק אחורה וקדימה על הדברים, ולא מתוך איזו שוטטות אינסטגרם על מה יהיה הטרנד הבא, שעוד שנייה ישתנה. אני חושב שהיצירה צריכה לצאת מתוך היכרות עם היסטוריה ומסורת, כדי לשנות אותה. אי אפשר לחדש מבלי להבין מה היה קודם. אנחנו באקדמיה מייצרים גשרים תרבותיים שיוצרים משמעות".

     

    בטור הקודם שלך לא נרתעת מנקיטת עמדות פוליטיות. איפה אתה נמצא בסוגייה של אקדמיה ופוליטיקה?

     

    "שמע, הטור שלי הוא אוטוביוגרפי. הוא מעין עיסוק בעצמי ובמה שמקיף אותי. כשאני הולך לשנקר, יש אצלי מעין הפרדה בין העיסוק שלי כיוצר לבין העיסוק כמרצה. אני מאמין שהדבר הכי מעניין, זה שאני יכול ללמוד משהו חדש בדיאלוג שיש לי עם הסטודנטים. אני מאמין שצריך לנהל שיח ביקורתי, ועלול להיות אולי לא שוויוני, אבל עדיין שתמיד יהיה שיח.

     

    "פוליטיקה היא לא רק כאן ועכשיו; פוליטיקה, חברה ותרבות הם מושגים שצריך לבדוק אותם. ברור שזה חלק מהדיון האקדמי. אם בשולי הדברים יהיו חיכוכים? לדעתי זו סיבה נהדרת לדבר ולדון באקדמיה מהם הגבולות שלה. התפקיד שלנו זה לא לדחוף בדרך מסוימת מחשבות או מעשים, אלא לגרות לחשיבה בצורה מעמיקה, ולנסח את עצמנו מבחינה חזותית".

     

     

    אתה סבור שטכנולוגיה היא חלק בלתי נפרד מהאקדמיה היום?

     

    "בעיניי, הסטודנטים הם הדבר הבא, הם הדבר המעניין. מפגש שלהם עם טכנולוגיה וחדשנות במסגרת האקדמיה יוצר את הסיפור הבא. החוויה שלהם, ומה שהם עושים עם אותה טכנולוגיה, היא הדבר המעניין. אבל מעבר לכל האמצעים החדשים, ישנם כלים על-זמניים, וזו האחריות שלנו, המרצים, ללמד את הסטודנטים, כמו תפישה ביקורתית, מחקר, ניתוח או תהליכי עבודה".

     

     (איור: אסף חנוכה, הריאליסט)
      (איור: אסף חנוכה, הריאליסט)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      אני איש עיצוב, תרבות, מחקר, איש של מילים ותוכן.
      בוגר המחלקה לתקשורת חזותית של "בצלאל", ותואר שני בעיצוב ב-London College of Communication. בשנת 2007 הקמתי את Graphics & Words - סטודיו המתמחה בחשיבה קריאטיבית עיצובית מולטידיספלינרית, יצירת זהויות מותגיות ומחקרי טרנדים. כיום, בין השאר, אני זוכה להשתתף בתערוכות עיצוב, וגם לשמש מנהל קריאייטיב ויועץ למספר בתי סטודיו ומותגים מהמובילים בארץ. בעשור האחרון, אני מחלק את זמני כמרצה באקדמיות השונות - "בצלאל", "מנשר", "שנקר", "ויצ"ו חיפה" ואוניברסיטת תל-אביב.

      להצטרפות לרשימת התפוצה של הטור שלי, שלחו לי מייל:
      odedbenyehuda@gmail.com