עיר נמלים: איך תוכלו להיפטר במהירות וביעילות מהנמלים בבית

הן פועלות במבנה חברתי מפותח וחדור מטרה וריסוס רגיל לא יבריח אותן, אז מה אפשר לעשות כשקן של נמלים מתנחל בדירה ואיך תתמודדו עם הזן המסוכן של נמלת האש?

ליעונה מנקלי

|

26.08.20 | 09:48

נכון שכשרואים שיירה של אלף נמלים האינסטינקט אומר לרסס אותן, אבל זה לא יפגע בקן ולא יפתור את הבעיה (צילום: Shutterstock)
נכון שכשרואים שיירה של אלף נמלים האינסטינקט אומר לרסס אותן, אבל זה לא יפגע בקן ולא יפתור את הבעיה (צילום: Shutterstock)

הקיץ הישראלי הוא אתגר בפני עצמו. תוסיפו לזה עוד כמה חברים שבאים להתארח בלי הזמנה, כמו יתושים, תיקנים ונחיל נמלים, והנה לכם עילה ממשית לביטול העונה.

 

האחרונות מאתגרות במיוחד. ישנם כ-12 סוגי נמלים נפוצים בישראל. (ואם שאלתם – אז אפשר למצוא אותם בכל יבשת, מלבד באנטארקטיקה). צבען אדום, חום או שחור והן ברובן אוכלות-כל. הצלחתן וחריצותן קשורות קשר הדוק למבנה החברתי המפותח שלהן ולגמישותן הפיזיולוגית והאישיותית, דבר שהפך אותן למודל אידיאלי עבור חוקרים רבים במחקרים על יציבות אבולוציונית, אקולוגיה ועוד. שיטות פעולתן נחקרו גם בהקשר מדעי המחשב והרובוטיקה, והובילו ליצירת אסטרטגיות שונות, ביניהן אפילו פיתוח אלגוריתמים שונים.

 

כל זה טוב ויפה, עד שהם מגיעות לשיש שלנו במטבח.

 

בתקופת הקיץ הנמלים נוהגות לצאת מהקן שבאדמה ולחפש לעצמן מקומות נעימים יותר, הכוללים קרבה למקור מים ומזון. חוש הריח המפותח של הנמלה יכול להוביל אותה לארוחת שחיתות של פירורים אצלכם במטבח, גם אם אתם מתגוררים בקומה גבוהה מאוד. ואם אחת הצליחה, תהיו בטוחה שהיא תספר לחברותיה גם, וכולן יטפסו ביחד בקלות גם לקומה העשירית בבניין.

 

החדשות הטובות: במרבית הסוגים אפשר לטפל ולמגר, מלבד נמלת האש, שנכנסה לרשימה המפוקפקת של מאה המינים הפולשים הגרועים ביותר בעולם שמפרסם האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN).

 

"חשוב לעשות הבחנה בין נמלת אש לבין שאר הסוגים בטיפול בהן", מסביר בועז קייזרמן, בעל "קייזרמן שירותי הדברה", דור שני בענף, מרצה ומייעץ בתחום וחוקר מזיקים ומכרסמים. "ההבדל העיקרי הוא שכל שאר מיני הנמלים פועלים מתוך קן אחד ועשויים להשפיע על רדיוס של 30-40 מטר בממוצע. הנמלים יכולות לטפס גם לקומה שלישית או רביעית במסגרת אותו הרדיוס", הוא מסביר. "אבל לרוב חיסול הקן יפתור את הבעיה בבית. לעומת זאת, לנמלת אש יכולים להיות כמה קינים באותו רדיוס ולכן, גם אם נפגע בקן אחד זה לא יפתור את הבעיה".

 

אז איך תזהו מול מי אתם מתמודדים? נמלת האש קטנטנה, צבעה כתום-אדום, ועקיצתה עלולה לגרום לכוויות שורפות, כשמה כן היא. אם חיות המחמד שלכם נפגעות ממנה וגם עליכם יש סימני עקיצות מדאיגים, כנראה שמדובר בה. ואם אינכם בטוחים – מומלץ להזמין מדביר מקצועי.

 

בעקבות המלכה האם

אם הנמלים החצופות (והחרוצות) שהזמינו את עצמן לביתכם אינן נמלי אש, כדאי להתמקד במטרה לשמה התכנסנו, והיא מיגור הקן והמלכה, העומדת בראש הפירמידה.

 

כאן צריך להבין קודם כל את שרשרת האספקה: "נכון שכשרואים שיירה של אלף נמלים האינסטינקט אומר לרסס אותן, אבל זה לא יפגע בקן ולא יפתור את הבעיה. רק יוסיף לכם עוד ריסוס או פיתיונות בבית", מדגיש קייזרמן. למה? כי מי שאחראית על הרבייה היא המלכה. שאר הנמלים הן עקרות, ותפקידן לספק לה ולקן כולו מזון, ואם אספקת המזון נפסקת, אז המלכה מגבירה את קצב הרבייה כדי לדאוג לעוד ועוד פועלות.

 

אז מה כן עושים?

"אפשרות אחת היא לעקוב אחרי השיירה בסבלנות ולמצוא את פתח הקן", מציע קייזרמן. אפשר להיעזר בפיתיונות דבש וליצור מעין "פיתיון יזום" שיגרום לשיירה להתגלות, ואז תוכלו לעקוב אחריה ביתר קלות. ריסוס פתח הקן יפתור את בעיית הנמלים בבית, ויחסוך מכם ומהסביבה את ריסוס כלל חללי הבית.

 

דרך שנייה היא להיעזר בפיתיונות של ג'ל, שנמכרים בחנויות. הבעיה היא שלא תמיד הנמלים לוקחות את הפיתיון. "אני, כמדביר, מציע כאן יתרון בדמות 'מבחן טעימה'. מנסה מגוון רחב של פיתיונות – ואז יש סיכוי גדול שאחד מהם יעבוד", הוא אומר. "ברגע שהפיתיון נלקח - הקן יחוסל. אין להן סיכוי".

 

ומה לגבי נמלי אש? קייזרמן ממליץ שלא לנסות לפתור את הבעיה בעצמכם. "היכולת להעלים אותן בעזרת תכשירים ביתיים נמוכה. אם הסיכוי לפתור עצמאית בעיה של נמלים רגילות הוא 30% בממוצע, אז הסיכוי להיפטר לבד מנמלת אש עומד על כ-5%", הוא מסביר. "מכיוון שנמלת אש הופכת אט אט לחרק הכי נפוץ במדינה יש סיכוי גבוה לטעות בזיהוי ולחשוב שמדובר בנמלים רגילות. בנוסף, יש אפשרות שתבחרו פיתיון לא נכון, תטעו בתזמונים המדויקים בהם כדאי לעשות את הטיפול ובמינונים של החומר שצריך לפזר. אם אתם גרים מעל קומה שניה ויש לכם נמלי אש בבית – אז רוב הסיכויים שכל החצר והשכונה נגועות בנמלים", הוא אומר.

 

הופכת לחרק הכי נפוץ במדינה. נמלת האש (צילום: Shutterstock)
    הופכת לחרק הכי נפוץ במדינה. נמלת האש(צילום: Shutterstock)

     

    במקרה כזה יש להגדיר את שטח הטיפול, שיכול להגיע למאות מטרים מרובעים וכן לדאוג לתוכנית טיפול שלרוב אינה רק בתוך הבית, אלא גם בחצר הבניין. "במרבית המקרים יש צורך לנטר ולהגדיר את השטח הנגוע, ואז לעשות ביקורת על הטיפול. הסיכוי להצליח שואף לאפס אצל מי שאין לו רקע ורישיון בהדברה".

     

    טיפים להתמודדות עם נמלים בבית

    • אל תדבירו שלא לצורך. רק אם זיהיתם נמלים – רק אז כדאי להתחיל לפעול, ולא כאקט מניעתי, שאינו תקף במרבית המקרים, ועלול, דווקא לעשות את הפעולה ההפוכה ולהזמין אליכם נמלים.
    • הדברה ומיגור נמלים נעשים באמצעות פיתיונות ג'ל, פיתיונות גרגירים (לרוב מתאימים לשימוש בחצר) וריסוס. רובם זמינים לרכישה בחנויות.
    • בניגוד אלינו, נמלים אוהבות חום ולחות, ולכן הן נוהגות להתמקם מאחורי המקרר ובקרבת ברי מים. חשוב לדאוג עד כמה שאפשר שהמקומות הללו יישארו יבשים ונקיים.
    • נקו תדיר את הפירורים על הדלפק ועל משטחי העבודה, ושמרו עוגיות, סוכר ודבש בקופסאות סגורות ואטומות. מומלץ לאטום היטב את מה שאפשר או לשמור בקירור. אחרת הנמלים יאתרו כל פירור שנשאר על השיש, יגיעו לכל קופסת סוכר שלא נסגרה עד הסוף ויביאו איתן חברות לחגיגה.
    • טיפול לא נכון וריסוס של הנמלים שאתם רואים יכול להביא לתוצאה הפוכה ולצבא שלם של נמלים נוספות, שכן אם לא מגיע אוכל לקן, קצב ההתרבות הולך וגובר, כדי ליצור עוד ועוד "פועלות" שיביאו אוכל הביתה.
    • אמנם פיתיונות הג'ל למיניהם אינם רעילים ברמה קטלנית, אבל מומלץ להשתמש בהן במקומות שאינם נגישים לחיית המחמד הסקרנית שלכם.

     

     

    עלויות
    • עלות טיפול בנמלת אש – כ-400-800 שקלים לדונם. המחיר יכול להשתנות בהתאם לנסיבות ולקריטריונים השונים.
    • עלות לטיפול בשאר סוגי הנמלים – טיפול לדירה יעלה בסביבות 400-600 שקלים.
    • אחריות: ישנם מדבירים שנותנים אחריות של 3-6 חודשים עבור ההדברה ואחרים שלא. למעשה זו רק מחווה של רצון טוב, מכיוון שבמרבית המקרים חזרתן של הנמלים קשורה בסיבות אחרות ולא ביעילות חומרי ההדברה.

     

    שיטות טבעיות להרחקת נמלים

     

    אם אין לכם נחילי ענק בבית, אלא כמה נמלים בודדות, אז רגע לפני שאתם מזעיקים את יחידת הקומנדו, אפשר לנסות כמה שיטות טבעיות DIY.

     

    הראשונה היא לשמור על בית נקי, עצה טובה בלי קשר לנמלים. לפעמים הנמלים יכולות להיעלם ממש כפי שהופיעו, ושווה לבדוק אם לאחר שניקיתם היטב הן הלכו לבלי שוב. ניקיתם והן עדיין נוהגות בבית שלכם כשלהן? תוכלו לנסות את השיטות הבאות:

      

    • גיר

    אנחנו לא מתכוונים לזה שחורק על הלוח בבית הספר, אלא לגיר עצמו. הוא מכיל סידן פחמתי (קלציום קרבונט), שעוזר להרחיק את הנמלים. אפשר לפזר קצת אבקת גיר באזורים שמהם מגיחות הנמלים, או אפילו לשרטט קווים בגיר כדי למנוע מהן לחצות את הגבול. נסו בעצמכם ותתפלאו לגלות שיש קווים שאפילו הן לא חוצות.

     

    אבקת קלציום קרבונט (צילום: Shutterstock)
      אבקת קלציום קרבונט(צילום: Shutterstock)

       

      • לימונים

      ישנם ריחות שהנמלים סולדות מהן ומביעות את מחאתן ברגליים. אחד מהם הוא ריח הלימון. תוכלו לסחוט מיץ לימון או להשאיר קליפות לימונים במקומות שאליהם לא תרצו שיגיעו הנמלים. אפשרות נוספת היא לנקות משטחים ואת הרצפה בעזרת מים מהולים במיץ לימון. זכרו כי כל דבר חמוץ ומריר ירחיק אותן, אך דברי מתיקה יקרבו אותן חזרה. חשוב לסגור כל קופסת עוגיות, סוכר ושאר דברי מתיקה, אחרת תבטלו את הכישוף.

       

      הוסיפו מיץ לימון לשטיפת הרצפות (צילום: Shutterstock)
        הוסיפו מיץ לימון לשטיפת הרצפות(צילום: Shutterstock)

         

        • תפוזים

        ממש כמו לימונים – גם תפוזים מסייעים להרחיק את הנמלים ולמנוע מהן לעשות ביקורי בית. ערבבו כוס מים חמים עם קליפות תפוזים ושפכו בנקודות בהן ראיתם נמלים. חשוב לנגב היטב.

         

        קליפות תפוז מושרות במים חמים (צילום: Shutterstock)
          קליפות תפוז מושרות במים חמים(צילום: Shutterstock)

           

          • פלפל שחור

          כשם שהסוכר הוא ה"גילטי פלז'ר" של הנמלים, כך הפלפל הוא שנוא-נפשן. פלפל קאיין או פלפל שחור יסייעו להרחיק אותן מהזירה. אפשר לפזר באיזורים נגועים, או לערבב פלפל עם מים ולהכניס לתוך מיכל תרסיס, ולהשתמש בו כמרחיק נמלים. הפלפל לא יהרוג אותן, אך יגרום להן לצאת ולא לשוב.

           

          מלח ופלפל יסייעו בהרחקה (צילום: Shutterstock)
            מלח ופלפל יסייעו בהרחקה(צילום: Shutterstock)

             

            • מלח

            מלח שולחן הוא אחד הדרכים הזולות והטבעיות להיפטר מנמלים. הרתיחו מים והוסיפו להם כמות נכבדה של מלח, ערבבו עד להמסתו כליל. שפכו לתוך בקבוק ספריי, והתיזו למקום שממנו ראיתם אותן מגיחות.

             

            • חומץ לבן

            הנה משהו שגם אנחנו יכולים להזדהות איתו. מסתבר שגם נמלים אינן יכולות לשאת את ריח החומץ, ממש כמונו. תוכלו להכין מעין תרופת פלא כנגד נמלים בערבוב כמויות שוות של מים וחומץ לבן. התיזו מדי יום לעבר המקום ממנו צצות הנמלים. זה אולי לא יהרוג אותן, אבל ישכנע אותן לעבור דירה בהקדם.

             

            החומץ אולי לא יהרוג אותן, אבל ישכנע אותן לעבור דירה בהקדם (צילום: Shutterstock)
              החומץ אולי לא יהרוג אותן, אבל ישכנע אותן לעבור דירה בהקדם(צילום: Shutterstock)

               

              • קינמון

              קינמון וציפורן הם תבלינים בעלי ריח חזק שאף אחד לא יכול להתעלם מהם. כולל נמלים. הם נחשבים לחומרי דחייה טבעיים של נמלים. גם כאן, אפשר לפזר מעט על השיש, או לשים מקלות קינמון בסמוך למקום שממנו הן מגיחות.

               

              נחשבים לחומרי דחייה טבעיים של נמלים (צילום: Shutterstock)
                נחשבים לחומרי דחייה טבעיים של נמלים(צילום: Shutterstock)

                 

                • מנטה

                גם המנטה החריפה (ולא נענע) נחשבת לדוחה חרקים. נמלים לא אוהבות את הריח ונמנעות מאזורים שבהם יש עקבות ריח של מנטה. תוכלו להשתמש בשמן מנטה ולערבב עם מים, ואז להתיז בעל השיש ומשטחי העבודה במטבח, כדי להרחיק אותן.

                  

                 

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד