בארון של תאיר חיים: "יש ציפייה בלתי אפשרית מנשים אחרי לידה"

אחרי שבע שנים כאחות הבכורה בטריו המשפחתי A-WA, היא החליטה להישאר בארץ עם בנה התינוק ולהשיק סינגל ביכורים לבד: "זמן לצאת מאזור הנוחות ולהיות חשופה"

איתי יעקב

|

28.05.20 | 09:04

"זאת שנה שהיו לי בה שתי לידות משמעותיות: ילד ואלבום, ואני הולכת באומץ עם הלב קדימה". תאיר חיים בביתה (צילום: ענבל מרמרי)
"זאת שנה שהיו לי בה שתי לידות משמעותיות: ילד ואלבום, ואני הולכת באומץ עם הלב קדימה". תאיר חיים בביתה (צילום: ענבל מרמרי)
"כשסיימנו את סיבוב ההופעות הבינלאומי בקיץ, ידעתי שאני רוצה להישאר בארץ ולגדל את גיא. זה הרגיש הזמן הנכון לצאת לבד ולהביא צדדים חדשים שאנשים פחות מכירים בי" (צילום: ענבל מרמרי)
"כשסיימנו את סיבוב ההופעות הבינלאומי בקיץ, ידעתי שאני רוצה להישאר בארץ ולגדל את גיא. זה הרגיש הזמן הנכון לצאת לבד ולהביא צדדים חדשים שאנשים פחות מכירים בי" (צילום: ענבל מרמרי)
"עם האימהות הטרייה החלו לצאת מתוכי טקסטים אישיים שפחות התאימו להרכב". פינת העבודה של חיים (צילום: ענבל מרמרי)
"עם האימהות הטרייה החלו לצאת מתוכי טקסטים אישיים שפחות התאימו להרכב". פינת העבודה של חיים (צילום: ענבל מרמרי)

תאיר חיים יושבת על כיסא בלב חדר עם רצפה מצוירת כשמאחוריה חלונות בצורת קשתות, כורעת תחת מערכת לבוש דרמטית בעיצוב שלוש בוגרות שנקר טריות – עליונית מפוארת בדוגמת פייזלי של נטע איטח, שמלת ערב אדומה משיפון בעיצוב נופר רפאלי ותכשיט ראש עשוי פנינים של רותם שאול – כשעל התכשיטים התימניים הופקד המעצב דניאל גריידי.

 

עם הסנטר מעלה והחיבור בין העברית הצלולה לביט התימני, מתבקש למקם את חיים ביחס לדיוות תימניות שעל ברכיהן התחנכה: שושנה דמארי, גילה בשארי ועפרה חזה. אם דמארי הביאה איתה את שלונסקי וארגוב בשירי משוררים ומלחמות, וחזה את שירי תימן בפופ אלקטרוני שלקח אותה לרחבי העולם – תאיר חיים, האחות הבכורה והכוח המניע מאחורי ההרכב המוזיקלי A-WA, ממציאה את עצמה מחדש בעברית בשילוב היפ הופ תימני, או כפי שהיא עצמה שרה בסינגל ביכורים שיצא בשבוע שעבר: "לא קלה לעיכול, באה עם הסלסול התימני, זאת אני".

 

 

"אני מתבשלת לאט" (מילים ולחן: תאיר חיים; הפקה מוזיקלית: ניר דנן) מגיע לאחר שבע שנים שבהן הנהיגה את הטריו המשפחתי A-WA יחד עם אחיותיה הצעירות תגל ולירון. לאחר שני אלבומים מצליחים (הראשון בהפקת תומר יוסף, השני בהפקת תמיר מוסקט), להיטים כמו "חביב גאלבי" ו"ביתי פי ראסי", סיבובי הופעות בעולם וכתבות במגזיני אופנה כמו ווג, גלאמור, ניילון ואחרים, המהפכה התימנית הושלמה. עכשיו היא שרה בעברית. לבדה.

 

"יש פה ארוטיקה. אני מערבבת עולמות ומילים, עד שאני רותחת ונשרפת. אני לא מתביישת לדבר על זה, בהשוואה לדורות אחורה שלא יכלו לדבר על נושאים כאלה באופן משוחרר" (צילום: ענבל מרמרי)
    "יש פה ארוטיקה. אני מערבבת עולמות ומילים, עד שאני רותחת ונשרפת. אני לא מתביישת לדבר על זה, בהשוואה לדורות אחורה שלא יכלו לדבר על נושאים כאלה באופן משוחרר"(צילום: ענבל מרמרי)

     

    "זה היה חמין ארוך", היא צוחקת ומרפררת לשורה הראשונה בשיר: "אני מתבשלת לאט כמו חמין של שבת". "לדברים יש את הזמן שלהם. לפני עשור חזרתי הביתה לשחרות בערבה לאחר תואר ראשון במוזיקה ולימודים ברימון. רציתי לכתוב אלבום בעברית, תימנית ואנגלית, ופגשתי בבית את תגל שסיימה צבא ולירון שסיימה בדיוק תואר, והפכנו להרכב, אבל כל הזמן היה לי חלום לצאת לדרך עצמאית. עכשיו, עם האימהות הטרייה (תאיר ילדה לפני ארבעה חודשים את בנה הבכור, א"י), החלו לצאת מתוכי טקסטים אישיים שפחות התאימו להרכב. כשסיימנו את סיבוב ההופעות הבינלאומי בקיץ, ידעתי שאני רוצה להישאר בארץ ולגדל את גיא. זה הרגיש הזמן הנכון לצאת לבד ולהביא צדדים חדשים שאנשים פחות מכירים בי, לצאת מאזור הנוחות לשלב הבא. להיות חשופה".

     

    חליפת מכנסיים רקומה, חגית טסה. "זו חליפה שנתפרה למידותיי על ידי חגית טסה לטקס 70 שנות אופנה ישראלית ונלבשה גם לטקס המשואות ב-2019. אני אוהבת אותה מאוד והיא מסמלת ציון דרך בקריירה" (צילום: ענבל מרמרי)
      חליפת מכנסיים רקומה, חגית טסה. "זו חליפה שנתפרה למידותיי על ידי חגית טסה לטקס 70 שנות אופנה ישראלית ונלבשה גם לטקס המשואות ב-2019. אני אוהבת אותה מאוד והיא מסמלת ציון דרך בקריירה"(צילום: ענבל מרמרי)

       

      איך הגיבו תגל ולירון כשהודעת להן שאת רוצה לצאת לדרך עצמאית?

      "הן הראשונות שידעו על זה. גם מעולם לא הסתרתי את זה, הכל על השולחן. הן מכירות אותי וידעו שהנשמה שלי מבקשת לבוא לידי ביטוי בדרכים נוספות, להביא עוד מעצמי. כשהיינו יחד, היו דברים שרציתי לעשות לבד וכיבדתי אותן. התיישרתי עם הכל כי אנחנו הרכב של שלוש אחיות. עכשיו הדרך העצמאית מאפשרת לי לדבר אל אנשים מתוך לבי ולא דרך סיפורה של סבתא רחל, כפי שהיה באלבום השני".

       

      זה יקרין על עתידו של ההרכב? נראה אלבום שלישי?

      "אין לדעת. אני לא יוצאת בהכרזות. הכל פתוח והכל אפשרי. הן האחיות שלי והן הכי אהובות עליי בעולם".

       

      "הן מכירות אותי וידעו שהנשמה שלי מבקשת לבוא לידי ביטוי בדרכים נוספות, להביא עוד מעצמי". עם אחיותיה בתמונה על המקרר בבית (צילום: ענבל מרמרי)
        "הן מכירות אותי וידעו שהנשמה שלי מבקשת לבוא לידי ביטוי בדרכים נוספות, להביא עוד מעצמי". עם אחיותיה בתמונה על המקרר בבית(צילום: ענבל מרמרי)

         

        "אני מתבשלת לאט" מגיע בהפתעה ובעברית, לאחר שני אלבומים שלמים בתימנית תחת ההרכב המשפחתי. אם באלבום הראשון שרו השלוש שירת נשים שהועברה בעל פה מדור לדור, באלבום השני הפתיעו A-WA עם חומרים מקוריים שנכתבו בתימנית בהשראת המסע מתימן לישראל של הסבתא רבתא רחל. האלבום עסק בחומרים פמיניסטיים שהציגו את רחל כדמות חזקה, עצמאית ולוחמנית. אלא שאם בשירים בתימנית נשמעה ביקורת על החברה הישראלית בשפה שגם לתימנים ילידי הארץ היה קשה לזהות, האם בעברית נמצא את חיים שרה על חטיפת ילדי תימן כפי שרמזו בשיר "הַאנַא מַאשׁ הוּ אַלְיַמַן (פֹּה זֶה לֹא תֵּימָן)"? "תהיה גם ביקורת והיא תהיה בעברית", אומרת חיים, "תכף יצאו עוד שני סינגלים, ואנשים יקבלו את התמונה הכללית. זאת הקלה לדבר מגרוני".

         

         

        "לבשנו את הזהות התימנית ממקום עוצמתי יותר". אלבום של A-WA (למטה) ותמונה מחתונתה (צילום: ענבל מרמרי)
          "לבשנו את הזהות התימנית ממקום עוצמתי יותר". אלבום של A-WA (למטה) ותמונה מחתונתה(צילום: ענבל מרמרי)
           

           

          זווית נוספת שניתן לזהות בשיר החדש היא ארוטיות מרומזת. כשהיא שרה "מילה קדושה או מילה נדושה, אני מערבבת אותן בלי בושה, עד שאני חמה, רותחת, נשרפת כמעט", היא אומנם מתכוונת לפעולת כתיבת השיר, אבל קשה שלא לקשר בין המילים "חמה ורותחת" לדימוי הסקסיסטי שיצא לנשים תימניות כנשים "חמות" – נושא שאליו התייחסה המשוררת והמסאית יונית נעמן במסה המכוננת "ידוע שהתימניות חמות במיטה: על הקשר בין צפיפות הפיגמנט לשם התואר פרחה", שתקפה את הסטריאוטיפ על מיניותן של נשים מזרחיות.

           

          טבעת זהב. "אחת ממתנות הלידה שקיבלתי מבעלי. זאת טבעת זהב גברית עם אבן אוניקס ויהלומים, עבודת יד מהמאה ה-19 שנוצרה בברמינגהם. הטבעת היתה בעבר של סבו של בעלי ועברה במשפחה עד אליי"  (צילום: ענבל מרמרי)
            טבעת זהב. "אחת ממתנות הלידה שקיבלתי מבעלי. זאת טבעת זהב גברית עם אבן אוניקס ויהלומים, עבודת יד מהמאה ה-19 שנוצרה בברמינגהם. הטבעת היתה בעבר של סבו של בעלי ועברה במשפחה עד אליי" (צילום: ענבל מרמרי)

             

            "יש פה ארוטיקה", מודה חיים, "אני מערבבת עולמות ומילים, עד שאני רותחת ונשרפת. אני לא מתביישת לדבר על זה, בהשוואה לדורות אחורה שלא יכלו לדבר על נושאים כאלה באופן משוחרר. הן מצאו מטאפורות בשירת הנשים, אבל אני לוקחת את זה צעד קדימה, עם פחות בושה, כמו שגם חשוב לי לדבר על תהליכי לידה והיריון שזמרות ממעטות לעסוק בהם".

             

            למה זה חשוב?

            "אני מרגישה שלא מדברים על הרבה דברים בתהליך המדהים של היריון ולידה, כמו הצורך שלנו לחזור מהר מאוד לגוף שלנו. חודשיים לאחר הלידה הבנתי פתאום שעדיין לא עשיתי ספורט ואמרתי לעצמי: 'תאיר, תירגעי, הכל בסדר'. חשוב ליהנות מאוכל וחשוב לתת לגוף זמן. לא לדחוק בו. 'אני מתבשלת לאט' הוא משל לזמן שאני מעניקה לעצמי, שלמרות הקצב המטורף בחוץ, אנחנו צריכות ללמוד להתנהל בקצב שלנו. יש ציפייה בלתי אפשרית של החברה מנשים לאחר לידה, בעיקר בתחום העסקי שבו גברים שולטים, כמו גם בתחום המוזיקה".

             

            "'אני מתבשלת לאט' הוא משל לזמן שאני מעניקה לעצמי, שלמרות הקצב המטורף בחוץ, אנחנו צריכות ללמוד להתנהל בקצב שלנו" (צילום: ענבל מרמרי)
              "'אני מתבשלת לאט' הוא משל לזמן שאני מעניקה לעצמי, שלמרות הקצב המטורף בחוץ, אנחנו צריכות ללמוד להתנהל בקצב שלנו"(צילום: ענבל מרמרי)

               

              "הסגנון התימני הוא חלק ממני"

              קשה לדבר על המהפכה המוזיקלית של A-WA מבלי לדבר על הסגנון הייחודי שיצרו בנוכחותן. מאז יצא אלבום הבכורה של ההרכב בשנת 2015, יצרו האחיות לבית חיים שעטנז סגנוני ששילב בין אלמנטים של היפ הופ, לבוש תימני מסורתי, אופנת רחוב עכשווית והרבה הומור, כפי שאפשר לראות בקליפ ל"הַאנַא מַאשׁ הוּ אַלְיַמַן" בו הן ניצבות עם סירי קובנה על הראש. השלוש רקמו בין אלמנטים מנוגדים, כפי שאפשר היה לראות גם בטקס לציון 70 שנות אופנה בישראל, שאליו הגיעו השלוש בחליפות מכנסיים בעיצובה של חגית טסה כשראשיהן מכוסים ב"תשבוך לולו" – כובע קונוס גדול מעוטר בפרחים, שבמרכזו שזורים אלמוגים, פנינים וחרוזי אגת. עניין של 14 ק"ג בסך הכל. את החליפות לבשו השלוש גם בטקס הדלקת המשואות אשתקד, ועבור חיים מדובר בסוג של ניצחון. "דברים שהילדה שגדלה על הר בשחרות בלב מדבר לא דמיינה שתגיע אליהם", היא אומרת.

               

              ענק לצוואר, דניאל גריידי. "דניאל מכיר אותי מתחילת דרכי. הוא בן למשפחה שעושה חינות וגם מעצב תכשיטים. אנחנו חברים כבר עשור, והוא יוצר עבורי תכשיטים מיוחדים לפי מסורת יהדות תימן בשילוב אלמנטים מודרניים"  (צילום: ענבל מרמרי)
                ענק לצוואר, דניאל גריידי. "דניאל מכיר אותי מתחילת דרכי. הוא בן למשפחה שעושה חינות וגם מעצב תכשיטים. אנחנו חברים כבר עשור, והוא יוצר עבורי תכשיטים מיוחדים לפי מסורת יהדות תימן בשילוב אלמנטים מודרניים" (צילום: ענבל מרמרי)

                 

                 

                הבחירה ללבוש אלמנטים תימניים אינה רק סגנונית ואופנתית, אלא גם צעד פוליטי בנראות של עדה שחוותה עוולות שהושתקו במשך שנים. המראה של A-WA הביא את הסגנון התימני המסורתי (שאפילו זכה השבוע לכתבה נרחבת באתר ווג) ממקום חזק ולא מוחלש. "זה בדיוק זה!" מזדהה חיים עם הפרשנות, "לבשנו את הזהות התימנית ממקום עוצמתי יותר. כשגדלתי, ראיתי את סבתא שלי שאפילו טיפה התביישה בזה כי גרמו לה להתבייש, ואני בוחרת ללבוש את הבגדים בגאווה כי הם חלק מהזהות שלי. כשידעתי בגיל צעיר שאני רוצה להיות זמרת – ידעתי גם שאני רוצה לשלב בשירה שלי אלמנטים תימניים ולהתכתב עם המורשת. זאת אמירה חזקה שיש כאן שורשים ותרבות מאוד מיוחדת של יהדות תימן שנשתמרה במשך מאות שנים וכיום היא חלק מהתרבות הישראלית".

                 

                שמלת גלבייה בדוגמת פסים. "גלביית וינטג' משוק הפשפשים שקיבלתי במתנה מהסטייליסטית חיה וידר. היא כיפית, קלילה ויפה, וחרשתי עליה בלי סוף בהופעות"  (צילום: ענבל מרמרי)
                  שמלת גלבייה בדוגמת פסים. "גלביית וינטג' משוק הפשפשים שקיבלתי במתנה מהסטייליסטית חיה וידר. היא כיפית, קלילה ויפה, וחרשתי עליה בלי סוף בהופעות" (צילום: ענבל מרמרי)

                    

                  לדבריה, האסתטיקה של A-WA וגם שלה כזמרת עצמאית מחושבת כמתכון מדויק. היא עובדת על לוחות השראה לכל קליפ או הופעה, ויחד עם הסטייליסטים הצמודים מתכננת את בניית המראה. "עם היציאה לדרך עצמאית, ידעתי שבא לי פחות מראה של גלביות וינטג', ולשדרג את הסטייל למקום בוגר ואצילי", היא אומרת ומסבירה: "יצרנו מערכות לבוש שמתכתבות עם סגנון תימני, כי זה חלק ממני, אבל בחרתי במודע אנשי צוות שונים (כמו הסטייליסטית רון שפונט, א"י). בניתי לוח השראה שהורכב ממעצבות צעירות בוגרות שנקר ותכשיטים תימניים, ויחד ערבבנו הכל. היה לי חשוב ליצור בקליפ הראשון קו מחבר בין המשך העשייה שלי מ-A-WA לתאיר. מבחינתי, השגתי את המטרה".

                   

                  משקפיים בעבודת יד, שיר חיים למותג stedoo. "כשהייתי מצלמת את אחותי שיר בתור ילדה,  במקום 'שתינו' היא היתה אומרת 'סטדו'. היום זה שם מותג המשקפיים הצבעוניים שלה. היא האחות שאני מתייעצת איתה בכל נושאי האופנה והסטיילינג"  (צילום: ענבל מרמרי)
                    משקפיים בעבודת יד, שיר חיים למותג stedoo. "כשהייתי מצלמת את אחותי שיר בתור ילדה, במקום 'שתינו' היא היתה אומרת 'סטדו'. היום זה שם מותג המשקפיים הצבעוניים שלה. היא האחות שאני מתייעצת איתה בכל נושאי האופנה והסטיילינג" (צילום: ענבל מרמרי)

                     

                    איך היית מגדירה את הסגנון שלך?

                    "היפ הופ תימני ישראלי. אם כשפרצנו עם A-WA לעולם שמרנו על עמימות מקומית כמו 'מסר מהמדבר' – עכשיו אני מגיעה ממקום יותר ישראלי. לא רק העברית בשירה, אלא גם הפוסטים ברשתות החברתיות. זה מאפשר לי להיות יותר קלילה ומשוחררת בכל אספקט: אני כבר לא צריכה לחכות לחברת התקליטים בארצות הברית כדי להוציא שיר, אני עושה את זה לבד. בכלל, זאת שנה שהיו לי בה שתי לידות משמעותיות: ילד ואלבום, ואני הולכת באומץ עם הלב קדימה".

                     

                     

                       

                      ומה גילינו בארון ובבית של לירז צ'רכי?

                      בארון של לירז צ'רכי: "הנשיות שלי נפתחה, אין יותר לחץ מההתבגרות". לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: ענבל מרמרי)
                      בארון של לירז צ'רכי: "הנשיות שלי נפתחה, אין יותר לחץ מההתבגרות". לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: ענבל מרמרי)

                       

                       

                       
                      הצג:
                      אזהרה:
                      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד