להרגיש כמו ביוון: סופלקי פרגיות על מחבת עם ירקות אפויים בתנור

הסופלקי היווני שמוגש בפיתה מזכיר מאוד את השיפודים הישראליים. ההבדל המרכזי הוא בתיבול ובמטבל הנלווה, המבוסס על שום, לימון ואורגנו

  (צילום וסגנון: מילי אליהו)
 

שמו של הסופלקי נגזר מהמילה היוונית סופלה, שפירושה שיפוד. ואכן, ממצאים ארכיאולוגיים מאזור סנטוריני מראים כי כבר במאה ה־17 לפני הספירה נהנו תושבי המקום מבשר על שיפודים, שהונחו בין שתי אבנים מעל מדורה. הסופלקי מזכיר מאוד את השיפודים שלנו, וכמותם – גם הוא נאכל בפיתה, עם ירקות וצ'יפס (ובגרסה הלא כשרה גם עם רוטב יוגורט). ההבדל המרכזי הוא בתיבול הבשר, ובמטבל הנלווה, המבוסס על שום, לימון ואורגנו.

איך עושים את זה? את הירקות – בתנור. את הבשר – על מחבת פסים, גריל או פלנצ'ה.

 

המרכיבים

(4-3 מנות)

 

  • 800-700 גרם בשר פרגית, חתוך לנתחים
  • 3-2 כפות שמן קנולה

למשרה

  • 3 כפות מיץ לימון
  • 1 לימון, פרוס בקליפתו
  • 6 גבעולי אורגנו טרי
  • 1 כף אורגנו יבש
  • 2 שיני שום, כתושות
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית מחוקה מלח

 

לירקות

  • 2 בטטות בינוניות
  • 4 עגבניות
  • 3 בצלים סגולים גדולים
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • 2 כפיות אורגנו יבש
  • 4 כפות (60 מ"ל) שמן זית
  • להגשה: פיתות עבות (פיתה עיראקית או לאפה), סלט טחינה

 

 

ההכנה

1. המשרה: שמים בקערה את כל מרכיביה ומערבבים. מוסיפים את נתחי הפרגית ומערבבים לציפוי מלא. מאחסנים במקרר חצי שעה לפחות (ועד לילה).

2. הירקות: מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.

3. קולפים את הבטטות, חוצים ופורסים אותן. חוצים את העגבניות. קולפים את הבצל וחותכים לרבעים. שמים את הירקות בקערה, מוסיפים את המלח, הפלפל, האורגנו ושמן הזית ומערבבים לציפוי אחיד. מעבירים את הירקות לתבנית ומשטחים בשכבה אחידה.

4. אופים כ־35 דקות, עד שהירקות רכים. מוציאים.

5. מלהיטים מחבת פסים או פלנצ'ה, מוסיפים את שמן הקנולה ומחממים. מוסיפים את הפרגיות וצולים 4-3 דקות מכל צד, עד שהנתחים מזהיבים.

6. פורשים את הפיתות על משטח העבודה, מזלפים עליהן סלט טחינה בנדיבות ומניחים במרכזן את נתחי הפרגית והירקות. מגלגלים ומגישים.

  • איך שומרים? את הפרגית – עד 3 ימים במקרר (הירקות מתרככים).

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד