12 פעולות שיעזרו לך לחיות את השנה הקרובה כמו שאת רוצה

אל תחששי להפסיק להתמיד, ותביני שפרפקציוניזם הוא השטן : ספר חדש של היזמית יהודית כץ מסביר כיצד להפסיק עם הדחיינות, ולחיות את החיים שתמיד רצית

50 אחוז מהפעולות שלנו מבוססים על הרגלים אוטומטיים, ואם לא נעצור להתבונן בהם - אין דרך לצאת מהלופ (צילום: Shutterstock)
50 אחוז מהפעולות שלנו מבוססים על הרגלים אוטומטיים, ואם לא נעצור להתבונן בהם - אין דרך לצאת מהלופ (צילום: Shutterstock)

זמן רב הסתובבה היזמית והמרצה יהודית כץ, בוגרת לימודי פסיכוביולוגיה באוניברסיטה העברית, עם המחשבה להקליט פודקאסט בנושא החביב עליה, פסיכולוגיה חיובית. אבל כמו אצל רבים מאיתנו אלה היו רק מחשבות. "במשך שנה אמרתי, 'מחר אני מתחילה', ולא עשיתי כלום", היא צוחקת, "עד שביום בהיר נכנסתי לפייסבוק וכתבתי מול כל מי שנמצא שם, שעוד שבועיים יוצא הפרק הראשון בפודקאסט שלי, למרות שלא היה לי כלום, לא ציוד, לא תוכן ולא אורחים. ההצהרה הפומבית הכריחה אותי לגרום לזה לקרות כי לא רציתי להביך את עצמי".

 

כץ, שעוסקת בחקר התהליכים הביולוגיים המתרחשים במוח ועשויים להסביר את ההתנהגות האנושית, מוציאה בימים אלה את הספר "חושבים טוב, להעז לחיות את החיים המתאימים לך" (כתר). בשנים האחרונות היא מרצה ומלווה אנשים בתהליכים אישיים לשינוי הרגלים וקבלת החלטות, והפודקאסט ההוא כבר מגיע ל־100 אלף הורדות בחודש. "שנים אני מסתובבת בתחושה שהמון אנשים סביבי, שמצליחים על פי כל הסטנדרטים של החברה, קמים ביום ראשון בבוקר ומתחילים לספור את הדקות עד סוף השבוע או מסתובבים בתחושה שיום אחד יהיה להם זמן לעשות את השינויים שהם מאמינים בהם, ובינתיים הם דוחים את הדברים שהם רוצים לעשות".

 

יהודית כץ. "החיים זה מה שקורה עכשיו" (צילום: רפאל כץ)
    יהודית כץ. "החיים זה מה שקורה עכשיו"(צילום: רפאל כץ)

     

    הספר שלך יגיד להם, אל תדחו?

    "המטרה של הספר היא להציף את התחושה שהחיים זה מה שקורה עכשיו. הוא לא יהפוך כל אחד מאיתנו לפתית שלג נדיר, אבל ינגיש כלים ועקרונות כדי שהדברים לא יישארו כלואים במוסדות האקדמיה. אף אחד לא מבטיח לנו שנגיע לגיל שאנחנו מתכננים לממש בו את החלומות. אז אני רוצה להמליץ לכולן, עזבו את פרויד. הנבירה הפסיכולוגית היא לא תמיד הדבר הנכון לכולם. פחות חשוב להבין למה אני עושה את מה שאני עושה, יותר חשוב לפעול".

     

    הלוואי שזה היה כל כך פשוט.

    "זה נכון. מחקרים מצביעים על כך שאנשים תמיד מתעדפים את הדבר הדחוף על פני החשוב. זה מראה שאין לנו סדר עדיפויות חכם. אנחנו צריכים לקדם את הדברים שחשובים לנו באופן מודע, כי זה אף פעם לא יהיה הרגע הנכון. יש ציטוט שאומר, 'אנשים מבזבזים שנים רק כי הם לא מוכנים לבזבז שעות'. קל להיות בתוך שטף. בכל תחילת שנה יש מחשבות על 'השנה אעשה יותר ספורט', 'אפתח את העסק שחלמתי עליו'. החלומות עוברים קופי־פייסט מראש שנה אחד לבא אחריו. הכרכרה נוע תנוע, כי 50 אחוז מהפעולות שלנו מבוססים על הרגלים אוטומטיים, ואם לא נעצור להתבונן בהם - אין דרך לצאת מהלופ".

     

    כץ מונה 12 פעולות שכדאי לעשות כדי לחיות את החיים שאתן רוצות לחיות:

     

    בחרו פעולה שתיתן לכם מידע המאפשר התקדמות

    הוציאו רעיון קטן אל הפועל כמה שיותר מהר, במקום לחשוב מיליון שנה איך מבצעים אותו. הרבה סטארטאפים פועלים כך. הם עושים צעד אחד לבדוק את ההיתכנות של המוצר. בספר מספרת כץ על היזם ניק סווינמרן, שרצה למכור נעליים באינטרנט. הדרך האינטואיטיבית הייתה לפתוח עסק, לקנות מלאי נעליים, לצלם קטלוג, להחזיק מחסנים ומערך מכירות. אבל הוא פשוט נכנס לחנות נעליים ברחוב שלו, צילם שני זוגות, שאל את המוכר אם זה בסדר שיעלה אותן לרשת, ואם מישהו ירצה לקנות הוא יבוא לרכוש וישלח לקונה. הוא חסך לעצמו שנת עבודה וקיבל מידע האם אנשים מוכנים לקנות נעליים שלא מדדו, וכך הוא הקים את "זאפוס", חנות הנעליים המקוונת הגדולה בעולם. רוצים לגור במושב? שכרו שם בית לחודש ותראו אם זה מה שאתם רוצים באמת. הרבה החלטות אפשר לפרק לצעדים קטנים. זה גם נותן תחושה טובה שאנחנו מניעים תהליך, וגם מאפשר לקבל מידע שאי־אפשר לקבל באופן תיאורטי, רק מהחיים עצמם.

     

    פרקו את המטרות לפעולות יומיומיות

    במקום לחשוב על מהפך משנה חיים, התחילו עם צעדים קטנים משני חיים, והפכו מטרות לשורת פעולות יומיומיות. רוצים להעמיק חברויות? התקשרו כל יום לחבר אחר והעדיפו אינטראקציות אישיות על פני בילוי בחבורה.

     

    אל תחששו להפסיק להתמיד

    אנשים יגידו לכם שרק המתמידים מנצחים. לא תמיד. לעתים קרובות אנחנו ממשיכים להיות מחויבים לדברים רק כי כבר התחייבנו אליהם. אם מישהו למד רפואה ומבין שזה לא מתאים לסגנון החיים שהוא רוצה, הוא לרוב ימשיך שם כי הוא כבר למד, השקיע, בזבז שנים וכספים. גם מערכות יחסים לא טובות משאירות אותנו. ההבנה שאנו שבויים של החלטות עבר שלנו, נותנת לאנשים מוטיבציה לשינוי.

     

    קבעו בקול רם דד־ליין למשימות לא דחופות

     הדברים הכי חשובים לנו הם בדרך כלל לא דחופים, ובלי משהו חיצוני הם פשוט לא יקרו. לכן הרבה פעמים דברים נדחים עד שמישהו מת או שנעשה מאוחר מדי. דד־ליין הוא כלי חזק.

     

    התחילו עם צעדים קטנים משני חיים, והפכו מטרות לשורת פעולות יומיומיות (צילום: GettyimagesIL)
      התחילו עם צעדים קטנים משני חיים, והפכו מטרות לשורת פעולות יומיומיות(צילום: GettyimagesIL)

       

      הכירו בעובדה שפחד הוא חלק מהחיים

      יצירת החיים שמתאימים דורשת להכיר בכך שפחד הוא חלק מהחיים והוא אינו סימן לסכנה או איתות להתרחק. אין חיים משמעותיים בלי פחד וסכנה. כץ: "להישאר בעבודה גרועה זה לא מפחיד, זה קל, כי זה מה שאני מכירה. לעזוב זה מפחיד".

       

      הכירו את "מצב הזרימה"

      מדובר במצב שבו רמת המעורבות שלכם בפעולה גבוהה. רופאים מרגישים אותה כשהם מנתחים חולה שלהם, ולהבדיל, חשים אותה גם אנשים שאופים עוגה. כדי להגיע לרמת מעורבות צריכות להתקיים שלוש התאמות חשובות: א. האתגר מוכרח להלום את היכולות שלכם. ב. חייב להיות לכם יעד סופי ברור. ג. נטרול כל הסחות הדעת שיאפשר עבודה יסודית ועמוקה.

       

      קיימו את עצמכם בתנאים פיזיים טובים

      קשה לחפש משמעות דרך עיניים שנעצמות באמצע היום או באמצעות גוף שלא מקבל תזונה נכונה וזז מעט מדי. כדי להעז לחיות את החיים שאתם רוצים, עליכם גם לחזק את ה"מכונה". שינוי מצב פיזי מביא גם לעלייה במצב הרוח.

       

      גו שינוי מצב פיזי מביא גם לעלייה במצב הרוח (צילום: Shutterstock)
        גו שינוי מצב פיזי מביא גם לעלייה במצב הרוח(צילום: Shutterstock)

         

        הכירו בעובדה שאין 100 אחוז

        פרפקציוניזם הוא השטן. אנחנו מסתתרים מאחוריו כאילו זו מחמאה. בפועל המסר הוא שעדיף להיות מושלמים על פני הניסיון להשתפר. זה מייצר סכנות גדולות כי לא ננסה שום דבר שאנחנו לא בטוחים במאה אחוז שאנחנו ממש טובים בו. כאן בדיוק אנחנו מייצרים הימנעות, ויש לה מחיר. בשפה המקצועית קוראים לזה "חשיפה לבינוניות", לעשות בכוונה משהו לא מושלם, רק כדי לראות את עצמנו מתקדמים בכל זאת.

         

        הכינו טבלה לניטור עצמי

        ניטור עצמי מאפשר לשחרר מחשבות מעכבות ולשנות את היחס אליהן. בחרו תחום "רגיש" או תקוע בחייכם וזהו את הדפוסים שלכם בתוכו. כתבו בעמודת ה"עובדות האובייקטיביות" מה קרה, ב"עובדות הסובייקטיביות" את הפרשנות שלכם, בעמודת ה"רגשות" איזו תגובה רגשית זה עורר, וב"פעולה" מה הייתה ההתנהגות שלכם.כעת התבוננו בקשר בין האירוע לפרשנות ושאלו את עצמכם אם זו אכן הפרשנות היחידה.

         

        קבעו סדר עדיפות אקטיבי

        בתחילת כל יום או ערב לפניו בחרו את הפעולה הכי חשובה ולא דחופה, ואותה "תבלעו" על הבוקר, כשאתם ערניים ונטולי הסחות דעת. לפי עקרון ה־80/20, המבוסס על חוק מוכח מתמטית, 20 אחוז מהשעות שלנו הן אפקטיביות ומובילות ל־80 אחוז מההתקדמות שלנו. בהקשר זה כדאי לחשוב גם מהו הדבר שאתם עושים רק 20 אחוז מהזמן אך מזין 80 אחוז משביעות הרצון שלכם.

         

        גו ניטור עצמי מאפשר לשחרר מחשבות מעכבות ולשנות את היחס אליהן (צילום: Shutterstock)
          גו ניטור עצמי מאפשר לשחרר מחשבות מעכבות ולשנות את היחס אליהן(צילום: Shutterstock)

           

           

          שנו את הטריגרים כדי לשנות הרגלים

          אם במקום לחזור הביתה, תלכו לחבר, מה הסיכוי שתקרסו לתוך הספה מול הטלוויזיה? הרגלים קבועים מתקיימים בתוך ההקשרים שלהם, ולכן שינוי הסביבה והטריגרים שכלולים בה יגרמו לשינוי בהתנהגות האוטומטית. כשאנחנו יוצאים מהאוטומט, קבלת ההחלטות המודעת שלנו עולה שוב על המגרש. אגב, לפי מחקרים, הזמן הטוב ביותר לשנות הרגלים הוא דווקא בחופשה, כי כל האזכורים הסביבתיים שלנו שונים.

           

          פנו זמן קבוע לאדם אהוב

          לרגשות חיוביים יש תפקיד משמעותי בבנייה ובהרחבה של היכולות שלנו. זמן קבוע עם אדם אהוב יאפשר לנו לקיים אורח חיים שתורם לחוויית חיים טובה.

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד