צילום: שי יחזקאל

צהוב עולה: שש סיבות מצוינות לשלב אננס בתפריט הקיצי

הטעם הוא רק תירוץ: מהי תרכובת האנזימים המיוחדת שמכיל האננס ואיך הוא יכול לתרום לבריאות שלנו - מהקלה על העיכול, דרך הפחתת כאבים ועד למניעת סרטן

אחד החומרים החשובים שמכיל האננס הוא ברומלין - תרכובת אנזימים שיש לה יכולת לפרק חלבונים (צילום: Shutterstock)
אחד החומרים החשובים שמכיל האננס הוא ברומלין - תרכובת אנזימים שיש לה יכולת לפרק חלבונים (צילום: Shutterstock)

הוא לא זול וגם לא דל קלוריות (כוס של אננס חתוך מכילה 74 קלוריות), אבל טעים במיוחד וגם מציע שפע של סיבות מצוינות לשלב אותו בתפריט הקיצי שלכם:

 

1. הוא עוזר להילחם בתהליכי דלקת

אחד החומרים החשובים שמכיל האננס הוא ברומלין - תרכובת אנזימים שיש לה יכולת לפרק חלבונים. לפי סקירה מקיפה שפורסמה בכתב העת Biomedical Reports ב־2016, הברומלין מעכב את הביטוי של גורמי מפתח בהתפתחות דלקתיות בתאים, מעורר את תגובת מערכת החיסון כנגד פולשים זרים ומפחית הפרשה של גורמי דלקת.

 

2. מסייע להפחתת הסיכון למחלות סרטן

מחקרים רבים מצאו קשר בין תהליכים סרטניים לתהליכי דלקת בגוף. למעשה, לא זו בלבד שנמצא שדלקת כרונית היא שלב מפתח בהתפתחות סרטן, אלא שאותם חומרים מתווכים פועלים הן בתהליך הדלקתי והן בתהליך הסרטני, וגם התהליכים שמתרחשים בשני המקרים דומים. לכן, לעובדה שלברומלין יש תכונות נוגדות דלקת ומווסתות מערכת חיסון יש חשיבות רבה במניעת סרטן.

 

3. תורם לשיפור העיכול

אחד האנזימים המרכיבים את הברומלין הוא פרוטאז אשר יש לו יכולת לפרק חלבונים ליחידות קטנות יותר, כמו חומצות אמינו ופפטידים, שאותם קל יותר למערכת העיכול לספוג ולעבד. מחקרים בבעלי חיים מצביעים על כך שהברומלין עשוי גם להגן על המעי מחיידקים מזיקים הגורמים לשלשולים ולבעיות במערכת העיכול כמו E־קולי.

 

4. מסייע להגנה על הלב

במחקרי מעבדה ובבעלי חיים נמצא כי הברומלין מעכב הצמתת טסיות וכך מצמצם את הסיכון לפקקת בעורקים ולתסחיפים. כמו כן, במחקר בבעלי חיים שפורסם ב־2008 בכתב העת American Journal of Physiology-Heart and Circulatory, נמצא שהברומלין מספק הגנה ללב מפני הפגיעה שנגרמת על ידי אי ספיקת לב.

 

כוס אחת של אננס מכילה ‭ 30%‬ יותר מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C  (צילום: Shutterstock)
    כוס אחת של אננס מכילה ‭ 30%‬ יותר מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C (צילום: Shutterstock)

     

    5. מקל על אוסטיאופורוזיס

    במחקר שפורסם ב־2004 בכתב העת Clinical Rheumatology, נמצא כי שילוב של ברומלין עם שני אנזימים נוספים, טריפסין ורוטין, הוביל להפחתה ניכרת בכאב ובדלקת בנבדקים שסבלו מאוסטיאופורוזיס של הברך. פעילותו החיובית של הברומלין להקלה על אוסטיאופורוזיס נובעת בין היתר מתכונותיו האנטי דלקתיות, אך גם מהעובדה שיש לו תכונות מאלחשות שנחשבות לחשובות במיוחד ביכולתו להשפיע על מתווכי כאב.

     

    6. עשיר ברכיבים תזונתיים חשובים

    האננס עשיר גם ברכיבים תזונתיים חשובים נוספים, בהם ויטמינים כמו ויטמין B6, תיאמין ופולאט; מינרלים כמו מגנזיום, אשלגן, מנגן ונחושת; וסיבים תזונתיים. הוא גם מכיל כמויות קטנות של ויטמין K, כולין, ויטמיני B נוספים, וכן ברזל, סידן, אבץ וזרחן. כל אלה ממלאים מגוון תפקידים חשובים במערכת החיסון, בריפוי פצעים, בבריאות העצם, בייצור אנרגיה ועוד.

     

    מסכת אננס למיצוק להחלקה ולחידוש העור העדין סביב העיניים >>>

     

    כמו כן הוא מהווה מקור חשוב לנוגדי חמצון, ובפרט ויטמין C - כוס אחת של אננס מכילה ‭ 30%‬ יותר מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C לאדם מבוגר - בטא קרוטן ופלבנואידים שונים, שמסייעים בהגנה מפני מחלות ובעיות בריאות שונות.

     

    ואיך בוחרים?

    אננס טרי שנמצא בשיא הטעם שלו צריך להיות כבד, בעל עלים ירוקים ולהפיק קול עמום כשדופקים עליו. גם ריחו מעיד על מידת הבשלות, והוא צריך להיות מורגש ונעים. אגב, קליפה ירוקה לא מעידה על כך שהפרי לא בשל.

     

      קחו מתכון מרענן: ברד אננס טרופי

       

      מתכונים למקפאים ביתיים וטבעיים. לחצו על התמונה (צילום: יוסי סליס  סגנון: נטשה חיימוביץ')
      מתכונים למקפאים ביתיים וטבעיים. לחצו על התמונה (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד