טעימה מחיפה: סיור קולינרי בשוק וואדי ניסנאס ובעיר התחתית

עם כל הכבוד לנופים, לחופים ולאטרקציות של חיפה, העיר המזוהה עם הכרמל היא לפני הכל מרכז אוכל מרתק עם מסעדות אותנטיות ופאבים ותיקים. יצאנו לנשנש

הכי צבעוני שיש. השוק בוואדי  ניסנאס (צילום: Kolomenskaya Kseniya/Shutterstock)
הכי צבעוני שיש. השוק בוואדי ניסנאס (צילום: Kolomenskaya Kseniya/Shutterstock)
 

חופשת קיץ בחו"ל נראית כרגע כחלום רחוק: השמיים ונתב"ג אולי נפתחים אט־אט, אבל ההליכים המסורבלים הכרוכים בטיסה, כמו גם החשש ממפגש עם תיירים ממדינות אחרות שבהן קיימת תחלואה גבוהה בקורונה, לא מעוררים חשק רב לנסוע. וזו כמובן, ההזדמנות של אתרי התיירות בישראל להיפתח ולהיחשף בפני מי שהעדיפו בשנים האחרונות את הטרמינלים של נתב"ג על פני האטרקציות של הגליל, הכרמל, הרי ירושלים, השפלה והנגב.

 

קחו למשל את חיפה: עיר נמל, שאפשר לשייך בקלות למשפחה המורחבת של ערים דומות השוכנות לחופי הים התיכון, ובהן מרסיי (צרפת), גנואה (איטליה), ברצלונה (ספרד), איזמיר (טורקיה), ביירות (לבנון) ואלכסנדריה (מצרים). כולן נשענות על שכונות ותיקות עד עתיקות המקיפות נמל גדול, שפעם פרנסו עסקים הקשורים לספינות ולספנים וכיום מתמקדות בחיי לילה, במוקדי בילוי צבעוניים ושוקקים, במסעדות, פאבים ובתי קפה.

 

חיפה עדיין אינה יכולה להתחרות בברצלונה, לא במרסיי ולא באיזמיר, גם ואולי בעיקר כי הכל אצלנו קטן יותר, אבל ניצוצות של הסצנה הים־תיכונית הזאת לא חסרים בה: שווקים תוססים, מסעדות אותנטיות, פאבים ותיקים המגישים בירה נהדרת ואווירה חמה. יצאנו לטעום.

 

1. סיור אוכל בוואדי

כשאומרים בחיפה "הוואדי", מתכוונים לוואדי ספציפי – ואדי ניסנאס. מדובר באחת השכונות הערביות של חיפה, שהצליחה לשמור על אופייה במהלך השנים. בלב השכונה, בעיקר ברחובות הוואדי ויוחנן הקדוש, משתרע שוק הוואדי, שעונה לכל הביטויים והמונחים שכל כך מושכים מטיילים ומבקרים: מקורי, אותנטי, ים־תיכוני.

 

זה המקום למצוא ירקות ופירות נפלאים, שמגיעים מהשדות והמטעים בגליל, שיש להם טעם של פעם ולא של בית קירור; למצוא שימורי דגים מטורקיה, ערק חברוני, לבנוני או ירדני, דבש חרובים שהוא תרופה עממית לכל צרה ומחלה כמעט, דגים ופירות ים טריים, קפה נהדר (למשל, ב"קפה חיפה"), גבינות גליליות ומאפים היישר מהתנור; זה המקום שבו מתחרים זה בזה פלאפל הזקנים ופלאפל מישל, ועומדים בתור אצל חומוס אלשאם, ובימי חמישי ושישי מצטופפים סביב המעדניות שבהן מכינות בעבודת יד הנשים של הוואדי עלי גפן ממולאים, קבבים ובורגול; זה המקום לקנות טחינה וחלווה משכם שטעמם נפלא, וצמחי תבלין מכל סוג אפשרי שצומח בישראל.

 

אחלה קפה. מוסטפא מ"קפה חיפה" בשוק (צילום: צביקה בורג)
    אחלה קפה. מוסטפא מ"קפה חיפה" בשוק(צילום: צביקה בורג)

     

    השוק הוא גם מוקד לסיורים קולינריים מודרכים, שבהם עוברים מחנות לחנות ומדוכן לדוכן, מכירים את האנשים, לומדים על התבשילים וכמובן טועמים. ארז גולקו, בשלן חיפאי חוקר חומרי גלם קולינריים ובעל ידע עצום, מוביל סיורים קולינריים כאלה באופן קבוע, בין תחנות שונות בוואדי: ירקות, דגים, מאפים, חלווה, קפה ומעדנים – הם חלק קבוע בתפריט. לא להחמיץ.

     

    • ארז גולקו. פרטים, הזמנת סיורים, ארוחות ויצירת קשר: טל' 052-3777955 (הסיורים נערכים בקבוצות קטנות ועם מסיכות).

     

     

     סיפור בכל דוכן. ארז גולקו  (צילום: עלאא זאעתרה)
      סיפור בכל דוכן. ארז גולקו (צילום: עלאא זאעתרה)

       

      2. איטלקית בנמל

      מסעדות איטלקיות יש הרבה, כך שחייבים להיות יצירתיים כדי למשוך תשומת לב, ו"ג'יוקוסו" (שובבה באיטלקית) עושה את זה במקוריות: המנות שבתפריט מוכרות ברובן מהמטבח של ארץ המגף, אבל כמעט בכולן תמצאו תוספת אלכוהולית כלשהי, ואם לא במנה עצמה – לצדה, כחלק בלתי נפרד ממנה.

       

      מנת הרביולי למשל כוללת בשר בבישול ארוך בציר שכולל גם וויסקי ויין אדום; במרכיבי מנת הריזוטו כמהין תמצאו גם יין לבן; לצד מרק פירות הים מוגשת כוס מרטיני; רוטב השרימפס מכיל גם לימונצ'לו ועוד ועוד. טעים, מעניין, יוצא דופן.

       

      • ג'יוקוסו, רחוב הנמל 21. פתוח בכל יום מ־12:00 עד 22:30, בחמישי ובשישי עד חצות. טל' 04-9887880. פייסבוק: GioCoso.haifa

       

      "ג'יוקוסו". האלכוהול כלול במנות (צילום: צביקה בורג)
        "ג'יוקוסו". האלכוהול כלול במנות(צילום: צביקה בורג)

         

         

        3. סעודת ערב במושבה הגרמנית

        השם מטעה, ומי שמחפש פה עוגת תפוחים וינאית, ימצא דברים אחרים לגמרי. את "שטרודל" החיפאית מנהלים האחים בני העיר עלאא ועיסא אסעד, ואת הקו הקולינרי במסעדה הם מגדירים כנאמן לבית אמא.

         

        המקום מעוצב למופת (עשו סיבוב בפנים, כולל בשירותים, כדי להתרשם), ובתפריט (כאמור, "מבית אמא") תמצאו מגוון מנות האופייניות למרחב הים־תיכוני הקרוב - טורקיה, לבנון, סוריה והגליל, והרחוק – איטליה וצרפת. המלצה: לכו על המנות הגליליות והמזרח־תיכוניות: למשל שישברק, עראיס, חציל באשה, עלי גפן ממולאים, קבב חלאבי ומנות מתוקות מצוינות. 

         

        • שטרודל, שדרות בן גוריון 39, המושבה הגרמנית. פתוח בכל יום מ־9:00 עד חצות (לא כשר). טל' 077-7004312. פייסבוק:iloveshtroudl

         

        עראיס ב"שטרודל" . ים תיכון קרוב (צילום: גלעד הר שלג)
          עראיס ב"שטרודל" . ים תיכון קרוב(צילום: גלעד הר שלג)

           

          4. סוגרים את הלילה עם בירה

          אוהבים בירה? אפטר דארק הוא המקום בשבילכם: פאב אפלולי, השוכן במבנה עתיק בן כ־200 שנה, מקום שבקלות עלולים לפסוח עליו בשיטוט מקרי לאורך רחוב יפו, אבל רצוי דווקא לחפש אותו, כי בפנים חבוי אוצר: כ־30 ברזי בירה, רובן ממבשלות בוטיק נהדרות מכל רחבי העולם (מבלגיה, גרמניה, צ'כיה, יפן, לטביה, סקוטלנד, ישראל ועוד); תפריט אוכל המתבסס על מעשנה המנפקת דגים בעישון קר, נתחי אסאדו, ספריבס, פרגיות, פסטרמה ביתית ופלטות מגוונות; ומעל הכל – נתי טולוצ'ינסקי, בעל הבית, שהוא מומחה נדיר לבירה, אלכוהול וליישון בשר, שגם מכין הכל במקום וגם ישמח, מאוד, לדבר איתכם על זה.

          • אפטר דארק, דרך יפו 30. פתוח בכל יום מ־17:00 עד אחרי חצות (בחמישי ושישי אפילו עד 3 לפנות בוקר). טל' 053–5216076 (לא כשר).

           

          אפטר דארק. 30 ברזי בירה (צילום: עלאא זאעתרה)
            אפטר דארק. 30 ברזי בירה(צילום: עלאא זאעתרה)

            5. מזרח תיכון חדש

            אתר חיי הלילה היפה, המעוצב והמיוחד בישראל, שנפתח ב־2019 על ידי היזם ודיע שחבראת, בתוך האנגר ענק ששופץ ועוצב במקוריות מדהימה.

             

            "פאטוש" הוא קומפלקס המשלב חלל אירועים ומופעים, בר־מסעדה, פינות ישיבה, גלריה לאמנות ואזור ישיבה חיצוני, דמוי ביר־גארדן. עד סגר הקורונה עלו במקום מופעים מדי ערב, מג'אז ובלוז דרך מוזיקת עולם ועד ערבים קלאסיים ומוזיקה מזרח־תיכונית, והייחוד של המקום היה בתמהיל המבקרים: יהודים, ערבים ותיירים, שבילו, נהנו, אכלו ושתו יחד. ממש מזרח תיכון חדש.

             

            המופעים והאירועים ישובו כשיינתנו אישורי משרד הבריאות לקיימם ברחבי הארץ. בינתיים אפשר להגיע אחרי ארוחת הערב, ואפילו אחרי בילוי בפאב אחר, כדי לסגור את הלילה עם בקבוק בירה טייבה דארק או עם שוט של ערק רמאללה, לצד מנת בללייקה (דגיגונים מיובשים במלח) או קרמאיש (במיה מטוגנת בלימון וכמון), וליהנות מהאווירה. 

             

            • פאטוש, בר־גלריה. רחוב הנמל 6. טל' 2316935־077. פתוח מהצהריים עד הלקוח האחרון, הרבה אחרי חצות. אתר: fattoush-gallery.co.il

             

            7. איפה ישנים?

            חיפה מלאה בבתי מלון מכל סוג: גדולים, קטנים, בוטיקיים, אכסניות וחדרי אירוח. כמגוון האפשרויות כך גם מגוון המחירים. ה"גולדן קראון", הממוקם במושבה הגרמנית, מרחק קצרצר מרחוב בן גוריון החוצה את השכונה ו־12-10 דקות הליכה מתחנת הרכבת חיפה־השמונה (הנה טיפ: אפשר להגיע לחיפה ברכבת), וקרוב לאטרקציות שבאזור: הגן הבהאי, ואדי ניסנאס והשוק, מוזיאון העיר חיפה ואינספור המסעדות ובתי הקפה שממלאים כמעט כל פינה בסביבה.

             

            ה"גולדן" אינו מלון בוטיק, כמו שכניו - ה"טמפלרס", "שומאכר" או ה"קולוני". זהו מלון עסקים, שמתאים בעיקר לזוגות ומציע חדרים מאובזרים (כולל מכונת אספרסו, מיני־מקרר ואינטרנט חופשי), ארוחות בוקר מצוינות, חנייה וחדר כושר, ולא פחות חשוב – המחירים: לפחות כעת, אחרי הקורונה ולפני שחוזרים תיירי חו"ל, הם סבירים ומפתיעים לטובה.

            • גולדן קראון. דרך יפו 115. טל' 04-6000680. אתר: goldencrown.co.il

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד