שטיפת ירקות ופירות חשובה כדי לסלק מהם חומרי הדברה מסוכנים ומזהמים שונים, אבל בימים אלה היא הפכה לאחת הסוגיות הבוערות מחשש שנגיף הקורונה ימתין לנו על התפוח או על המלפפון.
שטיפת האוכל בסבון לא באה בחשבון כי היא עלולה להיות מסוכנת ולגרום לבחילות, להקאות, לשלשולים ולבעיות במערכת העיכול. אז איך בכל זאת נכון לחטא פירות וירקות כדי לוודא שהם נקיים מחומרי הדברה ומנגיפים מצד אחד, אך גם לא רעילים לנו מצד שני?
1. שטפו ידיים במים פושרים ובסבון לפני ואחרי שאתם נוגעים בפירות ובירקות טריים.
2. השרו את הפירות והירקות במים עם סודה לשתייה בריכוז של 5% - 50 גרם סודה לשתייה בליטר מים. לא נעשה מחקר ספציפי על נגיף הקורונה הנוכחי, אך במחקרים* נמצא כי זהו הריכוז הנדרש להסרת מחוללי מחלות וחומרי הדברה מפירות וירקות וכי היא יעילה יותר מאשר המוצרים המסחריים הייעודיים למטרה זו. כמה זמן? דקה אחת מספיקה כדי להשמיד את מרבית הנגיפים, ולהסרת רוב שאריות חומרי ההדברה נדרשות 12-15 דקות.
3. גם אם אתם מקלפים את הפרי או את הירק חשוב לשטוף אותם היטב במים לפני הקילוף, כדי שהחומרים המצויים על הקליפה לא יידבקו לסכין או למשטח החיתוך ויזהמו את הפרי או את הירק לאחר הקילוף.
4. פירות וירקות קשים כמו בטטה למשל מומלץ לנקות בעזרת מברשת ייעודית.
5. לעולם אל תשתמשו בחומרי ניקוי או בסבון שאינם מיועדים לשימוש על מזון - הם עלולים להותיר עליו שאריות של חומרים מסוכנים.
* מחקר שפורסם בכתב העת International Journal of Food Microbiology ב-2006 מצא ששימוש בסודה לשתייה היה יעיל כנגד נורו-וירוס – הגורם העיקרי האחראי לדלקת הקיבה והמעיים. מחקר שפורסם ב-2017 בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry מצא שרחיצת הפירות והירקות בעזרת סודה לשתייה מסירה את רוב שאריות חומרי ההדברה.
8 מתכוני "טריק" לניקוי המטבח באופן טבעי: