חוזרים לצפת: גלריות, בתי כנסת עתיקים, אוכל גלילי ואוויר הרים

עיר המקובלים מזמינה מאוד לבילוי בימי הקיץ. מה תמצאו בין הסמטאות הציוריות? רובע אומנים ייחודי, מסעדות מקומיות, סיורים מוזיקליים ואוויר שאין בשום מקום אחר

עיר עתיקה עם אווירת קדושה. סמטאות צפת  (צילום: NadyaRa / Shutterstock)
עיר עתיקה עם אווירת קדושה. סמטאות צפת (צילום: NadyaRa / Shutterstock)
גלריות בקריית האמנים  (צילום: trabantos / Shutterstock)
גלריות בקריית האמנים (צילום: trabantos / Shutterstock)

לצעירים של ימינו, שרגילים להתרוצץ בטבעיות בין טרמינלים של נמלי תעופה, טיסות לואו־קוסט ומרכזי שופינג באירופה ובארצות־הברית, לא קל לתאר כיצד פעם, לפני 50 שנה ואפילו יותר, יעד החופשה היוקרתי והנחשק בעבור רוב הישראלים היה צפת. כן, צפת, אותה עיירה גלילית קטנה עם אוויר ההרים הצח והצלול האופייני לה, עם הטמפרטורות הצוננות גם ביולי ובאוגוסט, ועם כביש צר ופתלתל שהוביל לחופי הכנרת מצד אחד ולעיירה האקזוטית מטולה שעל גבול לבנון מצד שני. באותן שנים רחוקות מי חלם על חופשות בהרי האלפים המושלגים, באיי יוון או בלונדון, כשבמרחק של ארבע־חמש שעות נסיעה באוטובוס מתל־אביב או מירושלים נמצאות פסגות הגליל הירוקות והסמטאות הציוריות של העיר העתיקה?

 

סמטאות ציוריות  (צילום: Shutterstock)
    סמטאות ציוריות (צילום: Shutterstock)

     

    מים רבים זרמו בנחלי הגליל מאז אותן שנים. רוב הישראלים נופשים במקומות אחרים, אבל גם צפת שינתה את אופייה: עיירת הנופש הקיצית והתוססת, שהתברכה באותן שנים גם בקריית אמנים מסקרנת, הפכה לעיר פריפריה ולה קהילה דתית גדולה, שומרת שבת, חג וכשרות.

     

    חשוב לציין: בניגוד לערים אחרות שיש בהן אוכלוסייה חרדית גדולה, שלעתים לא מגלה סבלנות וסובלנות כלפי חילונים ומבקרים מהחוץ, בצפת חיים כולם בשלום ובכבוד. החילונים מכבדים את השבת ואת הכשרות, והחרדים מקבלים גם את החברה החילונית סביבם. וכך, צפת של ימי חול היא עדיין אטרקציית תיירות מסקרנת וייחודית, וצפת של שבת עוטה אווירה של קדושה, שחילונים יכולים לבחור להצטרף אליה (למשל, בבתי הכנסת) או להתרחק ולצאת מהעיר לטיולים בסביבה.

     

    עיר של סובלנות  (צילום: irisphoto1 / Shutterstock)
      עיר של סובלנות (צילום: irisphoto1 / Shutterstock)

       

      מה זה אומר לגבי המטיילים בעיר?

      אם אתם שומרי מסורת, צפת תתאים לכם כמו כפפה ליד: בימי חול היא תיירותית אבל כשרה ואפילו למהדרין, ושבת בעיר היא שבת מסורתית. אם אתם חילונים, תיאלצו להיות יצירתיים: אי־אפשר לקחת מצפת את האוויר הצלול, הצונן גם בשיא עונת הקיץ; את הקסם של סמטאות העיר העתיקה ורובע האמנים, שעדיין מהנה לשוטט בו ולבקר בגלריות (למשל, בתערוכה הכללית של אמני צפת, שפתוחה בכל יום, כולל שבת. טל' 04-6920087); את בתי הכנסת העתיקים, שלפני מאות שנים התפללו ולמדו בהם דמויות מופת כמו האר"י, רבי יוסף קארו ורבי משה קורדובירו (הרמ"ק); את בית העלמין, שקבורים בו דורות של מקובלים שחיו ופעלו בצפת, לצד חנה ושבעת בניה, וגם חלקה של עולי הגרדום – לוחמי מחתרות ישראל שנתלו בכלא עכו בידי הבריטים בשנת 1947; ואת אווירת השבת, עם השקט ברחובות ובסמטאות.

       

      קברי קדושים, מקובלים וגם חלקה לעולי הגרדום. בית העלמין בצפת  (צילום: צביקה בורג)
        קברי קדושים, מקובלים וגם חלקה לעולי הגרדום. בית העלמין בצפת (צילום: צביקה בורג)

         

        בתוך העיר:

        • פארק עמק התכלת. זהו פארק מקסים המשתרע לצד כביש הכניסה הישן לעיר (מס' 8900) ודרך העצמאות, שהכשירו הקרן הקיימת ועיריית צפת על שטח של כ־580 דונם, ובו בוסתנים, מעיינות, בריכות מים ובעלי חיים. הכניסה ללא עלות (פתוח גם בשבת), אבל לרגל הקורונה יש לתאם מראש בטל' 053-9263106. מידע נוסף: bit.ly/2Bqno6n

         

        טבע, מים וצל. פארק עמק התכלת  (צילום: צביקה בורג)
          טבע, מים וצל. פארק עמק התכלת (צילום: צביקה בורג)

           

          • המנהרות הסודיות של "לבנות ולהבנות". העמותה הדתית פועלת במבנה עתיק ומפעילה תוכניות חברתיות וקהילתיות מגוונות, אבל למטיילים מעניין להגיע גם בגלל מערכת מנהרות סודיות שנחפרו מתחת למבנה במאה ה־16. בימי חול הסיור בהן בתשלום סמלי, בשבת אחר הצהריים נערך סיור חינם. מידע נוסף: טל' 1-800-800-821 (לא בשבת). אתר: he.livnot.org

           

          מתחת לאדמה. במרתפי "לבנות ולהבנות"  (צילום: Shutterstock)
            מתחת לאדמה. במרתפי "לבנות ולהבנות" (צילום: Shutterstock)


            מחוץ לעיר:

            • הר מירון, שביל הפסגה. טיול מקסים בשמורת הטבע המיוערת. מרחק כ־35 ק"מ ממרכז צפת, כ־50 דקות נסיעה (פרטים: bit.ly/3hz0I4u).
            • הכנרת, חוף גינוסר. טבילה בכנרת המלאה סוף־סוף במים. מרחק כ־30 ק"מ מצפת, כ־35 דקות נסיעה (פרטים: bit.ly/37tVJgL).
            • ראש־פינה. ביקור באתר השחזור של מושבת הראשונים. כ־12 ק"מ מצפת, כ־15 דקות נסיעה. (פרטים: roshpina.org.il).
            • אגמון החולה, הפארק המלאכותי המשחזר את נופי הטבע של עמק החולה ובעלי הכנף והחיים שבו. כ־30 ק"מ מצפת, כ־35 דקות נסיעה. (פרטים: agamon-hula.co.il).
            • קייקי כפר־בלום. חוויית שיט בנהר הירדן, כ־40 ק"מ מצפת, כ־40 דקות נסיעה. (פרטים: kayaks.co.il).

             

            היכן לאכול?

            בעיר (כשר):

            • עתיקא. מוגדרת "מסעדת בשרים צפתית", אבל תמצאו במקום גם דגים, פלאפל, חומוס וסלטים, ואפשר לקחת טייק־אוויי לצימר. מנות ראשונות מומלצות: סופלה חציל עם טחינה וקמצוץ חריף; פטה כבד מתקתק עם ריבת בצל מקורמלת. בין העיקריות המומלצות: אנטרקוט או פרגיות על האש. בקבוק בירה עולה 15 שקל, חצי ליטר מחבית – 30-25 שקל. מקום שבהחלט מפתיע לטובה! מיקום: כיכר המגינים, צפת. פתוח בימים ראשון־חמישי עד 22:00. טל' 04-8800755, 058-7800755.

             

            מסעדת "עתיקא"  (צילום: צביקה בורג)
              מסעדת "עתיקא" (צילום: צביקה בורג)

               

              • סעודה בגן עדן. מסעדה חלבית־איטלקית ותיקה, הפועלת זה יותר מ־20 שנה בבית צפתי ציורי ושומרת על רמה גבוהה ועל קהל סועדים נאמן. ארוחות הבוקר נהדרות וכוללות סלטים מצוינים, מאפים טריים וגבינות. בצהריים ובערב תמצאו גם פסטות ודגים. בקיץ כדאי לשבת במרפסת הגדולה, אבל לא להחמיץ סיבוב בחדרים הפנימיים המעוצבים למופת. מיקום: הר כנען, רח' הגדוד השלישי 33. פתוח: ראשון־חמישי מ־9:00 עד 22:00, בשישי עד לפני כניסת השבת. טל' 04-6972434.

               

              ארוחת בוקר ב"סעודה בגן עדן"  (צילום: צביקה בורג)
                ארוחת בוקר ב"סעודה בגן עדן" (צילום: צביקה בורג)

                 

                • קפה בלה. מאפיית בוטיק/בית־קפה בסגנון איטלקי, בלב העיר העתיקה (רח' ארלוזורוב 2). בתפריט: מאפים מתוצרת בית, לחמי מחמצת וכוסמין, פיצות, גבינות, קפה. מקום טעים, טרי וידידותי, ואם נשארים בעיר בשבת, זה המקום להצטייד בו מראש בחלות ובמאפים לארוחת הבוקר בחדר האירוח (טל' 054-8642278).

                 

                מחוץ לעיר (פתוח בשבת):
                • כביש 90, צומת מחניים. יש הנשבעים שכאן תמצאו, נכון לעכשיו, את ההמבורגר הטוב בישראל. שווה בהחלט לנסות. פתוח: בכל יום מ־12:00 עד 23:00 (חמישי־שבת עד 23:30). טל' 04-6160190, אתר: kvish90.com
                • עזבה, כפר ראמה. מסעדה משפחתית, תפריט גלילי־לבנוני (כולל תפריט צמחוני), שומרת על רמה גבוהה זה שנים. פתוח: שלישי־שבת מ־12:00 עד 21:00. טל' 04-9888808.
                • גריל עץ, מסעדת הבשרים במלון ישרוטל – מצפה הימים. פתוח: בכל יום מ־18:30 עד 22:30, כולל שישי ושבת. טל' 04-6994523.
                • טיבי'ס, מסעדת בשרים בכפר הנופש ורד־הגליל. פתוח: בכל יום מ־8:00 לארוחות בוקר, מ־12:30 לארוחות צהריים, מ־17:00 לארוחות ערב. טל' 04-6330885, אתר: tibis.co.il

                 

                • מגדלנה, צומת מגדל. פתוח בכל יום מ־12:00 עד 17:00 ומ־19:00 עד 23:00. טל' 073-7027299, אתר: magdalena.co.il

                 

                מקום צנוע ללון:

                • חדר ההארחה Myrtle the Turtle. צימר פשוט ובסיסי למדי, אבל במיקום נהדר בלב העיר העתיקה, מרחק הליכה מהאתרים המעניינים. מחיר: לילה לזוג בסוף שבוע, ביולי, החל מ־240 שקל (טל' 058-4973604).

                 

                סיורים והדרכה:

                רוח צפת. מרכז פעילות חווייתית ורוחנית, שמציע למבקרים בעיר גם סיורים מודרכים, מומחזים ומוזיקליים. כדאי להיכנס לאתר, ruach-tsfat.org.il, להתרשם מהמגוון, ואם רוצים – למצוא דרך להעשיר את הביקור בצפת. טל' 04-6924646 (לא בשבת).

                 

                גם סיורים מודרכים, מומחזים ומוזיקליים  (צילום: צביקה בורג)
                  גם סיורים מודרכים, מומחזים ומוזיקליים (צילום: צביקה בורג)

                   

                  לפני שיוצאים לדרך

                  אתר התיירות העירוני, zefat-online.co.il, מציע מידע למטיילים וגם סיור וירטואלי בעיר, באתרים ובגלריות. כדאי להתעמק בחומר לפני שמגיעים.

                     

                  טיפ: לנים בצימר בעיר בשבת?

                  בררו לפני ההגעה את סוגיית האוכל והבישול. רבים מהצימרים מופעלים על ידי משפחות שומרות שבת וכשרות.

                    

                   

                  הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                  הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד