מה כבר אפשר לחדש עם עוף? המון! מצלי במרינדה ועד קציצות עם זיתים

הוא זול, אהוב על כולם ואין גבול למטעמים שאפשר להכין ממנו. ענת לבל מציעה לכם לעשות מקום במטבח לעוד ארבעה מתכונים מטריפים וחדשים עם עוף

עוף צלוי בריבת שזיפים  (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)
עוף צלוי בריבת שזיפים (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)

 

 

בקלי קלות: עוף צלוי בריבת שזיפים

שחום ועסיסי – כיף לטרוף את המנה הזו מיד כשהיא יוצאת מהתנור. היא קלה מאוד להכנה (החלק הכי "מסובך" הוא לערבב את חומרי המשרה), ולצד אורז, מספקת ארוחת צהריים שלמה. רק הביאו בחשבון שאת העוף צריך להשרות לפחות שלוש שעות לפני הצלייה.

 

המרכיבים

(4 מנות)

 

  • 4 כרעי עוף, עם העור, מחולקות
  • 2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים

 

למשרה

  • 3 כפות גדושות ריבת שזיפים
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 1/4 כוס קטשופ
  • 2-1 כפיות שבבי צ'ילי מיובש
  • 2 כפיות ג'ינג'ר טרי מגורר
  • 4 שיני שום, כתושות
  • 2 כפות חרדל גרגירים
  • 3-2 כפות שמן קנולה
  • מלח, פלפל שחור גרוס

 

להגשה

  • חופן שומשום
  • אפשרות: 1/2 פלפל צ'ילי קצוץ 

 

ההכנה

1. המשרה: שמים בקערה גדולה את כל מרכיביה ומערבבים. טובלים את חלקי העוף במשרה ומעסים היטב, לציפוי מלא. מכסים ומאחסנים במקרר 3 שעות לפחות (ועד לילה).

2. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

3. מניחים בתבנית את נתחי העוף כך שצד העור פונה מטה. מורחים את המשרה שנותרה בקערה על העוף.

4. צולים 30 דקות, מוציאים בזהירות, הופכים את נתחי העוף ומברישים את חלקם העליון בנוזלים שהצטברו בתבנית. מחזירים לתנור וצולים עוד 20 דקות. מפזרים על העוף את הבצל הירוק וצולים עוד 10 דקות, עד שהעוף מוכן ועסיסי (בודקים בנעיצת מזלג שהנוזלים היוצאים ממנו שקופים).

5. מוציאים את העוף ומפזרים עליו את הצ'ילי והשומשום. מגישים, מומלץ לצד שעועית ירוקה (ראו טיפ בהמשך) ואורז.

  • איך שומרים? המנה במיטבה כשהיא טרייה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים, במקרר.

 

שעועית חלוטה וטעימה

פטנט מנצח: יוצקים על השעועית החלוטה את הרוטב מתבנית הצלייה.

אבל קודם, איך חולטים? אם משתמשים בשעועית טרייה, חולטים בסיר ובו מים מומלחים ורותחים במשך 4-3 דקות. מסננים (מומלץ להעביר לקערת מי קרח, לעצירת הבישול). אם משתמשים בשעועית קפואה, מניחים אותה בקערה, יוצקים עליה מים רותחים, מניחים ל־3-2 דקות ומסננים.

 

 

קציצות עוף בזיתים

 

קציצות עוף בזיתים (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)
    קציצות עוף בזיתים(צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)

     

    המרכיבים

    (14-12 יחידות)

     

    • 2 כוסות זיתים ירוקים מגולענים

     

    לקציצות

    • 1/2 קילו עוף טחון
    • מלח, פלפל שחור
    • 1/2 כוס עלי כוסברה קצוצים (או פטרוזיליה)
    • 1 ביצה
    • 3/4-1/2 כוס פירורי לחם
    • 1 בצל קטן, מגורר וסחוט מנוזלים
    • 1 כפית פפריקה מתוקה
    • 1/2 כפית כורכום
    • 1 כפית כמון
    • לטיגון: שמן קנולה

     

    לרוטב

    • שמן קנולה
    • 6 שיני שום, מעוכות וחתוכות
    • 1 פלפל אדום/ צהוב, חתוך לרצועות
    • 1 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
    • 1 כף רסק עגבניות
    • 2-1 כפיות פפריקה מתוקה
    • 1/2 כפית כמון
    • 1/2 כפית כורכום
    • 2 – 1/2 2 כוסות מים
    • להגשה: חופן עלי כוסברה או פטרוזיליה, קצוצים

     

    ההכנה

    1. שמים את הזיתים בסיר, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומסננים. חוזרים על הפעולות - הרתחה וסינון - עוד פעמיים (בסך הכל 3 פעמים. התהליך מעדן את טעם הזיתים). מסננים ומניחים בצד.

    2. במקביל, מכינים את הקציצות: שמים בקערה את כל מרכיביהן ומערבבים לעיסה אחידה. יוצרים ממנה קציצות.

    3. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הקציצות עד שהן זהובות משני הצדדים. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג.

    4. הרוטב: מחממים מעט שמן בסיר רחב (שיכיל גם את הקציצות), מוסיפים את השום ורצועות הפלפל ומטגנים קלות, עד שהם מתרככים. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות, התבלינים ו־2 כוסות מהמים. מוסיפים גם את הזיתים, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה. טועמים בזהירות את הרוטב ומתקנים תיבול. אם הרוטב סמיך מדי (ולא מכסה חלקית את הקציצות) – מוסיפים עוד כחצי כוס מים.

    5. מוסיפים בזהירות את הקציצות. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ־20 דקות, עד שהקציצות עשויות מבפנים ורכות (אין צורך להפוך אותן במהלך הבישול).

    6. מפזרים כוסברה (או פטרוזיליה) ומגישים חם.

    • איך שומרים? עד 5 ימים, במקרר

     

    פרגיות עם אורז, חומוס, קישואים וחמוציות

    הכי כיף: ארוחה שלמה בסיר אחד.

     

    פרגיות עם אורז, חומוס, קישואים וחמוציות  (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)
      פרגיות עם אורז, חומוס, קישואים וחמוציות (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)

       

      המרכיבים

      (4-3 מנות)

       

      • 2 כוסות אורז בסמטי
      • 2 קישואים
      • לפרגיות
      • 600 גרם פרגיות, חתוכות לקוביות
      • 1 כף שמן קנולה
      • 1/2 כפית בהרט
      • 1/2 כפית כורכום
      • 1/2 כפית פפריקה
      • מלח, פלפל שחור

       

      לבישול המנה

      • 4 כפות שמן
      • 1 בצל, קצוץ
      • מלח, פלפל שחור
      • 1/2 כפית בהרט
      • 1 כפית כורכום
      • 1 כפית פפריקה מתוקה
      • 3/4 כוס חומוס מבושל (אפשר משימורים או מהקפאה)
      • 1/4 כוס חמוציות מיובשות
      • 3 כוסות מים רותחים
      • להגשה: 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

       

      ההכנה

      1. שמים את האורז בקערה, יוצקים מים לכיסוי ומשרים 30 דקות.

      2. מגררים את הקישואים וסוחטים היטב את הנוזלים. מניחים בצד עד להמשך השימוש.

      3. הפרגיות: שמים בקערה את הפרגיות, השמן והתבלינים ומערבבים היטב.

      4. הבישול: יוצקים לסיר רחב את השמן ומחממים. מוסיפים את הבצל ומטגנים 7-5 דקות, עד שהוא מתרכך ומזהיב. מוסיפים את הפרגיות המתובלות וצורבים אותן תוך כדי ערבוב, עד שהן מזהיבות מכל הצדדים. מוסיפים את הקישואים ואת התבלינים ומערבבים. מבשלים עוד דקה־שתיים, תוך ערבוב מדי פעם.

      5. מסננים את האורז מוסיפים אותו לסיר ומערבבים. מוסיפים את החומוס והחמוציות ויוצקים את המים הרותחים. מביאים לרתיחה חוזרת, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ־20 דקות, עד שהאורז רך והפרגיות מוכנות).

      6. מפזרים פטרוזיליה ומגישים חם.

      • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. 

       

      קישואים ופלפלונים במילוי עוף, בורגול וצנוברים

      את מלית העוף אני מטגנת מראש, מה שהופך אותה לטעימה ואוורירית. בחרתי למלא קישואים ופלפלונים קטנים (שנמכרים באריזות) – אבל מובן שאפשר למלא רק אחד מהם. בנוסף, אני אוהבת לסיים את הבישול בכמה דקות של צלייה בתנור, אך שלב זה אינו הכרחי.

       

      קישואים ופלפלונים במילוי עוף, בורגול וצנוברים  (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)
        קישואים ופלפלונים במילוי עוף, בורגול וצנוברים (צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)

         

        המרכיבים

        (6-4 מנות)

         

        • 10-8 קישואים בינוניים, מרוקנים וחצויים
        • 8 פלפלונים קטנים מתוקים, מרוקנים, ללא גרעינים

         

        למלית

        • 1/3 כוס בורגול
        • 1/3 כוס מים רותחים
        • 3-2 כפות שמן קנולה
        • 1 בצל, קלוף וקצוץ
        • 3 שיני שום, כתושות
        • 1/2 קילו עוף טחון
        • 1 כפית ראס אל חנות
        • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
        • 1/2 כפית כורכום
        • מלח, פלפל שחור
        • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
        • 1–2 כפיות שמיר קצוץ
        • 1/3 כוס צנוברים קלויים
        • 1 כף רסק עגבניות

         

        לרוטב

        • 3-2 כפות שמן
        • 4-3 שיני שום, מעוכות וקצוצות
        • 1 פחית (400 גרם) שימורי עגבניות מרוסקות
        • 2-1 כפות רסק עגבניות
        • 3-2 כפיות שמיר קצוץ
        • מיץ מ־1/2 לימון
        • 1 כף רכז רימונים
        • 3-2 כפיות סוכר
        • 2 – 1/2 2 כוסות מים

         

        ההכנה

        1. המלית: שמים את הבורגול בקערה מתאימה, יוצקים עליו את המים הרותחים ושורים כחצי שעה, לריכוך. אם צריך, מסננים שאריות מים.

        2. מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד ריכוך קל. מוסיפים את השום ואת העוף ומטגנים תוך ערבוב בכף עץ והפרדת העוף, עד שהוא לבן ופירורי. מוסיפים את התבלינים, הפטרוזיליה והשמיר, מערבבים ומבשלים עוד כ־2 דקות. טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהכיריים.

        3. מוסיפים למחבת את הבורגול, הצנוברים ואת רסק העגבניות ומערבבים היטב. מניחים לצינון.

        4. ממלאים את הקישואים והפלפלונים במלית.

        5. הרוטב: מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח (שיכול גם להיכנס לתנור, אם רוצים). מוסיפים את השום ומטגנים קלות (נזהרים שלא ייחרך). מוסיפים את כל שאר מרכיבי הרוטב ורק 2 כוסות מהמים. מערבבים ומביאים לרתיחה. טועמים בזהירות ומתקנים תיבול, כך שיהיה מתקתק־חמצמץ. אם הרוטב סמיך מדי ולא יכסה חלקית את הירקות, מוסיפים עוד חצי כוס מים. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות, עד שהרוטב מסמיך מעט. מסדרים את הקישואים והפלפלים בתוך הסיר כשהם "שוכבים" על צדם בשכבה אחת. בעזרת כף, יוצקים עליהם בזהירות מהרוטב. מכסים את הסיר ומבשלים כשעה, עד שהירקות מתרככים.

        6. אם רוצים, מחממים בינתיים את התנור ל־200 מעלות. בתום הבישול, מעבירים את הסיר, ללא מכסה, ל־10 דקות צלייה. מוציאים ומגישים חם.

        • איך שומרים? עד שבוע, במקרר

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלון שפרנסקי, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלון שפרנסקי, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד