צילום: שי יחזקאל

מה לעשות כשהילד מתעצבן: "די, אני לא יכול לחיות בבית הזה!!!"

החופש רק התחיל והילד או הילדה כבר צועקים וטורקים דלתות? מנחת הורים במכון אדלר מציעה חמש דרכים שיסייעו להפוך את הכעס מגורם הרסני למנוף של צמיחה

 היגררות אחר הזעם של הילד בהרמת קול מצידכם לא רק שלא תרגיע את המצב, היא אף עלולה לתדלק יותר את ההתנהגות השלילית  (צילום: Shutterstock)
היגררות אחר הזעם של הילד בהרמת קול מצידכם לא רק שלא תרגיע את המצב, היא אף עלולה לתדלק יותר את ההתנהגות השלילית (צילום: Shutterstock)

שוב זה קרה. הילד התעצבן, צעק בקולי קולות, ולקינוח טרק את דלת חדרו בחוזקה. מבחינתו זו הדרך להשיג תשומת לב ואולי גם את מבוקשו. מבחינתכם זהו מצב בלתי נסבל, אך גם כזה שטומן בחובו הזדמנות לצייד אותו בארגז כלים משוכלל שיסייע לו להתגבר על רגעי תסכול בהמשך ולפתח חוסן רגשי וגישה אופטימית לחיים. אז איך הופכים את הכעס של הילד מגורם הרסני למנוף של צמיחה אישית? לאה שטרן, מרצה ומנחת הורים במכון אדלר, ממליצה לכם לאמץ את הצעדים הבאים:

 

 

1. גלו אמפתיה לקושי שלו למרות הקושי שלכם

ילד שמרים את הקול חווה תסכול. אולי הוא לא קיבל את הממתק שרצה או את הג'ינס שחלם עליו. במקום לבטל את הכעס שלו במשפטים כמו "אכלת מספיק ממתקים היום", נסו לשנות גישה: גלו אמפתיה לתסכול שלו ובו זמנית הסבירו לו את הסיבה שבגינה סירבתם לבקשתו. תוכלו, למשל, לומר לו: "אנחנו מבינים שאתה מאוכזב שלא קנינו לך את הג'ינס שרצית, אבל כרגע אנחנו מצמצמים בהוצאות. בוא נחשוב ביחד איך נכון לנהל את קניות הבגדים לעונה".

 

2. שמרו על עקביות

יש לכם כללים וערכים בבית? התנהלו איתם בעקביות, כי עקביות יוצרת ודאות. אם הילד יבין באופן חד משמעי שאין אפשרות לאכול ממתק לפני ארוחת הערב, רוב הסיכויים שאחרי שהוא יצרח פעם או פעמיים לאחר שייתקל בסירוב נחוש מצידכם, בפעם השלישית הוא כבר יפנים את הערך.

 

3. שמרו גם על קור רוח

היגררות אחר הזעם של הילד בהרמת קול מצידכם לא רק שלא תרגיע את המצב, היא אף עלולה לתדלק יותר את ההתנהגות השלילית כי הילד לומד שכך הוא משיג את רצונו. מעבר לכך, כשאתם צועקים על הילד בחזרה אתם משדרים לו שאתם לא מאמינים ביכולות ובמסוגלות שלו להתגבר על רגעי משבר. שמרו על קור רוח, ולאחר שיירגע נהלו עמו שיחה לא שיפוטית והציעו לו פתרונות חלופיים.

 

היכולת להתמודד עם תסכול היא מיומנות נרכשת (צילום: Shutterstock)
    היכולת להתמודד עם תסכול היא מיומנות נרכשת(צילום: Shutterstock)

     

    4. ספקו לו חיזוק חיובי לאחר שיירגע

    לא משנה לאילו דציבלים הגיע הילד בהרמת הקול שלו, בסופו של דבר הוא יירגע ויחזור להתנהגות שגרתית. זה הזמן לשפר את הכוחות ואת היכולות שלו בהתמודדות עם קושי. אמרו לו מילה טובה והעבירו לו מסר שאתם רואים את החוזקות שלו. למשל, אמרו לו: "ראיתי שהיה לך קשה להפסיק את הבכי והצלחת. יפה מאוד, יש לך כוחות שעזרו לך להתגבר!".

     

    5. אפשרו לו לחוות תסכול

    הורים רבים אינם מסוגלים לסבול את הרמת הקול של ילדיהם ונוטים לפתור את הבעיה דרך ריצוי הילד, אך בכך הם חוסכים ממנו הזדמנות לצמיחה אישית. היכולת להתמודד עם תסכול היא מיומנות נרכשת. בכל פעם שהילד שלכם התגבר על התסכול הוא לומד שלא "מתרסקים"

    מאכזבה, וכך גם גדל הסיכוי שהוא יצליח להתגבר בקלות רבה יותר על כשלים בעתיד.

     

      10 שאלות שכל הורה חייב לשאול את עצמו:

        

      האם אתם מגוננים על הילדים יותר מדי? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)
      האם אתם מגוננים על הילדים יותר מדי? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד