צילום: שי יחזקאל

מה משותף למלח שולחן, אקונומיקה, מי שתייה ועיניים שורפות בבריכה?

הוא אמנם גז רעיל בעל ריח חריף, אבל הכלור הוא דווקא לא האשם הבלעדי במצב העיניים שלכם אחרי רחצה בבריכה. והנה עוד 11 דברים שכדאי לדעת עליו

שיער שנחשף לכלור עלול להתייבש ולאבד מגמישותו, ואפילו לקבל בעקבות החשיפה גוון ירקרק, בפרט אם אתם אחרי החלקה או הבהרה (צילום: Shutterstock)
שיער שנחשף לכלור עלול להתייבש ולאבד מגמישותו, ואפילו לקבל בעקבות החשיפה גוון ירקרק, בפרט אם אתם אחרי החלקה או הבהרה (צילום: Shutterstock)

‭.1‬ כלור הוא גז רעיל בעל ריח חריף ובגוון ירוק-צהבהב. מכאן גם שמו: "כלורוס", שביוונית פירושו ירוק־צהבהב.

 

‭.2‬ הוא יסוד כימי (מסומן באותיות ‭ CI‬) שמופיע בתרכובות רבות בצורות שונות ונמצא בסלעים, במי הים - וגם בגוף שלנו. בגופנו הוא מתפקד כמינרל חיוני המשתתף בתהליכים רבים, למשל בתהליך העיכול, בחלוקת ההורמונים, בשמירת המים בגוף ובשמירה על גמישות השרירים.

 

‭.3‬ אחת הצורות הידועות ביותר של תרכובת הכלור היא נתרן כלורי. אתם מכירים אותו בשם "מלח שולחן".

 

‭.4‬ האקונומיקה שבה אנו משתמשים לניקיון מבוססת על תרכובת הכלור. ערבובה עם חומרים אחרים במהלך הניקיון עלול להיות מסוכן, מאחר שכך משתחרר גז כלור טהור לאוויר, וחשיפה אליו עלולה להוביל לתופעות לוואי מזיקות (ראו בהמשך).

 

5. מתחילת המאה ה-‭20‬ ועד היום מנוצל הכלור לחיטוי מערכות המים הציבוריות. רוב המים המסופקים לצריכה הביתית מקורם במי תהום שעלולים להיות מזוהמים. הוספת הכלור למים באופן מבוקר תורמת להרס חיידקים ומחוללי מחלות אחרים ובכך מאפשרת שתייה בטוחה של מי הברז. לפני שהחלו להשתמש בכלור לטיהור המים סבלה האוכלוסייה מתחלואה קשה בעקבות שתיית מים מזוהמים (תופעה שנפוצה עד היום בחלק ממדינות העולם השלישי).

 

6. סוגיית הכלרת המים שנויה במחלוקת. יש הטוענים שיש בה כדי לחולל מחלות, כמו סרטן וניוון שרירים, אולם בדיקות רבות שנעשו הוכיחו כי ריכוזים נמוכים של הכלור המוסף למים בטוחים לשתייה.

 

אם תרתיחו את המים במשך חמש דקות תוכלו להיפטר מטעם הלוואי (צילום: Shutterstock)
    אם תרתיחו את המים במשך חמש דקות תוכלו להיפטר מטעם הלוואי(צילום: Shutterstock)

     

    ‭.7‬ לכלור במי השתייה עלול להיות טעם לוואי. אם תרתיחו את המים במשך חמש דקות תוכלו להיפטר מטעם הלוואי, אך גם תקבלו מים ללא ההגנה מפני צמיחה מחודשת של חיידקים. מסיבה זו יהיה עליכם לשתות את המים המורתחים בתוך זמן קצר.

     

    ‭.8‬  יכולת החיטוי של הכלור מנוצלת גם בבריכות שחייה. אולם בעוד שבבריכות הציבוריות ריכוז הכלור מבוקר ומפוקח מטעם גופים האמונים על כך, הרי שבבריכות פרטיות הנושא פרוץ, והמתרחצים מסתכנים לא אחת בחשיפה מוגברת לכלור.

     

    ‭.9‬ עם החשיפה לריכוז מסוכן של כלור עלולים להתפתח תסמינים קשים, ובהם ראייה מטושטשת, תחושת שריפה, אדמומיות, שלפוחיות על העור, צריבה בריריות, שיעול, לחץ בחזה, קשיי נשימה או קוצר נשימה, בחילות, הקאות ואפילו מוות (אם הנפגע אינו מטופל בהקדם).

     

     בעוד שבבריכות הציבוריות ריכוז הכלור מבוקר ומפוקח מטעם גופים האמונים על כך, הרי שבבריכות פרטיות הנושא פרוץ, והמתרחצים מסתכנים לא אחת בחשיפה מוגברת לכלור (צילום: Shutterstock)
      בעוד שבבריכות הציבוריות ריכוז הכלור מבוקר ומפוקח מטעם גופים האמונים על כך, הרי שבבריכות פרטיות הנושא פרוץ, והמתרחצים מסתכנים לא אחת בחשיפה מוגברת לכלור(צילום: Shutterstock)

       

      10. נחשפתם לכלור? צאו מיד מאזור החשיפה לאזור פתוח שבו האוויר צח. שטפו את הגוף, החליפו בגדים ופנו לקבלת טיפול רפואי במידת הצורך. 

       

      11. הכלור אינו מיטיב גם עם שיער הראש. שיער שנחשף לכלור עלול להתייבש ולאבד מגמישותו, ואפילו לקבל בעקבות החשיפה גוון ירקרק, בפרט אם אתם אחרי החלקה או הבהרה.

       

      ‭.12‬ למרות המיתוס הרווח, הכלור אינו הגורם לעיניים האדומות של המתרחצים בבריכה. הסיבה לכך נעוצה בתרכובת שנוצרת בין הכלור לאמוניה שמצויה בשתן המופרש מגופם של המתרחצים.

       

      ייעוץ מקצועי: ד"ר אבי סאייג ממכון דוידסון – הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד