בלי להתאמץ על הכנת הבצק: עוגיות ממולאות ומאפים מתוקים מבצק פילו

בצק הפילו הקליל והדק מזמין משחקים במטבח. אפשר להשתעשע איתו בשלל מילויים, לגלגל ולפרוס לשבלולים, או להשקיע בעוגיות מעוצבות. הנה שני רעיונות

אפשר לשחק איתו בשלל צורות ומילויים. מתוקים מבצק פילו  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
אפשר לשחק איתו בשלל צורות ומילויים. מתוקים מבצק פילו (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

בצק פילו אחד, שני מילויים שונים והרבה טעמים מעולים:

 

שבלולי פילו במלית ריקוטה וצימוקים

הגרסה האפויה (והמהירה) לבלינצ'ס: מורחים שכבות של עלי פילו במילוי, מגלגלים לרולדה, פורסים, אופים ומגישים (רצוי כשהם עדיין קצת חמימים).

 

מתכון: עמית דונסקוי

 

שבלולי פילו במלית ריקוטה וצימוקים  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
    שבלולי פילו במלית ריקוטה וצימוקים (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

     

    המרכיבים (כ־16 יחידות)

    • 12 עלי פילו, מופשרים
    • 1 קופסה (250 גרם) גבינת ריקוטה
    • 1 שקית (100 גרם) אבקת סוכר
    • 1 כפית תמצית וניל
    • 1 כפית קליפת תפוז מגוררת
    • 1 כוס (כ־100 גרם) צימוקים בהירים
    • 1/2 כוס (70 גרם) קמח
    • להברשה: 50 גרם חמאה, מומסת
    • לעיטור: מעט אבקת סוכר

     

    ההכנה

    1. מחממים את התנור ל־180 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

    2. מערבבים היטב בקערה את גבינת הריקוטה ואבקת הסוכר למרקם קרמי חלק. מוסיפים את תמצית הווניל, קליפת התפוז והצימוקים ומערבבים. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב, לעיסה אחידה ודביקה.

    3. מקמחים קלות את משטח העבודה. מניחים עליו עלה פילו ומברישים אותו במעט מהחמאה. מניחים עליו עלה נוסף, ומורחים עליו מעט ממלית הגבינה. יוצרים כך שתי שכבות כפולות נוספות: עלה מרוח בחמאה ועלה מרוח במלית (בסך הכל 6 עלים, זה על זה). מגלגלים את העלים לרולדה הדוקה. מכינים באותו אופן רולדה נוספת, מיתרת העלים, החמאה והמלית.

    4. פורסים בסכין חדה את הרולדות לפרוסות בעובי כ־3 ס"מ. מניחים אותן בתבנית.

    5. אופים כ־30 דקות, עד שהמאפים מזהיבים. מוציאים ומצננים. בוזקים אבקת סוכר ומגישים.

    איך שומרים? עד יומיים, בטמפרטורת החדר.

    טיפ: אפשר לשדרג גם עם חמוציות, אגוזים מסוגים שונים ואפילו שוקולד צ'יפס.

     

    עוגיות פילו מגולגלות וממולאות

    פטנט שראינו באינטרנט הוביל ליצירת העוגיות החמודות האלה. על העיצוב המאתגר מפצה מילוי מוכן באפס טרחה.

     

    מתכון: נעמה רן

     

    עוגיות פילו מגולגלות וממולאות  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
      עוגיות פילו מגולגלות וממולאות (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

       

      המרכיבים (48 עוגיות)

      • 1 חבילה עלי פילו, מופשרים
      • 1/2 כוס (100 גרם) חמאה מומסת או שמן (רצוי זרעי ענבים או קנולה)
      • קליפה מגוררת מ־1 תפוז או 1/2 כפית קינמון טחון
      • 1/2 כוס (60 גרם) אבקת סוכר
      • למילוי: ממרח שאוהבים (שוקולד, חלווה, קרם וניל, קרם עוגיות, ריבה)
      • לזרייה: 1/2 כוס (כ־50 גרם) אגוזי פיסטוק, פקאן או לוז קצוצים, או שבבי קוקוס

       

      ההכנה

      1. מכינים שיפוד עבה או עיפרון נקי שלם. מחממים את התנור ל־170 מעלות (אין צורך בטורבו) ומרפדים תבניות בנייר אפייה.

      2. מערבבים את החמאה או השמן עם קליפת התפוז או הקינמון.

      3. פורשים על משטח העבודה עלה פילו וחוצים אותו לאורך ולרוחב כך שמתקבלים 4 מלבנים. מניחים אחד מהם כך שהצלע הארוכה יותר קרובה אלינו. מברישים אותו במעט חמאה אך משאירים את החלק הסמוך לצלע הקרובה אלינו, רצועה בעובי כ־5 ס"מ, נקייה מחמאה. מניחים את השיפוד (או העיפרון) לאורך הצלע הנקייה ומגלגלים עליו באופן הדוק את הבצק. עוצרים 4-3 ס"מ לפני הסוף.

      4. מכווצים מעט את הבצק המגולגל על השיפוד, כך שייווצרו בו קפלים קטנים, מפוזרים בצורה אחידה. מסירים את הבצק בזהירות מהשיפוד ומחברים את קצותיו ליצירת טבעת, שהחלק הלא מגולגל משמש לה תחתית (מעין קערית קטנה ושטוחה). מניחים בתבנית. מכינים כך את כל עלי הפילו.

      5. מברישים את הטבעות המוכנות בחמאה ואופים 15 דקות עד הזהבה. מצננים.

      6. ממלאים את העוגיות בממרח בעזרת שקית זילוף או כפית. זורים מעל אגוזים או קוקוס. מגישים.

      • איך שומרים? עד יום, בכלי אטום (בחורף – עד 3 ימים).
      • טיפ: מגוון של מילויים יתאימו לעוגיות הללו: מפירות וקצפת, דרך תערובת אגוזים בדבש שיניבו מיני־בקלאווה ועד ממרחים קנויים. 

       

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלה אוזן, סגנון: לירון שמעוני)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלה אוזן, סגנון: לירון שמעוני)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד