מנזקי הקורונה: מה זה המאסְקְנֶה ומה לעשות כדי לא לחטוף אותה?

כאילו כל הסטרס הזה של התקופה האחרונה לא הספיק, כעת אנו מתבשרות על בעיות עור חדשות שנוצרות מעטיית מסכה. שנת 2020, את המתנה שלא מפסיקה לתת!

המסכה יוצרת המוןן בעיות עור שלא היו קודם (צילום: Shutterstock)
המסכה יוצרת המוןן בעיות עור שלא היו קודם (צילום: Shutterstock)

אתר הניו־יורק טיימס דיווח לאחרונה על קטגוריה חדשה אצל מותגי הטיפוח הקוריאני: "מוצרי החובה לטיפול במאסקנה". MASKNE, שילוב של המילים "מסכה" ו"אקנה", הוא מושג חדש שהקורונה הביאה לחיינו וכבר צובר פופולריות והאשטגים. הוא מתייחס לפצעונים, לגירויים, לאקנה וחררה שמופיעים על העור שחוסה מתחת למסכה, מהסנטר ועד קצה האף, אזור שעד כה חיינו איתו יחסית בשלום וכעת דורש טיפול מיוחד.

 

"המסכה חיונית לשמירה על בריאותנו", מסבירה ד"ר חגית מץ, רופאת עור בכירה מהמרכז הרפואי תל־אביב (איכילוב), "אבל היא גם יוצרת המון בעיות עור חדשות שלא היו קודם. כשאנחנו כל הזמן עם מסכה, אנחנו בעצם יוצרות חממה לחיידקים. אנחנו גם נוגעות יותר בפנים, מורידות את המסכה, עוטות את המסכה. אנחנו מעבירות לכלוך שיש לנו על הידיים לתוך הנקבוביות ויוצרות מצע אידיאלי לחיידקים. תוסיפי לזה זיעה, פיח ולכלוך, וקיבלת פצעונים, חררה ועור לא אחיד".

 

להחליף את המסכה בתדירות גבוהה ככל האפשר (צילום: Shutterstock)
    להחליף את המסכה בתדירות גבוהה ככל האפשר(צילום: Shutterstock)

     

    גם פולה בליק, מומחית לרפואה טבעית וקוסמטיקה משולבת, מספרת כי לקליניקה שלה מגיעות מטופלות עם פריחה ופצעונים כתוצאה מהשימוש במסכה. "הלחץ, החיכוך והשינוי הסביבתי בפעילות בלוטות החלב גורמים להחמרה של מצב אקנה קיים. המסכה גורמת לסדקים דלקתיים בזוויות הפה בגלל יובש או רוק. יש גם רגישויות ואלרגיות לחומרים שמהם עשויה המסכה, מה שמזרז הופעת גרד ואדמומיות".

     

    ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר, מזכירה כי "חשוב להתייחס גם לרגישויות לניקל (זו רגישות המתכת השכיחה ביותר באוכלוסייה). זהו סוג המתכת שאיתו מחזקים את חיבור המסכה באף, ויש לשים לב אם הוא גורם לריאקציה כלשהי בעור, גם אם הוא אינו בא במגע ישיר איתו".

    ד"ר מץ: "במצב אידיאלי הייתי מציעה לא להתאפר בכלל עם המסכה. המייק־אפ נספג במסכה והוא מהווה עוד שכבה שסוגרת על העור שלך ובעצם יוצרת שכבה שומנית ומזיעה. זו חגיגה לפצעי אקנה"

     

    איך האיפור משפיע על העור שמתחת למסכה?

    ד"ר מץ: "במצב אידיאלי הייתי מציעה לא להתאפר בכלל עם המסכה. המייק־אפ נספג במסכה והוא מהווה עוד שכבה שסוגרת על העור שלך ובעצם יוצרת שכבה שומנית ומזיעה. זו חגיגה לפצעי אקנה, ומי שגם ככה יש לה נטייה לעור שומני או אלרגי, בטח חווה התגברות משמעותית בתקופה הזאת, והעור מתחיל לגרד".

     

    ד"ר מרסר ממליצה גם היא להעדיף איפור קליל: "המסכה חוסמת ומקשה על עור הפנים, ולכן מומלץ שלא להוסיף עוד שכבת איפור כדי לא לחסום את הנקבוביות לגמרי. אני ממליצה לשלב מוצרי טיפוח כדי לא להעמיס על העור, מייק־אפ עם קרם הגנה למשל. הביאי בחשבון שעור שנוטה לאקנה יסבול יותר מאיפור על עור לח שאינו נושם, ועם הזמן הוא גם מזדהם".

     

    האם יש צורך במוצרי טיפוח מיוחדים לקורונה?

    ד"ר מץ: "ממש לא חייבים, וחבל על הכסף. צריך לשמור על העור נקי עם המוצרים שאת רגילה אליהם, להחליף מסכה ככל האפשר, והעיקר כמה שפחות לנגוע בפנים".

     

    לגעת בפנים כמה שפחות (צילום: Shutterstock)
      לגעת בפנים כמה שפחות(צילום: Shutterstock)

       

      אז מה אפשר לעשות?

      1. להוריד את המסכה מתי שרק אפשר ולתת לעור לנשום.

       

      2. להחליף את המסכה בתדירות גבוהה ככל האפשר. לא להסתובב עם מסכה כירורגית חד־פעמית במשך ארבעה ימים (כן! אנחנו מסתכלות עליכן!). היא הופכת להיות מזוהמת ולא יעילה.

       

      3. משתמשת במסכת בד? יש לכבס אותה בכל יום.

       

      4. לשטוף היטב את הפנים במים וסבון. עם זאת - לא להגזים עם הניקיון כי אז יש פגיעה בשכבת ההגנה הטבעית של העור.

       

      5. להמעיט בשימוש בכפפות. הכפפות צוברות לכלוך וחיידקים, ואנחנו נוגעות בפנים מאות פעמים ביום ומעבירות את החיידקים האלה לפנים.

       

      6. כדאי לעבור למוצרי טיפוח וביוטי שהם Oil Free בעור שנוטה לאקנה, כמו קרמים על בסיס מים שנספגים בקלות. הם חיוניים במזג האוויר הנוכחי ובטח עם מסכה.

       

      משתמשת במסכת בד? יש לכבס אותה בכל יום (צילום: Shutterstock)
        משתמשת במסכת בד? יש לכבס אותה בכל יום(צילום: Shutterstock)
         

         

        7. לא לוותר על קרם הגנה. גם כשנראה שהשמש לא חזקה במיוחד, ואפילו כשיושבים במשרד ליד חלונות זכוכית, הקרינה מצליחה לחדור ולהגיע לעור הפנים שלנו. מסכות אינן מסננות את הקרינה, ויש למרוח קרם הגנה גם מתחת למסכה לפני כל יציאה החוצה.

         

        8. להפחית שכבות טיפוח. גם אם את מכורה לסדרת 13 הפעולות של הביוטי הקוריאני, זה הזמן להרפות. העור צריך לנשום.

         

        9. כדאי לחלק את פעולות הטיפוח לאורך היום ולא להעמיס על העור בבת אחת. חייבת קרם לחות? קחי אותו איתך ותמרחי במשרד, כשתהיי תחת המזגן.

         

        10. אם מתפתחים סדקים ואדמומיות באזור האפרכסת (כתוצאה מגומיות המסכה שמונחות על האוזניים), יש למרוח פרפין לבן רך כדי לסכך ולהפחית את החיכוך.

         

        לשטוף היטב את הפנים במים וסבון, אך לא להגזים (צילום: Shutterstock)
          לשטוף היטב את הפנים במים וסבון, אך לא להגזים(צילום: Shutterstock)

           

          11. במקרים חמורים של חררה ואדמומיות יש להיוועץ עם רופא עור. הוא עשוי לרשום משחה משולבת הכוללת סטרואידים במינון נמוך להקלה על הגירוי.

           

          12. טיפול לאזור שפיתח תגובה יכלול ראשית ניקיון טוב של האזור עם סבון (ניתן גם לנקות ולחטא עם חומר אלכוהולי עד 70 אחוז). הטיפול יכול לכלול ניקיון של מזהמים תוך שימוש במכשור מחדיר לחויות במקרה של יובש. במקרים של התגברות האקנה יכלול הטיפול שימוש בחומרים לעור שמן על בסיס מים.

           

          13. איזון הלחות: השימוש במסכה לאורך כל היום עלול להותיר את העור יבש ומגורה, לכן חשוב להקפיד להשתמש בתכשירי לחות. גם השפתיים דורשות הזנה, שכן התנאים מתחת למסכה יכולים לגרום לשפתיים סדוקות, ולכן שפתון לחות המכיל מרכיבים מזינים כמו ויטמין E או חמאת שיאה יטיבו עמן.

           

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד