צילום: שי יחזקאל

שיבולת שועל, שייק ירוק ופירות העונה זה בריא? שלא ירססו אתכם

דוח של ארגון סביבה אמריקאי מזהיר: פירות הקיץ הם בראש רשימת המרוססים, וכדאי להיזהר גם משייקים ירוקים. אז מה כן אוכלים ואיך מפחיתים את כמות חומרי ההדברה?

ישראל נמצאת בראש רשימת המדינות שמשתמשות בכמות גבוהה מאוד של חומרי הדברה והחקלאים משתמשים בחומרי הדברה שנאסרו לשימוש באירופה וארצות הברית בשל רעילותם הרבה (צילום: Shutterstock)
ישראל נמצאת בראש רשימת המדינות שמשתמשות בכמות גבוהה מאוד של חומרי הדברה והחקלאים משתמשים בחומרי הדברה שנאסרו לשימוש באירופה וארצות הברית בשל רעילותם הרבה (צילום: Shutterstock)

צלחת פירות עמוסה באפרסקים, משמשים וענבים עסיסיים היא אחד מהסממנים הבולטים של הקיץ, והאמת שדי בצדק. פירות הקיץ הם ארוחה קלה, בריאה וטעימה בלי מאמץ: רק שוטפים במים והם מוכנים לאכילה. הבעיה היחידה מסתתרת במה שאנחנו לא רואים. כל מי שעסק בחייו בחקלאות או אפילו גידל עץ פירות בגינה יודע היטב שהחום והלחות מביאים איתם מזיקים רבים, ולכן בקיץ מקובל לרסס את התוצרת החקלאית הרבה יותר מאשר בחורף. למעשה, מסיבה זו ברשימת הירקות והפירות המרוססים ביותר מככבים תמיד פירות הקיץ, כמו ענבים, דובדבנים, אפרסקים ונקטרינות.

 

לפי הדוח האחרון של עמותת אדם, טבע ודין להגנה על הסביבה, הציבור בישראל נחשף לכמות גבוהה מאוד של חומרי הדברה, גם בגלל היעדר בדיקות ופיקוח מספק, וגם משום שהישראלים נחשבים לשיאני צריכת ירקות ופירות ביחס לשאר העולם

והתופעה הזאת אינה שמורה לחקלאות מקומית. בכל רחבי העולם התוצרת החקלאית מרוססת יותר בימות הקיץ - אבל בישראל היא מרוססת עוד יותר. לפי פרסומים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישראל נמצאת בראש רשימת המדינות שמשתמשות בכמות גבוהה מאוד של חומרי הדברה. ואם זה לא מספיק, בדוח מבקר המדינה שפורסם בשנת 2017 נכתב שבישראל משתמשים בחומרי הדברה שנאסרו לשימוש באירופה וארצות הברית בשל רעילותם הרבה. עוד נכתב בדו"ח שהפיקוח על החקלאים בארץ הוא מינימלי וכי חקלאים שחורגים מהתקנים לא נענשים.

 

בראש רשימת המרוססים. נקטרינה (צילום: GettyimagesIL)
    בראש רשימת המרוססים. נקטרינה(צילום: GettyimagesIL)

     

    לנתונים האלה מצטרף הדוח האחרון של עמותת אדם, טבע ודין להגנה על הסביבה, שלפיו הציבור בישראל נחשף לכמות גבוהה מאוד של חומרי הדברה, גם בגלל היעדר בדיקות ופיקוח מספק וגם משום שהישראלים נחשבים לשיאני צריכת ירקות ופירות ביחס לשאר העולם. לכל אלה מצטרף נתון מטריד נוסף: ישראל מדורגת במקום הראשון בעולם בתחלואה בלימפומה שאינה הודג'קין ובמקום השני בעולם בשיעורי התמותה ממחלה זו, ומחקרים שנערכו בעבר קשרו בין שימוש בחומרי הדברה למחלות סרטן - בראשן לימפומה שאינה הודג'קין.

     

    למרות שבעיית חומרי ההדברה בארצות הברית קטנה בהרבה מזו שבישראל, גם שם מודאגים מההשפעה שלהם על בריאות הציבור. לאחרונה הוציא ארגון הסביבה האמריקאי EWG) Environmental Working Group), שפועל ללא כוונת רווח, מדריך מקיף עם המלצות לתזונה בריאה ומופחתת חומרי הדברה לקראת עונת הקיץ. מבדיקות שערך הארגון עולה כי ההבדלים בין ירקות ופירות "מזוהמים", שנחשבים למרוססים מאוד, ובין ירקות ופירות "נקיים", שנחשבים לעמידים ויכולים לגדול ללא ריסוסים, הם עצומים.

     

    בכ־70% מהירקות והפירות "הנקיים" שנבדקו לא נמצאו חומרי הדברה כלל. לעומתם, מעל 90% מהירקות ומהפירות שנחשבים למרוססים מאוד הכילו יותר משני סוגים של חומרי הדברה. כך למשל בקייל נמצאו לא פחות מ־18 סוגים שונים של חומרי הדברה!

    כך לדוגמה, בכ־70% מהירקות והפירות ה"נקיים" שנבדקו לא נמצאו חומרי הדברה כלל. לעומתם, כל הירקות והפירות ה"מזוהמים" הכילו חומרי הדברה, ומעל 90% מהירקות ומהפירות שנחשבים למרוססים מאוד הכילו יותר משני סוגים של חומרי הדברה. סוגים שונים של חומרי הדברה מתבטאים גם בכמות הסופית, שכן כל חומר הדברה מוגבל לכמות מסוימת, ועל פי רוב שימוש בכמה חומרי הדברה גורם לתכולה כללית גבוהה יותר של חומרי הדברה. כך למשל, בקייל נמצאו 18 סוגים שונים של חומרי הדברה! לעומת זאת, ברשימת הירקות והפירות ה"נקיים" רק 7% מתוכם הכילו יותר מחומר הדברה אחד. עוד נמצא כי כמות חומרי ההדברה הממוצעת בירקות ובפירות "מזוהמים" בהשוואה לירקות רגילים (מכל הסוגים) מגיעה לפי שניים יותר.

     

    הבעיה היא שמדובר כאן במזונות טריים ובלתי מעובדים המומלצים על ידי ארגוני בריאות ברחבי העולם ומככבים בכל תפריט בריא. אז איך בעצם ממשיכים מכאן? מכניסים למערך השיקולים התזונתיים, הכולל עושר נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים שמכילים הירקות והפירות, גם את השותפים הסמויים – שאריות חומרי ההדברה שמסתתרות בהם. אין ספק שמדובר בדילמה בריאותית, ומדו"ח הארגון עולה כי אחד הפתרונות האפשריים הוא לבחור את הקרבות שלכם - כלומר להעדיף תוצרת רגילה (לא אורגנית) שנמצאה נקייה, ולא לצרוך או לצרוך במידה מועטה ירקות, פירות ומזונות נוספים שנחשבים למרוססים מאוד.

     

    אפשרות נוספת היא לצרוך אורגני רק מזונות "מזוהמים" שאתם צורכים בכמות גדולה יחסית ולהסתפק בתוצרת רגילה כשמדובר במזונות "נקיים". אבל איך תדעו אילו מזונות הם שיאני ההדברה, מתי להשקיע בתוצרת אורגנית, ואיך אפשר למזער את נזקי ההדברה ולהישאר עם צלחת בריאה? לפניכם התשובות המלאות של מומחי ארגון EWG בחלוקה לסוגי המזונות השונים כפי שפורסמו במדריך ההדברה הקיצי והמקיף.

     

    פירות וירקות

    כאמור, הפירות והירקות בעונת הקיץ טומנים בחובם לא מעט חומרי הדברה. לפניכם רשימת הפירות והירקות הכי מרוססים ואלה שהכי פחות:

     

    *נתונים: ארגון הסביבה האמריקאי EWG ומשרד החקלאות הישראלי (צילום: Shutterstock)
      *נתונים: ארגון הסביבה האמריקאי EWG ומשרד החקלאות הישראלי(צילום: Shutterstock)

       

      צימוקים: לוותר או לאכול רק אורגני

      הם נחשבים לתחליף טבעי ובריא למשהו מתוק, אבל בדיקה שערך ארגון הסביבה האמריקאי מצאה ש־99% מהצימוקים מכילים לפחות שני חומרי הדברה לא בריאים. הצימוקים הכילו את הכמות הגבוהה ביותר של חומרי הדברה בהשוואה לפירות טריים, כולל תות שדה, שכבר עשרות שנים נחשב לפרי המרוסס ביותר. הסיבה לכך היא ככל הנראה הענבים שמהם מיוצרים הצימוקים ונחשבים לאחד מפירות הקיץ המרוססים ביותר. הייבוש גורם להתכווצותם ולכן הם מכילים יותר חומרי הדברה ביחס למשקלם הקטן. במילים פשוטות, אם צימוקים הם המתוק הבריא שלכם, כדאי מאוד להמיר אותם במתוק טבעי אחר.

       

      *נתונים: ארגון הסביבה האמריקאי EWG ומשרד החקלאות הישראלי (צילום: Shutterstock)
        *נתונים: ארגון הסביבה האמריקאי EWG ומשרד החקלאות הישראלי(צילום: Shutterstock)

         

        קייל: לאכול רק אורגני

        אין הרבה אנשים שאוכלים קייל כי הוא טעים. אבל מאחר שהוא נחשב ל"סופר־פוד" לא מעט צורכים אותו בתוך שייק ירוק כדי לטשטש את טעמו המריר ולתת בוסט לבריאות. למרבה האבסורד, הקייל נמצא לאחרונה כאחד מהירקות המזוהמים ביותר בחומרי הדברה. נמצאו בו 18 חומרי הדברה ובהם סוג מסוים של חומר הדברה שנקרא Dacthal שהסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה הגדירה כ"מסרטן אפשרי בבני אדם". חומר זה נאסר לשימוש באיחוד האירופי עוד בשנת 2009, אך בארץ ובארצות הברית הוא עדיין מותר לשימוש. לכן, אם אתם רוצים ליהנות מהתועלות הבריאותיות שבקייל כדאי מאוד שזה שייכנס לשייק הירוק שלכם יהיה אורגני.

         

        דגנים, קטניות ואורז

        שיבולת שועל: לאכול רק אורגנית

        שיבולת שועל היא אחד מהדגנים הבריאים והפופולריים ביותר בכל העולם בזכות טעמה הקליל והפחות סיבי בהשוואה לדגנים מלאים אחרים, אבל יש לה חיסרון משמעותי אחד – תכולה גבוהה של חומר הדברה בעייתי שנקרא גלייפוסט (שם מסחרי: ראונד אפ). ארגון הבריאות העולמי הכריז על כך שיש קשר בין גלייפוסט לסרטן, ומדינת קליפורניה בארצות הברית הכריזה עליו כ"גורם לסרטן".

         

        תכולה גבוהה של חומר הדברה בעייתי שנקרא גלייפוסט  (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
          תכולה גבוהה של חומר הדברה בעייתי שנקרא גלייפוסט (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

           

          לפי בדיקות שנערכו, 95% משיבולת השועל הלא אורגנית שנמכרת בארצות הברית מכילה את חומר ההדברה הזה, שמרוסס עליה לפני הקציר. במחקר שערך EWG נמצאו שאריות של גלייפוסט גם בדגני בוקר רבים שמכילים שיבולת שועל, כולל באלה שמיועדים לילדים. ובקיצור: כדאי מאוד ששיבולת השועל שאתם אוכלים תהיה מתוצרת אורגנית.

           

          חיטה: אין טעם להשקיע באורגנית

          החיטה נחשבת כיום לשנויה במחלוקת בגלל טענות רבות לרגישות לגלוטן, אבל בכל הקשור לחומרי הדברה מדובר במזון שהסיכון שיהיה מזוהם בחומרי הדברה נמוך מאוד. מבדיקות שנערכו בארצות הברית נמצא שמתוך 758 דגימות, רק ב־19 נמצאו חומרי הדברה וכי כמותם במזון הייתה קטנה.

           

          הסיכון שיהיה מזוהם בחומרי הדברה נמוך מאוד (צילום: Shutterstock)
            הסיכון שיהיה מזוהם בחומרי הדברה נמוך מאוד(צילום: Shutterstock)

             

            לחם: אפשר לא אורגני, אבל להיזהר מהחומרים המשמרים

            קמחים מסוגים שונים נחשבים לבטוחים לאכילה והם אינם מכילים כמות גבוהה של חומרי הדברה. אבל הבעיה בלחם שמונח על מדפי הסופרמרקטים טמונה בתוספים הרבים שהוא מכיל ונועדו לשמר אותו, ולרוב הוא גם מעובד מאוד. לכן כדאי שהלחם שלכם יהיה כמה שפחות מעובד וללא תוספת של חומרים משמרים מכל סוג שהוא.

             

            קטניות: אפשר לא אורגניות, אבל לא לשכוח להשרות

            קטניות נחשבות לסופר־פוד זול וזמין, וישנה הסכמה נרחבת לכך שאכילת קטניות היא הדרך הבריאה ביותר לצריכת חלבון. בבדיקות של EWG נמצא שקטניות עלולות להכיל שאריות של חומר ההדברה גלייפוסט, אבל חומרי ההדברה נמצאו בכמויות קטנות ורק על מחצית מהקטניות. לפי הארגון, ככל הנראה השריה מוקדמת של הקטניות ובישולן במים מסירים חלק גדול מחומרי ההדברה, ולכן אין באכילתן סכנה בחשיפה לתכולה גבוהה של חומרים אלה.

             

            אורז: לאכול לבן, ולא יותר משלוש פעמים בשבוע

            אורז מלא מכיל כמות גבוהה יותר של ארסן בהשוואה לאורז לבן, ונמצא שגם האורז האורגני מכיל ארסן

            בבדיקות שערך EWG נמצא כי האורז לא מכיל כמות גבוהה של חומרי הדברה – אלה נמצאו רק ב־37 דגימות מתוך 189 סוגי אורז שונים. עם זאת, מדובר במזון שאינו כה בטוח לאכילה. בבדיקות שנערכו בעבר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) נמצאו באורז כמויות גבוהות של ארסן, יסוד רעיל מאוד שהסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן סיווגה כ"חומר מסרטן". הארסן נמצא במים, ולכן אפשר למצוא אותו בכל הגידולים החקלאיים - אבל באורז הוא נמצא בריכוז גבוה מאוד בגלל שיטת ההשקיה הייחודית לאורז שכוללת כמויות גבוהות של מים שנספגים בו. בבדיקות ה־FDA נמצא גם שאורז מלא מכיל כמות גבוהה יותר של ארסן בהשוואה לאורז לבן, וכי גם האורז האורגני מכיל ארסן.

             

            לא יותר משלוש פעמים בשבוע ולשטוף היטב לפני השימוש (צילום: Shutterstock)
              לא יותר משלוש פעמים בשבוע ולשטוף היטב לפני השימוש(צילום: Shutterstock)

               

              בגלל תכולת הארסן ההמלצה היא להגביל את אכילת האורז ללא יותר משלוש פעמים בשבוע ולשטוף אותו היטב לפני השימוש. זאת ועוד, בדיקות שנערכו מצאו שבישול מקדים של האורז במים רותחים, שטיפתו ורק אז בישולו מקטינים את כמות הארסן בו באופן ניכר. כמו כן, בדיקות שנערכו על חלב אורז, שמשמש אנשים רבים כתחליף לחלב פרה, מצאו שהוא אינו מומלץ כלל כי הוא מכיל ארסן ויש תחליפים בריאים יותר.

               

              שימורים

              רוב קופסאות השימורים (75%) מכילות את הכימיקל ביספינול A, וככל הנראה השימוש בהן נרחב למדי בשל הנוחות. הכימיקל הזה ידוע כמשבש פעילות הורמונלית בגוף ולכן עלול לגרום לפגיעה בהתפתחות המינית ולבעיות פוריות, ויש הטוענים שהוא עלול אף לתרום להתפתחות מחלות סרטן תלויות הורמונים. סקר שנערך בארצות הברית מצא שאצל 93% מהאוכלוסייה נמצא ביספינול A בשתן, וסקר שערך משרד הבריאות בישראל בשנת 2012 מצא אצל 89% מהאנשים את הכימיקל הזה בשתן בכמות גבוהה יותר מזו שנמצאה באוכלוסייה האמריקאית.

               

              מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד מצא שאכילת קופסת שימורים אחת ביום גורמת לעלייה של פי 10 יותר ביספינול A בשתן בהשוואה לימים שבהם נמנעים מצריכת מזון מקופסאות שימורים

              אמנם משרד הבריאות בישראל אסר כבר בשנת 2010 על שימוש בבקבוקי האכלה לתינוקות שמכילים ביספינול A, אולם כאמור חומר זה מצוי בציפוי הפנימי של קופסאות שימורים, ולפי הערכות, עיקר הביספינול A שאנו נחשפים אליו מגיע מהקופסאות האלה. כך לדוגמה, מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד מצא שאכילת קופסת שימורים אחת ביום גורמת לעלייה של פי 10 יותר ביספינול A בשתן בהשוואה לימים שבהם נמנעים מצריכת מזון מקופסאות שימורים.

               

              עדיף להתסיס בבית ולשמר בצנצנות זכוכית (צילום: Shutterstock)
                עדיף להתסיס בבית ולשמר בצנצנות זכוכית(צילום: Shutterstock)

                 

                אז מה עושים? לפי המלצות EWG, כדי להפחית את ריכוז הביספינול A כדאי להעביר מזון מקופסאות שימורים (למשל שעועית, חומוס, תירס) למסננת ולשטוף אותו היטב תחת מי ברז. חשוב מאוד גם לא לאחסן את המזון בתוך קופסת השימורים במקרר, ולאחר הפתיחה יש להעביר את התכולה לכלי אחר.

                 

                מה שכן, ההנחיות האלה אינן תופסות לגבי מאכלים חומציים, כמו רסק עגבניות, זיתים ומלפפונים חמוצים. והסיבה? מאכלים חומציים נוטים להכיל כמות גבוהה יותר של ביספינול A בגלל מעבר מהציפוי הפנימי של האריזה למזון עצמו. לכן משרד הבריאות בישראל ממליץ להימנע לחלוטין מצריכת מאכלים חומציים בקופסאות שימורים ולצרוך אותם אך ורק כשהם ארוזים בכלי זכוכית.

                 

                דגים

                דגים נחשבים למאכל בריא מאוד, ולפי המלצות משרד הבריאות כדאי לאכול דגים פעמיים בשבוע בכמות של כ־120 גרם בכל פעם. הדגים הבריאים ביותר הם אלה שעשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, והבריאים פחות הם אלה שמכילים כמו גבוהה של כספית.

                 

                אבל האם יש הבדל בין דגים טריים לקפואים? לפי ארגון EWG, אפשר לאכול דגים קפואים אבל רק כאלה שמכילים 100% דג ללא תוספת מים, שכן דגים עם תוספת מים מכילים כימיקלים שנועדו לשמר את הנוזלים בדג ועלולים להזיק לבריאות. היתרון של דגים קפואים על פי הארגון הוא זמינותם ומחירם הנמוך יחסית לתוצרת הטרייה.

                 

                אילו דגים כדאי לאכול?

                 

                 (צילום: Shutterstock)
                   

                  ניקוי שליש: איך אפשר להפחית את כמות חומרי הדברה בירקות ובפירות

                  הדו"ח של EWG מסתמך על מחקרים שנערכו בשנים האחרונות ועל שתי סקירות מחקרים נרחבות. האחת פורסמה בשנת 2010 בכתב העת Food and Chemical Toxicology, והשנייה פורסמה בשנת 2014 בכתב העת Food additives & Contaminants. במחקרים אלה ואחרים בדקו החוקרים את השפעות השטיפה והעיבוד על תכולת חומרי ההדברה במזון שאנו אוכלים. הנה כמה מהממצאים שכדאי להפנים:

                    

                  קשה יותר להסיר חומרי הדברה מפירות רכים כמו תות שדה או ירקות עליים (צילום: Shutterstock)
                    קשה יותר להסיר חומרי הדברה מפירות רכים כמו תות שדה או ירקות עליים(צילום: Shutterstock)

                      

                    1. שטיפה מסירה רק 30% מחומרי ההדברה

                    יש חומרי הדברה שקשה יותר להסיר ויש כאלה שקל יותר. מידת ההסרה תלויה גם במבנה הפרי והירק. קשה יותר להסיר חומרי הדברה מפירות רכים כמו תות שדה או ירקות עליים כמו בצל ירוק. קל יותר להסיר מפירות קשים כמו תפוחים.

                     

                    2. קילוף מסיר רק 40% מחומרי ההדברה

                    חלק מהם נספגים בפרי או בירק.

                     

                    3. בישול מפחית 20% מחומרי ההדברה ובמקרים מסוימים אף גורם להתפוגגותם.

                     

                    4. אפייה מגבירה או מקטינה את כמות חומרי ההדברה

                    זאת בגלל ריכוז רב יותר של הפרי או הירק. ההשפעה אינה אחידה ותלויה בסוג חומר ההדברה והירק או הפרי.

                     

                    5. ירקות ופירות בקופסאות שימורים או בצנצנות זכוכית מכילים 30% פחות חומרי הדברה זאת בשל תהליך העיבוד

                    שמסיר חלק מחומרי ההדברה.

                     

                    6. הפיכת ירקות ופירות למיץ מפחיתה בממוצע 40% מחומרי ההדברה

                    וזה כאמור כולל שטיפה.

                     

                    שטיפה וסחיטה (צילום: יוסי סליס  סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
                      שטיפה וסחיטה(צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

                       

                      7. הדרך היעילה ביותר להסיר חומרי הדברה מירקות ומפירות היא באמצעות שליקה

                       כלומר טבילת הירק או הפרי במים רותחים לכמה שניות והעברה למי קרח. שיטה זו גורמת להסרת 80% מחומרי ההדברה.

                       

                      8. ככל ששטיפת הירק או הפרי נעשית בסמוך לקטיפתו, כך מידת הסרת חומרי ההדברה גדולה יותר

                      את חומרי ההדברה שנמצאים על ירקות ועל פירות שהיו כמה ימים במקרר קשה יותר להסיר, ולכן יש הממליצים לשטוף את הירקות והפירות מוקדם ככל האפשר לאחר הקנייה ורק אז לאחסן אותם במקרר.

                       

                        החיטוי ועונשו: למה אסור לשטוף את הפירות והירקות עם סבון?

                         

                         איך נכון לחטא פירות וירקות כדי לוודא שהם נקיים מחומרי הדברה ומנגיפים אך גם לא רעילים לנו? לחצו על התמונה (צילום: Shutterstock)
                        איך נכון לחטא פירות וירקות כדי לוודא שהם נקיים מחומרי הדברה ומנגיפים אך גם לא רעילים לנו? לחצו על התמונה (צילום: Shutterstock)

                         

                         

                        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד