יש יותר מאובחנים בקורונה אבל האם הם חולים? לא לפי מה שאני רואה

ד"ר עמוסי כותב על המצוקה של רופא משפחה בימי קורונה ("אין לי תשובות, וגם אין לי פתרון"), והקושי מול הנתונים המבלבלים והשינוי בהנחיות - כמו נוהלי השחרור החדשים

ד"ר דורון עמוסיפורסם: 29.07.20 08:53
מה המשמעות של מספר החולים הקשים, כאשר ההגדרה של חולה קשה נתונה לוויכוח ואף השתנתה לאחרונה, מי יודע למה (צילום: שאול גולן)
מה המשמעות של מספר החולים הקשים, כאשר ההגדרה של חולה קשה נתונה לוויכוח ואף השתנתה לאחרונה, מי יודע למה (צילום: שאול גולן)

מעבר לעבודה המוזרה אותה אני חווה בחודשים האחרונים במרפאה שלי, אני חלק מצוות של מאות רופאים ואחיות המטפל באלפי חולי הקורונה שאינם מאושפזים. קצת מוזר לקרוא להם "חולי קורונה" מפני שעד כה כמעט ולא נתקלתי באנשים ממש חולים.

 

זה הולך ככה: אני מסיים בוקר או ערב במרפאת הרְפָאִים שלי. מטפל בכ-80 פניות של מטופלים, חלקן הגדול בסוגיות קורונה. מעבר לקורונה, התחלואה הכללית אמנם קטנה אבל לא נגמרה. אשה אחת עם סחרור קשה, ההוא נקע את הרגל. הילד של יסמין כבר שנה עם כאב בטן ולדוד יש ירידה בשמיעה. מתוך 80 הפניות אני מזמין למרפאה כ-20 אחוז לבדיקה גופנית. קל לשמוע בטלפון על נקע ברגל ולשלוח לצילום, זה יותר מסובך עם כאב בטן או סחרחורת פתאומית.

 

כשאני מסיים את עבודת המרפאה אני מתפנה לעבודת צוות הקורונה. עבודה שברוב המקרים מבוצעת מהבית.

  

מדובר על צוות רופאים ואחיות המלווה מאובחני קורונה הנמצאים בביתם או בבתי המלון. אלפים רבים של מטופלים. רשימות שלא נגמרות ומשקפות את כמות הבדיקות שמבוצעות באותה תקופה. בתחילת הגל הראשון, כשהיו מעט בדיקות היו, מן הסתם, מעט מאובחנים. כעת, כשמבוצעות עשרות אלפי בדיקות ביום, כמות המטופלים גדלה בהתאם. האם הם חולים? לא לפי מה שאני רואה.

 

בניגוד לנהג המונית שהסיע אותי אתמול או לכמה כתבי בריאות בערוצים השונים, מעולם לא למדתי, ולצערי אני לא יודע לטפל במגיפות. אני יודע לטפל באנשים חולים. אני חייב לחזור ולומר שעד כה במגיפה הזו לא ראיתי הרבה אנשים חולים

בכל משמרת כזו אני מטלפן לעשרות אנשים עם בדיקת קורונה חיובית. צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים יהודים וערבים, מלב תל אביב ועד שכונות אדומות באלעד ויישוביי בדואים בנגב, מנהריה ועד אילת. השיחה מתנהלת באותו האופן. שלום, מדבר ד"ר עמוסי מצוות הקורונה. אתה יכול לנחש מדוע אני מטלפן? ברור. איך אתה מרגיש? מצוין. יופי, פתיחה טובה. ספר לי למה עשית את הבדיקה? 'הבן שלי התגלה כחיובי, השתעלתי נורא, אבד לי חוש הריח, חבר בעבודה היה חיובי, סידרו לי בעבודה בדיקה מרוכזת באופן פרטי'. ואיך אתה מרגיש עכשיו?

 

ברוב המקרים המאובחנים מרגישים טוב ומתחילים את ספירת הימים לאחור. בעוד 12 יום נבצע בביתכם בדיקה נוספת, ואם היא תהיה שלילית, אחרי שלושה ימים בדיקה שלישית ואחריה תשוחררו מהאשפוז הביתי. בכל יום תטלפן אליך אחות לשמוע מה שלומך. במידה ותחול נסיגה במצבך תדבר עם רופא ובמידת הצורך תשלח לבדיקה במיון. אני מאחל לך הרבה בריאות ובעיקר הרבה סבלנות.

 

בניגוד לנהג המונית שהסיע אותי אתמול או לכמה כתבי בריאות בערוצים השונים, מעולם לא למדתי, ולצערי אני לא יודע לטפל במגיפות. אני יודע לטפל באנשים חולים. בחולה יחיד, לפעמים גם במשפחתו. אני חייב לחזור ולומר שעד כה במגיפה הזו לא ראיתי הרבה אנשים חולים.

 

במקום באנשים, אני מטפל בבדיקות מעבדה

שנים אני נוהג לומר למטופליי שאנו מטפלים באדם ולא בבדיקת המעבדה או בצילום. יותר חשוב לטפל בך ולא באותה בדיקה שחורגת מהנורמה. פה המקרה הפוך. במסגרת צוות הקורונה אני מטפל כמעט ורק בבדיקות המעבדה. אני מראיין אנשים עם בדיקה חיובית ומשחרר אנשים שמצליחים, עם הרבה מזל, להתאים את עצמם לאלגוריתם המחמיר של השחרור (שתי בדיקות שליליות בהפרש של 12 ו-15 ימים מהבדיקה החיובית).

 

לפני כמה ימים יצאה הנחיה של משרד הבריאות לשנות את נהלי השחרור. מעתה ניתן לשחרר אנשים על סמך משך הזמן שעבר מהבדיקה החיובית, ללא המתנה לתוצאות שליליות. המשמעות של השינוי הטרי הזה הוא גל שחרורים גדול בימים הקרובים. מספר המחלימים יגדל מאוד, גידול מלאכותי מן הסתם, שלא יצביע על יצאה ממשבר. בנוסף לגידול הזה במספר המחלימים יתפנו המון ערכות בדיקה, מה שיאפשר הגדלה של מספר הנבדקים בכל יום, דבר שיוביל לעלייה במספר הנבדקים בהמשך השבוע, שעלולה להתפרש כהחמרה במחלה.

 

מה המשמעות של מספר הנדבקים ביום, כאשר אתה יכול לשלוט במספר הזה על ידי מספר הבדיקות שתבצע? (צילום: AP)
    מה המשמעות של מספר הנדבקים ביום, כאשר אתה יכול לשלוט במספר הזה על ידי מספר הבדיקות שתבצע?(צילום: AP)

     

    מה שחשוב הוא מספר המונשמים ומספר המתים, ולשמחתי עד כה מדובר על מספרים זניחים

    מסתובב ברשת כל כך הרבה מידע על Covid19. מידע שניתן לשליטה ותמרון ומטרתו לא פעם לשלוט בציבור. מה המשמעות של מספר הנדבקים ביום, כאשר אתה יכול לשלוט במספר הזה על ידי מספר הבדיקות שתבצע? מה המשמעות של מספר החולים הקשים כאשר הגדרת חולה קשה נתונה לוויכוח והשתנתה לאחרונה, מי יודע למה. מה שחשוב הוא מספר המונשמים ומספר המתים, ולשמחתי עד כה מדובר על מספרים זניחים.

     

    אז איך יוצאים מהבלגן הזה? אני לא ממש יודע. נראה שזה מאוד מסובך ורחב בהרבה מעולם המחלות הזיהומיות או הרפואה בכלל. אותה אי ודאות ביולוגית לגבי התנהגות Covid19 מחלחלת לכל תחום בחיינו, ומגיעה אלי למרפאה בצורה של אנשים מרוטים ומבולבלים הנפגשים עם רופאים מרוטים ומבולבלים.

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ד"ר דורון עמוסי
    דורון עמוסי הוא רופא משפחה. ספר הביכורים שלו "רופא משפחה. יומן" ראה אור בשנת 2019 בהוצאת עולם חדש