4 מנורות ישראליות חדשות: אם כבר תקועים בסגר - אז שיהיה מואר

מהשקט שנכפה עלינו יכולה לנבוע יצירה חדשה. StudioKnob, חן תעוז, חיים אבגי ונעמה הופמן: מבט מקרוב על סדרות תאורה שנולדו או התממשו בימי קורונה

סיגל נמיר

|

28.07.20 | 21:54

Click Light, של StudioKnob. מדף שאליו מתמגנטים חבלים מאירים באורכים שונים. מהרוח המשחקית תוכלו להתרשם בסרטון שבהמשך הכתבה (צילום: אורי גרון)
Click Light, של StudioKnob. מדף שאליו מתמגנטים חבלים מאירים באורכים שונים. מהרוח המשחקית תוכלו להתרשם בסרטון שבהמשך הכתבה (צילום: אורי גרון)
Bulbi, בעיצוב חן תעוז. מעין יצורי תאורה עגלגלים וחמודים (צילום: יניב גבאי)
Bulbi, בעיצוב חן תעוז. מעין יצורי תאורה עגלגלים וחמודים (צילום: יניב גבאי)
020 של נעמה הופמן. קולקציה שנולדה בעיצומם של ימי הבידוד, וכוללת, לראשונה בעבודתה הקווית של הופמן, כדורים (צילום: נעמה הופמן סטודיו)
020 של נעמה הופמן. קולקציה שנולדה בעיצומם של ימי הבידוד, וכוללת, לראשונה בעבודתה הקווית של הופמן, כדורים (צילום: נעמה הופמן סטודיו)
''ארטיק'', מנורת שולחן חדשה של חיים אבגי. בסיס מעץ אלון, נורת לד ואהיל אלומיניום (צילום: חיים אבגי)
''ארטיק'', מנורת שולחן חדשה של חיים אבגי. בסיס מעץ אלון, נורת לד ואהיל אלומיניום (צילום: חיים אבגי)
 

כשקוביד-19 התפרץ, העולם נסגר, וברגע אחד המירוץ הבלתי נגמר נעצר. המחיר היה, עודנו ויהיה כבד, אבל בין נקודות האור של הדממת המנועים הגלובאליים היו השקט והזמן שהתפנה. לצד הקושי התאפשרו מרחב נשימה, התבוננות ומחשבה. יעידו גופי התאורה היפים שנולדו או התגבשו בזמנים המאתגרים. 

 

StudioKnob, Click Light

 

דקה לפני שיצאו עדי עזר ויותם שפרוני לירח דבש בהודו, הבזיק בראשו של שפרוני רעיון: הוא דמיין גוף תאורה דמוי חוט או חבל, שמעוגן לתקרה בעזרת מגנטים. מהר מהר בנה מודל היתכנות (דגם ראשוני ובסיסי ביותר), וכשהמנורה האירה – לא הצליח להחניק את שמחתו מאורה החמים ורוחה המשחקית.

 

חמש שנים עברו מאז אותו רגע, ובימים אלה מציגים סוף סוף בני הזוג (StudioKnob), ביחד עם Aqua Creations, את ''קליק לייט'': מדף עץ אלון שאליו מתמגנטים שלושה חבלים מאירים באורכים שונים, שיכולים ליצור שלל צורות וקומפוזיציות.

 

תהליך הפיתוח של הרעיון לכדי מוצר נעשה בתמיכתה של ''אקווה קריאיישנס'' (צילום: אורי גרון)
    תהליך הפיתוח של הרעיון לכדי מוצר נעשה בתמיכתה של ''אקווה קריאיישנס''(צילום: אורי גרון)

     

    בדרך היו לא מעט גלגולים: לראשונה הוצג בגלריה של החברה לפיתוח יפו העתיקה, והמדף היה עשוי אז ממתכת. ''שמנו לב שאנשים חוששים או נרתעים לגעת בו, על אף שאין אפשרות להתחשמל ממנו". הצעד הבא היה למצוא את החומר המבודד המתאים ביותר הן מבחינת נראותו של גוף התאורה, והן כמענה לצורך להוסיף שכבת בידוד. את האבטיפוס המעודכן הציגו השניים בשבוע העיצוב של ניו יורק לפני שנתיים, במסגרת Wanted Design – הפלטפורמה לקידום מעצבים צעירים ומבטיחים. "הדוכן שלנו היה עמוס מבקרים ושאלות. הבנו שיש לנו משהו מעניין, שיש ביקוש, ושאנחנו חייבים לקדם אותו למוצר".

     

    אלא שפיתוח גוף תאורה כמו "קליק לייט" למוצר מוגמר הוא תהליך מאוד יקר. מעבר למורכבות חומרי הגלם והחלקים, היה צורך להתאימו לדרישות התקן, וגם לרשום עליו פטנט. "הבנו שאין לנו ברירה אלא למצוא חברה שתסכים להיות חלק מהפיתוח ותיקח את האחריות לייצור".

     

    ל"אקווה קריאיישנס", מותג התאורה של אלבי צרפתי, יש פרויקט של שיתוף פעולה עם מעצבים צעירים, ובתום שנה של עבודה משותפת ומאומצת על המנגנון (מדובר בסגירת מעגל חשמלי בעיקרון הדומה לזה של נורת הליבון, וחבל התאורה מתפקד כמפסק) – הוא מוכן להתחיל את מסעו בעולם. במהלך השנה נשלח לתחרויות עיצוב שונות, וגוף התאורה שמזמין לגעת ולשחק לא אכזב, וזכה בפרסים.

     

     

    ההשקה החגיגית תוכננה להיערך במסגרת יריד "צבע טרי". הקורונה טרפה את הקלפים, וכעת, ללא טקסים מיוחדים, ניתן לרכוש את "קליק לייט" דרך אתרי החברה או הסטודיו. אפשר לבחור ביחידה הבסיסית, לחבר כמה יחידות יחד, או להזמין מערכת בהתאמה אישית.

     

    חן תעוז, Shiny Light ,Bulbi

     

    הסטודיו של חן תעוז רק בן שנה, וכעת היא בעיצומה של "החממה", תוכנית ליווי המעצבים השנתית של עמותת "לצאת מהקופסא", המתקיימת בטרמינל העיצוב בת-ים (שהשקתו הרשמית נדחתה אף היא בעקבות הקורונה).

     

    באפריל הייתה אמורה להציג ב-Salone Satellite – מתחם המעצבים הצעירים של יריד הרהיטים של מילאנו – את Shiny, קולקציית גופי תאורה חדשים שעיצבה. היריד, כמו כל אירוע אחר, התבטל. "הקולקציה עדיין ארוזה", מספרת תעוז בחיוך אירוני. "אני חושבת אולי להציג אותה כתערוכה בארץ, כי לא נראה לי שבזמן הקרוב יתקיימו תערוכות בינלאומיות, ואני מעדיפה שלא לחכות שנה"..

     

    גופי התאורה של הסדרה עשויים מיריעות דקות ומחורצות של פלדת אל חלד, וצורתם הפיסולית משלבת תהליכים תעשייתיים וגימורים בעבודת יד. הראשונים מאפשרים תמחור נגיש, האחרונים דואגים לייחודיות של כל מנורה ומנורה. כל מנורה שונה מעט בצורתה, ובהתאם גם מופעי האור והצל הנוצרים ממפגש קרני האור עם משטחיה וחריציה.

     

    צפו בסרטון שהוכן לקראת שבוע העיצוב מילאנו, שבוטל בסופו של דבר: 

     

    bulby. ''אנשים מגיבים בקריאות חיבה, כמו 'וואי איזה חמוד''' (צילום: דפנה רנרט)
      bulby. ''אנשים מגיבים בקריאות חיבה, כמו 'וואי איזה חמוד'''(צילום: דפנה רנרט)

       

      תעוז ואחד מיצירי כפייה החדשים (צילום: יניב גבאי)
        תעוז ואחד מיצירי כפייה החדשים(צילום: יניב גבאי)

         

        בסדרת Bulby תעוז דמיינה מעין יצורי תאורה עגלגלים וצבעוניים, ובאמת, היא מספרת, אנשים "מגיבים בקריאות חיבה כמו 'וואי איזה חמוד', כאילו המנורה היא תינוק או יצור חביב. אם שואלים לדעתי, אני ממליצה על בעלי הצבעים העזים, שמוסיפים הרבה אנרגיות חיוביות של שמחה. זה חלק מהסיבה שאנשים מתחברים אליהם בקלות".

         

        חיים אבגי, Artik , Alco, Nona, Tata, Combu

        "גופי קורונה, אני קורא להם", אומר חיים אבגי בחיוך על גופי התאורה שעיצב באחרונה. "זו הייתה תקופה יחסית ממושכת שהיינו בבית. אמנם השתדלתי להגיע לסדנה כמה שיותר, לפחות לכמה שעות, אבל רוב הזמן הייתי עם עצמי, די רגוע ודי שליו, בלי הלחץ של היומיום, אז הראש יותר פתוח, והמחשבות רצות, ויש זמן ליצור ולעשות דברים חדשים".

         

        אבגי קורא להם ''גופי קורונה''. אל החומרים שאיתם הוא נוהג לעבוד נוספה כעת זכוכית בניפוח, המיוצרת במיוחד עבורו (צילום: חיים אבגי)
          אבגי קורא להם ''גופי קורונה''. אל החומרים שאיתם הוא נוהג לעבוד נוספה כעת זכוכית בניפוח, המיוצרת במיוחד עבורו(צילום: חיים אבגי)

           

          כך, בתקופה יחסית קצרה, הוא מצא את עצמו עובר מרחוב אלפסי בת'א לסטודיו באזור התעשייה בחולון, שינוי גדול שלא דמיין קודם, והוסיף 5 דגמים חדשים של מנורות. אל שילובי המתכת והעץ המוכרים של אבגי נוספה כעת גם זכוכית בניפוח, המיוצרת במיוחד עבורו.

           

          נעמה הופמן, 020

           

          לפני שנתיים עברה נעמה הופמן מיפו לברלין עם בן זוגה, האמן גידי גלעם. את הסטודיו בקריית המלאכה, חמש דקות מהבית, החליף סטודיו בקומפלקס של 300 סטודיות שונים, מרחק 45 דקות נסיעה. את גופי התאורה שלה – גרפיים, מינימליסטיים ואלגנטיים – היא מייצרת בהזמנה מיוחדת. בעלי המלאכה שאתם היא עובדת כבר לא נמצאים במרחק קפיצה: החרט בהונגריה, כיפופי המתכת מגיעים מהולנד וצינורות המתכת מיוצרים במיוחד עבורה בסין.

           

          הטכנולוגיה שירתה אותה עוד לפני הקורונה. כך, למשל, עיצבה גופי תאורה למלון בפלורידה מבלי שכף רגלה דרכה בו. מברלין, היא מספרת, קל יותר לעבוד עם ובכל העולם. תקופת הסגר אפשרה גם לה לחשוב מחדש על תהליך העיצוב שלה, ולהתנסות במשהו חדש. בימים אלה היא משיקה את סדרה 202 – הקולקציה החדשה שנולדה בעיצומם של ימי הבידוד.

           

          מתוך 020. הסדרה נמכרת כעת בחנות שהכנסותיה מועברות לקרן המסייעת בהתמודדות עם הקורונה  (צילום: נעמה הופמן סטודיו)
            מתוך 020. הסדרה נמכרת כעת בחנות שהכנסותיה מועברות לקרן המסייעת בהתמודדות עם הקורונה (צילום: נעמה הופמן סטודיו)

             

            "השינוי המשמעותי היה להסתכל בצורה אחרת על הסקיצות שאני עושה. צורת העבודה שלי מאוד גרפית, והסקיצות שאני מייצרת מורכבות בעיקר מקווים. צינורות הפליז מיוצגים על-ידי קווים דקים, וצינורות האקריליק – בקווים עבים יותר. בזווית מסוימת ציור הקו של הצינור האקרילי נראה כעיגול, ופתאום החלטתי להתייחס לעיגול המצויר הזה ככדור של ממש".

             

            בשלושת גופי התאורה של הסדרה מקור האור הוא כדור זכוכית לבן העוטף נורת לד, במקום הצינור האקרילי המולבן שהכיל את סרטי הלד בהם השתמשה עד היום. בימים אלה הם מוצעים למכירה (לצד עבודות של מעצבים כמו אומברטו קמפנה, גאייטנו פשה וחיימה חיון) בחנות הדיגיטלית של Design for GlobalGiving – שיתוף פעולה בין "דיזיין מיאמי" ו"פרויקטי אנווה". ההכנסות מועברות לקרן המסייעת בהתמודדות עם נזקי הקורונה.

             

            כמה, בסופו של דבר, גייס ערן זרחי למימון העציץ ההידרופוני שעיצב? לחצו על התמונה וגלו:

             

            הגיוס הזה הסתיים במיליונים. לחצו לכתבה המלאה (צילום: דנה קופל)
            הגיוס הזה הסתיים במיליונים. לחצו לכתבה המלאה (צילום: דנה קופל)

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד