כפרי, מודרני, בועט או אקלקטי: איך אנחנו אוהבים את המטבח שלנו?

מי אתה, מטבח ישראלי? יצאנו למסע עם האדריכלים המובילים בישראל שיספקו לנו הצצה למטבח כחול-לבן וינסו לשרטט קווים לדמותו: כתבה ראשונה בסדרה

מיטל ר. פישמן - בשיתוף רגבה

|

06.07.20 | 00:18

  (צילום: אורן עמוס)

המשפחה הישראלית מבלה במטבח הרבה יותר זמן מאשר בכל חדר אחר בבית. האי במטבח הוא מקום מפגש לארוחה משפחתית בסוף היום, אבל לא פחות מכך גם חדר עבודה מרכזי: המבוגרים מתכוננים בו ללו"ז של היום למחרת, עוברים על מכתבים ועורכים רשימת מטלות, הילדים מכינים שיעורים ומספרים על היום שעבר עליהם, והאורחים שמגיעים לבקר בימים כתיקונם נכנסים אליו ישירות. מטבח מוצלח ומתוכנן נכון משפר את איכות החיים, לכן חשוב לנו להשקיע בתכנון בו לא מעט זמן וכסף.

 

אבל אלו שהיום מעצבים לעצמם את המטבח, יודעים שזה לא תמיד היה כך. פעם המטבח היה חדר קטן שבו אוכלים. מי חשב בכלל לשבת ולעבוד בו? או לארח? בשביל מה יש סלון?

 

המטבח הישראלי עבר לא מעט טלטלות בשנים האחרונות, החל מהעיצוב המינימליסטי של שנות ה-50, דרך הצבעוניות השמחה של שנות ה-70 ועד לטכנולוגיה של השנים האחרונות, שמשפיעה באופן ישיר על התפיסה העיצובית על מטבח כחול לבן כפי שאנחנו מכירים היום.

 

אז מה מאפיין מטבח כחול-לבן, איך הישראלים אוהבים את המטבח שלהם, מה הדבר החשוב ביותר שנמצא בו ומה הסגנון והעיצוב המועדפים עלינו במטבח הביתי? יצאנו למסע עם האדריכלים והמעצבים המובילים בישראל שיספקו לנו הצצה וינסו לשרטט קווים לדמותו של המטבח הישראלי: כתבה ראשונה בסדרה.

 

     

    מעצבת: רותם בנאי עוז

    סגנון המטבח: מודרני

    מקום מגורים: יישוב בשרון

    אופי המשפחה: זוג, שני ילדים וכלב

     

    כשרותם בנאי עוז ניגשה לתכנון מטבח בבית פרטי בשרון שעבר שיפוץ כולל, למשפחה היו שני קווים מנחים: הרבה מקומות ישיבה ואי גדול במרכז המטבח. "זה בית משפחתי מאוד שמבשל ומארח הרבה. המטבח הוא באמת המרכז של הבית, והם נזקקו להרבה משטחי עבודה ומקומות ישיבה", היא מספרת.

    מטבחי רגבה. עיצוב: רותם בנאי עוז  (צילום: עידן גור)
      מטבחי רגבה. עיצוב: רותם בנאי עוז (צילום: עידן גור)

      את המטבח הקודם, שהיה סגור בתוך קובייה בצורת -ח' שניתקה אותו משאר חלקי הבית, הפכה בנאי עוז למטבח מודרני פתוח בשני קווים מקבילים ובגווני לבן ואפור. המטבח כולל אי גדול עם 8 מקומות ישיבה וקיר שקוע נסתר. "כל מוצרי החשמל, הארונות, הידיות והמגרעות לא נראים לעין", מסבירה עוז בנאי. "ככה נשמר המראה הנקי והמינימליסטי של המטבח. חשוב לזכור שמטבח הוא מקום עם המון מוצרים, וקל מאוד ליצור בו בלגן. תכנון המטבחים שלי יהיה קודם כל פרקטי ואז אסתטי".

       

      הפריט שמאזן את המטבח המודרני עם הקווים הישרים וגווני האפור-לבן הוא רצפת הפרקט, שהחליפה את רצפת האבן שהייתה לפני השיפוץ. "מדובר במשפחה מאוד חמה והפרקט מוסיף לבית חמימות. הוא בעצם הרקע של הבית. אם לא בוחרים רקע מחמם כמו פרקט, הבית בקלות יכול היה להפוך להיות קר, מנוכר ומלוקק. הפרקט מאוד חשוב בנראות של הבית".

      "המטבח הוא באמת המרכז של הבית". מטבחי רגבה. עיצוב: רותם בנאי עוז.  (צילום: עידן גור)
        "המטבח הוא באמת המרכז של הבית". מטבחי רגבה. עיצוב: רותם בנאי עוז. (צילום: עידן גור)

        ברוב הבתים הישראליים, המטבח הוא העורק הראשי של הבית, נקודת מפגש של כל בני המשפחה ואזור האירוח. לכן המטבח, יותר מכל אזור אחר בבית, צריך להיות גם פרקטי וגם אסתטי. כשמחליפים מטבח, לא תמיד מצליחים לשלב בין שתי הדרישות האלו, ולכן ישנה חשיבות בבחירה בספק המטבחים.

         

        "לי חשוב לי לבחור בחברת מטבחים שבאולם התצוגה שלה יהיה מבחר גדול", מעידה בנאי עוז. "ככה אפשר לראות את כל היחידות, הגדלים, החומרים והצבעים. זה היתרון שיש לחברת מטבחים על פני נגר פרטי. כך אני יכולה לעשות התאמה טובה ומדויקת והכל נמצא מול העיניים שלי".

        "תכנון המטבחים שלי יהיה קודם כל פרקטי ואז אסתטי". המעצבת רותם בנאי עוז.  (צילום: עידן גור)
          "תכנון המטבחים שלי יהיה קודם כל פרקטי ואז אסתטי". המעצבת רותם בנאי עוז. (צילום: עידן גור)

          מה הדבר הכי חשוב לדעתך בעיצוב המטבח, על מה לא תוותרי?

          "אני תמיד מקפידה להכניס כמה שיותר מקומות אחסון, ולא רק בעיצוב המטבח. אחסון זה אחד הדברים החשובים, שצריך לתת עליהם את הדגש. אם אין מקום אחסון ראוי הבלגן יוצא החוצה. מקומות האחסון הופכים בית למאורגן. אבל גם כאן דרוש תכנון טוב. בתכנון מקומות אחסון אני תמיד חושבת על האופן שבו אנשים הולכים בחלל הבית, על המסלול שהם עושים מהמקרר, אל הכיור ועד משטח העבודה".

           



            מעצבת: לימור בן הרוש

            סגנון המטבח: מודרני

            מקום מגורים: נהריה

            אופי המשפחה: זוג וארבעה ילדים

             

            גם עבור לימור בן הרוש, האלמנט החשוב ביותר במטבח הוא האחסון, והוא בהחלט ניכר במטבח שעיצבה לזוג בשנות ה-40 לחייו מנהריה, שקנו ביחד עם ההורים נחלה, בה הקימו את שני בתיהם.

            הסגנון המודרני, כפי שבא לידי ביטוי במטבח שעיצבה בן הרוש, הוא בקווים הסימטריים והנקיים. מטבחי רגבה. עיצוב: לימור בן הרוש  (צילום: שי אפשטיין)
              הסגנון המודרני, כפי שבא לידי ביטוי במטבח שעיצבה בן הרוש, הוא בקווים הסימטריים והנקיים. מטבחי רגבה. עיצוב: לימור בן הרוש (צילום: שי אפשטיין)

              המטבח של המשפחה הצעירה כולל ארונות גבוהים, שטחי אחסון במזווים, אי עם משטח עבודה גדול, בו יש מקומות אחסון נוספים ושישה מקומות ישיבה. "מדובר במשפחה עם ארבעה ילדים והיה צורך בהמון משטחי אחסון. רוב מקומות האחסון הם באי, כך שלא צריך לגשת לארון להוציא כוסות וצלחות", אומרת בן הרוש.

               

              דרישה נוספת של המשפחה הייתה מקומות ישיבה רבים גם לבני המשפחה וגם לאורחים, ולכן לצד האי הרחב נמצאת פינת אוכל גדולה שנפתחת עד שישה מטרים.

              "האלמנט החשוב ביותר במטבח הוא האחסון". המעצבת: לימור בן הרוש  (צילום: שי אפשטיין)
                "האלמנט החשוב ביותר במטבח הוא האחסון". המעצבת: לימור בן הרוש (צילום: שי אפשטיין)

                הפרויקט, מעידה בן הרוש, היה אחד המאתגרים שלה. "ליוויתי את המשפחה ארבע שנים מהקמת הבית מאפס. הם עברו הרבה בדרך, כולל לידות וילדים שנוספו למשפחה. מדובר בבית מאוד גדול והיה צורך בחשיבה מרחבית ובירידה לפרטים הקטנים שייתנו מענה לכל הצרכים של בני הבית".

                 

                הסגנון המודרני, כפי שבא לידי ביטוי במטבח שעיצבה בן הרוש, הוא בקווים הסימטריים והנקיים, ובצבע השחור של הארונות ושל משטח העבודה. השחור הפך לאחרונה לבחירה פופולרית במטבח, ובן הרוש לא שותפה לדעה שזהו צבע דומיננטי מידי. "עכשיו הרבה אנשים נעשים אמיצים ובוחרים בצבע שחור למטבח. שחור הוא הצבע האהוב עליי, מבחינתי הוא כמו לבן. למי שהצבע הזה מתאים, אני רק צריכה להצית אצלו את הרעיון, וזה פורץ החוצה".

                מטבחי רגבה. מעצבת: לימור בן הרוש  (צילום: שי אפשטיין)
                  מטבחי רגבה. מעצבת: לימור בן הרוש (צילום: שי אפשטיין)

                  איך את בוחרת או ממליצה על החומרים כשאת מתכננת מטבח?

                  "אני תמיד אני אעדיף חומרים טבעיים כמו עץ, אבל יש היום מגוון כל כך רחב של צבעים וחומרים - יש צבע בתנור, יש ציפוי נאנו יש פורמייקות שנכנסו חזק, אז אני משתמשת במגוון של חומרים".

                   

                  מה השיקולים שלך בבחירת ספק מטבחים?

                  "אני תמיד אדאג לקשר אישי עם החברה. חשוב לי שזו תהיה חברה שתמיד תוכל לפתח כל רעיון שאני מגיעה איתו - חברה שאין אצלה כזה דבר 'אי אפשר'".

                   

                   

                    מעצבת: איריס סוכר

                    סגנון המטבח: אקלקטי

                    מקום מגורים: רחובות

                    אופי המשפחה: זוג ושני ילדים

                     

                    המטבח שעיצבה איריס סוכר בדירת הפנטהאוז שברחובות, נועד למשפחה שהאזור הזה הוא הלב הפועם של הבית. המטבח נמצא בנישה בהמשך לסלון והוא יחסית קטן. כיוון שהמשפחה לא רצתה לעשות שינויים אדריכליים בדירה, האתגר של סוכר היה גדול: איך הופכים את המטבח מפינה די קטנה למרכז של הבית? הפתרון היה להוסיף פינת אוכל בהמשך למטבח.

                     

                    "השולחן מאריך את המטבח ויוצר מעין משטח נלווה. זו לא משפחה שמארחת על בסיס יומיומי, וזה הספיק להם. האירוח בביתם קורה בעיקר במרפסת הגדולה שיש להם בדירה".


                    "איך הופכים את המטבח מפינה די קטנה למרכז של הבית? הפתרון היה להוסיף פינת אוכל בהמשך למטבח". מטבחי רגבה. עיצוב: איריס סוכר (צילום: אורן עמוס)
                      "איך הופכים את המטבח מפינה די קטנה למרכז של הבית? הפתרון היה להוסיף פינת אוכל בהמשך למטבח". מטבחי רגבה. עיצוב: איריס סוכר(צילום: אורן עמוס)

                      הסגנון האקלקטי שבחרה למטבח של לקוחותיה, מעידה סוכר, הוא המועדף עליה. "אני אוהבת לשלב בין סגנונות. אני לוקחת קצת מהכפרי, קצת מהמודרני, קצת מהבוהו שיק, קצת מכל דבר. אני גם מאוד אוהבת לעשות שילוב של חומרים טבעיים - עץ וברזל, למשל. מבחינת צבעים, אני מתחברת בעיקר לצבעים בהירים במטבח, אלו צבעים נצחיים בעיניי".

                       

                      יש לישראלים העדפה מסוימת של סגנון? אפשר לדבר על מטבח ישראלי?

                      "לפי הפרויקטים שלי אני רואה שהקהל מתחבר מאוד לסגנון הכפרי לייט חצי מודרני. למשל, שילוב בין גיאומטריות וקווים נקיים, שנחשבים למודרניים, לבין אלמנטים דקורטיביים שבאים מהעולם של הסגנון הכפרי".

                      "אוהבת לשלב בין סגנונות". המעצבת איריס סוכר.  (צילום: אורן עמוס)
                        "אוהבת לשלב בין סגנונות". המעצבת איריס סוכר. (צילום: אורן עמוס)

                        על מה תמיד תקפידי בתכנון המטבח?

                        "מבחינתי משולש הזהב - מקרר, כיור כיריים - זה הדבר הכי חשוב בכל מטבח. יש שלושה שלבים שיוצרים הנדסת אנוש נכונה במטבח. פותחים את המקרר, עוברים לכיור ומשם למשטח העבודה ולכיריים - כל המסלול הזה צריך להיות מתוכנן נכון".

                         

                        לסיכום - טיפ אחד לתכנון נכון של המטבח.

                        סוכר מעלה גם היא את נושא האחסון: "יש אנשים שמתמקדים ביופי של המטבח, ולא חושבים על האחסון. במיוחד היום כשהמטבחים הם מטבחי סטריפ והם לא תמיד גדולים, ואז נוצר מצב שאין מקום לארונות. זה משהו שאני לא אמליץ ללקוחות. חשוב לעבור על כל הפרטים הקטנים שיש בארונות - מסירים ועד כוסות וצלחות - ולנסות להבין איפה הכל יהיה מאוחסן במטבח החדש".

                        מטבחי רגבה. עיצוב: איריס סוכר (צילום: אורן עמוס)
                          מטבחי רגבה. עיצוב: איריס סוכר(צילום: אורן עמוס)

                          בן הרוש: "הטיפ שלי הוא לא לוותר על מערכת מים. זה ברז קטן מובנה בכיור והוא מספק מים חמים וקרים מסוננים. זה מייתר את השימוש במכשירים מסורבלים שעומדים על השיש, מכערים את המטבח ומאוד לא פרקטיים".

                           

                          עוז בנאי: "אם רוצים להחליף רק את המטבח, וממשיכים לגור ולהתנהל בו חשוב לתכנן הכל לפרטי פרטים. החלפת מטבח היא תהליך בשלבים - פירוק, הרכבה, ייצור של השיש. אתם צריכים לקחת בחשבון שבערך שבועיים לא יהיה לכם מטבח ותצטרכו למצוא פתרונות אחרים".

                           

                           
                          הצג:
                          אזהרה:
                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד